Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZETWORY NA ZIMĘ


fiona zielona

Recommended Posts

zrobiłam dzisiaj ogórki z curry :)

ciekawe co z tego wyjdzie .... wygląda nawet apetycznie ;)

w cukinii zmniejszyłam ilość cukru, może nie będzie smakowała jak dynia ;)

 

tak a propos ;) znacie jakieś przepisy na dynię??

rośnie mi kilka olbrzymów i coś z tym chcę zrobić jak dojrzeją (w październiku dojrzeją?? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm... W takim razie proszę wybrać, który przepis chcecie:

 

Dynia konserwowana w occie z cukrem

Dynia z gorczycą na ostro

Dynia w przecierze berberysowym

Dynia w łagodnej zalewie octowej

Indyjska konfitura z dyni nasladująca imbir

Dynia w soku z limet i winie

Dynia o smaku waniliowym

Powidła z dyni

Dynia słodko-kwaśna

 

 

Mogę podać dwa. Więcej nie. 8) :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... W takim razie proszę wybrać, który przepis chcecie:

 

Dynia konserwowana w occie z cukrem

Dynia z gorczycą na ostro

Dynia w przecierze berberysowym

Dynia w łagodnej zalewie octowej

Indyjska konfitura z dyni nasladująca imbir

Dynia w soku z limet i winie

Dynia o smaku waniliowym

Powidła z dyni

Dynia słodko-kwaśna

 

 

Mogę podać dwa. Więcej nie. 8) :lol:

szkoda :(

więc poproszę dwa wytłuszczone :*

brzmią ciekawie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DYNIA W SOKU Z LIMET I WINIE

 

Składniki:

1 kg miąższu dyni

Syrop: 2 szkl. wody, 1 kg cukru oraz otarta skórka z 2 limet wymieszana z 4 do 5 łyżkami cukru

Cynamon, goździki, sok z limet

Wino białe wytrawne

 

Kilogram oczyszczonego miąższu z dyni umyć w gorącej wodzie. Z 2 limet otrzeć skórkę i wymieszać z 4 do 5 łyżkami cukru. Z 2 szkl. wody i kilograma cukru (razem z tym wymieszanym z otartą skórką) sporządzić syrop. Miąższ pokroić na kawałki grubości około 1 cm. w co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk. Z limet wycisnąć sok i skropić nim dynię. Dodać 2 szklanki wina. Do gorącego syropu włożyć dynię wraz z sokiem z limet i winem, zagotować. Odstawić do następnego dnia. Dynię znów zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu, aż stanie się szklista. Gorącą przełożyć do słoików, zalać syropem. Apertyzować 20 minut.

 

 

 

DYNIA O SMAKU WANILIOWYM

 

Składniki:

 

1/2 kg dyni, wanilia.

Syrop: 30 dag cukru na każde 1/2 l wody.

Sok z całej cytryny na 1/2 kg dyni.

 

Pół kilograma prawie dojrzałej dyni, obranej i pokrojonej w kawałki, obgotować w lekkim syropie, biorąc 30 dag cukru na 1/2 l wody. Na drugi dzień odlać syrop, a dodać cukier i kawałek wanilii. Na niepełne pół kg dyni wcisnąć sok z całej cytryny. Zagotować i zalać dynię w słoikach. Apertyzować 10 minut, nie wyjmować słoików, aż woda ostygnie.

 

 

Smacznego!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Papierówki sypią jabłuszkami na potęgę. Jesli ktoś nie ma pomysłu co zrobic, polecam

 

Cytrynowe papierówki

 

Papierówki zetrzeć na grubej tarce. Na każdy kilogram tak stratych jabłek wcisnąć sok z 4 cytryn, starannie wybierając pestki. Z 1,5 kg cukru i 3 szklanek wody ugotować syrop. Jabłka z cytryną wrzucić do syropu i smażyć 15 - 20 minut, najpierw na większym ogniu, potem na mniejszym. Nakładać do słików, dobrze zamknąć. Nie wymagają dodatkowej apertyzacji.

 

Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DPS ogromniaste dzięki za zdradzenie tajników smazenia truskawek. Dżemiki wyszły po prostu rewelacyjne i takie czerwone, ze moje chłopaki łyzeczka ze słoiczków wyjadaja :lol: :lol: :lol:

Nastepnym razem musze wiecej zrobić bo tegoroczne to chyba zimy niedoczekaja :roll:

 

I zdradzaj nam tu jeszcze takie Twoje sekreciki bo to poprostu - BEZCENNE :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iza, nie martw się, nie nażrą się, a jak nawet to im zaszkodzi na pewno. :-?

Kupisz sobie dyńkę na targu i już, zrobisz pyszne słoiczki. :roll:

niooo niby tak

dziękuję za pocieszenie

niemniej jednak żal, bo to takie swoje .....

 

zrobiłam kolejną turę przecieru pomidorowego i ketchupu wg Twojego przepisu :*

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...