Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCAN HOLIDAYS-OPINIE O FIRMIE

Paty

Recommended Posts

mam zamiar w tym roku ze Scanem poleciec na Kretę, nie wiem czy firma jest godna zaufania , czy nie czekają mnie na miejscu jakieś niespodzianki, opinia o nich jest chyba dobra, foldery reklamowe ich miejsc sa piękne ale czy taka jest rzeczywistosc.........................

mam zamiar w tym roku ze Scanem poleciec na Kretę, nie wiem czy firma jest godna zaufania , czy nie czekają mnie na miejscu jakieś niespodzianki, opinia o nich jest chyba dobra, foldery reklamowe ich miejsc sa piękne ale czy taka jest rzeczywistosc.........................

Bylem ze Scanem dwa razy: Egipt i Kreta (po 2 tyg.). Bylo ok, czyli to, czego sie spodziewalem kupujac oferte.

Bylem tez z TUI, Itaka, Triada i CyprioSunCostam. Poki co, odpukac bez wiekszych zgrzytow. Niestety, prawdopodobienstwo klopotow wzrasta wraz z maloscia biura i maleniem ceny. Low-endowe biura z zasady unikamy. Troche drozej wychodzi, ale przynajmniej stres mniejszy. No chyba, ze biuro sprawdzone i polecane przez naszego znajomego brokera wycieczek.

Mamy zasade, ze hotel z oferty biura sprawdzam na forach zagranicznych (najlepsze wg mnie to tripadvisor i holidaywatchdog). Tam jest wiele komentarzy i do tego zdjecia gosci. Polskich opinii w internecie jest raczej niewiele. Foldery to wiadomo, wersja demo. :-)

Z oferty kupujemy z zasady podstawowy pakiet (czyli sama wycieczke, HB a nie all inclusive, bo srodek dnia i tak spedzamy poza hotelem). Na miejscu juz zawsze we wlasnym zakresie (samochod ew inne srodki lokomocji). Odpada cena wycieczek fakultatywnych, ktore sa faktycznie dosc drogie. No chyba, ze konieczne z wygody lub inaczej klopotliwe (Egipt i Wawoz Samaria na Krecie).

Co do brudu, to proponuje czyscioszkom przejsc sie za rog (albo w centrum nawet) we wlasnych miastach i wsiach i przyjrzenie sie okiem "turysty" wlasnym smieciom. Moze wtedy brud za granica nie bedzie ich tak razil. Poza tym, jak ktos chce, to brud znajdzie wszedzie. A za granica to jest przynajmniej brud egzotyczny.

W wysp, na ktorych bylismy polecalbym w kolejnosci subiektywnej fajnosci:

Kreta (2 tyg ok), potem juz tylko na tydzien, Malta, Cypr, Gran Canaria, Majorka, Lanzarote.

Malta i Cypr najdrozsze. 1 tydz. tam, to 2 tyg. kosztow na Krecie.

Na Lanzarote, bylo najtaniej z samochodem (w tym roku na wiosne). Na 5 dni corsa 100euro. Benzyna tansza niz w Polsce.

Na Krecie (polnocnej) mozna sie spokojnie poruszac autobusami ichniego PKSu. Bardzo wygodne i mozna zwiedzic tanio wieksze miasta. Samochod warto na 3 lub 4 dni i objechac na wlasna reke reszte. Zwlaszcza czesc zachodnia i dojechac do plazy w Elafonissi. Potem Matala i srodek, polnocny-wschod z Agios Nicolaos i Spinalonga. Na Santorini to jeden dzien wycieczki z Krety spokojnie wystarczy.

pozdrawiam

Gorath

Na wakacje jeździłam do tej pory tylko ze ze Scanem. Nie szukałam w innych biurach , ponieważ w Scanie mają bogatą ofertę zawsze można znaleźć coś dla siebie. Nigdy nie miałam problemów, warunki odpowiadają cenie jak chcesz lux to wiadomo że będzie lux jak chcesz ekonom to wybierasz tańszą wycieczkę. Nie miałam też wrażenia że przepłacam. Jeszcze coś fajnego dla rodzin z dziećmi - klub Scanbo - możesz malucha zostawić pod fachową opieką i odpoczywać (dziecko zadowolone i rodzic też...)

• 3 weeks później...
do tej pory zawsze korzystałam z usług jednego sprawdzonego biura Alfa star bo byłam zawsze zadowolona, w tym roku byłam w Tunezji i byłam porostu zachwycona, nigdy wcześniej nie byłam w Tunezji wiec to było zupełnie nowe doświadczenie:) na Krecie bylam kilka lat temu ale nie zrobiła na mnie aż takiego wrażenia