Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak montować podbitkę?

-maro-

Recommended Posts

Jeśli masz listwy na pióro i wpust to są specjalne blaszki, które łapią wpust i można przekręcić/przybić je do rusztowania.

Można też wbijać gwoździe bezpośrednio we wpust bijąc je (aby nie rozwalić wpustów) po łbach poprzez dużego gwoździa obciętego na płask.

Kiedyś montowałem przez blaszki ale pracujące deski wyskakiwały z tych blaszek. Podbitka to nie deska podłogowa, pióra i wpusty są bardzo delikatne i nawet mały gwóźdź potrafi je rozsadzić. Dlatego też montując podbitkę używam gwoździ z łebkami kulistymi. Pozdrawiam.i

A te blaszki mają jakąś swoją nazwę?

Tak mają bardzo specjalistyczną nazwę: "Blaszki Mocujące Boazerię Drewnianą". :wink:

Ale radzę przemyśleć jeszcze raz kwestię:

Kiedyś montowałem przez blaszki ale pracujące deski wyskakiwały z tych blaszek. Podbitka to nie deska podłogowa, pióra i wpusty są bardzo delikatne i nawet mały gwóźdź potrafi je rozsadzić. Dlatego też montując podbitkę używam gwoździ z łebkami kulistymi. Pozdrawiam.

Rom kom a możesz jako fachowiec w temacie napisać parę słów o samym wykonaniu podbitki. Właśnie kupuję boazerię. Na co zwrócić uwagę jak będzie robiony montaż?. Czym najlepiej pomalować? I inne istotne sprawy?

Przykro mi ale nie mam doświadczenia w robieniu podbitek. Akurat to nie moja dziedzina. Mam doświadczenie w kładzeniu boazerii i paneli boazeryjnych. Niby to samo ale przy podbitce stosuje się preparaty (impregnaty) zewnętrzne. A do boazerii są lakiery, lakiero-bejce i bejce ale wewnętrzne.

Warto zwrócić uwagę na to czy jest szlifowana, czy nie ma wypadających sęków i tak dobrać długości aby było najmniej odpadów. Osobiście radzę zastosować deskę szerokości 11 cm i grubości 19 mm. Wewnętrzną stronę radzę zaimpregnować bezbarwnym drewnochronem a zewnętrzną Tikurillą lub Sadolinem dwukrotnie (raz przed montażem). Pozdrawiam.

A co najpierw? ocieplanie styropianem, czy podbitka? jesli podbitka, to napakowac do srodka jakiejs waty? czy zamkniecie podbitka powoduje, ze nie ma problemu z zimnym powietrzem? (bo ja mam stary dom - miedzy krokwiami widac z dolu welne - nie wiem, jak to zamknac:(

pzdr

sad ripper

Moim zdaniem najpierw ocieplenie. Klej na całości, a tynk już tylko do podbitki

• 4 years później...

Czy ktoś by mi podpowiedział jak zrobić podbitkę, jeśli zakończenie krokwi wygląda tak:

http://img96.imageshack.us/img96/3796/podbitka.jpg

Czyli mam dwa problemy: obróbka nie umożliwia wsunięcia czegoś pod nią, i jest załamanie krokwi a ja chciałem podbitkę nie poziomą a ukośną. Dodam, dla tych którzy sugerowaliby że w tym układzie należałoby zrobić jednak pozioma że jest to również nad tarasem i nie bardzo uśmiecha mi się robienie takiego pustego pudła między dachem a podbitką, nie wyobrażam sobie takich scianek bocznych - nic w tym ładnego.

• 3 weeks później...
Problem jest w ładnym połączeniu w miejscu załamania krokwi. DEseczki będzie trzeba przyciąć, myślę, że zostawię tam szczelinę wentylacyjną zabezpieczoną siatką ale jeszcze trzeba będzie to jakoś zamaskować listwą. A nic mi nie wiadomo o listwach o takim kącie rozwarcia.