DPS 24.07.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Dzięki za chęci ale kurki nie mogły stać do dziś bo niefrasobliwie umieściłem je w wodzie. Koniec końców, podzielone na zdgrabne porcje, wylądowały w zamrażarce. Słoików nie będzie, będzie jajecznica i zupa. Przepis wydrukuję i zastosuję do prawdziwków. Zadziała? Jasne, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.07.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Nastał czas na kapuste. U mnie młoda kapusta (niedojedzona) zaczęla po deszczach pękac więc wczoraj była akcja szatkowanie i kiszenie. Lubicie wyjadać taką na pół ukiszoną kapyste prosto z garnka? U nas jeszcze czas do kapusty, dopiero zaczyna główki zwijać. Nie wyjadamy na pół ukiszonej, bo robimy całą beczkę i Babcia nie pozwala zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 25.07.2008 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Nastał czas na kapuste. U mnie młoda kapusta (niedojedzona) zaczęla po deszczach pękac więc wczoraj była akcja szatkowanie i kiszenie. Lubicie wyjadać taką na pół ukiszoną kapyste prosto z garnka? U nas jeszcze czas do kapusty, dopiero zaczyna główki zwijać. Nie wyjadamy na pół ukiszonej, bo robimy całą beczkę i Babcia nie pozwala zaglądać. A babcia kisiła poszatkowaną czy w całych główkach? Do niedawna sądziłem, że kisi się tylko poszatkowaną ale znajomi teściów robia tak, że na dno beczki kładą małe gówki, potem na to poszatkowana (ta tradycyjna) z marchewką, bekę zamknąc i niech się kisi. Wczesną wiosną odrywane liście z ukiszonych główek sa o niebo lepsze niz zwykła kapucha w wiórkach (nie mówiąc o soku który pije się wtedy kiedy wieczór wcześniej następuje przytrucie wiadomą substancją U nas na Podlasiu mamy w ogóle piękne czary - mary dotyczące kiszenia. Zamkniętą beczkę (nie tylko z kapustą, z ogórkami też) umieszczało się na dnie rzeki (Bug, Narew) i wiosną odbijało się wieko. Nigdy nie jadłem tych z rzeki ale wyobrażam sobie, że smak jest rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 25.07.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 a u nas we Wrocławiu babcia wkładała do beczki z kapustą jabłka - MNIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 25.07.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 czy mogę prosić o przepis na sałatkę z zielonych pomidorów??? z czerwonych też chętnie przygarnę przepisy znalazłam następujący przepis: Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 1 kg zielonych pomidorów 2 średnie cebule 1 średnia papryka ˝ litra wody ˝ szklanki octu 10% 3 płaskie łyżki soli 7 łyżek cukru liście laurowe ziele angielskie pieprz Sposób wykonania: Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny. Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut. Zamiast papryki można dodać marchewkę. Pytanie czy te zielone pomidory to jakaś odmiana czy po prostu te pomidory są po protsu takie niedojrzałe? Moja babcia robiła takie sałatki - pyszne były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 25.07.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 a u nas we Wrocławiu babcia wkładała do beczki z kapustą jabłka - MNIAM Antonówy czy jakie popadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 25.07.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A może ktoś z Was ma przepis na ogórki w zalewie musztardowej ? Jadłam ostatnio takie, co prawda ze sklepu ale i tak były pyszne i naszła mnie ochota żeby samemu takie popełnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.07.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 To po kolei: dandi3: u nas tylko tę szatkowaną kisimy, ale i tak jest pyszna. Maluszku - to po prostu niedojrzałe pomidorki są. monka - już było, ale proszę: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ Składniki: 2-3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 niepełne łyżki soli 5 łyżek musztardy Przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz, liść laurowy, czosnek, chrzan, koperek, marchewka Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" lub na plasterki. Włożyć do słoików, dodać przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zimną zalewą zalać ogórki i apertyzować 10 minut. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 25.07.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Maluszku - to po prostu niedojrzałe pomidorki są. qurka tylko gdzie takie pomidorki można kupć u nas tylko czerwone w sklepach są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 25.07.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 monka - już było, ale proszę baaaardzo dziękuję :D:D w takim razie jutro zrobię Depesiu mam jeszcze jedno pytanie. Do tych ogórków z carry z przepisu froszki to daje się koperek zielony taki jak np. do ziemniaków czy taki kwitnący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.07.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Nie kwitnący, zielony, jak do ziemniaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.07.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Maluszku - to po prostu niedojrzałe pomidorki są. qurka tylko gdzie takie pomidorki można kupć u nas tylko czerwone w sklepach są Pogadaj z zprzyjaźnionym właścicielem ogródka. Ja zwykle zielone pomidory mam jesienią, jak wiadomo, że pierwszy przymrozek będzie i trzeba wszystkie owoce koniecznie pozbierać z krzaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 26.07.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Nie kwitnący, zielony, jak do ziemniaczków. dzięki dobra kobieto zaraz przystepuję do działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 29.07.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 chciałam tylko powiedzieć że ogórki w zalewie curry z przepisu froszki są przeeeepyyyyszneeee :D:D o dziwo smakują także mojemu mężowi który za curry nie przepada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 No, mówiłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.07.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Maluszku - to po prostu niedojrzałe pomidorki są. qurka tylko gdzie takie pomidorki można kupć u nas tylko czerwone w sklepach są najlepiej wyhodować mi na razie szkoda zrywać zielonych, a właściwie sa już czerwone i pomarańczowe ciekawe czy będzie kolejny rzut z zielonymi, bo coś czuję, że na tym krzaczki poprzestaną .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 30.07.2008 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 przepisy na patisony poproszę. Mam 10 i bladego pojęcia co dalej, żona takoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 30.07.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 No, mówiłam... dzisiaj robię drugą porcję dandi3 patisony możesz zrobić tak jak korniszony w zwykłej zalewie octowej. A tak na teraz do jedzenia to mogą być duszone z innymi warzywami np. cebula, papryka, pomidory i patisony do tego przyprawy typu bazylia, tymianek + kiełbasa podsmażona jak ktoś lubi i danie kolacyjne albo nawet obiadowe gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 30.07.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 dandi3 patisony możesz zrobić tak jak korniszony w zwykłej zalewie octowej. żona pyta czy nie będą miękkie i rozlazłe za 2-3 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 30.07.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 nie powinny przyznam się że ja nigdy patisonów nie robiłam ale jadłam właśnie takie sklepowe, dobre były, w miarę twarde, nie rozłaziły się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.