Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ

fiona zielona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1/ Pokroiłabym, ale na niezbyt małe porcyjki, żeby się jakoś kupy trzymała ta czuszka

2/Jeśli masz młodziutkie cukinie, to pokrój je na kostkę albo słupki, koniecznie wyrzuć fragmenty z pestkami. Przygotuj zalewę jak na ogórki w occie, ale łagodniejszą i dodaj więcej cukru. Pakuj cukinię w słoiki i zalewaj, potem normalnie zagotuj słoiczki. Jak chcesz przepis na dobrą zalewę, to zobacz wyżej, gdzieś była pyszna zalewa do ogórków w słupkach - mniam! :D

Czekaj, zobaczę, czy mam w kompie, to przekleję...

Jest!

Proszę: 8 szklanek wody + 4 szklanki octu 10% + 6 szklanek cukru + liście laurowe (połamane)+ ok. 40 ziarenek ziela angielskiego.

Ja robiłam jeszcze łagodniejszą, taką 1:6. Pyszności! :D

Tego cukru naprawdę aż tyle? :o

Cukinie młode są, więc się nadają. Na razie trzy urosły, ale będzie więcej. Tyle, że nas wtedy nie będzie w domu... I to jest największy problem z tymi wakacyjnymi wyjazdami... W przyszłym oku wybierzemy się zaraz po zakończeniu roku szkolnego, żeby wrócić na zbiory.

Przepis brzmi słodko, ale przecież mozna próbować zalewę w trakcie robienia. Mnie ogórki w tej zalewie bardzo smakowały, znajomi, rodzina i goście też wyrywali sobie słoiczki z rąk. Łagodna, smaczna, z wyraźnym posmakiem octu, ale jednak pyszna. No co Ci mogę powiedzieć, jak ja robiłam 1:6 to oczywiście dałam mniej cukru. Wyszło doskonale. Poeksperymentuj, w każdym słoiku inny stosunek, zapisz, spróbuj potem, w przyszłym roku będziesz wiedziałą na pewno. :wink: :D

Ogórki na kiszenie czekają w słoikach aż solanka wystygnie. Mam nadzieję, że nie wyjdą za ostre z tą czuszką. Po powrocie zrobię jeszcze normalne.

Ogórki w słupkach moczą się z dodatkami w solance. Ogórki na konserwowanie czekają aż zrobię zalewę octową (ja czekam na przyprawy, po które pojechała Weronika), cukinia takoż. A ja wpadłam sprzwdzić przepisy :wink:

Co prawda sezon na wiśnie ma się ku końcowi, ale może ktoś jeszcze zechce zrobić

POWIDEŁKA WIŚNIOWE

Na każdy kilogram wypestkowanych wiśni trzeba wziąć kilogram cukru. Wiśnie przesypać po wypestkowaniu i zagotować 25 minut, cały czas jak najdokładniej zbierając tworzącą się pianę. Odstawić na noc.

Nazajutrz dodać do smaku sok z cytryny i gotować tak długo, aż syrop zgęstnieje. Pakować w słoiki i apertyzować co najmniej 20 minut.

Smakuje jak najprawdziwsze śliwkowe powidła domowe, naprawdę! :D

Co do przerośniętych cukinii kabaczków i ogórków. Można je pokroic w plasterki (w przypadku cukinii trzeba pozbyć się nasion) do tego na kazdy kilogram dodac pokrojone w piórka 0,5 kg cebuli i spory pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry, możan dorzucić ostrą papryczke etc). Zarobic zaprawę octowa wg. przepisu Depesi. I zagotowac w niej ogórki lub cukinie (mozna zmieszac razem). Potem zostawic aby ostygło i koniczne popróbować bo bywa, że trzeba dosmaczyć. Potem do śloików i klasycznie apretyzacjalub pasteryzacja. Mnian tez pycha.

PS. Ogórki do kiszenia zalewam zawsze wrzącą zalewą. I pamietajcie koniecznie dziewczyny o tej łyżeczce cukru. :D

czy mogę prosić o przepis na sałatkę z zielonych pomidorów??? :)

z czerwonych też chętnie przygarnę przepisy

znalazłam następujący przepis:

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów

2 średnie cebule

1 średnia papryka

˝ litra wody

˝ szklanki octu 10%

3 płaskie łyżki soli

7 łyżek cukru

liście laurowe

ziele angielskie

pieprz

Sposób wykonania:

Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.

Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.

Zamiast papryki można dodać marchewkę.

Sałatek z zielonych pomidorków nie robiłam, bo wszystkie zwykle idą na konfiturkę. :wink:

Ale dzisiaj zrobiłam

JABŁUSZKA Z MIĘTĄ W SYROPIE

Na każdy kilogram malutkich twardych opadłych z drzewa jabłuszek (im mniejsze tym lepsz, majlepiej wielkości dużej wiśni) należy wziąć 1 litr wody i 1 kg cukru. Z wody i cukru ugotować syrop. W tym czasie jabłuszka zagotować 3 minuty we wrzątku - nie dłużej, bo popękają. Zagotowane jabłuszka wrzucamy do syropu na chwileczkę - może 1 minutkę, więcej nie.

Jabłuszka razem z syropem nakładamy do słoiczków, do każdego słoiczka wtykamy świeże gałązki mięty. Zamykamy i krótko apertyzujemy.

Pyszny koncentrat napoju orzeźwiającego na gorące dni! :D

To dobrze, czy źle? :lol:

Jak robiłam tę zalewę do ogórków w słupkach, to modyfikowałam ją na 1 szkl. octu, 6 szklanek wody, 2,5 szklanki cukru, listki i ziele. Wychodzi dobre, chwalą. :wink:

To dobrze, czy źle? :lol:

Jak robiłam tę zalewę do ogórków w słupkach, to modyfikowałam ją na 1 szkl. octu, 6 szklanek wody, 2,5 szklanki cukru, listki i ziele. Wychodzi dobre, chwalą. :wink:

wszystkim niby samkuje :)

ale ja chyba wolę mniej słodką ....

spróbuję teraz zrobić wg Twojego przepisu powyżej :)

nie zdążę dzis przewalic całego wątku a pilnie potrzebuję pomocy. Dostaliśmy jakieś 3 kg kurek. najchętniej widziałbym je marynowane w słoiku ale ani ja ani zona nie mamy pomysłu na zalewę. Lubimy słodko - kwaśno i to mocno - żadnych delikatnych smaków. Propozycje?

Dzięki z góry

nie zdążę dzis przewalic całego wątku a pilnie potrzebuję pomocy. Dostaliśmy jakieś 3 kg kurek. najchętniej widziałbym je marynowane w słoiku ale ani ja ani zona nie mamy pomysłu na zalewę. Lubimy słodko - kwaśno i to mocno - żadnych delikatnych smaków. Propozycje?

Dzięki z góry

Podrzucę wobec tego przepis Macieja Kuronia - kureczki są wtedy ostre, o zdecydowanym smaku:

KURKI MARYNOWANE

Składniki:

2 kg niedużych kurek

10 małych szalotek

500 ml octu 2%

500 ml octu 6%

10 ziarenek czarnego pieprzu

5 liści laurowych

15 ziaren ziela angielskiego

5 goździków

35-40 g soli

ew. spora szczypta chili lub 2 papryczki

Sposób przyrządzania:

Kurki starannie oczyszczamy z piasku, przycinamy nóżki i płuczemy, pamiętając, że nie ma gorszej niespodzianki po poczęstowaniu gości naszymi grzybkami, niż piasek trzeszczący pomiędzy zębami. Grzyby osączamy i dusimy przez 1,5 godziny we własnym sosie pod przykryciem, na małym ogniu, bardzo często mieszając. Podczas duszenia dodajemy drobno posiekane szalotki i sól. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i zalewamy kurki słabszym octem. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia kurki przekładamy do słoików. W garnku przygotowujemy pozostałą marynatę: wlewamy silniejszy ocet, dorzucamy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Po ostudzeniu, zalewamy grzyby marynatą. Szczelnie zamykamy. Podaję Państwu przepis na kurki, ale w ten sam sposób możemy przygotować dowolne inne leśne grzyby. Musimy jednak pamiętać, że tylko grzybów przygotowanym na tzw.: mocnym, spirytusowym occie nie musimy pasteryzować. Jeśli chcemy przygotować marynatę na occie winnym, to wówczas słoiki z grzybami pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.

Dzięki za chęci ale kurki nie mogły stać do dziś bo niefrasobliwie umieściłem je w wodzie. Koniec końców, podzielone na zdgrabne porcje, wylądowały w zamrażarce. Słoików nie będzie, będzie jajecznica i zupa. Przepis wydrukuję i zastosuję do prawdziwków. Zadziała?