Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam niepokojący problem z dość dużym kawałkiem drewna, który się wybrzusza. Jest to klejony z dwóch warstw desek jesionowych blat kuchenny, odcinek dość długi - ok. 4 metrów. Ale ponieważ jest to wątek o schodach, przyjmijmy, że to taka długa stopnica :) Deski dość szerokie (8-10 cm) i długie, obie warstwy biegną wzdłuż, wycięte są dwa otwory (na zlew i dużą płytę indukcyjną) a pomiędzy 120 cm blatu roboczego. Ten właśnie odcinek pomiędzy pracuje, wybrzusza się. Abstrahując od przyczyn takiego stanu, jak można sobie z tą sytuacją poradzić? Od kilku miesięcy kłopotliwy blat jest przygnieciony ciężarem kilku bloczków fundamentowych, które jednak nie niwelują problemu do końca i po zdjęciu sytuacja się pogarsza. Może spece od schodów mają jakieś swoje sposoby na takie sytuacje. Czy podcięcie spodniej warstwy w kilku miejscach by pomogło? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc. Już raz skorzystałam przy okazji schodów, za co serdeczne dzięki :)

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odpowiadając na pytania.

Są to schody na basenie a nie w bloku ;) A więc pewna ekstrawagancja i głośny styl jest tutaj usprawiedliwiony z uwagi na rozrywkowy charakter obiektu. Nie są to schody główne tylko dodatkowe, raczej służą za mebel. kanapami.

jesli schody dodatkowe są zrobione ze storianu i mają gietą szklaną balustradę to jak wygladają główne schody tego rozrywkowego obiektu:confused:

Ciekawe, prawda? Wojgoc :D

Kejt, przypomina mi to problem ze zwijaniem się papieru. Książki, czaopisma i cała resztę też jeśli wydrukuje się w złym kierunku, to papier, ktory ma włókna, bedzie sie zwijał. Nawet po wielu latach, gdy otworzysz książkę, kartki zaczną szaleć łapiąc odrobinę wilgoci z powietrza.

Może twój blat ma podobny problem. Jest klejony. Może sklejono te warstwy w nieprawidłowy sposób i powstają naprężenia, ktore wyginają drewno :(

Oby stolarze pomogli :)

Storian czyli połączenie Staronu i Corianu ;)

Główne schody są niestety betonowe :p

Wachlarzowe i pokryte granitem, w sumie wyglądają dość standardowo poza oczywiście wybijająca się giętą balustradą szklaną .

A rozrywkowe jest tylko basen. Zresztą jeszcze powinna być profesjonalna sesja.

IMG_3253.jpgIMG_3256.JPG

czy dolne stopnie są po luku? bo w szkle barierki dobija sie łuk a jak tak to zastanawiam sie nad wykonaniem tych podstopni w jednym kawałku.....

Nie, podstopnie i stopnie są proste. Gięta szyba powoduje, że wyglądają jakby były łukowe. Jedynie krawędź boczna stopnia jest po łuku.

Wojgoc, a probowałeś kiedyś po pijaku schodzić takimi kręciołkami jak te ? Ja to zaliczyłam kiedyś jak młodsza byłam :lol2: Po prostu balustrada pod pachę i ślizgiem w dół. Schody były żeliwne, stare, piękne, a wysokość jednego piętra ponad 6 metrów.

W mojej podstawówce były piękne pałacowe schody. Wyłożone drewnem i miały drewniane pochwyty szerokości 20-25 cm. 2 piętra, a właściwie 4, bo w piwnicach były szatnie., a na poddaszu gabinet lekarski i dentystyczny, harcówka. Co tam się działo ma tych schodach, to do dziś nie mogę zrozumieć, że żadne z nas nie zaliczyło jakiegoś groźnego upadku. Niektórzy zjeżdżali na stojąco po tych poręczach.

Witam, mam niepokojący problem z dość dużym kawałkiem drewna, który się wybrzusza. Jest to klejony z dwóch warstw desek jesionowych blat kuchenny, odcinek dość długi - ok. 4 metrów. ..

Za mało danych.. winne może jest

Klejenie

Impregnacja

Wilgotność pod blatem

Bloczki fundamentowe w kuchni? ;) To lepiej ściski + listwa

Wszystko gdybanie, Stolarz powinien obejrzeć.

Za mało danych.. winne może jest

Klejenie

Impregnacja

Wilgotność pod blatem

Bloczki fundamentowe w kuchni? ;) To lepiej ściski + listwa

Wszystko gdybanie, Stolarz powinien obejrzeć.

Siły pracy jesionu są straszne, ściskiem nie da rady a tym bardziej listwą. Bloczki ledwo dają radę, a leży ich tam kilka :)

Druga część blatu o długości ok 150 cm zachowuje się ok. Impregnowałam je olejem Osmo. Nie mam pojęcia, co z tym fantem zrobić.

Pestko dzięki za dobre słowo :)

Liczę, że ktoś z siły fachowej FM jeszcze się wypowie.

Siły pracy jesionu są straszne, ściskiem nie da rady a tym bardziej listwą. Bloczki ledwo dają radę, a leży ich tam kilka :)

Druga część blatu o długości ok 150 cm zachowuje się ok. Impregnowałam je olejem Osmo. Nie mam pojęcia, co z tym fantem zrobić.

Pestko dzięki za dobre słowo :)

Liczę, że ktoś z siły fachowej FM jeszcze się wypowie.

W którym kierunku wzdłużnym czy poprzecznym.....zdjęcie by się przydało.