Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze-Tymek Kasi i Piotra

Recommended Posts

oczywiscie my tez chcemy maly domek i mysle ze taki salonik tez nam w zupełnosci wystarczy :) a powiedz mi jaka wysokość wynosi ściana kolankowa??

j asie bardzo ciesze ze robicie taki dziennik bo od was sie mozna duzo dowiedziec .

Pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i my zdecydowaliśmy się na budowę Tymka po dłuuuuugich poszukiwaniach ten projekt spełnia nasze oczekiwania. Najpierw podziękowania dla właścicieli dziennika za pomocne informacje i zdjęcia. Coś ostatnio chyba opusciliście się w prowadzeniu dziennika he he pewnie dużo spraw na głowie i decyzja co zdachem bo to też trudny wybór. Pytanie jakie zmiany dokonaliście w projekcie, bo my planujemy napewno poszerzenie garażu bo jest dla nas za wąski. Myslimy o poszerzeniu go o jakieś 0,5 do 1 m to jeszcze musimy ustalić. Co z oknami wszystkie zostają (myślę tu o dachowych) ??? Proszę w imieniu swoim i innych oglądających wasz dziennik o kolejne zdjęcia i dodatkowe informacje. Jak zakupimy projekt i oczywiscie pozałatwiamy formalności a to jak czytałem droga przez mękę będziemy i my prowadzic taki dziennik budowy by każdy ktopo Was i po nas budowałat ten dom miał jakieś porównanie.Dzięki z góry i powodzenia !!!

my tez bardzo dziekujem Kasi i Piotrkowi ze prowadza taki dziennik bo to jest naprawde pomocne dla tych ktozy bede dopieo budowac tymka :)

Witamy woego forumowicza:)

My zrobilismy tylko redukcje okiem na podzaszu w pokojach przybalkonie zliwidowalismy okna dachowe a dołózylismy po jedny do drzwi balokonowych .

podobno okna dachowe w sypialniach nie sa za dobre przy deszczu ..

Pozdrawiam Wszystkich

Witaj Delus1, z tymi oknami wydaje się dobry pomysł napewno przemyślę taką koncepcję. Pewnie jak mocno pada to może byc cięzko zasnąć. A na jakim etapie budowy Ty jeste

czesc jakubalina:)

my do piero jestesmy na etapie czekania na pozwolenia na budowe :)

Projekt juz mamy i duzo zmian mamy w projekcie:)

moze zaczniemy w tym roku lub w przyszlym material juz caly mamy tylko czekamy na papierki

.Pozdrawiam

Delus1 a jakie zmiany zrobiłeś w projekcie ? My myślimy o poszerzeniu garazu do 4 m i z tą ścianką kolankową coś zrobimy... podobno dobrze jest ją podnieść tak aby uzyskać więcej przestrzeni, ja tylko zadaję sobie pytanie ile ? by nie popsuć zewnętrznego wizerunku domu.[/quote

witam:)

no to tak na parterze w salonie zrobilismy wykusze.

na podaszu tak jak pisalam to okna dachowe sa zlikwidowanr, lazienka zamieniona z holem, hol jest teraz na przeciwko schodow , na holu jest jaskolka , a i jeszcze na parteze zrobilismy duzy ganek zeby powekrzyc wiatrolap mieszkamy w irlandii i takie cos sie nam tu bardzo podoba:)

tak kolanko tez ponieslismy ale nie wiem na ile ale sie dowiem:)

Pozdrawiam

Witam forumowicze! My tez włsaśnie braliśmy projek domu "Tymek" :) i już od 4 lipca budujemy nasz prześliczny domek. Jestesmy juz na etapie stawiania sciań nośnych. Nasz Majster ma 7 osobowę ekipę i na własne oczy widać jak szybko stawia nasz dom. W przyszły piątek czy sobotę tzn 20, 21 lipca zakonczymy na sklepieniu (oczywiście strop lany a nie z TERRIVY jak w projekcie) i na tym robimy przerwę na 2 - 3 tygodnie. My tez nanieśliśmy pewne zmiany w projekcie: zwiększyliśmy łazieńkę kosztem spiżarni (pszesuneliśmy ścianę o ok 30cm, zwiększyliśmy ganek wejsciowy o pól metra, zamiast mieczy stawiamy 2 drewnane filary, wstawiamy dwa małe okna w spiżarni i w podeście schodowym zamiast okno dachowe nad schodami i wstawiamy jedno okno dachowe w sypialni nad garażem. Kasiu i Piotrze, nie jesteście juz sami - my tez już budujemy prześlicznego Tymka :D 8)

DELUS1, co do ścianki kolankowej to my bedziemy podnosili o póltora pustaka plus betonowe wience (czyli ok 50 - 60 cm) - uważam że nie ma sensu więcej podosić sianki kolankowej bo zepsuje wygląd zewnętrzny (proporcję)domu. kiedy wyruszacie z budową Tymka? :roll:

Witam J&J cieszę się że coraz więcej osób buduje Tymka i że dzielicie się swoimi spostrzeżeniami co do budowy i zmian w projekcie. No właśnie tak mi się wydawało że zbyt duże podniesienie ścianki kolankowej spowoduje, że wygląd zewnętrzny bardzo się zmieni i nie będzie on już taki ładny. Jak macie jakieś zdjęcia z dotychczasowej realizacji to zamieście na stronie bądź prosze o wysłanie maila. Pozdrawiam i powodzenia. Jakub i Alina

Witajcie!

My tez budujemy Tymka ze ścianką kolankowa. Mam takie pytanie do Joli i Jarka odnośnie płyty. Jaką grubą płytę robicie i jak będzie zbrojona, tzn co ile cm i jaka średnica druta

Pozdrawiam

Z.

Witam ZosiaS, grubość stropu będzie ok 15 cm będą ułożone stal fi 12 żebrowane układane co 15 cm. . jeśli można zapytać to jak wysoko będziecie podniosić ściankę kolankową??

Pozdrawiam

Witam JakubAlina. Mamy juz zrobine zdjęcia od fundamentów do sician nośnych (od wykopu do zalania ław niestety nie zrobiłem) Będziemy Starali się jak najszybciej umieścić na tej stronie lub na nowej stronie dziennika budowy. Kiedy macie zamiar budowac ten Wasz Tymek???

Pozdrawiam.

Zapomniałem jeszcze wpisać stronkę internetową. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=107238&highlight=tymek

Więc zapraszam na forum dyskusyjny dla Tymowiczów

Witaj Kasiu i Piotrze, Jak tam u was idzie dalsza budowa? Co postanowiliście z tymi oknami dachowymi?? To nie zły pomysł z tymi dodatkowymi okniami obok drzwi balkonowych, szkoda że my nie możemy też wstawić okna :cry: bo nie chciemy podnieść ściankę kolankową az tak wysoko jak Wy :-?

Pozdrawiam

O teraz widzę wszystkie zdjęcia, Dzięki, Nooo widzę że teraz to szybciej idzie budowa. Jesteśmy pod wrazieniem jak widzimy poddasze - wcale nie takie małe pomieszczenia bedą.

Pozdrawiam

Hej:)

Ja również buduję Tymka koło Wrocławia,jestem na etapie stropu.

Napiszcie czy przerabialiście więźbę dachową?Według projektu dach wspiera się na 6 słupach,jeden słup znajduje się w pokoju tak około 1 m od ściany.Płatwie też mają szalone rozmiary.

Według mojego kierownika budowy ze słupów można zrezygnować i płatwie można też odchudzić.

Pozdrawiam

Mario

witam ;) ja sie pytam o wielkosc salonu zeby wiedziec czy jest wystarczajacy bo wy go juz widziecie a ja mam go tylko w planach :) ja nie chce duzego domku tymek mi sie bardzo podoba chodz mamy duzo zmian. Tymek jest malym domkiem ale bardzo funkvjonalnym ma bardzo malo strat w powierzni zabudowy. ja nie pisze jeszzce tak fachowo jak wy bo jeszcze nie mamy zaczetej budowy i wszytekigo sie dopiero ucze:) pozdrawiam wszystkich:)

Witaj Delus1!!

Właśnie dzisiaj stałem w salonie (mam już wstawione wszystkie sciany) i rozglądałem na wszystkie strony w salonie, wyobraziałem gdzię będą stały sofa, fotele, stół na jadalnię, kominek itp. to msię wydaje że ten 30,9 m2 to jest bez jadalni za mały gdybyśmy mięli jeszcze dodatkowe pomięszczenmie na jadalnę to 31 m2 na sam salon to akurat nam by wystarczyło :(

ps. nie ma co narzekać jak mieszkamy teraz w mieszkaniu 35 metrowym :wink: (największy pokój ma 12 m2 - śmieśnie co? :lol: )

Pozdrawiam