Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konieczne gruntowanie ścian zewnętrznych?

Recommended Posts

Witam! Niedawno skończyliśmy ocieplenie zewnętrzne, styropian pokryty jest siatką z klejem i na tym chcemy na razie zakonczyć (tynk za jakieś 1-2 lata) Czy zagruntowanie tych ścian jest KONIECZNE?! Jeśli tak jakim gruntem to najlepiej zrobić? (nie wiemy jeszcze jaki tynk będziemy chceili w przyszłości położyć)

To nie ma większego znaczenia jaka firma ważne by produkt był odpowiedniej jakości by nie zmyła go pierwsza ulewa.

Przed kładzeniem tynku za parę lat będzie trzeba zagruntować ponownie by podłoże było czyste i miało odpowiednią przyczepność jeśli zdecydujesz się natynk barwiony w masie powinieneś przed kładzeniem tynku zagruntować kolorem by nie przebijał czarny klej.

Gość JACKIE P

i tutaj się Piotrek T z tobą kategorycznie nie zgodzę - nie jest obojętne jaki grunt zastosujesz. Zważ, że kazda firma produkująca tynki zewnętrzne uzależnia gwarancję od prawidłowego zastosowania poszczególnych składników systemu np. Weber Terranova - pod określony kolor tynku /bądź grupę kolorów - vide internet/ wymagany jest grunt o odpowiednim zabarwieniu eliminujący ryzyko powstania odbarwień tynku. Ja bym nie ryzykował takiego układu. Pamiętaj - tynku nie kładziesz na rok, na tym nie warto oszczędzać - jest to wizytówka domu, a poza tym nie lubię eksperymentować na swoich plecach i za swoje ciężko zarobione pieniądze. Pamiętaj, że nie zawsze oszczędność idzie w parze z jakością.

Sprawdza się stara maksyma - "tanie mięso psi jedzą"

Ale cóż decyzja należy do Ciebie. Pozdrovka :D

Ja nie napisałem że ma to być tani grunt tylko dobrej jakości! A jeśli dokładnie przeczytasz to dowiesz się ze wspomniałem o malowaniu ponownym gruntem z zabarwieniem na dany kolor elewacji przy tynku barwionym w masie. Przez kilka lat na elewacji nagromadzi się sporo zanieczyszczeń.

Robiąć elewację starałem się urzywać produktów wysokiej jakości ale jednego stać na drogie innego na tanie i jeszcze nie miałem reklamacji .

Jaki wpływ na całość ocieplenia ma np użycie kleju atlas a nie ceresita bo np producent ceresita zaleca gruntowanie swojego kleju swoim gruntem ale mi podoba się tynt Atlas i co mam zrobić grunt atlasa czy ceresita

To jest karta techniczne TERRANOVA

Produkt

Gotowy do użycia cienkowarstwowy tynk na bazie żywicy akrylowej w formie pasty.

Aprobata Techniczna AT-15-3062/2005

Surowce/ Dane techniczne

Śodek wiążący na bazie wodnej dyspersji żywicy akrylowej, grys marmurowy, wypełniacze, wysokowartoœciowe pigmenty.

Ciężar objętościowy 1,6 - 1,8 kg /dm3

Przyczepność > 0,2 N/mm2

Współczynnik oporu dyfuzyjnego m: 110

Podstawowe wymagania dotyczące podłoża

Tynk podkładowy musi być stabilny, nośny, suchy, jednorodny i wolny od zanieczyszczeń. Powierzchnia powinna być równa i gładka.

Podstawowe zasady wykonawcze

W trakcie nakładania i wiązania tynku temperatura otoczenia i podłoża nie może być niższa niż +5 °C ani wyższa niż +25 °C, a wilgotność względna powietrza zbyt wysoka. Wykonywaną wyprawę należy chronić przed bezpośrednim działaniem słońca i opadów atmosferycznych, aż do pełnego związania tynku. Czas wiązania w przypadku wysokiej wilgotnoœci powietrza i niskiej temperatury może się przedłużyć do kilku dni. Narzędzia i naczynia należy niezwłocznie po zakończeniu prac umyć wodą. Wszelkie zabrudzenia elementów budowlanych, ubrania roboczego należy natychmiast czyścić używając większej ilości czystej wody. Chronić oczy i skórę, w razie dostania się do oczu przemyć dużą ilością czystej wody i skonsultować się z lekarzem.

Nie doczytałem sie niczego na temat gruntu!

http://www.weber-terranova.pl/Servlet/Redirector;jsessionid=GZvnVcCW3XGkHRwR2VyCz1phph4mLKC94588L4Z98GPzmRFh4G0Z!-1654677884?from=/Systeme/Solution.jsp&action=ProdLoadFiche&random=1240070496&id=469

• 1 year później...

Podepnę się do tematu, bo mam pytanie takie jak temat.:lol:

Dom ociepliłem rok temu. Został oczywiście zagruntowany. I teraz pytanie:

Co należy teraz zrobić przed położeniem tynku?

Gdzieś kiedyś tu na forum chyba czytałem, że należy jeszcze raz zagruntować. Mój wykonawca twierdzi, że jest dobrze zagruntowane, aż taki jakby piaseczek widać i uważa, że nie ma potrzeby. Podczas rozmowy z innym wykonawcą ("dużym") stwierdził on, że bezwzględnie trzeba umyć ściany (z kurzu i takich tam) przed położeniem wyprawy. Jak to jest naprawdę?