Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś z forumowiczów dysponuje zestawem pytań, które zadawał w bankach by porównać różne kredyty. Na razie byłam w jednym banku, wiedziałam mniej więcej co się spytac, ale sprawa jest bardziej skomplikowana niż mi się wydawało ;-). Chciałabym wybrac najbardziej korzystny dla siębie kredyt w PLN.

Jeśli ktoś posiada coś takiego to bardzo proszę o "podesłanie".

Dzięki

https://forum.murator.pl/topic/82839-jak-por%C3%B3wnywali%C5%9Bcie-kredyty-z-r%C3%B3%C5%BCnych-bank%C3%B3w/

Ciężko ustalić ogólny wzór pytań bo dla każdego inne parametry moga być istotne. Na pewno jednak najbardziej podstawowe pytania to wysokość oprocentowania ( jaka marża i na jakim WIBOR-ze oparty jest kredyt), wysokośc prowizji i pozostałych opłat np za kontrole czy wycenę, obowiązkowe ubezpieczenia, sposób zabezpieczenia, sposób rozliczania transz i terminy ich wypłat, sposób kontroli inwestycji przez bank, opłaty za wcześniejsza spłatę kredytu, co bank uznaje za wkład własny (czy np można wliczyć mieszkanie które zamierza się sprzedać i czy trzeba mieć już umowę z biurem pośrednictwa). Czasem istotny jest też termin rozpatrzenia wniosku.

Nie mam niestety swoich notatek z okresu starania się o kredyt i nie pamiętam czy o coś jeszcze sie dopytywałam.

Oto Mój zestaw pytań/tematów przy rozmowach kredytowych z bankami ( na szczęście jestem juz po wyborze banku :D ):

- Moja zdolność kredytowa na max sumę ?

- Jaka prowizja ?

- Jaka marża ?

- W sumie jakie oprocentowanie ?

- O ile można wynegocjować obniżenie marży/prowizji ?

- Wymagane ubezpieczenie na życie dla 1 czy 2 osób i na jak długo?

- Wymagane ubezp. od bezrobocia i na jak długo ?

- Ubezpieczenie domu od zdarzeń losowych ?

- Ubezpieczenie pomostowe ile ( do czasu ustalenia hipoteki ) ?

- Czy wymagany weksel ?

- Jaki min. wkład własny?

- Ubezpiecznie niskiego wkładu własnego, ile ?

- Wysokość spreadu ?

- Ilość procentowa faktur do przedstawienia przy rozliczaniu transz ?

- Max. ilość transz ?

- Koszty wyceny działki ?

- Kosztorys kto sporządza i ile kosztuje jego weryfikacja w banku ?

- Wcześniejsza spłata kredytu, kiedy i za ile ?

- Rozpatrzenie wniosku koszt i czas ?

- Zakończenie budowy po ilu latach ?

- Przewalutowanie koszt i ile razy możemy ?

- Inspekcja z banku po wykorzystaniu transzy - koszt ?

- Pierwsza rata po podpisaniu umowy - po jakim czasie ?

- Wymagane dokumenty do złożenia ( pit, kosztorys, pozwolenie itd )

- Inne niespodzianki kosztowe ?

- Czy po podpisaniu umowy i wypłacie np. 1 transzy jest mozliwość obniżenia/podwyższenia kwoty kredytu ?

- Czy możliwe tzw. "wakacje kredytowe" ?

- Czy wymagane konto w banku w którym bierzesz kredyt i ile kosztuje jego utrzymanie ?

Będziesz miała pytania to wal smiało :D :D

PZD!

Najciekawsze jak dla Mnie( mówimy o CHF ) są:

- Deutsche Bank - świetna oferta ale dla bogatych dochód min. 8 tyś netto by dostać najlepszy kredyt :cry:

- Millenium - ale czas na rozpatrzenie wniosku do 2 miesięcy :cry:

- MBank - ale tutaj zbyt nisko wyceniają zdolność kredytową :cry:

Wybór padł na GEMoney - najniższa rata z możliwością negocjacji marży i ubezpieczeń. W miarę szybko decyzja tj. do 1 tygodnia oraz bezporównywalnie większa zdolność kredytowa w CHF dla klienta.

dzięki Robert, wyglada na to, ze wszystko tu jest zawarte.

Na pewno mi sie to przyda. Zastanowie sie jeszcze co dodatkowo moge spytac. Zeby mi bylo latwo porownywac planuje (o ile to mozliwe) poprosic w bankach o oddzielenie wszystich oplat dodatkowych od kwoty kredytu - prowizji, oplaty za wycene dzialki, itd. Wiec porownywac raty kredyty bedzie latwo. Potem zsumuje wszystkie koszty dodatkowe jakby mialy byc poniesione przeze mnie z wlasnych srodkow, nie z kredytu. Na razie rozmawialam tylko przez telefon z Millenium, GE, DB. Millenium ocenilo zdolnosc kredytowa na najwieksza kwote. Ale czytalam na forum, ze sa potem problemy z tym bankiem a co najgorsze, ze dlugo rozpatruja wniosek.

Dam znac co wybralam ;-)

Mam dobrego znajomego który pracuje w Millenium i nie poleca tego banku ze względu na przedłużające sie w nieskończoność formalizmy ( np. analizy finansowe, prawne, techniczne, kosztorysowe, czasami wykonywane przez zew. firmy ) i masę dodatkowych dokumentów które należy skompletować. U jednego rekordzisty ( tj. klienta ) czas od złożenia wniosku do wydania decyzji - 5 miesięcy !!!

Kolega powiedział że obecnie średni czas oczekiwania to od złożenia dokumentów do wypłacenia pieniążków na ręke to ok 2-3 mies.