Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starego strychu

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieje, że znajde tutaj pomoc, bo problem mi spędza sen z powiek a czasu coraz mniej... Zdecydowaliśmy się na wymianę dachu w 36-letnim, piętrowym domu. Z tym wszystko już załatwione ale postanowiliśmy także ocieplić strych. Z tym, że na strychu na podłodze leżą jakieś plewy a w nich resztki pudełek tekturowych; taka pseudo izolacja. Próbowałem zasięgnąć porady u bardziej doświadczonych osób ale każdy mówi co innego. Proponowano mi wełnę mineralną bez usuwania plew (bezpośrednio na nie, co mi się najbardziej podoba bo usunięcie tego będzie strasznie praco i czasochłonne), ale jakoś nie widzi mi się to rozwiązanie. Jeszcze inne to ułożenie styropianu i zalanie również bez usuwania czegokolwiek. Ja osobiście usunąłbym wszystko i położył tą wełne. Acha: strych po zabiegu nie musi być używany, ew. na składowanie jakiś pudeł. Z góry dziękuję za odpowiedź, gdyż jestem w tym temacie kompletnie zielony.

Generalnie jeżeli nie ma wilgoci w tych "plewach" to nie ma zagrożenia w pozostawieniu ich pod wełną. Myślę, że łatwiej będzie rozłożyć wełnę na równym podłożu.

Z czego zrobiony jest strop pod strychem? Nie sądzę aby dobrym rozwiązaniem było rozłożenie styropianu i "zalanie" (czym? szlichta? sam jastrych będzie ważył 120 kg/m2 + skarby, to może się źle skończyć).

Jeżeli na strychu mają być składowane jakieś kartony a co za tym idzie ktoś tam będzie chodził to proponuję wełnę twardą a na nią jakieś płyty (powiedzmy OSB).

Musisz się na coś zdecydować albo strych nieużytkowy to wystarczy rozścielić 20~30 cm wełny albo graciarnia to należy usunąć starą "izolację" lub nadbić legary, wełna pomiędzy legary i deski z przerwami. Wełna nie powinna stykać się z deskami. Pozdrawiam.

• 3 years później...

Temat stary, ale może autor rozwiązał swój problem? Borykam się z podobnym: dom ma swoje lata, na strychu również rozsypane "plewy". Zasięgnąłem porady i w gruncie rzeczy ma to sens: na obecną "izolacje" pościelić czarną folie budowlaną, na to wełna mineralna o grubości 10cm. Oczywiście nie byłbym sobą, gdyby nie było jakiegoś "ale" :). Po pierwsze: lubię sobie porozkładać pudełka po wszelakim sprzęcie właśnie na strychu. Wymyśliłem, że już na tą wełnę położę dwie cegły a na nie deskę. Tym sposobem wełna będzie ugnieciona punktowo i nie straci swoich właściwości.

Po drugie: w "plewach" jest pełno śmieci - resztki pudełek tekturowych, folia po wymianie dachu, kawałki gazet, nawet kawałek ubrania ostatnio widziałem. Czy nie jest niebezpieczne przykrycie tego od razu folią?

Po trzecie: nikt nic nie mówił na temat przykrycia samej wełny. Rozłożę na folie i tak będzie dobrze. Czy na pewno? Nie będzie jej nic groziło?

Po czwarte: Jak wygląda sprawa z gryzoniami? Widziałem pogryzione książki, domniemam, że na strychu plączą się jakieś myszy itp., nawet kotek często lubi tam przebywać. Nie będą mi dewastować wełny ani tego, co pod spodem?