aga2183 02.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Czy brak cokołu nie będzie problemem np. podczas mycia schodów, moim zdaniem schody bez cokołu wyglądają o niebo lepiej, ale obawiam się, że przy myciu ściana będzie się brudziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 02.02.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Czy brak cokołu nie będzie problemem np. podczas mycia schodów, moim zdaniem schody bez cokołu wyglądają o niebo lepiej, ale obawiam się, że przy myciu ściana będzie się brudziła? Nie widzę problemu z wklejaniem na forum czyichś zdjęć ( w tym wypadku moich) ściągniętych z internetu, nawet bez podawania źródła. Prawo tego chyba nie zabrania. Co innego, jeżeli ktoś wykorzystuje takie zdjęcia na swojej stronie internetowej i firmuje nimi siebie. Takie przypadki też mają miejsce i to jest już nie fair. Chyba że używa się czyichś zdjęć za zgodą jego właściciela. Np wszyscy przedstawiciele sporej firmy niemieckiej na zasadzie licencji mają nie tylko rozwiązania techniczne ale też właśnie zdjęcia z realizacji i używają ich jako swoich. Co do schodów w tej cenie to tak jak wspomniał Lasek. Jeśli jakość jest dobra, to prawdopodobnie ktoś chce się z tymi schodami wypromować. Bo cena jest rewelacyjna. Można powiedzieć, że po kosztach. Te same schody u Marchewki kosztują około 40 tys zł ( pytałem o nie jakieś 1,5 roku temu) . Średnia cena na rynku to miedzy 20-30 tys zł. Oczywiście dużo zależy od drewna, kształtu, lokalizacji itd no i oczywiście firmy. Jeśli widziałeś wykonanie i jesteś zadowolona to nie ma się co zastanawiać, bo o lepszą oferte będzie raczej trudno. Za same schody bez balustrady to i owszem. A dywanowe z listwą przy ścianie wyglądają kiepsko, powiedzmy sobie szczerze. Reszta na zdjęciu wygląda w porządku. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Per*hod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Aga, trzymam kciuki żebyś wygrała los na loterii schodowej. Jeśli chodzi o ścianę przy stopniach, wszytko zależy czym ją pomalujesz, wykleisz lub obłożysz. Zrób wywiad na fm. Ten cokół faktycznie psuje efekt. W razie, dgyby cudowny cenowo pan od schodów wypadł z gry, masz pod ręką naszych fm-owych speców od schodów. Noże nie za tak cudowną cenę, ale na pewno dobrze. A poza tym może uda Ci dogadać na jakiś rabat Edytowane 2 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.02.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wojgoc, bawi się Marchewka w takie i to jeszcze jak. widać dawno nie odwiedzałem strony www:o:o:o, bo jak wyceniałem swoje to takich nie miał w ofercie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 02.02.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 widać dawno nie odwiedzałem strony www:o:o:o, bo jak wyceniałem swoje to takich nie miał w ofercie:no: A to już od ponad dwóch lat co najmniej. Ale to rzeczywiście chyba dla nich margines, myślę, że głównie wynika ze stylem z jakim są kojarzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 02.02.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Aga, trzymam kciuki żebyś wygrała los na loterii schodowej. Jeśli chodzi o ścianę przy stopniach, wszytko zależy czym ją pomalujesz, wykleisz lub obłożysz. Zrób wywiad na fm. Ten cokół faktycznie psuje efekt. W razie, dgyby cudowny cenowo pan od schodów wypadł z gry, masz pod ręką naszych fm-owych speców od schodów. Noże nie za tak cudowną cenę, ale na pewno dobrze. A poza tym może uda Ci dogadać na jakiś rabat Na razie jestem na etapie tynków, ale chce się przygotować na dalsze etapy, a dopóki umowa nie jest podpisana wszystko jest możliwe i nie wykluczone, we wrócę w poszukiwaniu wykonawcy ale ze względu na cenę to pewnie już nie ten typ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.02.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 tynkujesz przy tak niskich temperaturach:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 02.02.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 tynkujesz przy tak niskich temperaturach:confused: miałam na myśli, że kolejny etap to tynki, ale oczywiście czekam na dogodną temperaturę a wykonawca polecany na forum i ceny tym razem rynkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 02.02.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wklejam rowniez zdjecie zapożyczone na ktorym mozna zobaczyc jak schody sa umieszczone, A może coś takiego? Głównie podstawa jest godna uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 02.02.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) A może coś takiego? Głównie podstawa jest godna uwagi. [ATTACH=CONFIG]240236[/ATTACH] No to nie bedzie tanie rozwiazanie. Julka - mozesz miec niemal kazde schody w swoim otworze. Kwestia co Tobie sie podoba i ile chcesz/mozesz wydac na takie schody. Jeśli kwota bedzie ograniczona i tak bedziesz mogla sobie pozwolic jedynie na podstawowe modele schodow. Mozna miec dziesiatki inspiracji a mozliwosci są stałe. Mnie jest zawsze trudno coś doradzić jeżeli nie mam informacji przede wszystkim na temat tego w jakim stylu będzie urządzone wnętrze. Poza tym jakieś podstawowe informacje powinny się znaleść - schody ażurowe/zabudowane, konstrukcja - stalowa/drewniana, balustrady - stalowe, nierdzewnej, szklane ; kolorystyka - rodzaj drewna itd. No i na koniec budżet. Generalnie na pytanie - proszę mi doradzić jakieś schody bez wielu dodatkowych informacji trudno jest znaleść odpowiedź. No ale jest podstawa - kształt schodów, wymiary i usytuowanie, to jest już dużo do dalszych rozważań. Na pewno brak dwóch ścian daje duże pole do popisu ale też tworzy spore ograniczenia konstrukcyjne zwiększa znacząco koszty. Najfajniej w takich miejscach wyglądają balustrady szklane, ale ze względu na ich sporą ilość i prawdopodobieństwo potrzeby podwieszania na nich schodów są to już trochę ambitniejsze realizacje. A tradycyjne rozwiązania - schody policzkowe, balustrady z tralkami itd są trochę przyciężkawe przy takim układzie. Zresztą myślę, że to widać na załączonych przez Ciebie zdjęciach. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Per*hod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 02.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) A może coś takiego? Głównie podstawa jest godna uwagi. [ATTACH=CONFIG]240236[/ATTACH] Ja bym zaproponował coś takiego,skoro jesteś na etapie tynków Dywany się nie umywają No ale to chyba nie za 14k;),a już na pewno nie takie na krętej belce centralnej tak jak napisał Per*hod No chyba że ten Twój stolarz,też ma takie atrakcyjne ceny na takie schody:) Edytowane 2 Lutego 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 02.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ja bym zaproponował coś takiego,skoro jesteś na etapie tynków Dywany się nie umywają No ale to chyba nie za 14k;),a już na pewno nie takie na krętej belce centralnej tak jak napisał Per*hod No chyba że ten Twój stolarz,też ma takie atrakcyjne ceny na takie schody:) Z moim rozkładem takie schody raczej nie wchodzą w grę. Ale w projekcie, który brałam pod uwagę też były schody niebanalne, z zdjęcie poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 02.02.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) to bardziej podchodzi pod slusarza. czy stolarz to jeszcze stolarz czy slusarz tak apropos ? Ja bym zaproponował coś takiego,skoro jesteś na etapie tynków Dywany się nie umywają No ale to chyba nie za 14k;),a już na pewno nie takie na krętej belce centralnej tak jak napisał Per*hod No chyba że ten Twój stolarz,też ma takie atrakcyjne ceny na takie schody:) Edytowane 2 Lutego 2014 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 02.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) aga2183 takie schody robi firma z Sulejówka albo okolicNie pamiętam teraz nazwyTe schody są wylewane z betonu komórkowego,czy innego ustrojstwa i tam gdzie trzeba dochodzi drewnof.5 a czy stolarz to szklarz?????a balustrady szklane robi:)Nie ważne jak jest zrobione,ważny jest efekt końcowy Edytowane 2 Lutego 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 02.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 aga2183 takie schody robi firma z Sulejówka albo okolic Nie pamiętam teraz nazwy Te schody są wylewane z betonu komórkowego,czy innego ustrojstwa i tam gdzie trzeba dochodzi drewno f.5 a czy stolarz to szklarz?????a balustrady szklane robi:) Nie ważne jak jest zrobione,ważny jest efekt końcowy Zgadzam się, nie jest ważne kto, nie jest ważne jak, ważne jaki jest efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 02.02.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) No w tej chwili, żeby zrobić ciekawe schody to raczej trzeba łączyć ślusarstwo ze stolarstwem, do tego jeszcze dochodzi lakiernictwo i znajomość materiałów i ich obróbki jak szkło, kamień i beton. Czasami można zrobić coś zastępczo z metalu zamiast drewna i na odwrót, ale zasadniczo najczęściej do danej konstrukcji - typu schodów najlepiej nadaje się tylko jeden z tych materiałów. Oczywiście można być stolarzem i zlecać pracę ślusarskie i na odwrót. Jeżeli ma się tylko wiedzę i dobrego podwykonawcę - czemu nie.U Julki raczej z takimi gięciami jak na foto agi nie zaszalejecie, to zwyczajne schody zabiegowe przy jednej ścianie a nie wachlarzowe. Róg można zaokrąglić ale nie jest to konieczne - otwór ma kąty proste. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Per*hod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 02.02.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 to bardziej podchodzi pod slusarza. czy stolarz to jeszcze stolarz czy slusarz tak apropos ? f.5 a czy stolarz to szklarz?????a balustrady szklane robi:) Nie ważne jak jest zrobione,ważny jest efekt końcowy To nie moje słowa cytowalem pewnego stolarza z ktorym ostatnio miałem przyjemnosc rozmawiac odnosnie schodów na konstrukcji stalowej i jej podatnosci na wysoką temperaturę przy spawaniu. oglądałem tez białe schody dywanowe na pustej kostrukcji stalowej na takim płaskowniku spawanym - w srodku pustka. okazało sie ze wydaja taki głuchy odgłos , nie wiem jak przy chodzeniu sie zachowują bo lezały na boku. lakier biały pieknie połozony - schody były dywanowe. To info dla Autorusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.02.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 pytanie do wykonawców - jak obecnie z dostępnością jatoby na schody:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ja myślę, że Julka ma też problem z kominkiem. Schody są dość blisko kominka i trzeba z tego stworzyć spójną kompozycję. dobrze dobrać kształty i materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wojgoc, to jeszcze nie zaklepałeś? A ten onyks na podstopniach nadal aktualny, czy Ci przeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts