plusfoto 19.02.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Na wysokości 85 - 90 cm masz blaty w kuchni. Moim zdaniem to trochę mało na balustradę. Optował bym za 95 - 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 poradzcie mi prosze co zrobic ze schodami betonowymi (niezbyt równe są na razie) zeby zostaly betonowe. chcę je czyms wyrownac i potem najchetniej pomalowalabym czyms zeby jak najbardziej przypominaly beton To raczej będzie kłopot. Możesz je szlifować, żeby były równe. Nadlewka nie wiem czy wchodzi w grę, bo zależy ile trzeba by zrobić. A beton swoje uwarunkowania ma i jak za cienko to po prostu odpryśnie. Farby do betonu to zawsze farby. Są impregnaty specjalne. Niewiadomą jest tu rodzaj betonu, który masz. Schody betonowe, żeby były ładne robi się z betonu architektonicznego (poczytaj w necie). Może pomyśl o takim rozwiązaniu: Bardzo chropawe betonowe schody pokryto częściowo czymś znacznie elegantszym i bardzo twardym. Pewnie jest to któryś z konglomeratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barcisz 19.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Witam,Czym najlepiej zabezpieczyć/pomalować schody? Zamówiliśmy u stolarza stopnie dębowe, dostaniemy je w stanie surowym. Co dalej?Zabezpieczamy je przed ułożeniem, prawda?Myśleliśmy o olejowaniu, ale nie wiem, czy to dobry pomysł.Schody będą na pewno intensywnie użytkowane, nie ma się co oszukiwać, że wszyscy będą po nich chodzili tylko w miękkich kapcioszkach.Będę wdzięczna za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Jeśli "bamboszki" będą tylko od święta,to ja bym je zaolejował, łatwiej to potem odnowić,nawet samemu Lakier nie przepada za "bucikami" z piaskiem na podeszwach:no: Jednakże upieram się na "kapcioszki",bo nie nadążycie ich odnawiać Edytowane 19 Lutego 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barcisz 19.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A technicznie jak się do tego olejowania zabrać? Olejujemy przed mocowaniem na schodach, prawda?Szlifujemy papierem ściernym i co dalej? Trzeba wyczyścić jakimś specjalnym preparatem przed nałożeniem oleju?Olej nakładamy zwykłym pędzlem? Ile warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Stopnie powinny być wyszlifowane u stolarzaSami bez odpowiednich maszyn/narzędzi,na pewno tego dobrze nie zrobicieNa wyszlifowany odkurzony stopień nakładamy olej,można pędzlemPo kilku minutach,wycieramy naddatek tego oleju ściereczką,najlepiej żeby była dobrze chłonnaOdkładamy na ok 24h do wyschnięcia w ciepłe miejsceCzynność powtarzamy 2-3 razyZ resztą metodę aplikacji podaje producent oleju na opakowaniubo może ona się różnić,w zależności od olejuale generalnie zróbcie tak jak napisałemTylko nie nakładajcie kolejnej warstwy,na niewyschniętą poprzednią,bo potem będzie wam to schło tydzień,albo i dłużej;)Dobrze wcierajcie ten olej ścierkąWarstwa nie może być gruba,bo będzie długo schła,o ile w ogóle wyschnie Edytowane 19 Lutego 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barcisz 19.02.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Męska część rodziny twierdzi, że olejować będziemy po ułożeniu stopni, natomiast na forum znalazłam info, że to jest błąd. Dlaczego właściwie olejujemy stopnie przed ułożeniem, skoro np. meble olejuje się na samym końcu?Dodam, ze stopnie będą klejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 19.02.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 marmurowe schody i podświetlane panele [h=1]Pantheon Nube / Clavel Arquitectos[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.02.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 No to męska część rodziny rozsądnie nie myśliO wiele wygodniej i lepiej zrobi się to przed montażem,ale jak męska część rodziny chce się gimnastykować,to jego sprawa:lol2:Z technicznego punktu widzenia można i po,ale niech męska część rodziny idzie za głosem ogółu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 19.02.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Za słusznym głosem Kolega Lasek wie co pisze, idźcie tą drogą Edytowane 20 Lutego 2014 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barcisz 19.02.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Bardzo dziękuję za pomoc Jutro pogadamy jeszcze ze stolarzem o tym olejowaniu. Edytowane 19 Lutego 2014 przez Barcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
storrada 20.02.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam! Proszę Was o radę odnośnie układu stopni - po rozmowie ze stolarzem wiem, że mogę zrobić schody (w kształcie litery L) albo ze spocznikiem - ale wtedy wysokość do sufitu to ok. 182 cm. - a zatem mało, albo klasyczne zabiegowe albo też ze swoistego rodzaju spocznikiem - po prostu ten można podzielić na dwa równoramienne trójkąty, pozostałe stopnie są prostokątami. W obu ostatnich wersjach wysokość do sufitu do ok. 200 cm. Stolarz poleca zabiegowe, ja się jednak waham, faktycznie te z "trójkątami" będą trochę węższe od strony słupka, ale w szerszej części faktycznie mogłyby pełnić rolę spocznika - a przynajmniej tak mi się wydaje. Jakie jest Wasze zdanie? (dla uszczegółowienia - stopni ma być 16 o wys. ok. 18,4 cm. grubości 4 cm., szerokość schodów 90 cm. + policzki 2 x 4 cm., schody pełne policzkowe jesionowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barcisz 21.02.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 182 cm to bardzo mało, takich schodów bym nie robiłate trójkątne stopnie pełniące funkcję spocznika - moim zdaniem nie będzie to to, o czym myślisz, one będą naprawdę wąskie od strony słupka i nie będą pełniły lepszej funkcji niż "zwykłe" stopnie, za to trzeba po takich schodach chodzić z większą ostrożnościąu mnie w domu jest podobne rozwiązanie i nie jesteśmy z niego zadowolenijeżeli masz nad tymi planowanymi trójkątnymi stopniami okno, to można o nich pomyśleć - wygodniejsze stanie przy oknienatomiast jeżeli maja ułatwiać powiedzmy starszej osobie wchodzenie, to nie są specjalnie wygodne i równie dobrze taka osoba może przystanąć na zwykłych stopniach na odpoczynek, za to (moim zdaniem) bezpieczniej i łatwiej będzie takiej osobie schodzić po schodach zabiegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
storrada 21.02.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 182 cm to bardzo mało, takich schodów bym nie robiła te trójkątne stopnie pełniące funkcję spocznika - moim zdaniem nie będzie to to, o czym myślisz, one będą naprawdę wąskie od strony słupka i nie będą pełniły lepszej funkcji niż "zwykłe" stopnie, za to trzeba po takich schodach chodzić z większą ostrożnością u mnie w domu jest podobne rozwiązanie i nie jesteśmy z niego zadowoleni jeżeli masz nad tymi planowanymi trójkątnymi stopniami okno, to można o nich pomyśleć - wygodniejsze stanie przy oknie natomiast jeżeli maja ułatwiać powiedzmy starszej osobie wchodzenie, to nie są specjalnie wygodne i równie dobrze taka osoba może przystanąć na zwykłych stopniach na odpoczynek, za to (moim zdaniem) bezpieczniej i łatwiej będzie takiej osobie schodzić po schodach zabiegowych Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, zaufam Twojemu doświadczeniu w tym zakresie. Pozostają nam zatem schody zabiegowe. Szkoda mi tych ze spocznikiem, ja jestem mała, ale moi chłopcy i wyżsi goście musieli by się schylać jak w średniowiecznych chatach:(. Architekt zaprojektował nam właśnie te "trójkąty" mówiąc, że będą pełniły funkcję spocznika, ale okna nad nimi nie mam, więc zastosuję się do sugestii stolarza i Twojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 21.02.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam, moja klatka schodowa już prawie gotowa, jeszcze tylko trzeba pomalować w niektórych miejscach, co widać na zdjęciach Schody to jesion + bejca + lakier mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.02.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 schody bardzo ładne:yes::yes: ale barierka to nie moja bajka:no::no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 21.02.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 ladne schody tylko ta biala deska na górnym biegu średnio mi sie podoba..jakos tak dziwnie wygląda ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barcisz 21.02.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 jazzy, bardzo przyjemne schody Czy ktoś wie może, gdzie można kupić grube i szerokie poręcze? Takie jak bywają jeszcze w starszych kamienicach. To, co jest w popularnych sklepach to straszna cienizna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.02.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) ja pamietam jak u Rodziców przyszedl stolarz z dłutami i wyrzeżbił poręcz z zakretami. Edytowane 21 Lutego 2014 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.02.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Wojgoc, eh, Ty to marudzisz z tą poręczą a Jazzy ma b. ładne schody i jeszcze ładniejszą – prościutką aż przyjemnie – poręcz. Tylko deskę białą bym raczej wycięła równo ze stopniami w „Z”, bo zasłania dziwnie słupki. Tak, Ivy ??? Czy ja marudzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts