Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna -czyszczenie z tynku RATUNKU!

Recommended Posts

Ratunku !! Firma , ktora tynkowala moj dom "zapaprała" całe okna tynkiem :cry: . Pierwsze , ktore probowałam wyczyścici całe porysowałam piaskiem z tego nieszczęsnego tynku. Poradźcie proszę jak bezpiecznie i bez porysowania szyb wyczyścić te okna. Moze jest jakis specjalny środek??

Oczywiście, że specjalny środek.

JA miałam problem z pianką po montażu parapetów - jeddno okno mi zaciapali.

Weszłam do Leroya i tam zanalazłam płyny i pasty na wszytko: tynk, zaprawa klejowa, pianka itp.

Praktyznie do każdej rzeczy jest odpowiedni śrdek.

Akurat z tynkiem nie miała problemu, więc nic konkretnie nie poradzę, ale napewno coś znajdziesz. Głowa do góry :D

A my wyczyściliśmy octem. Wszystkie "tynki" na oknach moczyliśmy octem, później trzeba trochę odczekać i delikatnie zmywać szmatką lub gąbką i powtarzać tę czynność aż do skutku.Jeżeli tynki są świeże powinno zejść szybciutko,ale jeżeli już dobrze podeschły to trochę to potrwa,ale zejdzie wszystko i niewiele kosztuje :D oprócz niezbyt miłych doznań węchowych 8)

Bardzo dziekuje za wszystkie rady!! :) Będę proowac chyba wszystkiego po kolei aż do skutku, ale pomysł z octem to chyba jest to!!

A może ocet i zyletka (to troche sado-maso juz chyba :lol: )

Wiesz mój mąż jest bardzo dokładny i w dodatku pedant w takich sprawach i zabronił mi używać żyletki bo się porysuje, a ocet rozpuszcza całą zaprawę i trzeba to tylko zmywać i ja jako posłuszna żona robiłam jak mi nakazano 8) :wink:

ja miałam taki sam problem

po pierwsze trzeba mieć stalowe nerwy

po drugie namaczać namaczać i jeszcze raz namaczeć wodą

po trzecie dwóch paznokci już nie mam :evil: :-?

ale jakoś sobie poradziłam

niestety w moim przypadku bez porysowania się nie obyło :evil:

choć nie rzucają się one zbytnio w oczy :roll:

a po czwarte mam nauczkę że jak chcesz żeby coś było zrobione dobrze to zrób to sam !!!

Jedno okno zabezpieczyłam z mężem sam i jest jak nowe 8)

nie wiem czy żyletka jest dobrym pomysłem :roll: