Princesa 07.02.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 artuditu cudowne schody, niesamowity kolor jedna z ładniejszych moim zdaniem realizacji okładek na betonowe schody. CUDO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 07.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kilka dodatkowych zdjęć z naszej realizacji, trochę skromnie przy ostatnio omawianych projektach (wynalazkach) , niemniej jednak jestem z nich dumny. [ATTACH=CONFIG]241219[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241221[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241222[/ATTACH] Kolorystycznie nawet okno pasuje , parapet wszystko ładnie gra. Kot idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 07.02.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 trochę skromnie przy ostatnio omawianych projektach Nie bądź taki skromny,schody pierwsza klasa:yes: Wiadomo,że przy prostych betonach za wiele nie nawojuje Dużo zależy też od inwestora Widzę że robisz noski od sztorca jak ja kiedyś Wiesz o co mi chodzi;) Ja bym tylko zrezygnował z dwóch słupów na samej górze Ten na końcu biegu dałbym wyższy,a tego na podłodze koło niego bym nie dawał Tu masz coś podobnego,chociaż deko inna sytuacja,bo został ten na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 07.02.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuje za miłe komentarze, najbardziej dumny jestem z balustrady, a to z tego powodu, że nie będąc ani ślusarzem ani spawaczem własnoręcznie od początku do końca ją wykonałem Wiesz Lasek, z tym słupkiem kombinowałem tak jak Ty napisałeś, ale w mojej sytuacji oś balustrady wypadała centralnie na brzegu noska, a chciałem mieć wszędzie równe przestrzenie (od słupka drewnianego do słupka stalowego), poza tym poręcz musiałbym załamać i od czoła widoczny byłby słupek stalowy. Rozumiem, że noski od sztorca znaczą wykończenie bocznej krawędzi stopni tak? Edytowane 8 Lutego 2014 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 07.02.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Rozumiem, że noski od sztorca znaczą wykończenie bocznej krawędzi stopni tak? Dokładnie Balustrada też mi się podoba Jest taka lekka:) Może kiedyś pokuszę się o jakiś plagiat;) Edytowane 7 Lutego 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 07.02.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Hej.Dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy .Całkowita wysokość to 2,96cm a od podłogi do sufitu to 2,66cm.Otwór mogę zrobić większy mniej więcej tak 1,20 na 1,40 tylko czy da radę tak wymanewrować schodami żeby nie ruszać już legarów?dołączę kilka zdjęć[ATTACH=CONFIG]241080[/ATTACH] Witam Krzysiek, Ty masz chyba inny problem - tam nijak nie wejdą schody, tylko drabinka. Ile masz miejsca pod zabudowę schodów? u mnie przy wysokości do stropu 2,60 + 20cm stropu i miejscu pod zabudowę 2,50m schody będą cholernie strome - wszyscy mi to mówią. W Twoim przypadku chyba już nie można mówić o schodach a o drabinie (przodem moim zdaniem po tym nie zejdziesz, chyba że na samych piętach). Ogólnie to mam podobny problem, ale ciut większe pole manewru. U mnie otwór 1m szerokości i 1,50 długości + jeszcze 20-30cm mogę go przedłużyć... Za schodami chodzę od listopada... żadne kręte nie wejdą, (nie wiem jak przy 1,20m - może jakieś 50cm szerokości, ale wtedy wąsko i stromo)... Stwierdziłem że robię sam zawieszając je między dwoma ścianami... No ja na Twoim miejscu zdecydowanie robiłbym tą standardową drabinę strychową, taką rozkładaną... Koszt niewielki, w czasie używania może będzie miała mniejszy kąt nachylenia jak wyjdzie na ciągi komunikacyjne, a po złożeniu masz cały dół do dyspozycji... Edytowane 7 Lutego 2014 przez archivi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 07.02.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 No i w końcu ktoś odważył się szczerze powiedzieć, że tam to można sobie co najwyżej drabinę wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Hej.Dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy .Całkowita wysokość to 2,96cm a od podłogi do sufitu to 2,66cm.Otwór mogę zrobić większy mniej więcej tak 1,20 na 1,40 tylko czy da radę tak wymanewrować schodami żeby nie ruszać już legarów?dołączę kilka zdjęć[ATTACH=CONFIG]241080[/ATTACH] Nadal widzę tu tylko kręcone, do tego dla bardzo szczupłej osoby. W sumie kreatywnie zrobiona spiralna drabina. Edytowane 18 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kilka dodatkowych zdjęć z naszej realizacji, trochę skromnie przy ostatnio omawianych projektach (wynalazkach) , niemniej jednak jestem z nich dumny. [ATTACH=CONFIG]241219[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241221[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241222[/ATTACH] No proszę, a ja myślałam, że jestem oryginalna wymyślając dla Szocik dzielony spocznik Bardzo ładne schodki Ale mam pytanie o balustradę. Czy nie dało się wykonać jej tak, żeby słupek nie wystawał ponad poręcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 07.02.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Ale mam pytanie o balustradę. Czy nie dało się wykonać jej tak, żeby słupek nie wystawał ponad poręcz? pestka na upartego by się dało,ale takie są utarte trendy;) A tu schodki dla krzyśka autorstwa kolegi Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) No jeżeli już w ogóle się za to zabierać, to drewniana listwa musiałaby być szersza, żeby miała rozsądną powierzchnię klejenia. Zresztą gdyby ktoś chciał je przyśrubować, to też nie wykona otworu na krawędzi stopnia. To są jednak dwa różne materiały łączone na styk na jednym poziomie. Boję się, że z czasem na tych połączeniach mogłyby się tworzyć progi i szpary. Szczególnie, że jatoba nie jest gatunkiem stabilnym, a inaczej niż z litego drewna takiej listwy raczej nie wykonasz. Ale nie twierdzę, że to jest nierealne, ja po prostu dla swiętego spokoju bym tego tak nie robił. Co do pochwytów z jatoby to raczej obaw bym nie miał, klejone są z wielowarstwowo. Wpadły mi właśnie w oko schody http://www.atmosstudio.com/filter/house i postanowiłam nieco depnąć po ambicji Panów Stolarzy. No, bo skoro ktoś takie pokręcone stopnie zrobił i to nie jedne, to te wojgocowe też dadzą się zrobić. Tu wprawdzie tylko drewno... a może nie tylko? Edytowane 18 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.02.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Wpadły mi właśnie w oko schody i postanowiłam nieco depnąć po ambicji Panów Stolarzy. No, bo skoro ktoś takie pokręcone stopnie zrobił i to nie jedne, to te wojgocowe też dadzą się zrobić. Tu wprawdzie tylko drewno... a może nie tylko? wojgocowe przy tym to...pestka:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Dzieki pesteczko za zainteresowanie liczylam na to Ponizej zamieszczam plan domu moze te informacje wystarcza [ATTACH=CONFIG]239925[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]239926[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]239960[/ATTACH] Wklejam rowniez zdjecie zapożyczone na ktorym mozna zobaczyc jak schody sa umieszczone, [ATTACH=CONFIG]240016[/ATTACH] Julka, na razie kilka inspiracji tylko, ale może coś ciekawego z mojego kombinowania wyjdzie. Tak jak pisałam spróbuję połączyć w jedną kompozycję schody i kominek. Wyszperałam nieco ażurowych schodów, które mogą być podpowiedzią w wyborze wyglądu stopni. Wiszący podest to osobny problem do rozwiązania Edytowane 18 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem co sądzisz o betonie U Marchewki znalazłam te zakręcone I jeszcze taka konstrukcja trzymająca się na solidnej stalowej belce. Dość lekka z wyglądu mimo tej potężnej belki Wydaje mi się, że dałoby się zawiesić podest w powietrzu. Nasi forumowi stolarze mam nadzeję zweryfikują te pomysły Edytowane 18 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 07.02.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Nadal widzę tu tylko kręcone, do tego dla bardzo szczupłej osoby. W sumie kreatywnie zrobiona spiralna drabina. [ATTACH=CONFIG]241348[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]241349[/ATTACH] pestka56 ja u siebie też mocno rozważałem kręcone... ale w przypadku krzyska - 1,20 dziury = ok 60cm na schody. kręcone przy samej osi, są bezużyteczne, pozostaje ok 30cm szerokości schodów gdzie można postawić stopę. Szczerze wątpie czy po takich schodach udało by się znieść karton z butami czy np. taboret... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 08.02.2014 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Wiszący podest to osobny problem do rozwiązania Z tego co widzę,tu u Julki nie ma miejsca na spocznik wiec muszą być schody zabiegowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 08.02.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 No proszę, a ja myślałam, że jestem oryginalna wymyślając dla Szocik dzielony spocznik Ale mam pytanie o balustradę. Czy nie dało się wykonać jej tak, żeby słupek nie wystawał ponad poręcz? W sumie to w cudzysłowie można by nazwać ten spocznik dzielonym chociaż dzielony jest tylko ze względu deski podłogowe, które poprzez fazkę na krawędzi tworzą taki efekt. Nie wiem czy o to chodzi, ale kiedyś robiliśmy całkowicie dzielony, montowany w częściach (też z fazką w miejscu łączenia) : Odnośnie poręczy to oczywiście jest to do zrobienia, ale nie przy takim kształcie i wykończeniu słupka oraz pochwytu. pestka56 jeżeli miałabyś jakieś sugestie/ wizję co do wykończenia poręczy i słupka zamykających tego typu wypełnienie balustrady to chętnie bym się o nich dowiedział i w przyszłości skorzystał z rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 08.02.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Może kiedyś pokuszę się o jakiś plagiat;) Uwaga mam na to patent hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) pestka56 ja u siebie też mocno rozważałem kręcone... ale w przypadku krzyska - 1,20 dziury = ok 60cm na schody. kręcone przy samej osi, są bezużyteczne, pozostaje ok 30cm szerokości schodów gdzie można postawić stopę. Szczerze wątpie czy po takich schodach udało by się znieść karton z butami czy np. taboret... Nie rozgryzałam szczegółowo problemu. Generalnie uważam, że kręcone powinny mieć wyjątkowo szeroko. Jednak jak się nie ma co się lubi... trzeba kombinować. Dlatego te dwie fotki wkleiłam. Popatrz jak ich konstrukcja oszczędza ładnie przestrzeń dzięki czemu stopnie są szersze. Prawdę mówiąc nie wiem nic o kręconych schodach. głównie nie wiem ile powinno mieć pomieszczenie minimalnej wysokości, żeby dało się po takich chodzić bez nabijanie sobie guzów bez liku. Nie wiem co z wysokością stopni. Muszę się rozejrzeć w temacie Z tego co widzę,tu u Julki nie ma miejsca na spocznik wiec muszą być schody zabiegowe To może nawet lepiej. Można któreś z tych inspiracji wykorzystać zmieniając spocznik na zabieg. W sumie to w cudzysłowie można by nazwać ten spocznik dzielonym chociaż dzielony jest tylko ze względu deski podłogowe, które poprzez fazkę na krawędzi tworzą taki efekt. Nie wiem czy o to chodzi, ale kiedyś robiliśmy całkowicie dzielony, montowany w częściach (też z fazką w miejscu łączenia) Odnośnie poręczy to oczywiście jest to do zrobienia, ale nie przy takim kształcie i wykończeniu słupka oraz pochwytu. pestka56 jeżeli miałabyś jakieś sugestie/ wizję co do wykończenia poręczy i słupka zamykających tego typu wypełnienie balustrady to chętnie bym się o nich dowiedział i w przyszłości skorzystał z rady Artuditu, ja nie przepadam za metalowymi balustradami, więc przyznam się, że nawet dokładnie na te metalowe części nie popatrzyłam. Zrobiłam to teraz i - mimo mojego nie lubienia – miałeś fajny pomysł. Wyszło bardzo ciekawie Jeśli chodzi o słupek i połączenie z poręczą (czy pochwytem) rozejrzę się i wkleję fotki-inspiracyjki. Ten mój pomysł dla Szocik, chyba można uznać za całkowicie dzielony A tak wyszło „w praniu” Edytowane 18 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 09.02.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 No tak, z tym dzielonym spocznikiem to całkiem co innego mieliśmy na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts