cover5s 14.07.2007 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Mam pytanie czy ktos ma jakies doswiadczenia przy budowie kuchni kaflowej, na co zwrocic uwage, gdzie tkwią problemy, jaki kosz, oczywiscie w przyblizeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.07.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 1. zdun - zawód wymierający 2. Problemy: a po co Ci ta kuchnia - nie do gotowania chyba - żeby zagrzać garnek wody trzeba spalić wiadro węgla.... no chyba że masz w ogrodzie kopalnię węgla to wtedy OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 bO MARZE O TAKIEJ KUCHNI OD LAT! Gdybys mieszkał 40 m od jeziora wiedziałbys co oznacza wieczna wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.07.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 znacznie lepszy do ogrzewania /suszenia/ domu system niż kuchnia węglowa to np centralne ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 masz racje Cover5s ja tez marzyłem o kuchni i nie dałem sobie wyperswadowac jej budowy sprawdza sie znakomicie ... p.s. potrawy gotowane na "żywym" ogniu mają inny smak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Wiem, ze mam racje, bo miałem takie rozwiązanie kilka lat w poprzednim domu. Betton44 myli pojecia grzania pomieszczen z osuszaniem, widac ze nie mieszkał nigdy na Mazurach i nie wie, ze tutaj trzeba grzac w zasadzie 11 miesiecy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.07.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 My też chcemy zbudować sobie kuchnię kaflową. Dom remontujemy na wsi, a tam wiadomo, jak czasem jest z prądem. Lepiej mieć jakieś zapasowe źródło ciepła. Poza tym klimat. Poradzono mi, żeby na allegro kupić poniemiecki piec do rozbiórki na kafle, zawołać zduna, który to poskłada do kupy. Dostałam ofertę od firmy Andrespol o treści: 'Robocizna kuchni kaflowej przez mistrza zduńskiego to koszt od 2500 zł. Pełny koszt budowy kuchni kaflowej jest uzalezniony od jej wielkości zamontowanych kafli oraz osprzętu. Koszt kształtuje się od 6200 zł brutto.' Ale są tu na muratorze osoby, które są jednak bardziej obcykane w tym temacie i na pewno się wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witaj Biała,ja juz od dluzszego czasu badam ten temat, wiec jakies pojecie juz mam.Po pierwsze nie kupuj nic starego od kogos, bo nikt takiego pieca nie rozebrał dobrze, musisz miec kafle wykonczeniowe, a te zazwyczaj pekają przy nieodpowiednich rozbiorkach. Ja kupilem 3 takie gigantyczne poniemieckie piece i jak przyszedł zdun to okazalo sioe, ze mam wywrotke pieknych kafli, ale ani jednego wykonczenia, bo te im popekały. Czyli w zasadzie nie mam czym wykonczyc ......W jakiej okolicy macie chate? jak chcesz podaj maila, to podesle ci fotki kafli jakie mam, moze ci sie do czegos nadadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 ... mam wywrotke pieknych kafli, ale ani jednego wykonczenia ... i znów się z Toba zgodze ... mam zabytkowe kafle z rozbiórki / b. ładne ... ale cóż z tego - to złom/ dlatego wymurowałem kuchnie z klinkieru ... /klinkier jest trwalszy i nie tak podatny na uszkodzenia jak kafle i komponuje sie ze sciankami "mebli murowanych".../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.07.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 cover5sSiedlisko mam w kujawsko-pomorskim. Ale u mnie budowa pieca to dopiero za ładnych parę miesięcy. Najpierw trzeba dom wyremontować. Ale zdjęcia to chętnie obejrzę, adres email w stopce. A nie może zdun takiej rozbiórki pieca przeprowadzić, żeby nic nie uszkodzić? Widziałam na allegro te piece i są naprawdę ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 ... A nie może zdun takiej rozbiórki pieca przeprowadzić, żeby nic nie uszkodzić? Widziałam na allegro te piece i są naprawdę ładne. jest metoda aby wykorzystac choć część kafli nieuszkodzonych np. tak http://www.art-a.com.pl/oferta/katalog/kuchnie/09.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 aLEZ OCZYWISCIE , ZE JEST TAKA METODAi jak masz takiego fachowca to moze tak zrobic. Tylko mysle, ze wtedy tansze i zdecydowanie ładniejsze bedą kafle wspolczesne, a gama kolorow, wzorow i typow przyprawia o zawot głowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.07.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Ale z tego co mi przesłano w cenniku wynika, że koszt kafli wynosi około 4 tysięcy złotych (skoro cały piec od 6200zł a sama robocizna 2500zł). A na allegro można fajny poniemiecki piec kupić już za kilkaset złotych. Podobają mi się takie brązowe: http://www.allegro.pl/item214084771_piec_kaflowy_kompletny_super_cena_gdansk.html http://www.allegro.pl/item211905360_piec_kaflowy_3_szt_niem_kamienica_1917_r_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 A co do bezpieczenstwa, to wejdz na raport policyjny za 2006r i sprawdz ile domow sie spaliło z uszkodzen instalacji elektrycznej a ile w wyniku wybuchyu gazu. I głupot nie bedziesz pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 ...Podobają mi się takie brązowe ... tylko ze w takim piecu nie ugotujesz obiadu, nie upieczesz chleba ani placka światecznego, nie mówiąc o grzaniu ciepłej wody ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Przepiekne piece, przepiekne!Tylko jak chcesz z takiego pieca zrobic kuchnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 No rozebrać na kafle i z nich zdun zrobi kuchnię, nie da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cover5s 15.07.2007 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 No wiesz, tak mowisz jakbys sie nie znała.......sprobuj odciąc od koszuli długie rekawy....i czy wyjdzie ci fajna sportowa koszulka? nie , bo od razu bedzie widac ze to jakas przerobka...kombinacja. A powaznie zabraknie ci elementow na kuchnie z tego pieca, no chocby jeden i co wtedy? ale peknie mu przy robocie? i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.07.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 No właśnie się nie znam. Poza tym krawiec z długiego rękawa może zrobić fajną koszulkę, to dlaczego zdun nie może zrobić z pieca kuchni? Choćby takiej sztukowanej jak na zdjęciu brzozy, niecałej kaflowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.07.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 w piecu kaflowym jak te na allegro /swoją drogą szukają naiwnych chyba do rozebrania pieców i wyniesienia jeszcze dopłacić każą / to nie ma blach, drzwiczek do kuchni węglowej i kilku innych elementów to i jak zrobić z niego kuchnię ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts