Yaa 23.05.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 konstrukcję schodow mam skonczoną i mąz wykonał tymczasowe, robocze, trepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 23.05.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam Mam problem ze schodami na etapie stanu surowego i tego co widzę... Czy możecie je ocenić i wyrazić swoje zdanie co z nimi jest nie tak bo być może mi się tylko wydaje? Dzisiaj porobię jeszcze bardziej szczegółowe zdjęcia do oceny... [ATTACH=CONFIG]191152[/ATTACH] Mnie sie wydaje, że ostatni stopień masz za wysoki, ale zgaduję bo z tej perspektywy trudno ocenić. Gdy dojdzie styropian, wylewka, płytki/parkiet to może być niejafnie z wysokością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 23.05.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 w projekcie nie mam dokładnie zwymiarowanych schodów i ich schematu jedyne co znam to 17/17.6/28.4 ale co z tego jak nie mam dokładnie podanych wymiarów "zakrętów" W projekcie nie mam nic konkretnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 23.05.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 a ilosc stopni zgadza sie z projektem ? zmierz wymiary tego co masz na zmiany i tak chyba za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 23.05.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 jeśli chodzi o ilość to zgadza się ale jak widzisz na załączonym zdjęciu jeden schód jest wyjątkowo za mały w stosunku do pozostałych i to mi się nie podoba za bardzo... Mam nadzieję, że nie będzie problemu z jego poszerzeniem? Chodzi mi o 6 lub 5 licząc z góry w zależności jak ktoś liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 23.05.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) schody sa zle rozmierzoneja nie widze miejsca na ten stopienwg mnie jest ich za duzolepiej bylo zrobic wyzsze o 0,5-1 cm i zmniejszyc liczbe stopni a architekt powinien je dobrze rozrysowac jesli cos bylo niejasne Edytowane 23 Maja 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 23.05.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 jeśli chodzi o ilość to zgadza się ale jak widzisz na załączonym zdjęciu jeden schód jest wyjątkowo za mały w stosunku do pozostałych i to mi się nie podoba za bardzo... Mam nadzieję, że nie będzie problemu z jego poszerzeniem? Chodzi mi o 6 lub 5 licząc z góry w zależności jak ktoś liczy Jeżeli poszerzymy ten stopień to pomniejszymy poprzedni, według mnie jest on węższy kosztem następnych, które mogłyby być prostymi, a są czymś w rodzaju stopni zabiegowych. Jest jeszcze inna sprawa- schody nie mają duszy i większość stopni zabiegowych schodzi się do zera, jeżeli stopnie maja być drewniane to stolarz będzie się musiał nagimnastykować aby to dobrze wyglądało. Co do wysokości ostatniego stopnia to wysokość betonu powinna być wyższa o różnice pomiędzy grubością trepa, a grubością podłogi, np. panel/parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 23.05.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 23.05.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 możesz bardziej wyjaśnić stwierdzenie, że schody nie mają duszy? jak i schodzenie schodów zabiegowych do zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 24.05.2013 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Dusza to przestrzeń pomiędzy biegami schodów. W miejscu gdzie stopnie zabiegowe schodzą się w jeden punkt trzeba zawsze mocno pokombinować, żeby to ładnie wykończyć, na tym etapie przeważnie nikt nie zwraca na to uwagi, ale jak przychodzi czas wykonania stopni to zaczynają się schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 24.05.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 rozumie już coś niecoś muszę pogadać z moim wykonawcą jeszcze o schodach i ich ewentualnych poprawkach o ile będą możliwe... Jednak ciągle nie daje mi spokoju tej jeden stopień, który wg mnie powinien wyglądać a raczej być poszerzony jak na załączonym przeze mnie rysunku no i raz jeszcze wkleję to co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 24.05.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Wydaje mi się że tych stopni jest za dużo a ostatni zdecydowanie za wysoki.Ja też mam schody zabiegowe jednak ostatni ma w tej chwili 3cm+ to co dojdzie.Wymiar stopnia 26x17cm,zabieg natomiast mam mniejszy;http://img842.imageshack.us/img842/8644/sdc12221p.jpghttp://img594.imageshack.us/img594/3310/rtyju68.jpgTu widac ten ostatni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 24.05.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 za dużo i za wysoki? możesz to sprecyzować lub na zdjęciu wskazać? Masz inny zabieg jak dobrze mi się wydaje a więc układ też raczej będzie inny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 24.05.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Teraz i tak już schody wylane więc nie da rady zmniejszyć ilości stopni,napewno wygodniej byłoby wchodzić gdyby na zakecie było ich mniej.Na zdjęciu twój ostatni stopień(ten na piętro) wydaje sie tej samej wysokości co reszta,a przecież dojdzie styropian wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 24.05.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) szczerze powiem, że nie wiem jak to jest z jego wysokością ale dzisiaj niewątpliwie to zobaczę i pomierzę sobie i jak coś wykonawcę będę ścigała jak nie wiem co powoli zaczynam być zła... Edytowane 24 Maja 2013 przez Ladybird76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Almee 24.05.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Witam serdecznie, jestem pierwszy raz a forum i jeśli się ""wcięłam komuś" z góry przepraszam. Mam duży dylemat, a mianowicie, mój stolarz zadecydował za mnie i zamówił schody z jesiona, choć bliższa byłam dębowym. No cóż, kwestia braku zrozumienia itd. Okna wewnątrz mam w orzechu, do tego salon od północy, ciemny. W jakim kolorze zrobić schody, z czego i w jakim kolorze podłogę w salonie oraz jaki kolor drzwi wewnętrznych. Dodam, że zdecydowałam się na styl nowoczesny, skandynawski, białe ściany, szary gres w jadalni i kuchni połączonej z salonem. Schody są widoczne i z jadalni i z salonu, zależy mi na jakieś spójności we wszystkim. Bardzo proszę o pomoc i radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 24.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Wydaje mi się że tych stopni jest za dużo a ostatni zdecydowanie za wysoki.Ja też mam schody zabiegowe jednak ostatni ma w tej chwili 3cm+ to co dojdzie.Wymiar stopnia 26x17cm,zabieg natomiast mam mniejszy; http://img842.imageshack.us/img842/8644/sdc12221p.jpg http://img594.imageshack.us/img594/3310/rtyju68.jpg Tu widac ten ostatni: http://www.ligartschody.pl/?porady,19#wysokoscstopni coś na temat wysokości pierwszego i ostatniego stopnia, poza tymi dwoma stopniami reszta powinna mieć jednakową wysokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 24.05.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Prawie na każdej budowie pojawia się błąd własnie w postaci nieprawidłowych wysokości pierwszego i ostatniego stopnia, jeżeli betony pozwalają robi się korekty ale nie zawsze jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 24.05.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Przepraszam, że się wcinam, ale na ten ostatni schodek wcale się nie daje styropianu ani wylewki, tylko okładzina docelowa, czyli on powinien być kilka cm wyżej (u mnie jest to 12 cm) nad wylaną podłogą piętra. Przynajmniej u mnie tak jest zrobione, może są różne szkoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAISER 24.05.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Mamy wreszcie ładne zdjęcia z Norwegii Autorus - takie dywanówki jak masz w projekcie to tylko na konstrukcji stalowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts