Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia kaflowa

cover5s

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My też chcemy zbudować sobie kuchnię kaflową. Dom remontujemy na wsi, a tam wiadomo, jak czasem jest z prądem. Lepiej mieć jakieś zapasowe źródło ciepła. Poza tym klimat. Poradzono mi, żeby na allegro kupić poniemiecki piec do rozbiórki na kafle, zawołać zduna, który to poskłada do kupy.

Dostałam ofertę od firmy Andrespol o treści: 'Robocizna kuchni kaflowej przez mistrza zduńskiego to koszt od 2500 zł. Pełny koszt budowy kuchni kaflowej jest uzalezniony od jej wielkości zamontowanych kafli oraz osprzętu. Koszt kształtuje się od 6200 zł brutto.'

Ale są tu na muratorze osoby, które są jednak bardziej obcykane w tym temacie i na pewno się wypowiedzą :)

Witaj Biała,

ja juz od dluzszego czasu badam ten temat, wiec jakies pojecie juz mam.

Po pierwsze nie kupuj nic starego od kogos, bo nikt takiego pieca nie rozebrał dobrze, musisz miec kafle wykonczeniowe, a te zazwyczaj pekają przy nieodpowiednich rozbiorkach. Ja kupilem 3 takie gigantyczne poniemieckie piece i jak przyszedł zdun to okazalo sioe, ze mam wywrotke pieknych kafli, ale ani jednego wykonczenia, bo te im popekały. Czyli w zasadzie nie mam czym wykonczyc ......

W jakiej okolicy macie chate? jak chcesz podaj maila, to podesle ci fotki kafli jakie mam, moze ci sie do czegos nadadzą.

... mam wywrotke pieknych kafli, ale ani jednego wykonczenia ...

i znów się z Toba zgodze ...

mam zabytkowe kafle z rozbiórki / b. ładne ... ale cóż z tego - to złom/

dlatego wymurowałem kuchnie z klinkieru ... /klinkier jest trwalszy i nie tak podatny na uszkodzenia jak kafle i komponuje sie ze sciankami "mebli murowanych".../

cover5sSiedlisko mam w kujawsko-pomorskim. Ale u mnie budowa pieca to dopiero za ładnych parę miesięcy. Najpierw trzeba dom wyremontować. Ale zdjęcia to chętnie obejrzę, adres email w stopce. A nie może zdun takiej rozbiórki pieca przeprowadzić, żeby nic nie uszkodzić? Widziałam na allegro te piece i są naprawdę ładne.

... A nie może zdun takiej rozbiórki pieca przeprowadzić, żeby nic nie uszkodzić? Widziałam na allegro te piece i są naprawdę ładne.

jest metoda aby wykorzystac choć część kafli nieuszkodzonych np. tak http://www.art-a.com.pl/oferta/katalog/kuchnie/09.jpg

Ale z tego co mi przesłano w cenniku wynika, że koszt kafli wynosi około 4 tysięcy złotych (skoro cały piec od 6200zł a sama robocizna 2500zł). A na allegro można fajny poniemiecki piec kupić już za kilkaset złotych.

Podobają mi się takie brązowe: http://www.allegro.pl/item214084771_piec_kaflowy_kompletny_super_cena_gdansk.html

http://www.allegro.pl/item211905360_piec_kaflowy_3_szt_niem_kamienica_1917_r_.html

No wiesz, tak mowisz jakbys sie nie znała.......

sprobuj odciąc od koszuli długie rekawy....i czy wyjdzie ci fajna sportowa koszulka? nie , bo od razu bedzie widac ze to jakas przerobka...kombinacja.

A powaznie zabraknie ci elementow na kuchnie z tego pieca, no chocby jeden i co wtedy? ale peknie mu przy robocie? i co dalej?