Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ

fiona zielona

Recommended Posts

Dzięki za chęci ale kurki nie mogły stać do dziś bo niefrasobliwie umieściłem je w wodzie. Koniec końców, podzielone na zdgrabne porcje, wylądowały w zamrażarce. Słoików nie będzie, będzie jajecznica i zupa. Przepis wydrukuję i zastosuję do prawdziwków. Zadziała?

Jasne, że tak. :D

• Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nastał czas na kapuste. U mnie młoda kapusta (niedojedzona) zaczęla po deszczach pękac więc wczoraj była akcja szatkowanie i kiszenie.

Lubicie wyjadać taką na pół ukiszoną kapyste prosto z garnka? :roll: :lol:

U nas jeszcze czas do kapusty, dopiero zaczyna główki zwijać.

Nie wyjadamy na pół ukiszonej, bo robimy całą beczkę i Babcia nie pozwala zaglądać. :lol:

Nastał czas na kapuste. U mnie młoda kapusta (niedojedzona) zaczęla po deszczach pękac więc wczoraj była akcja szatkowanie i kiszenie.

Lubicie wyjadać taką na pół ukiszoną kapyste prosto z garnka? :roll: :lol:

U nas jeszcze czas do kapusty, dopiero zaczyna główki zwijać.

Nie wyjadamy na pół ukiszonej, bo robimy całą beczkę i Babcia nie pozwala zaglądać. :lol:

A babcia kisiła poszatkowaną czy w całych główkach? Do niedawna sądziłem, że kisi się tylko poszatkowaną ale znajomi teściów robia tak, że na dno beczki kładą małe gówki, potem na to poszatkowana (ta tradycyjna) z marchewką, bekę zamknąc i niech się kisi. Wczesną wiosną odrywane liście z ukiszonych główek sa o niebo lepsze niz zwykła kapucha w wiórkach (nie mówiąc o soku który pije się wtedy kiedy wieczór wcześniej następuje przytrucie wiadomą substancją 8)

U nas na Podlasiu mamy w ogóle piękne czary - mary dotyczące kiszenia. Zamkniętą beczkę (nie tylko z kapustą, z ogórkami też) umieszczało się na dnie rzeki (Bug, Narew) i wiosną odbijało się wieko. Nigdy nie jadłem tych z rzeki ale wyobrażam sobie, że smak jest rewelacyjny

czy mogę prosić o przepis na sałatkę z zielonych pomidorów??? :)

z czerwonych też chętnie przygarnę przepisy

znalazłam następujący przepis:

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów

2 średnie cebule

1 średnia papryka

˝ litra wody

˝ szklanki octu 10%

3 płaskie łyżki soli

7 łyżek cukru

liście laurowe

ziele angielskie

pieprz

Sposób wykonania:

Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.

Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.

Zamiast papryki można dodać marchewkę.

Pytanie czy te zielone pomidory to jakaś odmiana czy po prostu te pomidory są po protsu takie niedojrzałe?

Moja babcia robiła takie sałatki - pyszne były :D

To po kolei:

dandi3: u nas tylko tę szatkowaną kisimy, ale i tak jest pyszna. :D

Maluszku - to po prostu niedojrzałe pomidorki są. :wink:

monka - już było, ale proszę:

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Składniki:

2-3 kg ogórków

Zalewa:

1 litr wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

3 niepełne łyżki soli

5 łyżek musztardy

Przyprawy:

ziele angielskie, gorczyca, pieprz, liść laurowy, czosnek, chrzan, koperek, marchewka

Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" lub na plasterki. Włożyć do słoików, dodać przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zimną zalewą zalać ogórki i apertyzować 10 minut.

Smacznego!

qurka tylko gdzie takie pomidorki można kupć :roll: u nas tylko czerwone w sklepach są :(

Pogadaj z zprzyjaźnionym właścicielem ogródka.

Ja zwykle zielone pomidory mam jesienią, jak wiadomo, że pierwszy przymrozek będzie i trzeba wszystkie owoce koniecznie pozbierać z krzaków.

qurka tylko gdzie takie pomidorki można kupć :roll: u nas tylko czerwone w sklepach są :(

najlepiej wyhodować ;)

mi na razie szkoda zrywać zielonych, a właściwie sa już czerwone i pomarańczowe

ciekawe czy będzie kolejny rzut z zielonymi, bo coś czuję, że na tym krzaczki poprzestaną ....

No, mówiłam... 8) :D

dzisiaj robię drugą porcję 8) :lol:

dandi3 patisony możesz zrobić tak jak korniszony w zwykłej zalewie octowej.

A tak na teraz do jedzenia to mogą być duszone z innymi warzywami np. cebula, papryka, pomidory i patisony do tego przyprawy typu bazylia, tymianek + kiełbasa podsmażona jak ktoś lubi i danie kolacyjne albo nawet obiadowe gotowe :D