LasekD 20.10.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Poczekam,poczekam,bo dobre światło to podstawa przy fotografii Jak tam,nie widać kurzu na nich?,bo o ile dobrze pamiętam były dość ciemne Blaty kuchenne,trzymają się? Edytowane 20 Października 2016 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 21.10.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Przemyślałem sprawę na spokojnie i doszedłem do jeszcze jednego rozwiązania. Dom będzie dosyć dobrze zaizolowany, z wentylacją mechaniczną z rekuperatorem. Doszedłem do wniosku, że nie warto montować kominka, skoro bardzo rzadko będziemy z niego korzystać. W domu będzie gruntowa pompa ciepła i wszędzie ogrzewanie podłogowe. No chyba, że gaz mi podciągną za darmo Ale po wstępnej wycenie z gazu zrezygnowałem. Także komin w pokoju od kominka będzie zlikwidowany i spokojnie w to miejsce przesunie się drzwi. Dodamy jeden schodek i podniesiemy garaż o 18cm. Tym sposobem wszystkie stopnie będą mieć 18cm wysokości. Żona trochę kręci nosem z tym kominkiem, ale jakby co zawsze można kupić bio kominek i wilk syty i owca cała;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 08.11.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 za chwile Ci sie przedawni termin złożenia pozwu. Rzeczoznawcy szukaj z biegłych sadowych - druga strona będzie miała trudność z obaleniem takiej ekspertyzy jako nierzetelnej. Ale nim złożysz pozew wyślij Wykonawcy pismo - OSTATECZNE PRZEDSADOWE WEZWANIE DO USUNIĘCIA SZKODY- listem poleconym za potwierdzeniem odbioru z wezwaniem do usunięcia szkody w terminienp 7 dni od otrzymania pisma. Sprawdź do jakiej kwoty możesz złożyć pozew w e-sad w Lublinie (chyba max. 20tys zł)- najszybsza droga do otrzymania nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. I 50% opłaty sadowej. Jeśli sie odwoła to sprawa trafi na wokandę sadu właściwego wg zawartej umowy (masz podpisana umowę?). I na tym etapie będzie Ci potrzebna ekspertyza stoję przed podobnym problemem, czy kierując sprawę do sądu upominawczego musze przedłożyć f-rę za poprawienie schodów czy potrzebna ekspertyza rzeczoznawcy? Mój "najlepszy z najlepszych" tak mi zamontował schody że się odklejają od betonu Chce jak najszybciej naprawić to bo mam dziecko w domu i chodzenie jest niebezpieczne dla małego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.11.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 jeśli wysłałas Wykonawcy wezwanie do usuniecia szkody, w którym zawarłaś klauzule, ze w przypadku nie dokonania poprawek do okreslonego w pismie terminu, weźmiesz innego Wykonawce do zrobienia tego to taka f-re nalezy dołączyć do pozwu. Ale jak wnioskuje z Twojego postu to nie poprawiłas jeszcze schodów. Napewno trzeba dołączyc dokumentację foto. E-sąd nie wnika w szczegóły pozwu tylko wysyła do pozwanego nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym z pouczeniem o przysługujących Mu prawach. Jeśli w terminie 14 dni od otrzymania nakazu nie z lozy odpowiedzi to nakaz się uprawomocnia i możesz iść do komornika.Wzięcie rzeczoznawcy na etapie e-sądu uważam za przedwstepną, ale może warto zrobić by nie być wstrzymanym z robotami w przypadku złożenia odwołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian_Rzepa 08.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 do liderów branży napewno jeszcze nam dużo brakuje. ale tym razem nie "popełniliśmy błędów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.11.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 [ATTACH=CONFIG]372513[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372514[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372515[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372516[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372517[/ATTACH] do liderów branży napewno jeszcze nam dużo brakuje. ale tym razem nie "popełniliśmy błędów" To ja się przyczepię Dlaczego pierwszy stopień nie jest równoległy do deski na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 08.11.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ładny kolor,czym to barwiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian_Rzepa 08.11.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Schody są lekko złamane względem paneli, układ salonu wymusił abym te schody rozkloszował bo inaczej pierwsze stopnie wychodziły potężne względem reszty co moim zdaniem bardzo zaburzało proporcję, co do wybarwienia to dorabialiśmy kolor do paneli - prawie się udało. a bejca była wodna jeżeli nie mylę projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.11.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Rozumiem Kolor wyszedł bardzo dobrze i całe schody, szczególnie z podświetleniem wyglądają elegancko. Trochę węższe pręty w balustradzie bym dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigWolf 09.11.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Wyglądają super, chociaż przyznam, że ten brak równoległego ułożenia pierwszego stopnia doprowadzałby mnie do szału Ale może to tylko kwestia fotografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 14.11.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 A może to po prostu podłoga nie jest równoległa do schodów, he ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigWolf 14.11.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 A może to po prostu podłoga nie jest równoległa do schodów, he ? Tak to jest jak się najpierw robi schody, a potem podłogę kładzie, ha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 15.11.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Czy schody proste bez podstopnic są jakoś bardziej niebezpieczne? Chciałem schody ażurowe, jednak stolarz przestrzega, że między stopnie może wpaść dziecko itp.. odległość między stopniami to 14cm. Długość biegu 4,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.11.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 jednak stolarz przestrzega, że między stopnie może wpaść dziecko itp.. Zmień stolarza bo większych bredni nie słyszałem A jeśli schody będą pełne i dziecko spadnie z nich z samej góry,to co,masz nie robić schodów tylko windę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 A z windy wystawi rękę i ją złamie. Jak w 14 cm otwór na dodatek w pionie może wpaść dziecko ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 15.11.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Zmień stolarza bo większych bredni nie słyszałem A jeśli schody będą pełne i dziecko spadnie z nich z samej góry,to co,masz nie robić schodów tylko windę Akurat mam troje dzieci, więc się wypowiem Fakt, dzieci mogą mieć różne pomysły i zależy to tylko i wyłacznie od dziecka, nawet nie od stawianych mu granic. Jednemu strzeli coś do głowy, drugiemu nie. Moje starsze córki (obecnie 9 i 8 ) nigdy nie wspinałay sie na parapety, na stół, na regały. Najstarsza była nad wyraz ostrożna, młodsza już nieco mniej - nieraz nabiła guza, bo nie wyrobiła na zakręcie, albo biegła do przodu z głową odwróconą do tyłu. Nie miała ścian wyłożonych materacami Ale inna rzecz - przy nich nie mieliśmy nawet bramki na schodach, bo po prostu nie było takiej potrzeby. Jakoś mało interesowało je wchodzenie na górę, bo i góra wówczas była powiedzmy, niezamieszkana. Życie toczyło się na parterze. One wchodziły tam czasem i to z kims z dorosłych. Najmłodsza (obecnie niecałe 3 lata), to już zwrot o 360 stopni jesli chodzi o ciekawość świata i kaskaderskie wyczyny. Mając rok wspinała się na parapet (starsze nigdy nawet na taki pomysł nie wpadły), obecnie regularnie wchodzi na stół i na nim staje (mimo upomnień mniej lub bardziej wyrazistych), wchodzi na blat kuchenny oraz na regał, który stoi w jej pokoju (pokój ten był wcześniej zamieszkiwany przez dwie starsze córki, które będąc w jej wieku nigdy takich sztuczek nie próbowały, a ustawienie mebli się nie zmieniło). Spadła ostatnio z tego regału. Nic się na szczęscie nie stało. To była sekunda - no ale nie da się stać przy dziecku 24h na dobę. No i przy najmłodszej konieczne już był zakup i zamontowanie bramek na schodach. Ale np. nigdy (ani przy starszych, ani przy najmłodszej) nie miałam żadnych zaślepek w gniazdkach, blokad szuflad, czy szafek, osłon na kantach mebli - nie były potrzebne. Dziecko krzywdę zrobić sobie moze wszędzie: spaść ze schodów, z łóżka, ze stołu, z krzesła. Czy to znaczy, ze masz mieć dom bez mebli? Moze sie oparzyc, skaleczyć, wypić płyn do naczyń, wyciągnąć nóż z szuflady, potknąc o dywan, połknąć monetę, ale... czy to znaczy, ze mamy wyrzucić wszystkie drobne i ostre przedmioty, przestać gotować i używać środków chemicznych? No nie. Dziecko jest małe (a na tyle małe, by przecisnąć sie pod stopniem schodów to już w ogóle moze rok) naprawdę bardzo krótko. Zaraz będzie miało 5, 10 czy naście lat i okaże sie, że dom i tak będzie najbezpieczniejszym miejscem, a dziecko i tak coraz częściej będzie poza domem, a tam to już nie wiadomo co na nie będzie czyhać Kyniek 123, rób schody bez podstopni, jeśli ci sie takie podobają i już Edytowane 15 Listopada 2016 przez asizo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 15.11.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedzi. Mam takie samo zdanie. Żona się trochę przestraszyła ale myślę, że przekonam ją mimo rad stolarza. Bardzo dobry fachowiec, cuda tworzy dlatego nawet przez myśl mi nie przeszło by go zmienić. Mi się jednak podobają schody typowo ażurowe i skoro potwierdzacie, że to nie jest jakieś ekstremalne niebezpieczeństwo to się bardzo cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Nie zapomnij pokazać jak już będziesz miał zamontowane Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 15.11.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Planowany montaż w styczniu z tym, że na barierki trzeba będzie poczekać dłużej. Wrzucę jakieś fotki po pierwszym etapie. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.11.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jeśli już tu zajrzałem wrzucę jedną z ostatnich realizacji o ile ktoś lubi styl angielski [ATTACH=CONFIG]347140[/ATTACH] Witam, ta balustrada jest cala z drewna ? Szczegolnie pytam o te szerokie slupki (nie wiem jak fachowo sie nazywaja) Pytanie odnosnie tych zaslepek, one sa za pewne plastikowe? przyznam ze rzucaja sie w oczy i zupelnie nie pasuja. Da rade zrobic bez tych zaslepek ? Chcialbym do siebie schody w podobnym stylu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts