Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę Was o radę :

Mój wykonawca stanu surowego zamówił drewno na dach w tartaku - gdzie przygotują mu "świeże" krokwie i murłaty, które następnie zamierza impregnować na budowie - odbiór drewna ok 16 VIII - pokrycie dachu ok 15 X 2007.

Czy można/powinno się z takiego drewna budować dach - bez sezonowania/suszenia, z impregnowaniem na budowie ?

Dach ma małe pochylenie (22 st), krokwie będą stosunkowo krótkie (max 3,1 m) oparte na dwuteownikach (wzmocniona konstrukcja do ciężkiej dachówki na małym skosie dachu).

Pozdrawiam

Masz miesiąc czasu. Drewno należy wysztaplować (ułożyć z przekładkami) i przykryć tylko z wierzchu. Po miesiącu będzie powietrzno suche. Można je na budowie zaimpregnować. Pozdrawiam.

Wiekszość dachów robi się ze "świeżego" drewna. Znam przypadki, że rano jeszcze rosło a wieczorem już na dachu :).

Miesiąc czasu to nawet długo zrób tak jak napisał Andrzej Wilhelmi, przewieje i przesuszy. Będzie lżejsze jak się będzie na dach wyciągać.

Środek do impregnacji drewna na więźbę dachową - Boromax.

Ja dwa razy pryskałem drewno opryskiwaczem plecakowym. Choć teraz zastnowiłbym się czy po prostu nie malować szczotką. W tym roku czyli 2 lata po więźbie malowałem szczotą łaty i kontrłaty i mam wrażenie, że lepiej się zaimpregonowały.

Jak drewno jest już przesuszone to i tak i tak można.

niestety każde drewno jest mokre, nie suszą a powinni w suszarniach, mi przyjechało bardzo świeże, impregnujemy na budowie,natryskowo - Bondex(drogi ale dobry podobno). Trochę odleżało ale nie wiele to da bo drewno się sezonuje ok 2 lat. Ponoć nawet nie powinno się impregnować takiego mokrego bo nie ma to sensu....
Sezonuje się drewno (bale, płazy) gdy budujemy z nich dom. Impregnacja drewna ma sens gdyż jest ona powierzchniowa i taka w zupełności wystarcza. Nie impregnujemy drewna na wskroś. Pozdrawiam.