Arek-L 05.02.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 A jeżeli chodzi o poddasze użytkowe, to trzeba dawać styropian? Planowałem 4cm, ale z wyliczeń wychodzi, że przez ten styropian wzrasta mi zapotrzebowanie na energię i to sporo. No i zastanawiam się, czy ten styro daje coś więcej oprócz tłumienia dźwięku? Czy ewentualnie można dawać ogrzewianie podłogowe bezpośrednio na strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.02.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 A jeżeli chodzi o poddasze użytkowe, to trzeba dawać styropian? Planowałem 4cm, ale z wyliczeń wychodzi, że przez ten styropian wzrasta mi zapotrzebowanie na energię i to sporo. No i zastanawiam się, czy ten styro daje coś więcej oprócz tłumienia dźwięku? Czy ewentualnie można dawać ogrzewianie podłogowe bezpośrednio na strop? Możesz zamiast 4cm dać maty styropianowe z folią alumuminiową np. Purmo grubości 2,5cm tylko cena nie teges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 ok, są różne zastępcze rozwiązania, pytanie czy w ogóle trzeba dawać coś pomiędzy strop a rurki z ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 05.02.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 ok, są różne zastępcze rozwiązania, pytanie czy w ogóle trzeba dawać coś pomiędzy strop a rurki z ogrzewaniem? A po co grzać strop ? Podłogówka ma grzać pomieszczenia a nie strop. Ja dałem 4cm styro bo o tyle mniej było jastrychu=mniejsza masa i koszt + izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 problem polega na tym, że jak dam w OZC strop z przepływem ciepłą do góry lub do dołu (niewielka różnica, ok. 30kWh/rok) i usunę styropian w ogóle to zapotrzebowanie na ciepło spada o ok. 700kWh/rok trochę sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 05.02.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 problem polega na tym, że jak dam w OZC strop z przepływem ciepłą do góry lub do dołu (niewielka różnica, ok. 30kWh/rok) i usunę styropian w ogóle to zapotrzebowanie na ciepło spada o ok. 700kWh/rok trochę sporo. Może gdzieś błąd w podejściu do założeń. Jak dla mnie to zapotrzebowanie na energię w budynku jest stałe. Skoro nie dasz styro czym zmniejszysz zapotrzebowanie w pomieszczeniu nad stropem o którym piszesz to zwiększy Ci sie zapotrzebowanie w kondygnacji niższej. Bilans musi być stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 dlatego cały czas szukam ,co jest nie tak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 05.02.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Żeby była jasność, styropian nie tłumi hałasu, jest bardzo dobrym przenośnikiem dzwięku, jeśli chcemy wytłumić stosujmy wełnę a na podłogę sztywne płyty z prasowanych włóknin.Jeśli ktoś nie wierzy niech zdobędzie czujnik poziomu dzwięku i ustawi kolumnę głośnikową/głośnik z sygnałem sinusoidalnym np 1kHz, pomiędzy włoży styropian...odczyt i bez styropianu, różnica niewychwytywalna, przy wełnie różnica ogromna. Robiłem takie pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 06.02.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czyli można układać rury od podłogówki bezpośrednio na stropie bez styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.02.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 To się zdecyduj, czy robisz ogrzewanie podłogowe, czy sufitowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 06.02.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Dlaczego zakładasz, że w sytuacji, gdy nie ma styropianu to ciepło pójdzie w dół? Zgodnie z tym rozumowaniem wystarczyłoby dać ekran np. aluminiowy i pójdzie do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.02.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A co kilka mikronów folii z namalowanym sreberkiem powstrzyma ucieczkę ciepła w strop. Raz, że będą spore straty ciepła, dwa ogrzewanie trzeba mocować do podłoża, bo inaczej będzie się przemieszczać podczas wylewania, czyli potrzeba wywiercić kilkadziesiąt lub kilkaset dziurek w betonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.02.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 dwa ogrzewanie trzeba mocować do podłoża, bo inaczej będzie się przemieszczać podczas wylewania, czyli potrzeba wywiercić kilkadziesiąt lub kilkaset dziurek w betonie Niekoniecznie - wystarczy zgrzewana siatka zbrojeniowa z drutu gr. 3mm, do której można przymocować rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 17.02.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Czyli można układać rury od podłogówki bezpośrednio na stropie bez styropianu? Dawać styropian ale tylko w celu izolacji cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 24.02.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 cały misterny plan w p.....Można sobie rozważać ilościi styropianu na poddaszu, kWh i inne, a potem miarka pokazuje , że jest zapasu na drzwi tylko 8 cm (mam dziurę 217cm wysokości, na drzwi dziura musi być min. 209cm wysokości). Macie może jakiś pomysł, jak na tym teraz położyć podłogówkę i jastrych? Chcę uniknąć przycinania drzwi, ale mam podejrzenie, że nie obędzie się bez tego. Znalazłem coś nt. jastrychów pływających, gdzie można zmniejszyć wysokość jastrychu z tych min. 6,5cm, do 4,5cmDzięki temu i np. styro 2-3 cm mam 9-10 cm. Nie, za mało.Ma ktoś może pomysł na rozwiązanie tego problemu? Nie przypilnowałem kurka tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts