LasekD 26.08.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) witam mam pytanie do fachowców zaglądających do tego wątku. Będę miała robione schody dywanowe na betonie, proste, nowoczesne, bez nosków. Jakie powinny być wymiary stopni żeby wszystko miało ręce i nogi. W tej chwili stopnie mają wysokość 18cm z wyjątkiem pierwszego który ma mniej i ostatniego który ma 26cm. Problemem jest ten ostatni. Schodziarz który ma robić schody twierdzi ze ostatni stopień jest za wysoki o 4cm i należny pozostałe schody nadlać żeby zgubić te 4cm a schody mają być u góry wykończone taką listwą jak przy balustradzie. Dodam że na podłodze mają być położone panele a schody będą drewniane. Poprzedni fachowcy nie widzieli takiego problemu tylko proponowali ostatni stopień wkuć w podłodze i zrobić na wysokości podłogi. O ile dobrze widzę to Mmelisa ma coś takiego. Nadlanie schodów nie jest dużym problemem tylko jak się okaże że nie było to potrzebne to wtedy pojawią się problemy. Powiedzcie proszę kto ma rację Rację ma ten fachowiec którego masz teraz Przy założeniu że schody mają 18cm wysokości to pierwszy stopień powinien być niższy o grubość stopnia które z reguły mają 4cm Zatem 18-4=14cm Tyle powinien mieć pierwszy stopień licząc od poziomu gotowej podłogi nie posadzki Z ostatnim stopniem jest odwrotnie Powinien być on wyższy o grubość stopnia czyli: 18+4=22cm Tyle powinno mieć ostatnie podniesienie licząc od betonu ostatniego stopnia do poziomu gotowej podłogi (nie posadzki) na górze Piszę o poziomach gotowej podłogi bo nie wiem jaka tam będzie grubość podłóg Wykucie i dodanie ostatniego stopnia w posadzce tak jak u Mmelisy nic nie da bo na tym przecież nic nie zgubisz Trzeba albo dolać albo dobry stolarz da sobie radę bez dolewania rozbijając te 4cm na pozostałe stopnie Opaska wokół podłogi na górze powinna wyglądać na mój gust tak jak na załączonym zdjęciu a nie z wchodzącym całym stopniem w podłogę Jak ktoś ma duży otwór do obrobienia nie zrobi przecież naokoło opaski 30cm szerokości bo kiepsko to będzie wyglądać Jak ktoś się uprze to mozna zrobić i bez opaski:) Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Semira_ 26.08.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Rację ma ten fachowiec którego masz teraz Przy założeniu że schody mają 18cm wysokości to pierwszy stopień powinien być niższy o grubość stopnia które z reguły mają 4cm Zatem 18-4=14cm Tyle powinien mieć pierwszy stopień licząc od poziomu gotowej podłogi nie posadzki Z ostatnim stopniem jest odwrotnie Powinien być on wyższy o grubość stopnia czyli: 18+4=22cm Tyle powinno mieć ostatnie podniesienie licząc od betonu ostatniego stopnia do poziomu gotowej podłogi (nie posadzki) na górze Piszę o poziomach gotowej podłogi bo nie wiem jaka tam będzie grubość podłóg Wykucie i dodanie ostatniego stopnia w posadzce tak jak u Mmelisy nic nie da bo na tym przecież nic nie zgubisz Trzeba albo dolać albo dobry stolarz da sobie radę bez dolewania rozbijając te 4cm na pozostałe stopnie Opaska wokół podłogi na górze powinna wyglądać na mój gust tak jak na załączonym zdjęciu a nie z wchodzącym całym stopniem w podłogę Jak ktoś ma duży otwór do obrobienia nie zrobi przecież naokoło opaski 30cm szerokości bo kiepsko to będzie wyglądać [ATTACH=CONFIG]208636[/ATTACH] Jak ktoś się uprze to mozna zrobić i bez opaski:) [ATTACH=CONFIG]208637[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208638[/ATTACH] LasekD bardzo dziękuje za pomoc. Wydaje mi się że chyba jednak prościej bedzie nadlać te schody niż kombinować z wymiarami stopni. Jeżeli chodzi o opaske to mi się jeszcze podoba takie rozwiązanie ale nie wiem czy będzie to dobrze wyglądać i czy wogóle da się to zrobić przy połączeniu panela z drewnem http://images62.fotosik.pl/107/98a9de741ac35e76gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 26.08.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Nadlać oczywiście można ale trzeba to zrobić dobrzebo na pierwszym stopniu będzie 2mm wylewki na drugim 4mm na trzecim 6 itd co 2mmJak widzisz przy pierwszych stopniach jest bardzo cienka wylewkai jak ktoś źle to zrobi to będzie się kruszyć i odchodzićOczywiście kilka pierwszych można pominąć bo nie ma sensu dolewać 2 czy 4mmjednak te dalsze też muszą mieć dobre wiązanie z podłożemZdarza się że niektórzy robią to na łapu capu i potem wszystko odchodzia to jest dużo gorsze niż bez nadlewaniaCo do opaski na górze to ta z Twojego zdjęciaidzie na wierzch paneli więc nikt nie będzie miał problemu z wykonaniem czegoś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 26.08.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Lasek-mam nadzieje ze Cie nie uraziłam tymi zaslepkami:yes:U nas wlasnie porecz była montowana na surowo na miejscu i malowana na miejscu-także,ale zdaje sobie sprawę ze nie wszyscy czepiają się zaślepek jak ja:lol2:wiec zdecydowałam się na taki scenariusz:yes:-czyli totalna rozpierducha na miejscu:DJeszcze raz-Twoje schody sa piekne:yes:a zaślepki to już takie moje "kuku":yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 26.08.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) GUMISIOWA, tak prędko się nie obrażam,z resztą masz rację Już się zdążyłem przyzwyczaić do narzekań na te zaślepki live u klienta więc mam grubą skórę Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 26.08.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 i gdy tylko zobaczylismy te zaslepki u nas, kazalismy je pozdejmowac:p i czym zastapiliscie te zaslepki ?? Gumiska a Wy czym zastepujecie ?? ja mam zaslepki, ale je zauwazylam dopiero po tych wpisach i wcale nie uwazam, ze schody przez to stacily na swojej urodzie bo kwestie bezpieczenstwa juz omowione zostaly przez fachowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 28.08.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Temat zaślepek się trochę rozwinął więc pozwolę sobie dorzuć jeszcze dwa dodatkowe zdjęcia na, których widać, że zaślepki, które stosujemy są wykonane tak aby były jak najmniej wyczuwalne pod ręką. Rzeczą oczywista jest, że będą widoczne, ale są mocno "spłaszczone", a śruby na które skręcona jest balustrada gwarantują trwałość i bezpieczeństwo. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.08.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 i czym zastapiliscie te zaslepki ?? Napisze tak... nie mam jeszcze poreczy... ale zaslepki byly wtykane pod stopniami zeby zakryc sruby, odstawaly bardzo mocno i widac bylo ze to nie ladnie wyglada... ) w miejscu dziurek maja byc zrobione koreczki i wtedy ladnie wyrownane ze stopniami, tak ze nie bedzie juz sie to rzucalo tak mocno w oczy. (tak mi najlatwiej wyjasnic o co chodzi, bo bardziej fachowo nie potrafie ) Lasek, twoje wykonanie schodow za kazdym razem jest obledne, wiec nie gniewaj sie za komentarz o tych zaslepkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.08.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 zaslepki byly wtykane pod stopniami zeby zakryc sruby, odstawaly bardzo mocno i widac bylo ze to nie ladnie wyglada... ) Tak myślałem że tylko tam mogą być skoro nie macie jeszcze balustrady i tu całkowita zgoda że przy skręcaniu dywanów nie powinno być żadnych wystających korków/zaślepek Przy okazji wrzucam świeże fotki od klienta Wolnostojące dywany z zabudową pod nimi bo chałupka nie za duża i każdy kąt jest zagospodarowany:) Zdjęcia nie najlepsze bo holl malutki i nie było jak zrobić z dalszej perspektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.08.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Lasek, dziekuje za poparcie Schody ktore pokazujesz wyzej sa powaznie wolnostojace? Ta zabudowa pod nimi wprowadza w blad.. u nas jedynie zabieg jest przymocowany do sciany, natomiast dol i gora juz odsuniete od niej Wykonanie jak zawsze:yes: (ciesze sie, ze tez na szybe sie zdecydowalismy, czy ta na zdjeciach montowana jest rowniez przez Ciebie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.08.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Schody są tak jak napisałem wolnostojąceSzkło mocowane przez kogo innego bo klient znalazł chłopaków którzy zrobili mu to po "godzinach";) praktycznie za pół cenya pracują w jakiejś dużej firmie od właśnie tego typu balustradZ tym że jest to pojedyncza 10mm hartowana tafla stąd pewnie taka niska cenaJak by było hartowane bezpieczne 8.4.8 to cena byłaby inna ale z drugiej strony to klejenie trochę widać na kantach i na rotulachwięc coś za cośBez folii tańsze i pójdzie w makZ folią droższe które nie pójdzie w makale w razie draki trzeba wymieniać i to i to:)Decyzja należy do inwestora P.SChcieliście takie odsunięte od sciany czy wykonawca sam tak zrobiłPytam bo taki bieg również mocuje się do ściany żeby schody były stabilniejszeSą tam jakieś bolce czy nie ma nic Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Lasek, my chcielismy miec odsuniete je od sciany. Dokladnie jak piszesz, zabieg jest mocowany na bolcach. W takim razie bedziemy mieli nie taki maly orzech do zgryzienia z ta szyba...rety a ja myslalam, ze sobie zamowie tak bez myslenia: jaka ona ma byc. Niech mysli moj maz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 28.08.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Tak myślałem że tylko tam mogą być skoro nie macie jeszcze balustrady i tu całkowita zgoda że przy skręcaniu dywanów nie powinno być żadnych wystających korków/zaślepek Przy okazji wrzucam świeże fotki od klienta Wolnostojące dywany z zabudową pod nimi bo chałupka nie za duża i każdy kąt jest zagospodarowany:) Zdjęcia nie najlepsze bo holl malutki i nie było jak zrobić z dalszej perspektywy [ATTACH=CONFIG]208983[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208984[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208985[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208986[/ATTACH] Absolutnie piękne:))):)Czy nietaktem będzie zapytanie o kolor bejcy-ewentualnie namiar na konktretną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 28.08.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Schody piękne bez dwóch zdań ale coś mi ta balustrada szklana nie leży...Jak dla mnie za wysoka chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.08.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy nietaktem będzie zapytanie o kolor bejcy-ewentualnie namiar na konktretną? Zabij ale teraz nie pamiętam bo schody robione ze 3mc temu a klient dopiero wczoraj przysłał mi zdjęcia Zobaczę jutro w pracy w kajecie bo tam pewnie mam zapisane i dam Ci znać ale coś mi świta że kolor na zamówienie oczywiście z sopura bo tylko tych bejc używam Schody piękne bez dwóch zdań ale coś mi ta balustrada szklana nie leży...Jak dla mnie za wysoka chyba. Być może na zdjęciach tak wygląda ale w realu jest naprawdę fajnie Robiąc normalnej wysokości balustradę szklaną byłaby trochę lipa bo na początku i na końcu schodów są zabiegi więc prostego odcinka na którym jest tafla szkła jest naprawdę niewiele Zostałby wtedy mały trójkącik bez szkła przy suficie a od stropu na piętrze jest przecież następna balustrada wzdłuż otworu stropowego więc nie wiem czy wyglądałoby to ładnie Wg mnie nie Teraz tworzy to wszystko całość ale oczywiście każdy może inaczej to widzieć i dlatego robimy wg indywidualnego zapatrywania klienta co też w tym przypadku miało miejsce:yes: Pamiętajcie "kobitki":) że inaczej to wszystko wygląda w realu a inaczej na fotkach zwłaszcza tych podretuszowanych w photoshopie już o flashu nie wspomnę Te wszystkie zdjęcia w necie jakie one są achchchch........ ochchch........... a w rzeczywistości bywa różnie Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.08.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 nie potrafie uzywac photoshopa co do tej balustrady szklanej, to ja tez jestem zdania, ze w realu wyglada zupelnie inaczej i nizsza by tutaj nie pasowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 29.08.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Temat zaślepek się trochę rozwinął więc pozwolę sobie dorzuć jeszcze dwa dodatkowe zdjęcia na, których widać, że zaślepki, które stosujemy są wykonane tak aby były jak najmniej wyczuwalne pod ręką. Rzeczą oczywista jest, że będą widoczne, ale są mocno "spłaszczone", a śruby na które skręcona jest balustrada gwarantują trwałość i bezpieczeństwo. [ATTACH=CONFIG]208900[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]208901[/ATTACH] dziekuje za wyjasnienie i fotki u mnie jest zrobione podobnie i tak naprawde w realu one sa niemal niezauwazalne i mamy ich naprawde niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 29.08.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 A ja mam pytanko to fachowców odnośnie zaślepek, bo ja takowe posiadam i tak jakby się skurczyły i zaczęły wypadać, jedna po drugiej. Co z nimi teraz zrobić? Bo przykleić raczej nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 29.08.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Wiadomo, że najlepiej byłoby dać nowe pasujące pod otwór, które się nie zeschną, chcąc jednak ratować te, które są można spróbować je wkleić na klej montażowy (ten do przyklejania, np. listew przypodłogowych), kleju dać na ścianki otworu(grubiej) i wsadzić zaślepkę, a jeśli będzie od razu się wysuwać to złapać ją taśmą klejącą i zostawić aż wyschnie klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 29.08.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 A da radę potem taką zaślepkę przyklejoną, w razie potrzeby, odkleić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts