Perhod 11.10.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Ja juz widzialem po 4-5 latach rozne schody na bialo malowane, wygladaly bardzo przyzwoicie. Starszych nie bo mody wczesniej na to za bardzo nie było. Marchewka raczej nie robi takich schodów, mysle ze to mogła byc np duza firma na G spod Wawy A za 30 dychy to jak najbardziej takie schody z balustrada szklana sie zmieszcza, cos jeszcze zostanie na balustradę na poziom jesli jest. Te dywanowe mają już 4 lata i wygladają bardzo przyzwoicie. Edytowane 11 Października 2013 przez Per*hod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.10.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 U Marchewki wyceniałeś te schody?,bo cena naprawdę abstrakcyjna,prawie potrójnie:yes: producent poszdedł na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.10.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 PerfectSchody zerknij jeszcze na ten temathttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?219476-Dlaczego-Murator-chce-ekspert%C3%B3w-zniech%C4%99ci%C4%87-do-pisania-na-swoim-forumto tak poza konkursemciekawe dlaczego Kajzera oszczedzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toren 12.10.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Dziękuję za wszystkie wpisy i komentarze. Żona się ucieszy z tych pozytywnych. Zmieniać już nic nie będziemy. Wariant bez poręczy drewnianej rozważaliśmy, ale względy praktyczne tzn. wygoda seniorów rodu, przeważyły. Obrazki, owszem są w planach tak jak i dobranie jakiegoś dekoru panelu frontowego na parterze widocznego na jednym ze zdjęć. Obecnie sen z oczu spędza nam dobranie oświetlenia bo to jest duży przedpokój i potrzebujemy dobrać spójnie cztery kinkiety (dwa wzdłuż biegu schodów i dwa na przeciwległej ścianie), żyrandol główny na górze (lekko wysunięty przed front balkonika do którego dochodzą schody) oraz plafon zamontowany pod tym balkonikiem. Mówię wam, makabra. Tym bardziej, że oprócz tego przedpokoju została jeszcze całą reszta domu do oświetlenia. Raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam forumowiczów i życzę samych pieknych realizacji zarówno w tych obecie budowanych jak i w tych dopiero planowanych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 14.10.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Kaiser te białe są boskie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 14.10.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Bardzo ładne.Takie stylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
showme 16.10.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam Chciałabym aby ktoś profesjonalnym okiem spojrzał na kawałek moich schodów zabiegowych. Schody się robią ale zajeżdża mi coś fuszerkę. Fachowiec "płacze" że krzywe nierówne i ciężko wyjść ale takie coś ma być?Spójrzcie na zdjęcie "przed" i "potem" chyba sobie dokleili brakujący kawałek.Tak się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Wyraźnie widać klejenie. Podobną sytuację z zakrętem i krzywymi stopniami miała Barbara74. Fuszerka jako żywo i to piętrowa, bo pewnie najpierw źle zrobiono wylewkę i dlatego schodowy ma teraz problemy. Tak czy inaczej przyduś niech zrobią wedle sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
showme 17.10.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Wyraźnie widać klejenie. Podobną sytuację z zakrętem i krzywymi stopniami miała Barbara74. Fuszerka jako żywo i to piętrowa, bo pewnie najpierw źle zrobiono wylewkę i dlatego schodowy ma teraz problemy. Tak czy inaczej przyduś niech zrobią wedle sztuki. Czyli co nie powinny być klejone?Przepraszam ale się nie znam, mąż w delegacji i na mojej głowie dopilnować fachowców:/ Niech robią jeszcze raz schodek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.10.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Powinno być w całości,ale jak jest doklejone też się nic nie stanienie licząc trochę gorszego efektu wizualnegoWymiana stopnia w środku biegu jest raczej niewykonalnai zrobi wam więcej spustoszenia niż ta doklejkaNiech wam opuści na te fuszerki,a jak nie będzie chciał to niech wymienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Semira_ 17.10.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 witamCzy któryś z fachowców mógłby mi napisać jak połączyć podstopień z panelem. Mój fachowiec od schodów twierdzi że sie NIE DA a ja wiem że sie da bo widziałam takie połaczenie. Proszę jeszcze o info jakiej grubości powinnna być listwa wokół otworu na której będzie zamontowana balustrada. Ja chciałam na wysokość podłogi czyli 12mm (panel +podkład) a pan twierdzi że 15 mm to jest mininmum żeby to się trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
showme 17.10.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dzięki serdeczne za rady. Będę musiała stoczyć kolejną batalię z pseudofachowcami. Nie wiem jak was ale mnie wykańcza budowa non stop jakieś cyrki:/ Pierwszy dom na próbe..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
showme 17.10.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Po rozmowie z "fachowcem" stwierdził że tak się robi i że to w niczym nie przeszkadza że przeszlifują polakierują i nie będzie widać ze coś doklejone. A generalnie się robi jak na pierwszym zdjęciu a, że nieładnie wyglądało dokleili od siebie kawałek. No i co mam im powiedzieć;] Proszę o pomoc Witam Chciałabym aby ktoś profesjonalnym okiem spojrzał na kawałek moich schodów zabiegowych. Schody się robią ale zajeżdża mi coś fuszerkę. Fachowiec "płacze" że krzywe nierówne i ciężko wyjść ale takie coś ma być?Spójrzcie na zdjęcie "przed" i "potem" chyba sobie dokleili brakujący kawałek.Tak się robi?[ATTACH=CONFIG]218895[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]218897[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.10.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 zapłac mu 50 % ceny i powiedz ze tak sie robi i to w niczym nie przeszkadza ??????sorki tak mi sie wymysliło na poczekaniu.wklej zdjecie całych schodow na podstawie tych zdjec ciezko ocenic ktory wariant wygląda lepiej korzystniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.10.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) witam Czy któryś z fachowców mógłby mi napisać jak połączyć podstopień z panelem. Mój fachowiec od schodów twierdzi że sie NIE DA a ja wiem że sie da bo widziałam takie połaczenie. Proszę jeszcze o info jakiej grubości powinnna być listwa wokół otworu na której będzie zamontowana balustrada. Ja chciałam na wysokość podłogi czyli 12mm (panel +podkład) a pan twierdzi że 15 mm to jest mininmum żeby to się trzymało. Wokół otworu stropowego powinna iść opaska,również tam gdzie się wychodzi ze schodow. I teraz tak,jeśli podłoga ma grubość ponad 15mm,to można zrobić ją na równo z podłogą Przy grubości 12mm,faktycznie że może być za cienka,bo potem będzie kłopot z zamocowaniem balustrady,ponieważ jest za cienka. Zależy jaka tam będzie balustrada Jeśli tralki montowane w opaskę to 12mm jest za mało żeby to dobrze trzymało Jeśli do boku otworu,albo balustrada z prętami poziomymi,to słupki można zakotwić na kotwy chemiczne do betonu i te 12mm wystarczy My przeważnie proponujemy inwestorowi,aby przy bardzo cienkiej podłodze wyciął posadzkę na szerokość opaski i w głąb ok 2-3cmm albo już na etapie wylewania posadzek to uwzględnił Wtedy można dać grubszą deskę która potem będzie się licować z górnym poziomem podłogi Jednak jeśli klient nie jest aż tak wymagający,dajemy tą opaskę grubszą i wtedy wystaje ponad podłogę ale nie wygląda to źle Ma to dobre strony bo opaska od strony paneli jest zafelcowana i maskuje nam połączenie z podłogą Jeśli byłaby w jednej płaszczyźnie z podłogą,trzeba by dawać na wierzch jakieś listwy maskujące a to wygląda o wiele gorzej niż grubsza opaska Inaczej z podłogą pływającą tego nie połączy Oczywiście w miejscu wychodzenia ze schodów na podłogę,opaska nie może być grubsza niż podłoga, bo będziemy o nią zahaczać przy schodzeniu ze schodów. Najlepiej jak podłoga jest grubsza i klejona do podłoża,ale wiadomo że nie wszędzie tak jest To tak po krótce:) Tu jest grubsza niż panele i źle to nie wygląda A tutaj na równo z panelami i listwą maskującą Edytowane 17 Października 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.10.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Po rozmowie z "fachowcem" stwierdził że tak się robi i że to w niczym nie przeszkadza że przeszlifują polakierują i nie będzie widać ze coś doklejone. A generalnie się robi jak na pierwszym zdjęciu a, że nieładnie wyglądało dokleili od siebie kawałek. No i co mam im powiedzieć;] Proszę o pomoc My robimy to tak Nic nie jest doklejane Ach,tylko żeby nie te zaślepki;) Edytowane 17 Października 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Semira_ 17.10.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 LasekD dzieki za odpowiedź. A więc... panele + podkład maja 12mm więc taka musiałaby być opaska wokół otworu jeżeli miałaby być zlicowana z podłogą. Nie przeszkadza mi żeby miała 15mm, nawet powiem że wygląda to ładniej ale nie wiem jak rozwiązać problem na wejściu. Tak jak pisałeś jak będzie wyższa to ktoś może przez to stracić zęby. Rozmawiałam dziś z innym znajomym stolarzem i on w tym miejscu nie robi listwy tylko podstopień łączy z panelem pod kątem 45stopni. Ucina panel i łączy go na warsztacie na gotowo za pomącą kołków. Balustradę będę miała stalową z linkami montowaną właśnie na tej listwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.10.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) No nie wiem Wtedy trzeba by układać panele od tego miejsca i w praktyce nie stosuje się takiego rozwiązania A jeśli można zacząć podłogę od tego miejsca,to lepiej zrobić opaskę grubości paneli z podkładem, zrobić w niej zamek i przykleić do podłogi na klej do parkietu Potem można zapiąć panel do tej opaski i profesjonalnie oraz elegancko to wygląda ale tak jak napisałem,tylko w przypadku,kiedy jest możliwość,aby układanie podłogi można było rozpocząć od tego miejsca W praktyce nie często się to zdarza My w tym miejscu robimy opaskę grubości paneli z podkładem oraz noskiem grubości stopnia i przyklejamy ją do betonu Panel dochodzący do tej opaski docinamy na wymiar i przyklejamy go do tej opaski oraz na jego części również do betonu,pozbywszy się wcześniej kawałka podkładu w miejscu gdzie ma być klej Łączenie podstopnia bezpośrednio z panelem,będzie kiepsko wyglądać no chyba że to schody dywanowe to jeszcze ujdzie:) Najtrudniej jest wybrnąć z sytuacji,kiedy wcześniej jest położona podłoga na klej i polakierowana Z reguły krawędź nie jest idealnie prosta w płaszczyźnie poziomej bo a to cykliniarka za dużo zbierze w niektórych miejscach a to na finish podłogach dają nie równo kleju i wychodzą fale Potem nie w sposób jest dopasować opaskę nawet na dylatacji z korka Niestety niektórym inwestorom nie w sposób to wytłumaczyć Najlepszym rozwiązaniem jest kiedy schody są robione wcześniej a potem podłoga,bo łatwiej ją dopasować do opasek niż na odwrót albo jeśli podłogi są robione razem z opaskami Wtedy jedziemy cykliniarką i mucha nie siada:) Edytowane 17 Października 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
showme 17.10.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 zapłac mu 50 % ceny i powiedz ze tak sie robi i to w niczym nie przeszkadza ?????? sorki tak mi sie wymysliło na poczekaniu. wklej zdjecie całych schodow na podstawie tych zdjec ciezko ocenic ktory wariant wygląda lepiej korzystniej. No właśnie nie mam za bardzo zdjęć całych schodów. Działka trochę dalej niż mieszkam i mam na telefonie jedynie takie zdjęcie przed doklejeniem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.10.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam, mam wylane schody betonowe, pozostawione 2 cm na okładzinę (pierwotnie nie brałam pod uwagę drewna), zaproponowano mi okładzinę ze sklejki, ew. z podstopnicą z płyty meblowej. Czy ma to jakąś szansę bytu? Jaka może być minimalna grubość okładziny drewnianej? Na podłodze będą panele 10 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts