Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isover na poddasze - który i za ile

Recommended Posts

Planuje dac ocieplenie grubosci 15 cm + 5 cm

Czy warto wziąc do ocieplenia poddasza zamiast unimaty "lepsze" odmiany: isomata lub supermata ? Na stronie Isovera sa niektore dane techniczne i stąd 15 cm warstwa daje R:

Unimata - R=3.85

Isomata - R=4.25

Supermata - R=4.7

Stąd wynika że dopłata do supermaty zastąpiłaby ponad 3 cm. dodatkowej Unimaty. Tylko czy warto - nie wiem jakie ceny można uzyskać na isomate/supermate (bo unimata od 75PLN/6.9m2) ??

Gość czlowiek
ja również jestem na tym etapie mam też swoje pytanie co JEST LEPSZE 18 CM USRY SF40 czy 15 cm Super Maty ISOVERA, mam krokwie na 18 cm ? R Ursy to 4,85 Isover 4,7

Artur

jak masz krokwie na 18cm to nie wykozystasz 18cm bo musisz zrobic szczeline wentylacyjna 2-4cm. czyli zostanie 15cm!!. w takim przypadku najlepiej dokupic grubosc 5cm i polozyc w poprzek miedzy latami na ktorych mozna zamontowac plyty gipsowo-kartonowe.

• 2 years później...
Podbijam wątek, bo mam tę samą wątpliwość:

czy opłaca się kupić lepszy model isovera (super-mata zamiast uni-mata)

Podobnie jest w Rockwoolu - lepszy model Superrock niź Megarrock.

Różnica w cenie przy tej samej grubości gdzieś 5 zł/m2, czyli na cały dach wyjdzie prawie z 1000 zł.

Myślę, że będąc zdecydowanym na grubość ocieplenia zawsze warto kupić to lepsze, jezeli oczywiście Cię stać (choc pewnie i tak zwróci się ono z czasem w opłatach za ogrzewanie).

Ja natomiast wciąż zastanawiam się, czy pod folię wysokoparoprzepuszczalną między krokwie grubości 18cm dać 18cm Unimaty czy 15 cm Supermaty (nie ma Supermaty 18cm!) ?

Na to oczywiście jeszcze pójdzie druga warstwa 5cm wełny, właśnie Supermaty!

Podbijam wątek, bo mam tę samą wątpliwość:

czy opłaca się kupić lepszy model isovera (super-mata zamiast uni-mata)

Podobnie jest w Rockwoolu - lepszy model Superrock niź Megarrock.

Różnica w cenie przy tej samej grubości gdzieś 5 zł/m2, czyli na cały dach wyjdzie prawie z 1000 zł.

Myślę, że będąc zdecydowanym na grubość ocieplenia zawsze warto kupić to lepsze, jezeli oczywiście Cię stać (choc pewnie i tak zwróci się ono z czasem w opłatach za ogrzewanie).

Ja natomiast wciąż zastanawiam się, czy pod folię wysokoparoprzepuszczalną między krokwie grubości 18cm dać 18cm Unimaty czy 15 cm Supermaty (nie ma Supermaty 18cm!) ?

Zawsze można kupić coś jeszcze lepszego, ale pytanie czy to się zwróci w rozsądnym czasie, a nie np. po 15-20 latach - bo wtedy inwestycja nie ma sensu.

Zawsze można kupić coś jeszcze lepszego, ale pytanie czy to się zwróci w rozsądnym czasie, a nie np. po 15-20 latach - bo wtedy inwestycja nie ma sensu.

Zgadzam się, tylko że wątpie, aby dało się to realnie wyliczyć. A biorąc pod uwagę ten 1000zł więcej, to sądzę, że potencjalne korzyści górują nad ewentualną stratą.

Ja osobiście kładłem supermatę głównie ze względu na łatwość i przyjemnośc kładzenia, jest ona dużo gęstrza od np. uni maty i naprawdę rewelacyjnie się ją układa, a ja układałem sam i dlatego wolałem kupić droższą, poza tym biorąc pod uwagę, że właściwości izolacyjne supermaty gr.15 cm są takie same jak 18 cm unimaty to ta cena wygląda już lepiej oraz udało mi się uzyskać dobry rabat, tak więc jestem zadowolony.

Ja się pobawiłem z współczynnikami RD i lambdą i różnym mixem typów wełny i wyszło mi że przy założonej izolacyjności lamda 0,16 mogę dać 15 + 5 supermaty isovera zamiast 15+10 unimaty. Różnica w cenie całości materiału wyniosła mnie ca 90 pln(jesienią) (dach ok 130 m kw.)

k.kryzys napisał

Ja osobiście kładłem supermatę głównie ze względu na łatwość i przyjemnośc kładzenia, jest ona dużo gęstrza od np. uni maty i naprawdę rewelacyjnie się ją układa

Mam pytanie: czy supermatę między krokwiami trzeba podwiązywać? Właśnie jestem przed dylematem: superrock, czy supermata. Na stronach rockwoola pokazują, że superrock można montować na wcisk i samo się trzyma, a u isovera cicho... (a może przeoczyłem?)

Ja się pobawiłem z współczynnikami RD i lambdą i różnym mixem typów wełny i wyszło mi że przy założonej izolacyjności lamda 0,16 mogę dać 15 + 5 supermaty isovera zamiast 15+10 unimaty. Różnica w cenie całości materiału wyniosła mnie ca 90 pln(jesienią) (dach ok 130 m kw.)

Z moich wyliczeń wynika podobnie, tzn przy tej samej grubości super-mata ma lambda 0,17 a uni-mata 0,20.

Moja wątpliwość: czy te 0,03 jest grą wartą świeczki i 1000 zł?

Rocky napisał:

A co z tą pustką 3 cm?

Rocky napisał:

A co z tą pustką 3 cm?

Dobre pytanie - też jestem ciekawy,

bo u mnie krokwie 16 cm, więc wełna musi być 15 cm.

Czy ten 1 cm pustki nie przeszkadza?

A co z tą pustką 3 cm?

Te 3 cm to byłaby wolna przestrzeń. Przy kryciu dachu nie folią, a deskami konieczne jest wręcz zostawienie 2cm pustki na szczelinę wentylacyjną. Ale tak jak pisałem u mnie jest folia i takiej konieczności nie ma, a więc do pytania rafal9 dodałbym tylko

Czy ten 1 cm pustki nie przeszkadza?
A 3cm pustki ?

Ja odeskuję dach więc muszę zostawić 2-4 cm pustki. Okazuje się że z tą pustką nie jest taka pojedyńcza sprawa, w przypadku deskowania. Dowiadywałem się w rockwool'u i okazało sie że im dłuższa połać dachowa tym pustka musi być większa.

Ciekawi mnie natomiast to, że mając folie paroprzep. nie musisz zostawiać pustki a zamiast wełny miałbyś powietrze.

Rzućcie okiem na rockwoola toprocka lub superrocka:

grubość - wsp. R

150 mm - 4,25

180 mm - 5,10

Ciekawi mnie natomiast to, że mając folie paroprzep. nie musisz zostawiać pustki a zamiast wełny miałbyś powietrze.

To wynika z tego, że zastanawiam się czy dać 15cm wełny o lepszych właściwościach cieplnych Supermaty i wtedy zostałaby ta pustka, bo niestety nie ma Supermaty o grubosci 18cm, czy tez dać 18cm wełny ale już nie o tak dobrych właściwościach cieplnych Unimaty, za to 3 cm grubiej i wówczas nie zostanie żadna pustka. Które rozwiązanie jest lepsze?