Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ wybraliśmy ciemną dachówkę planowałam jasny, może nawet biały tynk cienkowarstwowy.Ale ostatnio po jakiejś ulewie, zauważyłam na domu sąsiadów wymurowanym w tej technologi zarys pustaków które prześwitywały pod tynkiem.Zastanawia mnie więc jak jest u Was?Czy macie podobny problem czy może sąsiad ma po prostu źle wykonany tynk.Zauważyłam też że kiedy ściany są suche nic nie przebija, tylko po deszczu.Pytałam męża i on twierdzi że taki tynk trzeba położyć na siatce mimo że nie ma ocieplenia i wtedy nic nie powinno przebijać.Jak jest naprawdę? :oops: :wink:
https://forum.murator.pl/topic/82788-jaki-tynk-na-porotherm-44-aby-nie-prze%C5%9Bwitywa%C5%82y-pustaki/

Tynk jest wykonany prawidłowo. Problem polega na tym, że zaprawa ma inną nasiąkliwość niż gazobeton, jeżeli masz ściany 1w wykonywane na klej o grubości spoiny ok 3 mm to nie powinno być takich prześwitów. Ścianę radzę dobrze zagruntować przed tynkiem.
Nie czytam dokładnie po kilka razy postów, stąd ten błąd. Jeżeli chcesz wiedzieć to nie jest mój start na tym forum. Efekt prześwitywania pustaków i tak jest wynikiem tego co napisałem.
Na poprzednim nicku mam 218 postów i nie zmieniłem go dlatego, że się wstydzę. Co masz przeciwko plastyfikatorowi w zaprawie murarskiej i podaj argumenty do nie stosowania plastyfikatora. Czy wiesz jakie są zagrożenia niezastosowania plastyfikatora i co daje dodanie plastyfikatora do zaprawy i postaraj się nie szukać w googlu zanim napiszesz.
Na poprzednim nicku mam 218 postów i nie zmieniłem go dlatego, że się wstydzę.

:lol: :lol: :lol:

Ja bym ocieplila odrazu , bo i tak wczesniej czy pozniej dojdziecie do wniosku , ze pomysl ze sciana 1w byl malo sensowny , oglednie mowiac.

Drogie Dziewczę:

prawdopodobnie niekt nie zadał sobie trudu na dowiedzenie się/przeczytanie warunków technicznych jakie powinny spełniać (wg producenta PTH) tynki zewnętrzne

tym bardziej ja tego nie będę robił

ale z tego co mój kulawy umysł kojarzy, to muszą być "normalne", grubsze tynki, a nie jakieś tam cienkowarstwowe, pth wymaga dobrej ochrony przed warunkami zewnętrznymi

a to wiąże się z widocznymi zarysami pustaków w przypadku baraniny

chyba

Hm...chyba nie macie problemów z prześwitującym porothermem skoro nie odpisujecie...To dobrze. :wink:

Ja bym to inaczej interpretował. Prawie nikt nie ma takiej sciany. Ci co maja nie radza jak tynkować bo ocieplili.

Hm...chyba nie macie problemów z prześwitującym porothermem skoro nie odpisujecie...To dobrze. :wink:

Ja bym to inaczej interpretował. Prawie nikt nie ma takiej sciany. Ci co maja nie radza jak tynkować bo ocieplili.

nie przesadzaj wiele osób ma takie ściany i ICH NIE OCIEPLA

:lol: :lol: :lol: :p :p :p

Drogie Dziewczę:

prawdopodobnie niekt nie zadał sobie trudu na dowiedzenie się/przeczytanie warunków technicznych jakie powinny spełniać (wg producenta PTH) tynki zewnętrzne

tym bardziej ja tego nie będę robił

ale z tego co mój kulawy umysł kojarzy, to muszą być "normalne"...

kolejny raz zgadzam sie z Barbossą

prystelka poczytaj cos o tynkach i ich grubości ...

- "normalne" nie przeswitują ...

Nawet najgrubszy tynk nie uchroni przed pajęczynką w zimie :wink: radzę ocieplić ściany, znam wielu kozaków którzy się zarzekali że napewno nie będą ocieplać (do pierwszej zimy ) :lol: w Bagdadzie można sobie takie ściany stawiać :D
Nawet najgrubszy tynk nie uchroni przed pajęczynką w zimie :wink:

wystarczy zgodny z technologią, zaimpregnowany/ pomalowany/ ...

p.s. na każdym /nieocieplonym/ tynku w zimie widzisz pajęczynkę ?

Gość JACKIE P

witaj Prystelko !

Ja mam dom także wybudowany w technologii PTH 44,5 - 1 warstwa. Ukladając bloczki PTH pilnowałem grubości spoin, ale nie o tym. Ja na PTH położyłem tradycyjny tynk cementowo-wapienny /tj najpierw obrzutka, a potem właściwy tynk cementowo-wapienny/. Gdy tynk tradycyjny wysechł i związał, zagruntowałem tynki gruntem Weber-Terranowa /specjalnie dobranym do późniejszego tynku nawierzchniowego/ Po wyschnięciu gruntu położyłem cienkowarstwowy tynk silikatowy Weber-Terrasil. Od tamtej pory /2 lata/ jak mieszkam nie ma żadnych śladów na tynku czy to pajęczynki, czy odbarwień, śladów fug itp. Dla mnie - no problem.

BTW - przmieszkałem już 2 zimy i stwierdzam, że dom w technologii 1W budowany z PTH 44,5 spełnia moje oczekiwania. Dość, że powiem, że najwyższy r-k za gaz /CO+CWU/ dla 105m2 w sezonie zimowym opiewał na kwotę 267 złotych.