Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiew do kominka

czy Twój kominek jest  

39 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy Twój kominek jest

Recommended Posts

no właśnie.... kto ma - i sobie chwali

kto nie ma i też sobie chwali... bądź nie

w czasie wizyt po sklepach kominkowych w jednym powiedziano nam, ze absolutnie żadnych nawiewów - bo to wynalazek do naciagania na koszty etc.... w drugim... wręcz przeciwnie

oczywiście w obu wersjach powoływano sie na prawa fizyki :wink:

chodzi o nawiew zzewnątrz

(nie pokumałam, myślałam, że jakaś nowa technologia czy cóś...:):))

W projekcie nie mam, ale będzie.

Wolę, żeby kominek pobierał powietrze z zewnątrz zamiast zabierać ogrzane powietrze z pomieszczenia.

Wkład będzie spory, więc tak sobie to wymyśliłam.

[
quote="Nefer](nie pokumałam, myślałam, że jakaś nowa technologia czy cóś...:):))

:oops: :oops: :oops: :lol: :wink:

a propos nazewnictwa ... fachowego

wczoraj sąsiadka prosiła mojego męża o śrubokręt z odpowiednim koconkiem :D

Nie Twoja wina, że gupia nie zrozumiała :):)

A koconek ... to bardzo ładne :):)

ave!

nic tak nie lubie jak wyklady z roznych nauk scislych jakie biore od sprzedawcow w przeroznych sklepach ;-)

jesli ktos planuje w swoim kominku spalac beztlenowo, to nawiew zbedny ;-)

w przeciwnym przypadku palenisko bedzie sie zasilac powietrzem i lepiej, zeby pochodzilo ono z zewnatrz niz z mieszkania.

Jacek

• 3 months później...
no właśnie.... kto ma - i sobie chwali

kto nie ma i też sobie chwali... bądź nie

w czasie wizyt po sklepach kominkowych w jednym powiedziano nam, ze absolutnie żadnych nawiewów - bo to wynalazek do naciagania na koszty etc.... w drugim... wręcz przeciwnie

oczywiście w obu wersjach powoływano sie na prawa fizyki :wink:

chodzi o nawiew zzewnątrz

A czy możesz napisać na jakie konkretnie prawa fizyki powoływali się przeciwnicy nawiewu?

Pozdrawiam

Jeż

ave

W praktyce : mam fi 50mm i jeszcze za dużo . 8) ,musze zamykać za szybko się pali drewno w kominku. Ładnie to wygląda ,(tylko drewno donosiłem) :cry:

Z tymi przekrojami to przesada. 8)

Pozdr. :D

A możesz napisać ile kW ma wkład, czy ma szyber, jaką ma regulację dostarczania świeżego powietrza do spalania, czy nawiew z fi50 doprowadziłeś pod wkład czy bezpośrednio do paleniska poprzez króciec wkladu?

Pozdrawiam

Jeż

Hadjuk 12kW. Powietrze doprowadził kominkarz chyba do króćca, z tego co pamiętam do kominka :oops: .Zakleiłem połowę nawiewu od dołu do paleniska taki był cug. :o. Po tygodniu jak nazbiera się popiół, dopiero trochę mało powietrza 8) Rozgarniam na boki i znów jest OK.na parę dni. Aż nie wyniosę popiołu :-? :D

:D

Włodek W.

Coś nie tak z Twoim kominkiem. Dobrze radzę - zwróć się do firmy Hajduk, opisz dokładnie sytuację i spytaj co sądzą o tym. Cósik nawala regulacja szybkości spalania. Zamiast grzęznąć w popiele, aby oszczędzać drewno, chyba lepiej mieć kontrolę nad spalaniem, co?

Pozdrawiam

Jeż

• 1 year później...
w czasie wizyt po sklepach kominkowych w jednym powiedziano nam, ze absolutnie żadnych nawiewów - bo to wynalazek do naciagania na koszty etc

niezapewnienie odpowiedniej ilości nawiewanego powietrza do kominka może skutkować zaciąganiem powietrza z wnętrza, a co za tym idzie odwróceniem ciągu z kratek wywiewnych.

ave

W praktyce : mam fi 50mm i jeszcze za dużo . 8) ,musze zamykać za szybko się pali drewno w kominku. Ładnie to wygląda ,(tylko drewno donosiłem) :cry:

Z tymi przekrojami to przesada. 8)

Czytam forum od paru lat i pamiętam takie zalecenie aby średnica duktu powietrznego do kominka nie była mniejsza od średnicy czopucha ale to przeciętnie aż 200 mm. Nie pamiętam czym to autor uzasadniał o ile uzasadniał skora jak widać i 50 mm wystarczy. Poza tym rury i kolana kanalizacyjne o tym przekroju - czerwone - są dużo droższe od szarych i chyba szarych nie ma o takiej średnicy. Wydaje mi się, że średnica 160 mm jest uzasadniona gdy dostarczane duktem powietrze służy nie tylko do spalania w kominku ale głównie do rozprowadzania po domu instalacją DGP.