prystelka 19.07.2007 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 JACKIE P bardzo dziękuje ci za odpowiedź.Właśnie o to mi chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 19.07.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 nie ma za co dziękowac, chętnie się dzielę swoimi doświadczeniami i korzystam z pomocy innych. Jak chcesz zobaczyć jak wygląda nasz dom w tynku Weber-Terrasil, wykonany tak jak pisałem, to spojrzyj na nasz domek /Jacka i Kornelii/ - jest na okładce lipcowego "Muratora" - nr 7/2007. /w środku artykuł dotyczący budowy D-53 "spokojny"./Jeżeli jeszcze będą Cię dalej gnębić kłopoty natury technologicznej, pisz śmiało.pozdrovka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 witaj Prystelko ! Ja mam dom także wybudowany w technologii PTH 44,5 - 1 warstwa. Ukladając bloczki PTH pilnowałem grubości spoin, ale nie o tym. Witaj JACKIE P. Czy możesz jednak troszkę bliżej na temat grubości spoin w czasie układania bloczków? Planuję Porotherm 44 (lub 50) i chciałabym się dokładnie zorientować, jak to powinno wyglądać. Opinie są różne, można się zgubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 21.07.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 najlepiej wejdź sobie na stronkę Wienerbergera Poland Podaję link odnośnie wsazówek wykonawczych, poczytaj, warto:http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/CallArticle05&cid=1077526673703&sl=wb_pl_home_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.07.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Hej JACKIE P. Poczytałam, dzięki za link. Powiedz mi proszę, skoro już Cię tak bezwstydnie wykorzystuję , czy murowałeś na zaprawę Porothermu czy na zwykłą C-W? Z różnych źródeł dochodzą różne informacje: jedni używają zaprawy Wienerberga (co na pewno podciąga koszty) inni jednak pozostają przy C-W ale cieńszej. Ci drudzy twierdzą, że ściana nic na tym nie traci. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 22.07.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 hi ! Nie czuję się wykorzystywany, chętnie dziele się swoimi doświadczeniami. Ja robiłem zgodnie z systemem - bloczki PTH murowałem na zaprawę ciepłochronną Porotherm TM - producent zapewnia odpowiedni współczynnik ciepłochronności, czego nie ma przy zaprawie C-W. Znam ludzi, którzy tworzą sami taką zaprawę z ociepleniem. dodając do zaprawy C-W granulat styropianowy. Tylko, że jest zasadnicza różnica w twardości wypełniacza - styropian się zgniata w zaprawie, a perlit w zaprawie PTH TM nie. Ja budując dla siebie nie ryzykowałbym mostków termicznych. System jest systemem i nad tym pracowali eksperci. Gdy będzie dobra ekipa do układania PTH, to licz maksymalnie dla 1m2 muru dokładnie 1 worek zaprawy PTH TM, zakładając grubość spoiny zalecaną przez Wienerbergera. Ja bym na własnym grzbiecie nie eksperymentował. Oszczędność jest niewielka, wychodzę z założenia, że lepiej podczas budowy wydac więcej kasy na dobrą termoizolację, niż potem dokładać w rachunkach za ogrzewanie, albo po jednym sezonie grzewczym znowu coś docieplać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 23.07.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Chciałam się podzielić moimi doświadczeniami.Mam poroterm 44 na zaprawie ciepłochronnej,na to tynk cementowo- wapienny, grunt Caparola i na to farba Caparola.Farba jest prawie biała i nie zauważyłam po dezsczu żadnych odbić pustaków.Dom wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 40 23.07.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Mieszkam od roku. Mur jest jednowarstwowy , Porotherm 44.Kupowałem zaprawę ciepłochronną . Droga. Miałem umowę z wykonawcą na stan surowy. Próbował wcisnąć , zaprawę inna , nie z Wienerbergera. Wykryłem to, w hurtowni była o 40 % tańsza niz oryginalna Wienerbergera. Kazałem murować z oryginalnej. Bo jak liczył cenę oferty, że tą będzie murował , a potem chciał oszczędzać swoje koszty . Mur jest zagruntowany , na to dwuwarstwowy tynk cementowo-wapienny. Trzeba pilnować , aby ściana byłar równa, tynkowana pod deskę !!!!! Wykonawca chętnie" leci z wolnej ręki, na oko" , ale potem widać nierówności, górki i dołki , dające cienie . Najbardziej widac " fuszerkę " jak słońce świeci wzdłuż muru albo jak jest np żarówka nad drzwiami , to wtedy widac najlepiej , dlaczego tynk cementowo-wapienny powinien mieć równą powierzchnię. Następnie jest zatopiona siatka. Unikać chińszczyzny !!!!!! Tynk zewnętrzny , tzw. struktura jest silikonowo-silikatowy z Terranowej , Saint Globain . Ponieważ ja nie miałem tynku cementowo-wapiennego kładzionego pod deskę to / / dałem najmniejszą ziarnistośc tynku . Chyba1,5 mm. Najlepiej jak jedna ściana jest tynkowana jednego dnia , a nie wolno też kłaśc struktury na jednej ścianie w pełnym słońcu, bo szybko schnie, albo np zacząć rano w cieniu , a kończyć pod wieczór w pełnym słońcu. Też będzie wpadka i różne odcienie tynku na elewacji. WRACAJĄC DO SEDNA SPRAWY. Nigdy nie zauważyłem , nawet po deszczach , burzy, mgle , aby przeświecały spoiny spomiędzy porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 23.07.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 świetne: "posmiejesz się z siebie jak sobie docieplisz" he he,... autor tych slów oczywiście jest mądrzejszy, zwiedził ów Bagdad i wie lepiej:-) STYRO MUST SEIN! - baranie komentarze, pseudoznawców. Nie ma jednej idealnej technologii, jest wiel dobrycz, ważne by dobrać 3W 1W 2W do swojego budżetu i potrzeb - i WYKONAC DOBRZE. NIE BÓJ SIĘ 1W jest git, kładź dobre tynki i twoja 1W za 5lat wygladac będzie jak nowa, a kto wie, moze pan ze styropianem na swojej 2W bedzie liczył obtłuczenia i wyciągał fruwające kulki styro z nosa:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.07.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 hi ! Nie czuję się wykorzystywany, chętnie dziele się swoimi doświadczeniami... Ja bym na własnym grzbiecie nie eksperymentował. Oszczędność jest niewielka, wychodzę z założenia, że lepiej podczas budowy wydac więcej kasy na dobrą termoizolację, niż potem dokładać w rachunkach za ogrzewanie, albo po jednym sezonie grzewczym znowu coś docieplać itp. Dzięki piękne Uważaj co mówisz, bo ja jestem absolutny żółtodziób w kwestii budowy i wczepię się w Ciebie jak pijawka, szczególnie po takim zaproszeniu Też nie mam zamiaru oszczędząc i eksperymentować na własnym grzbiecie, ot co. Wolę trochę więcej przeznaczyć na dobre materiały, oszczędzę na wykończeniówce. Nie marzą mi się złote klamki Wpraszam się więc bezczelnie po rady i mam nadzieję, że mi nie uciekniesz. A co myślisz o nowej cegle Wienerberga 50-tce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 23.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Budowałem stopniowo czyli po wybudowaniu scian porotherm 44 aby nie nasiąkał wilgocią został otynkowny tynkiem cementowo wapiennym po twóch latach położono klej siatke i tynk baranek kolorowy. Jest ok i wygląda domek ślicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.07.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Budowałem stopniowo czyli po wybudowaniu scian porotherm 44 aby nie nasiąkał wilgocią został otynkowny tynkiem cementowo wapiennym po twóch latach położono klej siatke i tynk baranek kolorowy. Jest ok i wygląda domek ślicznie. A możesz wkleić jakąś fotkę? Tak poglądowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 23.07.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 hi braza !!!! Nie obawiaj się, nigdzie nie uciekam. Powiem szczerze, że gdyby 2-3 lata temu był dostępny PTH 50, budowałbym z niego, chociaż, chociaż - PTH 44,5 spełnia swa rolę. aJa po położeniu na PTH tynku C-W nie nakładałem zadnego kleju i siatki - na tynk C-W zgodnie z systemem Weber poszedł grunt odpowiedni z grupy kolorów, a na to tynk silikatowy Webera - Terrasil. Jak chcesz obejrzeć elewację to jest fotka naszego domu na okładce Muratora nr 7/2007 /z lipca/Masz następne pytania - wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.07.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 No, JACKIE P, Twój domek za gwiazdę robi Ale to dobrze, jest naprawdę ładny. Bardzo podoba mi się taras. Świetnie też by się prezentował jako weranda . Droga przede mną jeszcze daleka, ale ta 50-tka PTH tkwi we mnie jak zadra, nie wiedzieć czemu. Wszystko będzie zależało od wyliczeń co i za ile, ale że Porotherm to pewne. Czy na stronę Webera wejdę po prostu http://www.weber.pl czy mają inny adres? Interesują mnie kolory tych tynków Dziękuję za życzliwość i gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulaga 04.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Buduje właśnie z PHT 50. Nie będzie mnie od razu stać na porządny zewnętrzny tynk. A wytynkować będzie trzeba. Bardzo proszę o konkretą porade jaki musi być gruby ten tynk cementowo wapienny? Czy trzeba stosować jakieś dodatki (plastyfikatory)? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 04.09.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Czy na PTH 44 można położyć: styropian 3cm + tynk cienkowarstwowy? Mam 2 propozycje od wykonawcy: powyższa wersja (droższa), tynk tradycyjny (tańszy).Styropian ma pełnić funkcję wyrównującą. Czy takie rozwiązanie jest do przyjęcia? Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia/opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts