Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Jako że w naszym "maleństwie" nie przewidziano garażu pomału przymierzamy się do jego budowy i w związku z tym pojawia się mi kilka pytań:

1. Jeśli na działce mam wszystkie media czy muszę występować np. do energetyki o warunki przyłącza i zgłaszać chęć pociągnięcia sobie prądu? (Mam już przygotowane takie wstępne rozwiązanie, które powstało jeszcze przy budowie domu, więc mogę je wykorzystać)

2. Jaką technologię wybrać Waszym zdaniem ze względów ekonomicznych i jakościowych? Chodzi oczywiście o rozsądny kompromis:-)Garaż ma być jednostanowiskowy z dodatkowym miejscem na narzędzia ogrodowe, rowery itp.

http://www.archigraph.pl/new/archigraph/ind.php?co=projekt&n=5

3. Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania garażu wolnostojącego? O czym nie powinienem zapomnieć a co mogę sobie podarować??

Będę wdzięczny za każdą radę.

https://forum.murator.pl/topic/82800-gara%C5%BC-wolnostoj%C4%85cy-par%C4%99-pyta%C5%84-i-wasze-porady/

U mnie niestety domek dla auta będzie 2 razy droższy od samego auta 8) .

Właśnie skończyłam więźbę. Ścian ocieplać nie będę.

Też chętnie posłucham doświadczeń użytkownika garażu wolnostojącego, ale chyba nie ma ich zbyt wielu.... :roll:

U mnie niestety domek dla auta będzie 2 razy droższy od samego auta 8) .

Właśnie skończyłam więźbę. Ścian ocieplać nie będę.

Też chętnie posłucham doświadczeń użytkownika garażu wolnostojącego, ale chyba nie ma ich zbyt wielu.... :roll:

Ja mam i używam i sobie chwalę.

Wg mnie plusy to:

1. Większa możliwość wyboru rozmiaru (rozmiar ma znaczenie:-)). Pod domem jest więcej ograniczeń

2. Wyraźne oddzielenie części "warsztatowej" od domowej

3. Ciszej w domu i mniej śmierdzi od spalin

4. Mniej ciepła ucieka przez bramę garażową w domu

5. Bezpieczniej

Minusy:

1. Koszt (ale nie na pewno)

2. Spacer od garażu do domu również w deszczu

3. Mniej miejsca na działce

Jeśli chodzi o ocieplenie to nie mam, ale planuję (nie ze względu na samochód). Garaż mam wolnostojący bo nie miałem innego wyjścia, ale gdybym miał to i tak wybrałbym takie samo rozwiązanie.

Witam!

Jako że w naszym "maleństwie" nie przewidziano garażu pomału przymierzamy się do jego budowy i w związku z tym pojawia się mi kilka pytań:

1. Jeśli na działce mam wszystkie media czy muszę występować np. do energetyki o warunki przyłącza i zgłaszać chęć pociągnięcia sobie prądu? (Mam już przygotowane takie wstępne rozwiązanie, które powstało jeszcze przy budowie domu, więc mogę je wykorzystać)

2. Jaką technologię wybrać Waszym zdaniem ze względów ekonomicznych i jakościowych? Chodzi oczywiście o rozsądny kompromis:-)Garaż ma być jednostanowiskowy z dodatkowym miejscem na narzędzia ogrodowe, rowery itp.

http://www.archigraph.pl/new/archigraph/ind.php?co=projekt&n=5

3. Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania garażu wolnostojącego? O czym nie powinienem zapomnieć a co mogę sobie podarować??

Będę wdzięczny za każdą radę.

1. eee??? pociągnij po prostu kabel z rozdzielni (najlepiej) w domu do garażu.

3. zainstaluj bramę otwieraną na pilota - ja dostawałem białej gorączki musząc otwierać i zamykać bramę ręcznie.

Mam garaż wolnostojący jednostanowiskowy z kanałem i małym warsztacikiem.