Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1/ Pokroiłabym, ale na niezbyt małe porcyjki, żeby się jakoś kupy trzymała ta czuszka

2/Jeśli masz młodziutkie cukinie, to pokrój je na kostkę albo słupki, koniecznie wyrzuć fragmenty z pestkami. Przygotuj zalewę jak na ogórki w occie, ale łagodniejszą i dodaj więcej cukru. Pakuj cukinię w słoiki i zalewaj, potem normalnie zagotuj słoiczki. Jak chcesz przepis na dobrą zalewę, to zobacz wyżej, gdzieś była pyszna zalewa do ogórków w słupkach - mniam! :D

Czekaj, zobaczę, czy mam w kompie, to przekleję...

Jest!

Proszę: 8 szklanek wody + 4 szklanki octu 10% + 6 szklanek cukru + liście laurowe (połamane)+ ok. 40 ziarenek ziela angielskiego.

Ja robiłam jeszcze łagodniejszą, taką 1:6. Pyszności! :D

Tego cukru naprawdę aż tyle? :o

Cukinie młode są, więc się nadają. Na razie trzy urosły, ale będzie więcej. Tyle, że nas wtedy nie będzie w domu... I to jest największy problem z tymi wakacyjnymi wyjazdami... W przyszłym oku wybierzemy się zaraz po zakończeniu roku szkolnego, żeby wrócić na zbiory.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis brzmi słodko, ale przecież mozna próbować zalewę w trakcie robienia. Mnie ogórki w tej zalewie bardzo smakowały, znajomi, rodzina i goście też wyrywali sobie słoiczki z rąk. Łagodna, smaczna, z wyraźnym posmakiem octu, ale jednak pyszna. No co Ci mogę powiedzieć, jak ja robiłam 1:6 to oczywiście dałam mniej cukru. Wyszło doskonale. Poeksperymentuj, w każdym słoiku inny stosunek, zapisz, spróbuj potem, w przyszłym roku będziesz wiedziałą na pewno. :wink: :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogórki na kiszenie czekają w słoikach aż solanka wystygnie. Mam nadzieję, że nie wyjdą za ostre z tą czuszką. Po powrocie zrobię jeszcze normalne.

Ogórki w słupkach moczą się z dodatkami w solance. Ogórki na konserwowanie czekają aż zrobię zalewę octową (ja czekam na przyprawy, po które pojechała Weronika), cukinia takoż. A ja wpadłam sprzwdzić przepisy :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co prawda sezon na wiśnie ma się ku końcowi, ale może ktoś jeszcze zechce zrobić

 

POWIDEŁKA WIŚNIOWE

 

Na każdy kilogram wypestkowanych wiśni trzeba wziąć kilogram cukru. Wiśnie przesypać po wypestkowaniu i zagotować 25 minut, cały czas jak najdokładniej zbierając tworzącą się pianę. Odstawić na noc.

Nazajutrz dodać do smaku sok z cytryny i gotować tak długo, aż syrop zgęstnieje. Pakować w słoiki i apertyzować co najmniej 20 minut.

Smakuje jak najprawdziwsze śliwkowe powidła domowe, naprawdę! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do przerośniętych cukinii kabaczków i ogórków. Można je pokroic w plasterki (w przypadku cukinii trzeba pozbyć się nasion) do tego na kazdy kilogram dodac pokrojone w piórka 0,5 kg cebuli i spory pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry, możan dorzucić ostrą papryczke etc). Zarobic zaprawę octowa wg. przepisu Depesi. I zagotowac w niej ogórki lub cukinie (mozna zmieszac razem). Potem zostawic aby ostygło i koniczne popróbować bo bywa, że trzeba dosmaczyć. Potem do śloików i klasycznie apretyzacjalub pasteryzacja. Mnian tez pycha.

 

PS. Ogórki do kiszenia zalewam zawsze wrzącą zalewą. I pamietajcie koniecznie dziewczyny o tej łyżeczce cukru. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy mogę prosić o przepis na sałatkę z zielonych pomidorów??? :)

z czerwonych też chętnie przygarnę przepisy

 

znalazłam następujący przepis:

 

 

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów

2 średnie cebule

1 średnia papryka

˝ litra wody

˝ szklanki octu 10%

3 płaskie łyżki soli

7 łyżek cukru

liście laurowe

ziele angielskie

pieprz

 

Sposób wykonania:

 

Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.

 

Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.

 

Zamiast papryki można dodać marchewkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatek z zielonych pomidorków nie robiłam, bo wszystkie zwykle idą na konfiturkę. :wink:

Ale dzisiaj zrobiłam

 

JABŁUSZKA Z MIĘTĄ W SYROPIE

 

Na każdy kilogram malutkich twardych opadłych z drzewa jabłuszek (im mniejsze tym lepsz, majlepiej wielkości dużej wiśni) należy wziąć 1 litr wody i 1 kg cukru. Z wody i cukru ugotować syrop. W tym czasie jabłuszka zagotować 3 minuty we wrzątku - nie dłużej, bo popękają. Zagotowane jabłuszka wrzucamy do syropu na chwileczkę - może 1 minutkę, więcej nie.

Jabłuszka razem z syropem nakładamy do słoiczków, do każdego słoiczka wtykamy świeże gałązki mięty. Zamykamy i krótko apertyzujemy.

Pyszny koncentrat napoju orzeźwiającego na gorące dni! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dobrze, czy źle? :lol:

Jak robiłam tę zalewę do ogórków w słupkach, to modyfikowałam ją na 1 szkl. octu, 6 szklanek wody, 2,5 szklanki cukru, listki i ziele. Wychodzi dobre, chwalą. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dobrze, czy źle? :lol:

Jak robiłam tę zalewę do ogórków w słupkach, to modyfikowałam ją na 1 szkl. octu, 6 szklanek wody, 2,5 szklanki cukru, listki i ziele. Wychodzi dobre, chwalą. :wink:

wszystkim niby samkuje :)

ale ja chyba wolę mniej słodką ....

spróbuję teraz zrobić wg Twojego przepisu powyżej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie zdążę dzis przewalic całego wątku a pilnie potrzebuję pomocy. Dostaliśmy jakieś 3 kg kurek. najchętniej widziałbym je marynowane w słoiku ale ani ja ani zona nie mamy pomysłu na zalewę. Lubimy słodko - kwaśno i to mocno - żadnych delikatnych smaków. Propozycje?

 

Dzięki z góry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie zdążę dzis przewalic całego wątku a pilnie potrzebuję pomocy. Dostaliśmy jakieś 3 kg kurek. najchętniej widziałbym je marynowane w słoiku ale ani ja ani zona nie mamy pomysłu na zalewę. Lubimy słodko - kwaśno i to mocno - żadnych delikatnych smaków. Propozycje?

 

Dzięki z góry

 

Podrzucę wobec tego przepis Macieja Kuronia - kureczki są wtedy ostre, o zdecydowanym smaku:

 

KURKI MARYNOWANE

 

Składniki:

2 kg niedużych kurek

10 małych szalotek

500 ml octu 2%

500 ml octu 6%

10 ziarenek czarnego pieprzu

5 liści laurowych

15 ziaren ziela angielskiego

5 goździków

35-40 g soli

ew. spora szczypta chili lub 2 papryczki

 

Sposób przyrządzania:

Kurki starannie oczyszczamy z piasku, przycinamy nóżki i płuczemy, pamiętając, że nie ma gorszej niespodzianki po poczęstowaniu gości naszymi grzybkami, niż piasek trzeszczący pomiędzy zębami. Grzyby osączamy i dusimy przez 1,5 godziny we własnym sosie pod przykryciem, na małym ogniu, bardzo często mieszając. Podczas duszenia dodajemy drobno posiekane szalotki i sól. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i zalewamy kurki słabszym octem. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia kurki przekładamy do słoików. W garnku przygotowujemy pozostałą marynatę: wlewamy silniejszy ocet, dorzucamy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Po ostudzeniu, zalewamy grzyby marynatą. Szczelnie zamykamy. Podaję Państwu przepis na kurki, ale w ten sam sposób możemy przygotować dowolne inne leśne grzyby. Musimy jednak pamiętać, że tylko grzybów przygotowanym na tzw.: mocnym, spirytusowym occie nie musimy pasteryzować. Jeśli chcemy przygotować marynatę na occie winnym, to wówczas słoiki z grzybami pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za chęci ale kurki nie mogły stać do dziś bo niefrasobliwie umieściłem je w wodzie. Koniec końców, podzielone na zdgrabne porcje, wylądowały w zamrażarce. Słoików nie będzie, będzie jajecznica i zupa. Przepis wydrukuję i zastosuję do prawdziwków. Zadziała?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...