tpazyra 14.07.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Moje starostwo (Trzebnica) wymaga abym najpierw wystapił o zmianę pozwolenia na budowę w zakresie zmiany sposobu zagospodarowania działki (mimo że zbiornik POS byłby w miejscu szamba, ale dochodzi drenaż ) i dopiero po wrażeniu zgody przedłożył zgłoszenie robót. I co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82792-pos-i-zmiana-pozwolenia-na-budow%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 14.07.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Chyba przesadzili.POŚ nie wymaga projektu ani pozwolenia.Trzeba tylko zgłosić.Niekiedy chcą prospekt POŚ od producenta albo plan zagospodarowania z naniesionym POŚ.Mogą natomiast złożyć sprzeciw n.p. z powodu jakiegoś ujęcia wody w pobliżu itd.Chyba że wczoraj sie coś zmieniło w przepisach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82792-pos-i-zmiana-pozwolenia-na-budow%C4%99/#findComment-1882562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 15.07.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam, Ja miałem w pozwoleniu szambo. Zgłosiłem budowę osczyszczalni. Dostałem kwitek że Starostwo nie wnosi sprzeciwu. Ostemplowali kwity i je odebrałem. Tak mi zresztą doradzili w samym starostwie. No i pilnie ich teraz strzegę. Bo wkrótce po tym jak dostałem ten kwitek uchwalili miejscowy plan, gdzie jest zakaz budowania POŚ na działkach małcyh. Udało mi się, bo POŚ działa super, nie zastanawiam się nad tym ile wody się tam wlewa. Odkręcając kran nie myślę o tym że zaraz będę musiał dzwonić po szambiarkę. Rewelacja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82792-pos-i-zmiana-pozwolenia-na-budow%C4%99/#findComment-1882748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.07.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Moje starostwo (Trzebnica) wymaga abym najpierw wystapił o zmianę pozwolenia na budowę w zakresie zmiany sposobu zagospodarowania działki (mimo że zbiornik POS byłby w miejscu szamba, ale dochodzi drenaż ) i dopiero po wrażeniu zgody przedłożył zgłoszenie robót. I co Wy na to ? Hm szczerze to POŚ nie potrzebuje PnB, fakt, ale do PnB zostalo dane szambo i teraz żeby dostać PnB aktualne to trzeba z dokumentacji na PnB wykreślić szambo i dać POŚ. Może najlepiej w takiej sytuacji po prostu wykreślić z wniosku PnB szambo i dokumentację sanitarną z szambem wypiąć. Potem dodatkowo złożyć juz na zgłoszenie tylko POŚ ale na to nie wiem czy pójdzie i Starostwo. Albo wycofaj wniosek i złóż na PnB na nowo bez szamba i zgloś w tym samym czasie POŚ. A że dochodzi drenaż to trzeba dać na ZUD i tak. Najszybciej byłoby pierwsze. Dodałbym jedynie w opisie Projektu zagospodarowania działki, który jest na PnB, zdanie że: "Zgodnie z Ustawą Prawo Bud art. 29, ust. 1. pkt. 3 i art. 30, ust. 1, pkt. 1, Projekt POŚ stanowi odrębne opracowanie objęte zgłoszeniem i nie wymaga Decyzji o warunkach zabudowy. " Nawet jeśli na ZUD poczekasz to zgłosisz sobie później. Tyle że może urzędas wtedy się powołać na Art. 33.: 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego. Domek bez odprowadzania ścieków raczej nie będzie funkcjonował samodzielnie, dlatego jednak lepiej byłoby równolegle złożyć i nowe PnB i zgłoszenie. A co do ZUD to zgodnie z rozp. w sprawie geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu oraz. zespołów uzgadniania dokumentacji projektowej: "§ 10. 1. Wniosek, o którym mowa w § 9 ust. 1, rozpatrywany jest, z zastrzeżeniem ust. 2, na posiedzeniach zespołu uzgadniania dokumentacji projektowej, zwanego dalej "zespołem". 2. Uzgadnianie sieci będących przyłączami do budynku lub budowli, w części usytuowanej na nieruchomości, w stosunku do której prawo do dysponowania na cele budowlane, o którym mowa w art. 3 pkt 11 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 5, poz. 42), przysługuje wnioskodawcy, nie wymaga przedłożenia wniosku na posiedzeniu zespołu i zasięgania opinii jego członków." czyli jeśli coś dotyczy tylko Twojej dzialki to kierownik ZUD może Ci podbić zmianę bez posiedzenia oficjalnego ZUD, wręcz na miejscu. Ale może, nie musi. Dlatego najlepiej we wniosku o wydanie PnB zawsze wpisywać POŚ lub szambo. A tak jeszcze Ci powie urzedas, że budynek złożony na PnB stanowi całość wraz z infrastrukurą dlatego nie może wydać dla domku PnB które jest niezgodne z warunkami zabudowy wydanymi dla calego zamierzenia obejmującego jednak tylko szambo. Dlatego w zakresie tego PnB opartego na warunkach zabudowy powinno byc wydane całe PnB z szambem a potem ewentualnie mogłbyś po dostaniu PnB złożyć na zgloszenie np. Aneks: POŚ. Wtedy PnB będzie dla całej inwestycji się zgadzalo z warunkami zabudowy i potem zgłoszenie POŚ jako aneks nie będzie się z nim kłócić bo w nim zamienisz szambo na POŚ. Ale to ostatnie to tylko moje gdybanie, nie wiem jaki urzędas i jak sobie zinterpretuje. A z tego co piszesz to coś przebąkiwali o zmianie PnB na PoŚ więc im nie przeszkadza że będzie niezgodnie z warunkami zabudowy. Tutaj też o BOŚ i szambach dyskusje były jak to pozmieniać : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=105444&highlight= Moje starostwo (Trzebnica) wymaga abym najpierw wystapił o zmianę pozwolenia na budowę w zakresie zmiany sposobu zagospodarowania działki (mimo że zbiornik POS byłby w miejscu szamba, ale dochodzi drenaż ) i dopiero po wrażeniu zgody przedłożył zgłoszenie robót. I co Wy na to ? zmiana zagospodaowania dzialki jest to fakt. A to że dopiero po jakiejś zgodzie starostwa to jest dziwne ale jeśli nie masz w warunkach zabudowy POŚ`ia to mogą Cię "szachować" wg mnie. Ale dyskutuj (pisz pisma i niech podbijają Ci kopie pisma) i powołuj się na prawo Trochę dużo namieszałem ale mam nadzieję że rozumiesz pzdr i pisz jaki idzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82792-pos-i-zmiana-pozwolenia-na-budow%C4%99/#findComment-1882889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts