marc_osborne 14.07.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Witam! Właśnie analizuje projekt domu w którym bym chciał założyć ogrzewanie podłogowe. W projekcie są uwzględnione kaloryfery, a podłoga to- 6 cm styropianu- folia polietylenowa,- 4 cm gładzi cementowej- i 2 cm płytek ceramicznychW sumie 12 cm. Jak wygląda to przy zakładaniu ogrzewania podłogowego? Przypuszczam, że cała ta formacja staje się grubsza o parę cm. Czy należy w tym wypadku obniżyć już przy zalewaniu fundamentów płytę betonową o te parę cm? Powinno to już być uwzglęnione w projekcie przez architekta? No i jak wygląda ta sprawa na piętrze? Tu jest strop z 24 cm Terivy + 4 cm izolacji akustycznej + 4 cm gładzi i 2 cm podłogi.... Dziękuję z góry za informacje Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Na gruncie:-15 cm styropianu-folia -jastrych 6-7 cm-posadzkaNad pomieszczeniem nieogrzewanym:-5 do 10cm styropianu (w zależności od źródła ciepła)-folia-jastrych 6-7 cm-posadzkaNad pomieszczeniem ogrzewanym:-3 cm styropianu-folia-jastrych 6-7 cm Polecam styropian z folią aluminiową i nadrukiem rastrowym. Jest bardzo wygodna w stosowaniu i utrzymuje rurki w dokładnie tym miejscu w którym ją mocujemy. Z doświadczenia wiem, że należy zbroić jastrych przeciwskurczowo siatką stalową (włókna polipropylenowe nie zdają egzaminu praktycznego).Jastrychy najlepiej wykonywać miksokretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 15.08.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Z doświadczenia wiem, że należy zbroić jastrych przeciwskurczowo siatką stalową (włókna polipropylenowe nie zdają egzaminu praktycznego). Hm, ciekawe. Może Janzar coś na to odpowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Wiadomo co napisze Janzar. Ja za jego poradami uzbroiłem jastrych w garażu włóknami i niestety pękł. Może to przypadek, ale na skutek tego pozostałe pomieszczenia uzbroiłem tradycyjnie siatką stalową i pęknięć nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 15.08.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Wiadomo co napisze Janzar. Ja za jego poradami uzbroiłem jastrych w garażu włóknami i niestety pękł. Może to przypadek, ale na skutek tego pozostałe pomieszczenia uzbroiłem tradycyjnie siatką stalową i pęknięć nie ma. Całe piętro mam zbrojone włóknami, parter częściowo siatką ( bo zabrakło w hutrowni włókien ) a częsciowo włóknami ( bo dowieźli ). Wszystko kręciłem w betoniarce - nic nie pęka. Jestem zagorzałym zwolennikiem włókien, nie dość ze wychodzą duzo taniej niz siatki to jeszcze jak sie weźmie grudkę stwardniałego jastrychu to przy łamaniu czuć swoisty opór trzymania włókien ( przynajmniej ja mam takie odczucia ) Pęknięcia pewnie były spowodowane tym, że graż otwarty, gorąco, wiatr i jastrych za szybko wysychał. We wnętrzu dużo łatwiej unikać nasłonecznienia i dużej temperatury. Dodatkowo co do pytania, to zalecana grubość ocieplenia na gruncie to 8-10 cm, no i nie wolno zapomnieć o papie i foli, trzeba na to liczyc tez z 1 cm ... dopiero styropian i kolejna folia ( chroniąca styropian od wody zarobowej z wylewki ) - w przypadku ogrzewania podłogowego bedzie to taka z ekranem aluminiowym na to minimum 6,5 - 8 cm jastrychu Njalepiej by bylo zzeby ci chudziak wylali te pare centów niżej, wystającą pape z murów wywijasz wtedy na dół i łaczysz ją z papą na chudziaku ... lub doliczyć te pare centymetrów i zrobić wyższe otwory na drzwi. Na piętrze pamiętaj ze nad ogrzewaniem musi byc min. 6,5 cm jastrychu cementowego. Zreszta z tą izolacja akustyczną sie zastanów, ten styropian jest strasznie dziwny, wiem bo sam mam 3 cm i na to 4 cm wylewki, osobiście drugi raz bym go nie kład, dziwnie ta cała podłoga pracuje, ale to juz temat na inny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 16.08.2007 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Dziękuję wam wszystkim za szegółową i kompetentną odpowiedź. Nie ma to jak doświadczenie na "własnej skórze". Warstwy styropianu i jastrychu już sobie doliczę, a z izolaci akustycznej jednak zrezygnuję, bo wydaje mi się, że cala konstrukcja podłogi na piętrze powinna być już wystarczająco dziwiękochłonna. Najważniejszym pytaniem było dla mnie, co zrobić z taką w ten sposób o parę cm podwyższoną podłogą. Na parterze/ na gruncie, rzeczywiście będę wylewał cięńszego chudziaka. Ten "trick" z papą mi się podoba. Ale na piętrze - przypuszczam - będzie trzeba jednak podnieść poziom drzwi? Mam tu - oprócz okien połaciowych - właśnie trzy wyścia na balkony, tak więc nie obędzie się od podwyrzszenia drzwi balkonowych? Dzięki Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 16.08.2007 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Dokładnie rzecz biorąc planuję taką konstrukcję: 1. Lokalizacja na gruncie: a. grunt rodzimy pod budynkiemb. Piasek średni (pospółka) – 28 cmc. folia PEd. podkład z betonu chudego B20 – 11 cme. papa asfaltowa (0,5 mm) zgrzewalnaf. styropian FS 20 (nowe oznaczenie EPS 100 038) łącznej grubości 12 cm układy naprzemiennie (2 warstwy po 6 cm każda)g. folia ogrzewania podłogowegoh. warstwa jastrychu – 7 cmi. np. terakota, panele podłogowe – 2 cm 2. Lokalizacja na stropie nad parterem (+ 3 cm do projektu podstawowego!) a. strop Teriva – 24 cmb. styropian FS 20 – 5 cmc. folia ogrzewania podłogowegod. wylewka jastrychu – 6 cme. podłoga – 2 cm W tym przypadku będę musiał drzwi na piętrze podnieść o 3 cm. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 16.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 d. podkład z betonu chudego B20 – 11 cm e. papa asfaltowa (0,5 mm) zgrzewalna f. styropian FS 20 (nowe oznaczenie EPS 100 038) łącznej grubości 12 cm układy naprzemiennie (2 warstwy po 6 cm każda) Darek B20 to nie chudy.. strata pieniedzy i dodatkowy problem jak Ci wyjda rysy skurczowe.. Bituminy z papy beda reagowac ze styropianem.. powinno sie dac folie pomiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 16.08.2007 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 tak więc: b. ... piasek średni (pospółka) – 28 cm c. folia PE d. podkład z betonu zwykłego B-15 – 11 cm e. folia PE f. papa asfaltowa (0,5 mm) zgrzewalna g. styropian FS 20.... Beton B-15 czy po prostu B-7,5? (nie bardzo się znam na tych oznaczeniach....) Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 16.08.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Dokładnie rzecz biorąc planuję taką konstrukcję: d. podkład z betonu chudego B20 – 11 cm B-20 to nie jest chudy beton tylko konstrukcyjny i to całkiem mocny. Szkoda kasy. Ja mam B-12,5 (najchudszy jaki mogła podać pompa) i rozkucie go przecinakiem nie jest łatwą sprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 16.08.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 b. ... piasek średni (pospółka) – 28 cm c. folia PE d. podkład z betonu zwykłego B-15 – 11 cm e. folia PE f. papa asfaltowa (0,5 mm) zgrzewalna g. styropian FS 20.... Beton B-15 czy po prostu B-7,5? (nie bardzo się znam na tych oznaczeniach....) Darek E. folia f. papa g. styropian ???? Taka kolejność ???? Chyba najpierw papa a potem folia i dopiero styropian na nią. Po prostu 7,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 16.08.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 faktycznie: papa, folia i styro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 04.02.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A po co papa? nie wystarczy folia?A siatkę stalową dajecie? nad rurkami czy pod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 05.02.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 1. N gruncie mam:-pospółka-folia-beton 10 cm-papa termozgrzewalna-folia-styropian 10 cm-folia -wylewka ok 7 cmterrakowa Wylewka w włóknami polipropylenowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 05.02.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Czy ktoś stosował siatkęstalową do podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 05.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Czy ktoś stosował siatkęstalową do podłogówki? Mnie konstruktor powiedział, że ta siatka w wylewce w domku jest bezsensu więc nie dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.02.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 1. N gruncie mam: -pospółka -folia -beton 10 cm -papa termozgrzewalna -folia -styropian 10 cm -folia -wylewka ok 7 cm terrakowa Wylewka w włóknami polipropylenowymi o kurcze - ale masz izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 05.02.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jeśli papa zgrzewalna to dodałbym impregnat asfaltowy na beton, malowanie 2x.Jak robić to robić porządnie. Jak nie ma być impregnowane to równie dobrze można dać zwykłą papę, ten sam efekt a taniej.Siatka oczywiście nad rurki. Nawet jak jest siatka nad rurkami to czasem pęka. Jeśli będą panele to w niczym to nie przeszkadza jeśli płytki to koniecznie klej elastyczny. U nas żadna płytka nie pękła mimo że jastrych był miejscami zarysowany. Siatka też była zastosowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 05.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 A po co folia pod pierwsza wylewke- na piasek??Przegladam trzeci projekt i folia jest na betonie max klasy B10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 05.02.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 A po co folia pod pierwsza wylewke- na piasek??Przegladam trzeci projekt i folia jest na betonie max klasy B10. Ja dałem tylko po to aby mleczko cementowe nie wnikał w pospółke. Trochę chyba jest ona niepotrzebna ale miałem więc dałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts