LuiLin 16.07.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 http://inlinethumb30.webshots.com/6813/2813298080092957521S425x425Q85.jpg takie piękne drzwi prowadzące do komina znaleźliśmy pod glinianym tynkiem jaki pokrywał nasz piec. po prostu zatkało mnie z zachwytu. chce to odnowić i zostawić ... czy ktoś odnawiał może takie stare metalowe elementy? nie chcialabym zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.07.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Jeżeli chcesz pozbyć się rdzy, trzeba to dość ostro potraktowaćobrotową szczotką drucianą na szlifierce kątowej ( okulary !) Powinno wyczyscić się do czystego żeliwa. Potem wystarczy zabezpieczyć dobrym lakierem,lub lekko przesmarowć smarem.Inny sposób to dobrze umyć, pozbyć się twardą szczotką resztek zaprawy,(pomaga ocet lub cillit )potem użyć odrdzewiacza ( CORTANIN) i dalej jak wyżej (lakier). NIe używaj papieru ściernego !Inne narzędzia do czyszczenia to wełna stalowa lub zwykla druciana szczotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 16.07.2007 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 super... szczotkę drucianą posiadam mam nadzieję, że zrobię z tego coś ładnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.07.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Lui, ewentualnie delikatne piaskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 17.07.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 A póżniej w zależności od tego, co chcesz uzyskać. Jeżeli są wielkie wżery, to szpachtlowanie lub pokrycie galwaniczne i szlifowanie (dwie ostatnie operacje powtarzamy do skutku).Póżniej podkład i farba lub lakier.Je bym jednak oczyścił mechanicznie do czystego metalu i poczernił. Można to zlecić w galwanizerni lub zrobić samemu (posmarować olejem spożywczym i wypalić w ogniu). Drugi sposób tańszy i mniej trwały, wewnątrz wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 17.07.2007 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Lui, ewentualnie delikatne piaskowanie. ale jak czytałam o piaskowaniu, pisałeś chyba na innym wątku to to było strasznie skomplikowane a tu takie małe drzwiczki w sumie jak uda mi sie pięknie wyczyścić to pokażę jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 17.07.2007 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Je bym jednak oczyścił mechanicznie do czystego metalu i poczernił. Można to zlecić w galwanizerni lub zrobić samemu (posmarować olejem spożywczym i wypalić w ogniu). Drugi sposób tańszy i mniej trwały, wewnątrz wystarczy. własnie skłaniam sie chyba do takiego oczyszczenia własnymi rękami a później bez malowania farbą - jakos mi ta farba tu nie pasuje. ale olej .... o to to to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 17.07.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Tylko wypalaj na powietrzu, najlepiej palnikiem gazowym lub butlą turystyczną, bo trochę się dymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitraszek 17.07.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Proponuje piaskowanie sam ostatnio piaskowalem sobie stara kratke wentylacyjna odlewana z zeliwa Po piaskowaniu pomalowalem ja podkladem a nastepnie srebrnym lakiererem zastosowalem ja do nawiewu powietrza przy kominku Efekt koncowy byl wspanialy po piaskowaniu ukazaly sie wszystkie wzory zadnych dziurek nie szpachlowalem poniewarz te wszystkie dziurki nadaja piekny efekt staroci Pozdrawiam .PITRASZEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 18.07.2007 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 nawet nie pytam jak to wypiaskować )) poszukam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.07.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Jeżeli chcesz pozbyć się rdzy, trzeba to dość ostro potraktować obrotową szczotką drucianą na szlifierce kątowej ( okulary !) Powinno wyczyscić się do czystego żeliwa. A jak to nie jest żeliwo, tylko przerdzewiała blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 18.07.2007 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 taka zwykła blacha na drodze do komina? a nie byłoby jej za ciepło? ale zdejmiemy to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 22.07.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 taka zwykła blacha na drodze do komina? a nie byłoby jej za ciepło? ale zdejmiemy to się okaże. Wczoraj wykopałem u siebie nieco podobne drzwiczki... żeliwo jak nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 24.07.2007 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 o widzisz ... ja swoich nawet nie tknęłam, bo rozwaliła mnie zupełnie angina z gorączką ... cały weekend na marne. jak czyścisz? to tajemnicze piaskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 24.07.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 jak czyścisz? to tajemnicze piaskowanie? To moje cudo - po przeleżeniu ok. pół wieku w ziemi - wyglądało po wykopaniu tak: http://dopuser.republika.pl/kom1.jpg Do mechanicznego usunięcia płatów rdzy wykorzystałem wiertarkę i szczotkę drucianą: http://dopuser.republika.pl/kom2.jpg Obecny rezultat jak niżej: http://dopuser.republika.pl/kom3.jpg Teraz potraktuję "skarb" jakimś odrdzewiaczem w płynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 24.07.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jeżeli ta szczotka jest z drucikami mosiężnymi (tak wygląda) to możelepsza bylaby stalowa, bardziej ostra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 24.07.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jeżeli ta szczotka jest z drucikami mosiężnymi (tak wygląda) to może lepsza bylaby stalowa, bardziej ostra ? Właśnie obawiałem się stalowej, że będzie tworzyc rysy/wglębienia... ale zobaczę jeszcze jaki będzie wygląd po potraktowaniu płynnym odrdzewiaczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 25.07.2007 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 posiadam takie urządzenia jak opisujecie i stalowe i takie mosiężne. Mam nadzieję swoje odczyścić. Dopuser - to są tez drzwi do pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 25.07.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dopuser - to są tez drzwi do pieca? Myślę, że tak... pamiętam podobne ze szczenięcych lat na wsi u dziadków... na siedlisku odkopałem też całą konstrukcję/ramkę mocującą do tych drzwiczek... zresztą na Allegro znajdziesz podobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 26.07.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 posiadam takie urządzenia jak opisujecie i stalowe i takie mosiężne. Mam nadzieję swoje odczyścić. re: LuiLin Jeśli to nie problem, to moze wkleisz zdjęcie swoich oczyszczonych juz dzwiczek, zapewne nie tylko ja je chętnie zobaczę. Życzę owocnej pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts