kar8lina 13.07.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam! Niedawno skończyliśmy ocieplenie zewnętrzne, styropian pokryty jest siatką z klejem i na tym chcemy na razie zakonczyć (tynk za jakieś 1-2 lata) Czy zagruntowanie tych ścian jest KONIECZNE?! Jeśli tak jakim gruntem to najlepiej zrobić? (nie wiemy jeszcze jaki tynk będziemy chceili w przyszłości położyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 13.07.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tak. Preparat gruntujący pod tynki zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar8lina 13.07.2007 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 I nieważne jakiej on będzie firmy? Gdzieś wyczytałam że grunt ma być tej samej firmy co tynk a my nie wiemy jaki będzie tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 13.07.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 To nie ma większego znaczenia jaka firma ważne by produkt był odpowiedniej jakości by nie zmyła go pierwsza ulewa.Przed kładzeniem tynku za parę lat będzie trzeba zagruntować ponownie by podłoże było czyste i miało odpowiednią przyczepność jeśli zdecydujesz się natynk barwiony w masie powinieneś przed kładzeniem tynku zagruntować kolorem by nie przebijał czarny klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 13.07.2007 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 i tutaj się Piotrek T z tobą kategorycznie nie zgodzę - nie jest obojętne jaki grunt zastosujesz. Zważ, że kazda firma produkująca tynki zewnętrzne uzależnia gwarancję od prawidłowego zastosowania poszczególnych składników systemu np. Weber Terranova - pod określony kolor tynku /bądź grupę kolorów - vide internet/ wymagany jest grunt o odpowiednim zabarwieniu eliminujący ryzyko powstania odbarwień tynku. Ja bym nie ryzykował takiego układu. Pamiętaj - tynku nie kładziesz na rok, na tym nie warto oszczędzać - jest to wizytówka domu, a poza tym nie lubię eksperymentować na swoich plecach i za swoje ciężko zarobione pieniądze. Pamiętaj, że nie zawsze oszczędność idzie w parze z jakością. Sprawdza się stara maksyma - "tanie mięso psi jedzą" Ale cóż decyzja należy do Ciebie. Pozdrovka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 14.07.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Ja nie napisałem że ma to być tani grunt tylko dobrej jakości! A jeśli dokładnie przeczytasz to dowiesz się ze wspomniałem o malowaniu ponownym gruntem z zabarwieniem na dany kolor elewacji przy tynku barwionym w masie. Przez kilka lat na elewacji nagromadzi się sporo zanieczyszczeń. Robiąć elewację starałem się urzywać produktów wysokiej jakości ale jednego stać na drogie innego na tanie i jeszcze nie miałem reklamacji . Jaki wpływ na całość ocieplenia ma np użycie kleju atlas a nie ceresita bo np producent ceresita zaleca gruntowanie swojego kleju swoim gruntem ale mi podoba się tynt Atlas i co mam zrobić grunt atlasa czy ceresita To jest karta techniczne TERRANOVA Produkt Gotowy do użycia cienkowarstwowy tynk na bazie żywicy akrylowej w formie pasty.Aprobata Techniczna AT-15-3062/2005 Surowce/ Dane techniczne Śodek wiążący na bazie wodnej dyspersji żywicy akrylowej, grys marmurowy, wypełniacze, wysokowartoœciowe pigmenty. Ciężar objętościowy 1,6 - 1,8 kg /dm3Przyczepność > 0,2 N/mm2Współczynnik oporu dyfuzyjnego m: 110 Podstawowe wymagania dotyczące podłoża Tynk podkładowy musi być stabilny, nośny, suchy, jednorodny i wolny od zanieczyszczeń. Powierzchnia powinna być równa i gładka. Podstawowe zasady wykonawcze W trakcie nakładania i wiązania tynku temperatura otoczenia i podłoża nie może być niższa niż +5 °C ani wyższa niż +25 °C, a wilgotność względna powietrza zbyt wysoka. Wykonywaną wyprawę należy chronić przed bezpośrednim działaniem słońca i opadów atmosferycznych, aż do pełnego związania tynku. Czas wiązania w przypadku wysokiej wilgotnoœci powietrza i niskiej temperatury może się przedłużyć do kilku dni. Narzędzia i naczynia należy niezwłocznie po zakończeniu prac umyć wodą. Wszelkie zabrudzenia elementów budowlanych, ubrania roboczego należy natychmiast czyścić używając większej ilości czystej wody. Chronić oczy i skórę, w razie dostania się do oczu przemyć dużą ilością czystej wody i skonsultować się z lekarzem. Nie doczytałem sie niczego na temat gruntu! http://www.weber-terranova.pl/Servlet/Redirector;jsessionid=GZvnVcCW3XGkHRwR2VyCz1phph4mLKC94588L4Z98GPzmRFh4G0Z!-1654677884?from=/Systeme/Solution.jsp&action=ProdLoadFiche&random=1240070496&id=469 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 15.07.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 to sięgnij troszkę głębiej, podaję linka :http://www.weber-terranova.pl/Servlet/Redirector;jsessionid=GhpwyQCLFBzT9xfnwn4zLpLQW83VJxwn0GLkmqG2XS31PKWpyXJK!-1654677884?from=/Product/DataSheet.jsp&action=ProdLoadFicheDetail&random=-1584854272&id=431 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 15.07.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 podaję jeszcze ra bo był niepełny:http://www.weber-terranova.pl/Servlet/Redirector;jsessionid=GhpwyQCLFBzT9xfnwn4zLpLQW83VJxwn0GLkmqG2XS31PKWpyXJK!-1654677884?from=/Product/DataSheet.jsp&action=ProdLoadFicheDetail&random=-1584854272&id=431 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 15.07.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 znów problem, ale jak będziesz chciał odpalić adres to skopiuj całość czerwoną i czarną i wklej w okienko www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 18.10.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Podepnę się do tematu, bo mam pytanie takie jak temat. Dom ociepliłem rok temu. Został oczywiście zagruntowany. I teraz pytanie: Co należy teraz zrobić przed położeniem tynku? Gdzieś kiedyś tu na forum chyba czytałem, że należy jeszcze raz zagruntować. Mój wykonawca twierdzi, że jest dobrze zagruntowane, aż taki jakby piaseczek widać i uważa, że nie ma potrzeby. Podczas rozmowy z innym wykonawcą ("dużym") stwierdził on, że bezwzględnie trzeba umyć ściany (z kurzu i takich tam) przed położeniem wyprawy. Jak to jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts