wasia 13.07.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam. Sytuacja wygląda tak:Mój ojciec jest właścicielem sporego budynku (kiedyś był to poniemiecki dom, za PRL'u rozbudowano go i powstał zakład). W chwili obecnej jest to budynek gospodarczy, ale ojciec nie prowadzi w nim żadnej działalności. Ojciec chce przepisać mi połowę budynku. Wiem że trzeba zrobić to u notariusza i wiążą się z tym koszty. Pytania są takie:1 - Jakie (mniej więcej) to koszty.2 - Czy taniej będzie najpierw przepisać połowę budynku a potem starać się o zmianę statusu budynku na mieszkalny (planuję go wyremontować i zamieszkać tam), czy najpierw przekształcić a później przepisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 13.07.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Koszty zależą od wartości darowizny. Oczywiście to czy lepiej darować połowę budynku gospodarczego czy mieszkalnego również zależy od wartości. W tej chwili napewno będzie niższa wartość niż gdy go wyremontujesz i przekształcisz. Jeśli chodzi o podatek od darowizny to jesteś zwolniona. Pozostaną Ci tylko koszty notarialne i sądowe, a to jak wspomniałam zależy od wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts