-maro- 14.07.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Jak montujecie się podbitkę drewnianą aby na zewnątrz nie było widać gwoździ czy wkrętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 14.07.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Jeśli masz listwy na pióro i wpust to są specjalne blaszki, które łapią wpust i można przekręcić/przybić je do rusztowania.Można też wbijać gwoździe bezpośrednio we wpust bijąc je (aby nie rozwalić wpustów) po łbach poprzez dużego gwoździa obciętego na płask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Do montowania podbitki stosuje się gwoździe z małymi łebkami. Po ponownym malowaniu po montażu praktycznie nic nie widać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Do montowania podbitki stosuje się gwoździe z małymi łebkami. hmmmm a czemu nie po Bożemu ??? we wpust albo te blaszki ??? a nie jak fahofiec ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Kiedyś montowałem przez blaszki ale pracujące deski wyskakiwały z tych blaszek. Podbitka to nie deska podłogowa, pióra i wpusty są bardzo delikatne i nawet mały gwóźdź potrafi je rozsadzić. Dlatego też montując podbitkę używam gwoździ z łebkami kulistymi. Pozdrawiam.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 15.07.2007 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 A te blaszki mają jakąś swoją nazwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.07.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 A te blaszki mają jakąś swoją nazwę? Tak mają bardzo specjalistyczną nazwę: "Blaszki Mocujące Boazerię Drewnianą". Ale radzę przemyśleć jeszcze raz kwestię: Kiedyś montowałem przez blaszki ale pracujące deski wyskakiwały z tych blaszek. Podbitka to nie deska podłogowa, pióra i wpusty są bardzo delikatne i nawet mały gwóźdź potrafi je rozsadzić. Dlatego też montując podbitkę używam gwoździ z łebkami kulistymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 16.07.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Rom kom a możesz jako fachowiec w temacie napisać parę słów o samym wykonaniu podbitki. Właśnie kupuję boazerię. Na co zwrócić uwagę jak będzie robiony montaż?. Czym najlepiej pomalować? I inne istotne sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.07.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Rom kom a możesz jako fachowiec w temacie napisać parę słów o samym wykonaniu podbitki. Właśnie kupuję boazerię. Na co zwrócić uwagę jak będzie robiony montaż?. Czym najlepiej pomalować? I inne istotne sprawy? Przykro mi ale nie mam doświadczenia w robieniu podbitek. Akurat to nie moja dziedzina. Mam doświadczenie w kładzeniu boazerii i paneli boazeryjnych. Niby to samo ale przy podbitce stosuje się preparaty (impregnaty) zewnętrzne. A do boazerii są lakiery, lakiero-bejce i bejce ale wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.07.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Warto zwrócić uwagę na to czy jest szlifowana, czy nie ma wypadających sęków i tak dobrać długości aby było najmniej odpadów. Osobiście radzę zastosować deskę szerokości 11 cm i grubości 19 mm. Wewnętrzną stronę radzę zaimpregnować bezbarwnym drewnochronem a zewnętrzną Tikurillą lub Sadolinem dwukrotnie (raz przed montażem). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 18.07.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 A co najpierw? ocieplanie styropianem, czy podbitka? jesli podbitka, to napakowac do srodka jakiejs waty? czy zamkniecie podbitka powoduje, ze nie ma problemu z zimnym powietrzem? (bo ja mam stary dom - miedzy krokwiami widac z dolu welne - nie wiem, jak to zamknac:( pzdr sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 18.07.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 A co najpierw? ocieplanie styropianem, czy podbitka? jesli podbitka, to napakowac do srodka jakiejs waty? czy zamkniecie podbitka powoduje, ze nie ma problemu z zimnym powietrzem? (bo ja mam stary dom - miedzy krokwiami widac z dolu welne - nie wiem, jak to zamknac:( pzdr sad ripper Moim zdaniem najpierw ocieplenie. Klej na całości, a tynk już tylko do podbitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 18.07.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dzięki Andrzej Wilhelmi. Rozpoczynam biegi za tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 22.07.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 w kwestii mocowania podbitki - wydaje mi się, że lepiej będzie ją przykręcić wkrętami - w razie "W" zawsze łatwiej zdemontowac niż wyciągać gwoździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 27.04.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Czy ktoś by mi podpowiedział jak zrobić podbitkę, jeśli zakończenie krokwi wygląda tak: http://img96.imageshack.us/img96/3796/podbitka.jpgCzyli mam dwa problemy: obróbka nie umożliwia wsunięcia czegoś pod nią, i jest załamanie krokwi a ja chciałem podbitkę nie poziomą a ukośną. Dodam, dla tych którzy sugerowaliby że w tym układzie należałoby zrobić jednak pozioma że jest to również nad tarasem i nie bardzo uśmiecha mi się robienie takiego pustego pudła między dachem a podbitką, nie wyobrażam sobie takich scianek bocznych - nic w tym ładnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 27.04.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 jaki w tym problem?dajesz podbitkę mocowaną do krokwi od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 18.05.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Problem jest w ładnym połączeniu w miejscu załamania krokwi. DEseczki będzie trzeba przyciąć, myślę, że zostawię tam szczelinę wentylacyjną zabezpieczoną siatką ale jeszcze trzeba będzie to jakoś zamaskować listwą. A nic mi nie wiadomo o listwach o takim kącie rozwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 18.05.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 A jak długi jest ten odcinek "poziomy"? Może wykonać go włącznie z załamaniem z tej samej blachy co obróbki dachu a dopiero dalej pociągnąć podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts