rafal9 17.02.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 A co powiecie na takie rozwiązanie:na skosy dać lepszą supermatęa na sufit gorszą, bo i tak jest tam jeszcze strych, który planuję chociażby w minimalnym stopniu ocieplić.Więc przez sufit nie będzie aż takich strat ciepła. Czy takie mieszanie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.02.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 brzmi nieźle. Ja jestem na 99% zdecydowany na 15 cm toprocka + 10 cm superrocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 18.02.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Rocky To wynika z tego, że zastanawiam się czy dać 15cm wełny o lepszych właściwościach cieplnych Supermaty i wtedy zostałaby ta pustka, bo niestety nie ma Supermaty o grubosci 18cm, czy tez dać 18cm wełny ale już nie o tak dobrych właściwościach cieplnych Unimaty, za to 3 cm grubiej i wówczas nie zostanie żadna pustka. Które rozwiązanie jest lepsze? Problem jest bardzo skomplikowany. Powinieneś skontaktować się z doradcą technicznym isovera. Ja chcę zastosować rockwoola i odnośnie pustki powietrznej kontaktowałem się z p. Adamem W. doradcą technicznym tej firmy. Dostałem wyczerpującą odpowiedź. Stosowanie wełny na poddasza w szerszym budownictwie jest stosunkowo nowe u nas, a gdy zrobisz źle pustkę to może się okazać że para wodna zamiast uciekać będzie się skraplać i spowoduje zamoknięcie izolacji /i praktycznie jej zniszczenie/ a w następstwie gnicie więźby. Większość błędów w budownictwie wychodzi po kilku, kilkunastu latach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 A co powiecie na takie rozwiązanie: na skosy dać lepszą supermatę a na sufit gorszą, bo i tak jest tam jeszcze strych, który planuję chociażby w minimalnym stopniu ocieplić. Więc przez sufit nie będzie aż takich strat ciepła. Czy takie mieszanie ma sens? Jesli kupujesz wszystko u jednego dostawcy i bierzesz ten sam materiał na strop i skosy, często dostaje się tak dobra cenę, że nie bardzo opłaca się różnicować materiał U mnie tak wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 18.02.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 już zapłaciłem za URSA DF 35 - izolacyjność 0,035 = toprock17,35 zł/m2 grubość 150 mm - myślę że dobra cena, targujcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 19.02.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 a czy dajecie jeszcze folię paroprzep. między wełnę a płytę k-g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 19.02.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 a czy dajecie jeszcze folię paroprzep. między wełnę a płytę k-g? tylko wełna paroszczelna między gips-karton a wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 19.02.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 może folia paroszczelna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 20.02.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Rocky To wynika z tego, że zastanawiam się czy dać 15cm wełny o lepszych właściwościach cieplnych Supermaty i wtedy zostałaby ta pustka, bo niestety nie ma Supermaty o grubosci 18cm, czy tez dać 18cm wełny ale już nie o tak dobrych właściwościach cieplnych Unimaty, za to 3 cm grubiej i wówczas nie zostanie żadna pustka. Które rozwiązanie jest lepsze? Problem jest bardzo skomplikowany. Powinieneś skontaktować się z doradcą technicznym isovera. Ja chcę zastosować rockwoola i odnośnie pustki powietrznej kontaktowałem się z p. Adamem W. doradcą technicznym tej firmy. Dostałem wyczerpującą odpowiedź. Stosowanie wełny na poddasza w szerszym budownictwie jest stosunkowo nowe u nas, a gdy zrobisz źle pustkę to może się okazać że para wodna zamiast uciekać będzie się skraplać i spowoduje zamoknięcie izolacji /i praktycznie jej zniszczenie/ a w następstwie gnicie więźby. Większość błędów w budownictwie wychodzi po kilku, kilkunastu latach. Pozdrawiam U mnie zostanie 1 cm pustki (krokwie 16, wełna 5). Czyli sugerujesz, że jest to groźne? Jak jest deskowanie to koniecznie musi być pustka, to czemu przy folii miałoby to być niebezpieczne? Z której strony zostawić tę pustkę, od strony dachówki, czy od strony wewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 20.02.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 wg. informacji techn. producentów ewentualną pustkę zostawia się pomiędzy wełną a pokryciem dachowym. Myślę że 1 cm nie powinien stanowić problemu, ważne aby to co przejdzie przez wełnę i folie paroprzepuszczalną bez przeszkód odparowało. Jeśli pokryjesz dach dachówką to jakaś tam wentylacja będzie. Gorzej z pokryciami blachą. Bąź co bądź są dość szczelne. Namawiałbym jednak do kontaktu z działem technicznym wybranej firmy. Chociażby ze względu, że w przypadku ewentualnych wad materiału przy wyknaniu niezgodnym z zaleceniem producenta ewentualna reklamacja na pewno nie będzie uznana.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.02.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Mi zaproponowano Megarock lub toprock 15cm na skosy poddasza i 5 cm Supermaty przed K-G, mysle ,ze jest to dobra opcja ocieplenia poddasza.Co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 20.02.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 podajcie jakie rabaty uzyskaliście w warszawie i nie tylko tu, na produkty Rockwoola i Isovera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 20.02.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 acca 5: też tak liczyłem --- wychodzi najcieplej dla 20 cm pytanie od kogo kupić by było najtaniej )) rzadko kto handluje obiema firmami i daje duże rabaty pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 21.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 rafal9 Wysłany : 17 Lut 2006 10:20 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- lonly napisał: Ja się pobawiłem z współczynnikami RD i lambdš i różnym mixem typów wełny i wyszło mi że przy założonej izolacyjnoci lamda 0,16 mogę dać 15 + 5 supermaty isovera zamiast 15+10 unimaty. Różnica w cenie całoci materiału wyniosła mnie ca 90 pln(jesieniš) (dach ok 130 m kw.) Z moich wyliczeń wynika podobnie, tzn przy tej samej gruboci super-mata ma lambda 0,17 a uni-mata 0,20. Moja wštpliwoć: czy te 0,03 jest grš wartš wieczki i 1000 zł? Nie wiem skšd Panowie wzięlicie taki współczynnik lambda??? a może myslelicie o zupełnie innym współczynniku np. k? Współczynnik lambda, czyli współczynnik przewodzenia ciepła w przypadku wełen mieci się w zakresie od 0,050 do 0,033 W/mK. Im niższy współczynnik lambda tym lepsza izolacyjnoć. Ten współczynnik charakteryzuje właciwoci cieplne produktów ( w tym wypadku wełny Lambdę którš Wy podajecie dla przykładu lambda = 0,16 W/mK to ma.... drewno sosnowe a 0,20 W/mK to współczynnik przewodzenia ciepła ... betonu komórkowego Sšdzę więc, że zaszła tu jaka pomyłka. Natomiast współczynnik k ( kiedy oznaczany jako U ) czyli współczynnik przenikania ciepła. wskazuje on straty ciepła przez przegrodę ( np. cianę, dach itp. ) może mieć wielkoć o której mówicie. ( np. dla przegrody mieszkalnej wg PN powienien on wynosić min. k = 0,3 W/m2 K ) Pozdrawiam arthee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 21.02.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 KirkisPoniewaz ocieplam Rockwolem to rabat mam na ocieplenie zew i poddasze 15 cm, Supermate kupie gdzie indziej to tylko 5 cm moze nie bedzie tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 21.02.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 dzięki, chyba z wygody wybiorę toprocka i superrocka 15+5 lub 15+8pozdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 10.04.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Ja mam krokwie 18 cm i nie wiem ile tej wełny dać, napewno dwie warstwy. Myślałem o 18 cm i 5cm, tylko co z tą szczeliną wentylacyjną, mam folię Dorkena Delta Vent N.Czy ktoś wie jaki opór ma stawiać przegroda na poddaszu? Mówi się że grubość ocieplenie powinna wynosić 22-25 cm, tylko może to być 25 cm o kiepskich parametrach lub 25 o wysokich parametrach, opór więc będzie różny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 10.04.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam To może i ja zadam proste pytanie dotyczące grubości drugiej warstwy wełny . jeśli stosujemy jako drugą warstwę wełnę 10 cm zamiast 5 cm to profile do płyt gipsowych musza być w obu przypadkach różne ?? Chodzi mi o to że wełna ma się schować w profil -jeśli jest grubsza warstwa wełny profile też muszą być grubsze . Czy tak ?? pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 10.04.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Planuje dac ocieplenie grubosci 15 cm + 5 cm Czy warto wziąc do ocieplenia poddasza zamiast unimaty "lepsze" odmiany: isomata lub supermata ? Na stronie Isovera sa niektore dane techniczne i stąd 15 cm warstwa daje R: Unimata - R=3.85 Isomata - R=4.25 Supermata - R=4.7 Stąd wynika że dopłata do supermaty zastąpiłaby ponad 3 cm. dodatkowej Unimaty. Tylko czy warto - nie wiem jakie ceny można uzyskać na isomate/supermate (bo unimata od 75PLN/6.9m2) ?? Ja dalem 20cm na skosy i 30 na trop. To tego mocna folia aluminiowa. Uwazam ze zdecydowanie za malo. Moim zdaniem minimum na dach to 35, na skos 30. Stosowalem Isomate. Na sianach ma 15cm styropianu ale przez dach ZDECYDOWANIE najwiecej ucieka. Roznica pomiedzy poddaszem a parterem to 1oC (u mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 11.04.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Ja mam krokwie 18 cm i nie wiem ile tej wełny dać, napewno dwie warstwy. Myślałem o 18 cm i 5cm, tylko co z tą szczeliną wentylacyjną, mam folię Dorkena Delta Vent N. Czy ktoś wie jaki opór ma stawiać przegroda na poddaszu? Mówi się że grubość ocieplenie powinna wynosić 22-25 cm, tylko może to być 25 cm o kiepskich parametrach lub 25 o wysokich parametrach, opór więc będzie różny! Częściowo sam sobie odpowiem, według Rockwoola poddasze jest dobrze zaizolowane kiedy opór "R" wynosi około 6. Ale co z tą szczeliną wentylacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts