f.5 14.01.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Spróbuj jeszcze raz znowu poszy ze 3 maile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.01.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Zamiast tego stopnia i spocznika na dole schodów proponuję zrobić trzy stopnie zabiegowe Wtedy wysokość stopnia wyniesie ok 19cm a szerokość 28cm Są to wartości bardzo przyzwoite Reasumując Na początku 3 zabiegi i dalej 12 prostych Jeżeli przestrzeń swobodna czyli wysokość od stopnia do tego miejsca gdzie można walnąć łbem;) będzie na styk można ściąć trochę róg stropu po skosie ale wydaje mi się że nie powinno być konfliktu no chyba że po schodach będzie latał dwumetrowy dryblas;) Co do zig-zagów to będą dość drogie Już dywanowe nie należą do najtańszych a o zig-zagach lepiej nie mówić Edytowane 14 Stycznia 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.01.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zamiast tego stopnia i spocznika na dole schodów proponuję zrobić trzy stopnie zabiegowe Wtedy wysokość stopnia wyniesie ok 19cm a szerokość 28cm Są to wartości bardzo przyzwoite Reasumując Na początku 3 zabiegi i dalej 12 prostych Jeżeli przestrzeń swobodna czyli wysokość od stopnia do tego miejsca gdzie można walnąć łbem;) będzie na styk można ściąć trochę róg stropu po skosie ale wydaje mi się że nie powinno być konfliktu no chyba że po schodach będzie latał dwumetrowy dryblas;) Co do zig-zagów to będą dość drogie Już dywanowe nie należą do najtańszych a o zig-zagach lepiej nie mówić Ok zatem 2 pytania - czy schody policzkowe poprawią wygodę jest azur i noga troszke wejdzie wgłąb a mam co stawiać bo 45- 46 nr.buta wysokosc moja 187 i narazie nie ma wyzszego w tym domu wiadomo dywanowe nie mają wolnej przestrzeni tylko są zabudowane od czoła czy to moze pomoc czy nie bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.01.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Przy wchodzeniu b.dużo pomoże bo stopnie będą zachodzić na siebiei będą sporo szersze Można zrobić nawet 32cmNiestety przy schodzeniu niewiele to da chyba że będziesz schodził tyłem:)Przy moim wyliczeniu i Twoim wzrościetrzeba chyba będzie jednak ten róg na stropie trochę skosićżeby spać spokojnie:)Można te schody zrobić na belce centralnej i będą się prezentować całkiem całkiem Edytowane 14 Stycznia 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Przy wchodzeniu b.dużo pomoże bo stopnie będą zachodzić na siebie i będą sporo szersze Można zrobić nawet 32cm Niestety przy schodzeniu niewiele to da chyba że będziesz schodził tyłem:) ok racja jak wchodzę to sie instynktownie pochylam jak schodzę jestem wyprostowany tak sądze bo nie chodzę czesto po schodach. winda nie wchodzi w grę nie ma bata. czy na podstawie tych liczb ktore padły na fotkach jestes w stanie wyliczyc takie schody dywanowe i policzkowe debowe ? to pokaże mniej wiecej tez balustrade ktora mi sie podoba nie wiem czy moge zamieszczac zdjecia nie moje na internecie czy nie naruszam praw autorskich? http://images44.fotosik.pl/559/33b835323fe4b546med.jpg Ps teraz dopiero widac jak zdjecia przekłamują rzeczywistosc na tym zdjeciu tez dziura w stropie nie jest za długa ciekawe ilebym miał miejsca nad głową wchodząc na te schody zamieszczone na zdjeciu ok bardziej jak powiedzialas schodząc niech bedzie Edytowane 14 Stycznia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Możesz zamieszczać, tylko podaj źródło. Widzę, że Lasek mnie uprzedził. Wyszło mi już, że nie da się bez zabiegu i podcinania stropu. Dobry Boh, kto Ci to miejsce na schody zaprojektował? To ja myślałam, że moja architektka dała plamę i błogoslawiłam wiatr, który w trakcie budowy przewrócił komin, na którym miały się owijać schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Przy moim wyliczeniu i Twoim wzroście trzeba chyba będzie jednak ten róg na stropie trochę skosić żeby spać spokojnie:) Można te schody zrobić na belce centralnej i będą się prezentować całkiem całkiem spię zawsze spokojnie bo to juz nie pierwszy problem z jakim sie zmagam. Taki projekt a nie inny niestety ten typ tak ma - są inne zalety. na gorze na poddaszu dałem troszke wiecej wełny i mam wsokosc 242 cm wiec mało a w łazience w pwenym miejscu nawet 230. bałem sie tego ale na tą chwile ta wysokosc mi nie przeszkadza na piętrze. Tłumacze sobie ze to sypialnie wazne ze na dole mam 273 cm u sasiada jest 250 i to wyglada nie zbyt fajnie LasekD dziekuje za porady i poswiecony czas jeszcze poleca na budowe pochodzi wirtualnie pozdrawiam radek tychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.01.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 f.5 z wyliczeniami trochę Cię naprowadziłem O szczegółowe wyliczenia niech się martwi wykonawca Co do balustrady Szklane są teraz sexy ale 90% klientów jak usłyszy cenę studzi podnietę Samonośna z montażem 2,0-3tyś za mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Możesz zamieszczać, tylko podaj źródło. Widzę, że Lasek mnie uprzedził. Wyszło mi już, że nie da się bez zabiegu i podcinania stropu. Dobry Boh, kto Ci to miejsce na schody zaprojektował? To ja myślałam, że moja architektka dała plamę i błogoslawiłam wiatr, który w trakcie budowy przewrócił komin, na którym miały się owijać schody Pestko nie jest zle tych domow jest wybudowanych paredziesiat na slasku nie podam strony architekta bo nie o to chodzi w tym watku ale w projekcie jest kilka powaznych baboli takich jak elementy konstrukcyje derwniane kolo komina a dokladnie 2 cm od schiedla i jeszcze kilak takich dupstw.o ktorych nie warto juz pisac apropos Pastko jak nie bede potrafił wdrapac sie na gorę po schodach bo na przykład %%%% to juz zabezpieczyłem sie na ten ów wypadek Stolarz jeszcze w tym roku mimo upałów panujacych i doskonałych warunkow skonstruował dom jednoizbowy http://images40.fotosik.pl/1910/7d800eee9dcc0063med.jpg http://images41.fotosik.pl/1905/50d334f921753cd4med.jpg nie ma poddasza wiec nie bedzie schodów acha nie ma WC ale to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 f.5 z wyliczeniami trochę Cię naprowadziłem O szczegółowe wyliczenia niech się martwi wykonawca Co do balustrady Szklane są teraz sexy ale 90% klientów jak usłyszy cenę studzi podnietę Samonośna z montażem 2,0-3tyś za mb cenę robi pewnie szklo hartowane u mnie jakos z 5 -6 m/b tej balustrady bedzie nie wiecej zaraz zmierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zgadza sięSzkło hartowane bezpieczne 8.8.4 minimum dla tego typu balustrady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Pestko nie jest zle tych domow jest wybudowanych paredziesiat na slasku nie podam strony architekta bo nie o to chodzi w tym watku ale w projekcie jest kilka powaznych baboli takich jak elementy konstrukcyje derwniane kolo komina a dokladnie 2 cm od schiedla i jeszcze kilak takich dupstw.o ktorych nie warto juz pisac apropos Pastko jak nie bede potrafił wdrapac sie na gorę po schodach bo na przykład %%%% to juz zabezpieczyłem sie na ten ów wypadek Stolarz jeszcze w tym roku mimo upałów panujacych i doskonałych warunkow skonstruował dom jednoizbowy nie ma poddasza wiec nie bedzie schodów acha nie ma WC ale to nie problem Dobre:lol2:, ale chatka ładna. Ja kocham też moich wykonawców „miłością pierwszą” za dach i jeszcze kilka drobiazgów. Radku, mam coś kombinować z rysunkami, czy już Lasek pomógł wystarczająco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 14.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 ma ktoś z was schdoy z firmy quercopinus z GOLUBIA-DOBRZYNIA, zasatnaiwm się nad wyborem tej firmy jakieś doświadczenia z tą firmą macie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie ten topic ale jeśli już o tym mowa to i ja pochwalę się swoją chatką Cały tamten rok się z nią męczyłem w wolnych chwilach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie ten topic ale jeśli już o tym mowa to i ja pochwalę się swoją chatką Cały tamten rok się z nią męczyłem w wolnych chwilach [ATTACH=CONFIG]161230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161231[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161232[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161233[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161234[/ATTACH] Lasek, po schodach widać, że zdolna bestia z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Radku, przyjrzyj się jak tutaj jest rozwiązane podcięcie na schodki u góry: Podejrzewam, że ostatnie stopnie są wycięte w grubości stropu. Na dole też ładnie rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Nie ten topic ale jeśli już o tym mowa to i ja pochwalę się swoją chatką Cały tamten rok się z nią męczyłem w wolnych chwilach [ATTACH=CONFIG]161230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161231[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161232[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161233[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]161234[/ATTACH] Kominek też sam murowałes ? Okazale to wygląda - a ta trawa Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.01.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Radku, przyjrzyj się jak tutaj jest rozwiązane podcięcie na schodki u góry: Podejrzewam, że ostatnie stopnie są wycięte w grubości stropu. Wczoraj posiedziałem do 24 na budowie i tak by to wyglądało. 10 cm mogę bez problemu skuc bo to wylewka czyli mozna by na szerokosci schoda 110 i długosci 28 do 30 cm skuc bo nie ingeruję w podlogówkę. http://images33.fotosik.pl/528/857868e5fde92d55med.jpg Pewnie jak bym sie uparł to dodatkowo 8 cm tez mozna by własciwego stropu podkuć. czyli miał bym 1 schód w stropie. teraz fotka http://images37.fotosik.pl/1926/984dd6d8929b3fa1med.jpg http://images43.fotosik.pl/1699/4fb923e549016ef0med.jpg Ów słup podpora drewniana bedzie zabudowna wiec jej grubosc sie jeszcze powiększy o 2 cm mniemam. http://images42.fotosik.pl/732/f3b33abead010459med.jpg drewno obrazuje szerokosc pierwszego schoda http://images46.fotosik.pl/1920/60ac154caa6cc28cmed.jpg co zyskuję dodatkowe 10 do 19 cm na całym biegu schodów w zaleznosci od skucia stropu - czy go osłabie tego nie wiem. i oczywiscie zmiejsza mi sie światło w przejsciu do 120 cm W zasadzie to swiatło jest juz pomiejszone o ten słup i jego obudowę. http://images38.fotosik.pl/1911/7acd2e9d8f487928med.jpg Moje odczucia są takie ze te 120 cm wystarczy na swobodną komunikację do gornej łazienki i garderoby która jest na wprost czyli będzie to trasa poranna na spiocha. Pestko jak to widzisz trzezwymi oczami. czy mozna policzyc co zyskuje tymi 10 - 18 cm ? ma sens o tym mysleć? Edytowane 15 Stycznia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Światło w przejściu tutaj to nie problem.Nie wiem czy dobrze rozumiem:1. wkuwasz się w poziomie strop tak jak leżą deseczki, czyli ile?2. a w pionie, czy możesz podkuć tyle, żeby była wysokość jednego stopnia = 18–19 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 no naszymi schodami jak na razie nie ma sie zbytnio chwalic... ale pokazac mozna pozostalo mi zaspawac profile od czola (szczegolnie te widocznie na centralnym slupku) oraz pospawac pomiedzy policzkami poprzeczki z profila 40x40#3 docelowo schody zostana oblozone nastopnicami z drewna, policzki widoczne na zdjeciach natomiast beda wyszpachlowane, wyszlifowane i pomalowane. na dzis dzien natomiast za zakonczeniu prac spawalniczych pomaluje je tylko konserwacja i poloze sbie na nie jakies deski aby swobodnie moc dostac sie na pietro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts