Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

A jeżeli chodzi o poddasze użytkowe, to trzeba dawać styropian? Planowałem 4cm, ale z wyliczeń wychodzi, że przez ten styropian wzrasta mi zapotrzebowanie na energię i to sporo. No i zastanawiam się, czy ten styro daje coś więcej oprócz tłumienia dźwięku? Czy ewentualnie można dawać ogrzewianie podłogowe bezpośrednio na strop?

A jeżeli chodzi o poddasze użytkowe, to trzeba dawać styropian? Planowałem 4cm, ale z wyliczeń wychodzi, że przez ten styropian wzrasta mi zapotrzebowanie na energię i to sporo. No i zastanawiam się, czy ten styro daje coś więcej oprócz tłumienia dźwięku? Czy ewentualnie można dawać ogrzewianie podłogowe bezpośrednio na strop?

Możesz zamiast 4cm dać maty styropianowe z folią alumuminiową np. Purmo grubości 2,5cm tylko cena nie teges

problem polega na tym, że jak dam w OZC strop z przepływem ciepłą do góry lub do dołu (niewielka różnica, ok. 30kWh/rok) i usunę styropian w ogóle to zapotrzebowanie na ciepło spada o ok. 700kWh/rok :o trochę sporo.

Może gdzieś błąd w podejściu do założeń. Jak dla mnie to zapotrzebowanie na energię w budynku jest stałe. Skoro nie dasz styro czym zmniejszysz zapotrzebowanie w pomieszczeniu nad stropem o którym piszesz to zwiększy Ci sie zapotrzebowanie w kondygnacji niższej. Bilans musi być stały.

Żeby była jasność, styropian nie tłumi hałasu, jest bardzo dobrym przenośnikiem dzwięku, jeśli chcemy wytłumić stosujmy wełnę a na podłogę sztywne płyty z prasowanych włóknin.Jeśli ktoś nie wierzy niech zdobędzie czujnik poziomu dzwięku i ustawi kolumnę głośnikową/głośnik z sygnałem sinusoidalnym np 1kHz, pomiędzy włoży styropian...odczyt i bez styropianu, różnica niewychwytywalna, przy wełnie różnica ogromna. Robiłem takie pomiary.

A co kilka mikronów folii z namalowanym sreberkiem powstrzyma ucieczkę ciepła w strop. Raz, że będą spore straty ciepła, dwa ogrzewanie trzeba mocować do podłoża, bo inaczej będzie się przemieszczać podczas wylewania, czyli potrzeba wywiercić kilkadziesiąt lub kilkaset dziurek w betonie

dwa ogrzewanie trzeba mocować do podłoża, bo inaczej będzie się przemieszczać podczas wylewania, czyli potrzeba wywiercić kilkadziesiąt lub kilkaset dziurek w betonie

Niekoniecznie - wystarczy zgrzewana siatka zbrojeniowa z drutu gr. 3mm, do której można przymocować rurki.

• 2 weeks później...

cały misterny plan w p.....

Można sobie rozważać ilościi styropianu na poddaszu, kWh i inne, a potem miarka pokazuje , że jest zapasu na drzwi tylko 8 cm (mam dziurę 217cm wysokości, na drzwi dziura musi być min. 209cm wysokości). Macie może jakiś pomysł, jak na tym teraz położyć podłogówkę i jastrych? Chcę uniknąć przycinania drzwi, ale mam podejrzenie, że nie obędzie się bez tego. Znalazłem coś nt. jastrychów pływających, gdzie można zmniejszyć wysokość jastrychu z tych min. 6,5cm, do 4,5cm

Dzięki temu i np. styro 2-3 cm mam 9-10 cm. Nie, za mało.

Ma ktoś może pomysł na rozwiązanie tego problemu? Nie przypilnowałem kurka tego.