pestka56 19.01.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Masz jakiś program do przeglądania fotek? Powiększ i popatrz. Cięte i do tego część ze sklejki Balustrada schodów i wstawki w trepy są drewniane. To co wyżej w tym pokoiku jest cięte ze sklejki. Drzwi nie wiem, raczej drewno, ale cięte i frezowane. Poza jedną płaszczyzną nie dopatrzyłam sie w tym pokoju (bo to jeden pokój) nic giętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 20.01.2014 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czy mogę pytanie do fachowców, ale z innej beczki? Czy najpierw układamy podłogę, a potem schody? Podłogą będzie parkiet tradycyjny, cyklinowany i olejowany. Czy można odwrotnie, najpierw schody potem podłogę? Pod balustradą w ostateczności mogłaby być na wierzch ale tam gdzie się wychodzi ze schodów nie powinno nic wystawać, bo można za to zaczepić i dać nura w dół schodów;) Jeśli ma być parkiet,to najlepiej i najładniej będzie,jak będzie na równo z podłogą W mieszkaniu ktore remontuje wlasnie zostaly zamontowane schody i najpierw polozylismy plytki na poddaszu , a pozniej byl montaz schodow czyli opaska nalozona zostala na plytki http://images65.fotosik.pl/562/e65913f17087f415med.jpg nie wydajemi sie zeby stanowila ona jakies " zagrozenie " dla schodzacych w dol ... nie wystaje az tak wysoko zeby ktos sie o nia potknal a schody wygladaja tak ... http://images64.fotosik.pl/562/1eafdb4d891a8214med.jpg http://images61.fotosik.pl/560/36c96a545fab483amed.jpg debowe z dotatkiem " stali " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 20.01.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Taka opaska musi mieć co najmniej 8-10mm grubościi nikt mi nie powie,że zaczepienie o to jest wykluczoneDruga sprawa,to chodzenie po czymś takim nie należy do super wygodnychJeśli kładliście gres,to było nie kłaść go do końca,tylko zostawić na szerokość opaskiWtedy by nie wystawała,bo płytka z klejem ma 10-15mm i taką też można zrobić grubość opaskiJeśli ktoś musi tak zrobić,to jest to do zaakceptowania,ale komuś planującemu kolejność robót,nie wydaje mi się to stosowne rozwiązanie Edytowane 20 Stycznia 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 20.01.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Cięte, gięte - co za różnica, dla przyzwoitego stolarze elementy gięte nie powinny być jakimś problemem Co do niektórych postów - służcie radą i pomocą ale nie dołujcie ludzi. Wszystko co napisaliście jest prawdą a rady jak najbardziej fachowe - schody wyszły dość drogo, lepiej się radzić przed niż po itd. Ale niektóre komentarze tylko wpędzają ludzi w doła. Od razu przypomniał mi się telefon mojego taty - kupiłem w tym tygodniu samochód a on dzwoni do mnie wczoraj i mówi, że wdział wczoraj prawie taki sam, ale o 15 % tańszy.............Jeez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.01.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 odliczyłeś Vat ??? od samochodu oczywiscie jak jest z vatem od schodów apropos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 20.01.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 czy ktos mi moze napisac z jakich materialow moga byc wykonane podstopnice ?chcialabym cos bialego gladkiego, co oprocz konglomeratu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 20.01.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Nie odliczałem niczego. czy ktos mi moze napisac z jakich materialow moga byc wykonane podstopnice ? chcialabym cos bialego gladkiego, co oprocz konglomeratu ? Najczęściej stosuje się lakierowaną plytę mdf. Jest dość tania, dość dobrze się sprawdza bo się nie brudzi i łatwo zmywa. Można kupić gotową lakierowaną lub czasami wykonawcy sami je lakierują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 20.01.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Taka opaska musi mieć co najmniej 8-10mm grubości i nikt mi nie powie,że zaczepienie o to jest wykluczone Druga sprawa,to chodzenie po czymś takim nie należy do super wygodnych Jeśli kładliście gres,to było nie kłaść go do końca,tylko zostawić na szerokość opaski Wtedy by nie wystawała,bo płytka z klejem ma 10-15mm i taką też można zrobić grubość opaski Jeśli ktoś musi tak zrobić,to jest to do zaakceptowania, ale komuś planującemu kolejność robót,nie wydaje mi się to stosowne rozwiązanie LasekD Poprzednie schody tez byly tak samo wykonane z opaska na panelach i nikt sie o nia nie potykal schodzac w dol , schody wchodzily w swiatlo otworu drzwi ( tak sobie poprzedni stolarz wymyslil ) i nikt o nie nie zawadzal , nie wspomne juz o koszmarnych filarach podtrzymujacych konstrukcje ... rownie dobrze dzieci biegajace po salonie mogly sie z nimi zderzyc - wszystko jest mozliwe ..... pewnie jest troche racji w tym co piszesz ( z Twojego punktu widzenia ) , rownie dobrze o wlasne nogi mozna sie potknac jak ktos jest fajtlapa .... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Edyta M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stysie_dwa 20.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czy jesteście w stanie polecić wykonawcę schodów dywanowych? Dom w Małopolsce, okolice Krakowa, ale póki co najlepszą wycenę mamy z Podkarpacia Niby jak się wrzuci w wyszukiwarkę, to firm oferujących takie schody jest od groma, ale to spora inwestycja, więc zależy nam, by tych 20k+ nie wtopić w niesolidnych fachowców... Wiem, że temat przewija się przez forum, ale szukam danych na 2013/2014. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.01.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czy jesteście w stanie polecić wykonawcę schodów dywanowych? Dom w Małopolsce, okolice Krakowa, ale póki co najlepszą wycenę mamy z Podkarpacia Niby jak się wrzuci w wyszukiwarkę, to firm oferujących takie schody jest od groma, ale to spora inwestycja, więc zależy nam, by tych 20k+ nie wtopić w niesolidnych fachowców... Wiem, że temat przewija się przez forum, ale szukam danych na 2013/2014. Pozdrawiam! Spytaj Kaisera - ma dobrą opinię na fm, bo Lasek chyba do Krakowa nie pojedzie. A może pojedzie też zapytaj, bo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.01.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 LasekD Poprzednie schody tez byly tak samo wykonane z opaska na panelach i nikt sie o nia nie potykal schodzac w dol , schody wchodzily w swiatlo otworu drzwi ( tak sobie poprzedni stolarz wymyslil ) i nikt o nie nie zawadzal , nie wspomne juz o koszmarnych filarach podtrzymujacych konstrukcje ... rownie dobrze dzieci biegajace po salonie mogly sie z nimi zderzyc - wszystko jest mozliwe ..... pewnie jest troche racji w tym co piszesz ( z Twojego punktu widzenia ) , rownie dobrze o wlasne nogi mozna sie potknac jak ktos jest fajtlapa .... Edyta, odpowiedział Ci dobry, rzetelny (bo taką ma opinię) i życzliwy fachowiec wedle swojej najlepszej wiedzy, doświadczenia i umiejętności. To nie jest tak, że Lasek wyłożył jakiś swój punkt widzenia. MA ABSOLUTNĄ I BEZDYSKUSYJNĄ RACJĘ i to powie Ci każdy prawdziwy fachowiec, który poważnie traktuje wykonywaną pracę. Dobrze zlicowane połączenie podłogi z opaską przy stopniu ma podstawowe znaczenie dla bezpieczeństwa korzystania ze schodów. Nie można zakładać, że jeśli się dotąd nikt nie potknął, to nigdy się nie potknie, chyba, że jest fajłapą. Twoje argumenty są po prostu dziwne. Ale... to Twój dom i Twoje oraz Twoich bliskich życie jest położone na szali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 20.01.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Patrz na to co kto zrobił do tej pory no i pytaj o cenę. Plus oczywiście rekomendacje jak najbardziej bywają pomocne. Co do sposobu wykańczania podłogi-schody to oczywiście, że najlepiej jest jak ten poziom jest zrównany. Nie znaczy to jednak, że wystające elementy stanowią jakieś nie wiadomo jakie zagrożenie. Sam mieszkam w domu, w którym przy schodach jest 5 mm próg i nikt nigdy się jeszcze o niego nie potknął. Co nie znaczy, że to się nie może zdarzyć. A sposobów wykańczania widziałem i kilka innych, w zależności od tego w jakim czasie kto co ustalił i co zostało wykonane. Równie dobrze można "dojechać" z płytkami do krawędzi stropu, jeżeli będzie on równy oraz płytki docięte na równo. I schody " dołoźyć" do stropu na równo z poziomem płytek. Jak będzie szczelina - wypełnić korkiem. A balustradą można tez montować na płytkach. Jak już wspomniałem - sytuacji i rozwiązań jest wiele. Ale oczywiście sposób Laska jak najbardziej wskazany. Fotki z dzisiaj, policzki stal nierdzewna, stopnie dąb bielony. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Per*hod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 20.01.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Czy jesteście w stanie polecić wykonawcę schodów dywanowych? Dom w Małopolsce, okolice Krakowa, ale póki co najlepszą wycenę mamy z Podkarpacia Niby jak się wrzuci w wyszukiwarkę, to firm oferujących takie schody jest od groma, ale to spora inwestycja, więc zależy nam, by tych 20k+ nie wtopić w niesolidnych fachowców... Wiem, że temat przewija się przez forum, ale szukam danych na 2013/2014. Pozdrawiam! Ja polecam p. Andrzeja Czachora, firma Schodus (www do znalezienia w google) u nas wykonał jeszcze niedokończone dywanowe dębowe z pięknym rysunkiem drewna. Jak dokończymy je w pełni to się pochwalę namiar mam od innej forumowiczki, także b. zadowolonej z jego pracy. Cena znacznie poniżej 20k Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ładne, nowoczesne schody, Per'hod. Chwalę Twoją pracę bo do wnętrza niezbyt pasują. Sądzę po oknach i widocznych elementach drewnianych w tym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanni1907 20.01.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Witam proszę o pomoc mam stary dom w którym będę zmieniać schody na poddasze i nie wiem jak to zrobić by było dobrze i wygodnie.Schody obecne są strasznie strome i przez nie niemożna się dostać do 1/4 poddasza. Pomieszczenie ma rozmiary 2,80 x 4,20 i wysokie na 2,80, na ścianie 2,80 są drzwi wejściowe z otworem 1m i 30cm od ściany nośnej, w pomieszczeniu tym mamy zejście do piwnicy i ono tam musi być i dodatkowo musimy umieścić tam małą ubikację. Strop górny jest betonowy z belkami stalowymi 2szt wzdłuż dłuższej siany. Trochę większy obrazek ale nie tak duży by coś zobaczyć. Czerwone linie to obecne wejścia. niebieska linie to belki w stropie. wejście do piwnicy musi być ale niekoniecznie w tym miejscu. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez hanni1907 dodatkowy opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stysie_dwa 20.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ja polecam p. Andrzeja Czachora, firma Schodus (www do znalezienia w google) u nas wykonał jeszcze nie dokończone dywanowe dębowe z pięknym rysunkiem drewna. Jak dokończymy je w pełni to się pochwalę namiar mam od innej forumowiczki, także b. zadowolonej z jego pracy. Cena znacznie poniżej 20k Princesa, ale i Was ładnie! Dzięki za namiar, sprawdzę na pewno i niecierpliwie czekam na zdjęcia z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.01.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 masz tez w Krakowiehttp://www.podlogi.teko.net.pl/kontakt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 20.01.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Ja polecam p. Andrzeja Czachora, firma Schodus (www do znalezienia w google) u nas wykonał jeszcze niedokończone dywanowe dębowe z pięknym rysunkiem drewna. Jak dokończymy je w pełni to się pochwalę namiar mam od innej forumowiczki, także b. zadowolonej z jego pracy. Cena znacznie poniżej 20k Popieram Princesa dostała namiar ode mnie. Jestem szalenie zadowolona z pracy pana Andrzeja, polecałam go kilkakrotnie i jeszcze dotąd nikt nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń . Zreszta kontakt z Panem Andrzejem mam do dziś. Robił nam też drzwi wewnętrzne oraz listwy przypodłogowe w całym domu. Wrzucam fotki schodów Edytowane 22 Stycznia 2014 przez 1976pinacolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.01.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 1976pinacolada,bardzo ładne wykonanie - jaki to materiał?i jeśli możesz wrzucić dodatkową fotkę z barierką od dołu po łuku to będę bardzo wdzięczny:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 20.01.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) wojgoc to dąb wybarwiany pod kolor mojego "widzimisię" - zbliżony do orzecha Mam tylko takie zdjęcie. Może się czegos dopatrzysz. Jak nie to jutro cyknę nowe Edytowane 22 Stycznia 2014 przez 1976pinacolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts