fajna kobieta 17.10.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam Chciałabym aby ktoś profesjonalnym okiem spojrzał na kawałek moich schodów zabiegowych. Schody się robią ale zajeżdża mi coś fuszerkę. Fachowiec "płacze" że krzywe nierówne i ciężko wyjść ale takie coś ma być?Spójrzcie na zdjęcie "przed" i "potem" chyba sobie dokleili brakujący kawałek.Tak się robi?[ATTACH=CONFIG]218895[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]218897[/ATTACH] Tu nie trzeba profesjonalnym tu gołym okiem widać ze fuszerka! Wyklucaj sie z nimi albo o rabat albo niech zmieniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Semira_ 17.10.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 No nie wiem Wtedy trzeba by układać panele od tego miejsca i w praktyce nie stosuje się takiego rozwiązania A jeśli można zacząć podłogę od tego miejsca,to lepiej zrobić opaskę grubości paneli z podkładem, zrobić w niej zamek i przykleić do podłogi na klej do parkietu Potem można zapiąć panel do tej opaski i profesjonalnie oraz elegancko to wygląda ale tak jak napisałem,tylko w przypadku,kiedy jest możliwość,aby układanie podłogi można było rozpocząć od tego miejsca W praktyce nie często się to zdarza My w tym miejscu robimy opaskę grubości paneli z podkładem oraz noskiem grubości stopnia i przyklejamy ją do betonu Panel dochodzący do tej opaski docinamy na wymiar i przyklejamy go do tej opaski oraz na jego części również do betonu,pozbywszy się wcześniej kawałka podkładu w miejscu gdzie ma być klej Łączenie podstopnia bezpośrednio z panelem,będzie kiepsko wyglądać no chyba że to schody dywanowe to jeszcze ujdzie:) Najtrudniej jest wybrnąć z sytuacji,kiedy wcześniej jest położona podłoga na klej i polakierowana Z reguły krawędź nie jest idealnie prosta w płaszczyźnie poziomej bo a to cykliniarka za dużo zbierze w niektórych miejscach a to na finish podłogach dają nie równo kleju i wychodzą fale Potem nie w sposób jest dopasować opaskę nawet na dylatacji z korka Niestety niektórym inwestorom nie w sposób to wytłumaczyć Najlepszym rozwiązaniem jest kiedy schody są robione wcześniej a potem podłoga,bo łatwiej ją dopasować do opasek niż na odwrót albo jeśli podłogi są robione razem z opaskami Wtedy jedziemy cykliniarką i mucha nie siada:) LasekD schody właśnie mają być dywanowe. Mam wszedzie ten sam panel. Za tydzień panowie będą układać panele w pokojach a z korytarzem będą czekać na schodziarza i w tym samym dniu ułożą. Ponieważ w drzwiach pokoi będzie dylatacja z korka to można ułożyć pokoje wcześniej a korytarz na końcu. I właśnie zacząć o tego nieszczęsnego miejsca przy wejściu.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - można zrobić opaskę 12mm i przykleić ją do podłogi na klei do parkietu i na to przymocować balustradę? Lepiej tak zrobic niż kombinować z łączeniem panela z podstopniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.10.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Te 12mm można zrobić tylko w miejscu wyjścia ze schodów,żeby nie zaczepiać przy chodzeniu W pozostałej części,tam gdzie będzie balustrada proponuję zrobić grubszą opaskę, z felcem maskującym łączenie opaski z panelami Jeśli nie chcecie żadnych listew maskujących to łączenie,to opaska musi być grubsza Inaczej na tak długiej odległości nie da się połączyć opaski klejonej do podłoża,z podłogą pływającą Przydałoby się zdjęcie jak ten otwór u was wygląda Można też dać panele do końca,bez opaski i zamaskować narożnikiem,ale wtedy efekt wizualny pozostaje w kwestii inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Semira_ 17.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Te 12mm można zrobić tylko w miejscu wyjścia ze schodów,żeby nie zaczepiać przy chodzeniu W pozostałej części,tam gdzie będzie balustrada proponuję zrobić grubszą opaskę, z felcem maskującym łączenie opaski z panelami Jeśli nie chcecie żadnych listew maskujących to łączenie,to opaska musi być grubsza Inaczej na tak długiej odległości nie da się połączyć opaski klejonej do podłoża,z podłogą pływającą Przydałoby się zdjęcie jak ten otwór u was wygląda Można też dać panele do końca,bez opaski i zamaskować narożnikiem,ale wtedy efekt wizualny pozostaje w kwestii inwestora [ATTACH=CONFIG]219186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219187[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219188[/ATTACH] oki rozumiem o co chodzi. myśle że nawet jak listwa przy wejsciu bedzie odrobinę niższa niż ta pod balustradą to będzie to wyglądać lepiej niż jakakolwiek listwa maskująca. Ja chciałam żeby to wyglądało tak jak na tym zdjęciu ale jak sie nie da to Twoje rozwiązanie też jest w porządku. http://images62.fotosik.pl/107/98a9de741ac35e76gen.jpg Dzięki jeszcze raz za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenulka 18.10.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 [ATTACH=CONFIG]219069[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219071[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219074[/ATTACH] Bardzo mi się podoba jak ten "zakręt jest zrobiony:) Schody mi zaczynają spędzać sen z powiek - kolejna "wtopa" naszego genialnego architekta. Mamy 6 schodków zabiegowych zamiast 4rech, żeby "zgubić" schody o wysokości 20 cm, do tego jeden stopień wystaje na dole na korytarz, ale to jakoś nie razi. Nie wiem jak góra się zejdzie, nie umiem jeszcze tego ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 18.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Dlatego niemal zawsze lepiej jest wybrać schody wolnonośne a nie betonowe...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenulka 18.10.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Dlatego niemal zawsze lepiej jest wybrać schody wolnonośne a nie betonowe...... U mnie to niestety odpada - proszę się nie śmiać, ale ja mam taki lęk wysokości, że u mojej siostry która ma takie schody i mieszka od roku byłam może z 5 razy na górze Więc od razu, z założenia były schody wylewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 18.10.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 yenulka, można było zrobić schody wolnostojące pełne,tzn z podstopniami więc wyglądałyby tak samo jak okładane na betonie ale skoro wylaliście betonowe,to juz po ptokach Ewenementem nie jesteście,bo 90% inwestorów ma właśnie betonowe i z reguły ta wylewka jest spartolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenulka 18.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 yenulka, można było zrobić schody wolnostojące pełne,tzn z podstopniami więc wyglądałyby tak samo jak okładane na betonie ale skoro wylaliście betonowe,to juz po ptokach Ewenementem nie jesteście,bo 90% inwestorów ma właśnie betonowe i z reguły ta wylewka jest spartolona Hm, o tym nie pomyślałam, ale po ptokach to faktycznie już jest:) Wylewka nie wiem czy jest spartolona, nie znam się - chociaż z wylania stropu monż nie jest do końca zadowolony, więc możliwe że schody też nie bardzo. A to spartolenie to czym się objawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 19.10.2013 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 U mnie to niestety odpada - proszę się nie śmiać, ale ja mam taki lęk wysokości, że u mojej siostry która ma takie schody i mieszka od roku byłam może z 5 razy na górze Więc od razu, z założenia były schody wylewane. Yenulka poddasze to " nocna strefa wlascicieli " ... moze te schody u Twojej siostry wlasnie dlatego takie sa zeby " osoby postronne " nie zagladaly do sypialni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.10.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 A to spartolenie to czym się objawia? Tym że są nie równe wymiary i nie mówię tu o różnicy 1cm,bo to jest do zaakceptowania Tym że pierwszy stopień jest za wysoki,a ostatni za niski Tym że schody zabiegowe nie równo schodzą się do siebie i potem ciężko to obrobić,aby miało to ręce i nogi i wiele innych Oczywiście nie wszędzie tak jest,ale zdarza się nader często:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 19.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 LasekD, mam pytanie do twoich schodów. Z czego masz podstopnice, bo są tak gładkie, że nie wierzę, że to gładź i farba. Też chcę takie schody!!!! Super są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.10.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Hm, o tym nie pomyślałam, ale po ptokach to faktycznie już jest:) Wylewka nie wiem czy jest spartolona, nie znam się - chociaż z wylania stropu monż nie jest do końca zadowolony, więc możliwe że schody też nie bardzo. A to spartolenie to czym się objawia? Yenulka, a może dogadaj się z Laskiem. Przecież on działa na Mazowszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.10.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 elmagra podstopnie są z MDFu malowane poliuretanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenulka 19.10.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Tym że pierwszy stopień jest za wysoki,a ostatni za niski Tym że schody zabiegowe nie równo schodzą się do siebie i potem ciężko to obrobić,aby miało to ręce i nogi i wiele innych no właśnie zastanawiam się czy oni przewidzieli ten pierwszy i ostatni czy wszystkie machneli równo.... zabieg wygląda w miarę na równy, chodziłam dzisiaj po nim i wygląda na moje oko w miarę - muszę pomierzyć jutro. Yenulka poddasze to " nocna strefa wlascicieli " ... moze te schody u Twojej siostry wlasnie dlatego takie sa zeby " osoby postronne " nie zagladaly do sypialni . he he, może i tak Yenulka, a może dogadaj się z Laskiem. Przecież on działa na Mazowszu. pracuję nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.10.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 no właśnie zastanawiam się czy oni przewidzieli ten pierwszy i ostatni czy wszystkie machneli równo.... zabieg wygląda w miarę na równy, chodziłam dzisiaj po nim i wygląda na moje oko w miarę - muszę pomierzyć jutro. Zasada jest taka -Pierwszy stopień powinien mieć: Mierzymy ile wysokości mają pozostałe stopnie przypuśćmy że 18cm to pierwszy powinien mieć 18cm,minus grubość okładziny/stopnia(z reguły 4cm),plus grubość podłogi na dole czyli przy założeniu że na podłodze będzie gres 1,5cm pierwszy stopień od posadzki powinien mieć 15,5cm -Ostatni stopień/wznios powinien mieć: 18cm,plus 4cm,minus grubość podłogi na górze czyli przy założeniu że ta podłoga będzie miała też 1,5cm ostatni wznios powinien mieć 20,5cm do poziomu posadzki Oczywiście przy innej wysokości stopni oraz grubości stopni i podług,te liczby będą inne ale zasada przeliczania jest taka sama:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.10.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) LasekD pytanie Spotkałes się z taką sytuacją chodzi o sufit - czy mozna wyliczyc wysokosc stopni , ich ilosc i czy będzie on kolidował przy wchodzeniu \ schodzeniu ?http://images65.fotosik.pl/296/f4582eebb8fcef3cmed.jpg tak na szybko szkichttp://images63.fotosik.pl/296/7aa1261874a782f2med.jpg w projekcie schody o wysokosci 19 cm trep tylko 24strasznie ktos dał dupy Edytowane 19 Października 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 20.10.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Ze szkicu który wkleiłeś wynika że przestrzeń swobodna wynosi 180cm. Oznacza to że wyższy "chłop" będzie uderzał głową o sufit Oczywiście ta przestrzeń jest uwarunkowana ilością miejsca na schody, ale mnie przy tych samych wymiarach,udało się uzyskać 5,5cm więcej i stopnie o ponad 2cm szersze,a to już sporo Wysokość stopni podobna,bo nie ma tu jak poszaleć Projekt robiony testowo,bo nie miałem szerokości otworu PS Jakbyś zrobił te schody z noskami,stopnie byłyby jeszcze o 3cm szersze, ale wtedy nie będą już dywanowe;) Edytowane 20 Października 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
showme 22.10.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam Chciałabym aby ktoś profesjonalnym okiem spojrzał na kawałek moich schodów zabiegowych. Schody się robią ale zajeżdża mi coś fuszerkę. Fachowiec "płacze" że krzywe nierówne i ciężko wyjść ale takie coś ma być?Spójrzcie na zdjęcie "przed" i "potem" chyba sobie dokleili brakujący kawałek.Tak się robi?[ATTACH=CONFIG]218895[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]218897[/ATTACH] Po polakierowaniu schodów okazało się że jedynym defektem nie będzie doklejony kawałek do trepa (którego de facto miało nie widać ale również wgniecenie w innym schodku prawdopodobnie słoń spadł im z góry i zrobiła się dziura. Mają mi to wymienić. I moje pytanie:czy aby wymienić 2 trepy muszą demontować całe schody czy są inne sposoby? Mam zamówiony montaż podłogi i jak ma znowu być kurz i bałagan będe zmuszona przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 22.10.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Jeżeli podstopnie nie były przykręcane do tyłu stopnia (a pewnie nie były bo chyba już nikt tak nie robi) tylko siedzą w kanałach to trzeba usunąć podstopień nad stopniem, który ma być wymieniony, usunięcie tego podstopnia jest równoznaczne z jego zniszczeniem. Potem zostaje już tylko, albo aż zerwanie stopnia, bo nie jest to takie proste. ps. mówiąc delikatnie trochę to brzydko wyszło, głównie na tych stopniach zabiegowych, takie sprawy powinno się zawczasu przewidywać pozwolę sobie ponownie wrzucić moje wykonania oraz rozwiązania w takich miejscach dodam jeszcze, że nie da się później zamontować tych stopni z podstopniami tak jak robi się to podczas montażu jeden za drugim Edytowane 22 Października 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts