Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cenniki robocizny w necie - gdzie?

Magdala

Recommended Posts

Nigdzie. Niedawno planowałem coś takiego zrobić, tj. ładnie uporządkować i skatalogować wszystko to co pojawia się na forum w dziale "lista płac wykonawców" ale zarzuciłem ten projekt, bo pewnie i tak nikt by z takiej bazy nie korzystał...

Są co prawda bazy cen robocizny typu bistyp, sekocenbud, orgbud, itp. Są płatne. Używa się ich do kosztorysowania przy profesjonalnych inwestycjach, m.in. przy przetargach publicznych, gdzie do każdej pozycji musisz podać odpowiedni kod i odpowiednio ją nazwać, odpowiednio wyliczyć ilość materiałów, koszt pracy sprzętu, ilość roboczogodzin i wszystko wg oficjalnych norm knr, knnr, ksnr, knk itp itd. Jednak dla inwestora prywatnego ceny tam zawarte są po prostu abstrakcyjne, przykładowo:

- wykonanie pkt. elektrycznego ośw. - 117 zł + vat

- ułożenie 1m2 terakoty - 70 zł + vat

Do tego oczywiście dokładamy kp, narzut, itd. Wierz mi, że każdy wykonawca chciałby pracować za takie stawki...

Mam dostęp do całej bazy bistypa, więc jeśli chcesz to odezwij się na PW i wyszukam Ci interesujące Cie pozycje, ale opieranie się na cenach z tego typu baz w przypadku prywatnych inwestycji to POMYŁKA.