Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Schody bardzo ładne w stylu skandynawsko-prowansalskim, ale nie bardzo pasuje mi podłoga na wysoki połysk, która jest raczej stosowana w nowoczesnych, wręcz minimalistycznych wnętrzach...I na górze kolor podłogi (wenge?) nie jest raczej "skandynawski". Ja tutaj widzę dąb postarzany lub pobielony w takich wnętrzach, choć ze względu na ilość zdjęć nie wiadomo, czy dom jest w stylu skandynawskim, czy raczej prowansalskim... Edytowane przez Aleksandryta

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wklejałam już te schody kiedyś, ale powtórzę. Może właściciele wnętrz z białymi schodami i klatkami schodowymi zainspirują się.

Tu jest wszystko świetnie dobrane. Nie mój styl, ale właścicielka Villi von Krogh poradziła sobie znakomicie.Villa_von_KROGH_hall-h3.jpgVilla_von_KROGH_hall-trapp4.jpgVilla_von_KROGH_hall-5.jpgVilla_von_KROGH_hall-rm .jpgVilla_von_KROGH_hall-palma1.jpg

[ATTACH=CONFIG]266182[/ATTACH]

piękne te schody :)

Chciałabym coś podobnego u siebie, ale czy ktoś mógłby mi napisać, jak jest z wysokością takich schodów i jak duży musi być otwór w suficie, aby swobodnie wchodzić? Schody będą prowadziły na otwarte poddasze i nie będą często użytkowane, ale problemem jest to, że pod schodami muszą wyjść drzwi do pokoju dziecięcego. Wysokość sufitu na dole to 2,65 a długość ściany przy której będą schody to 3,90.

Przy tych to bym miała wątpliwości, czy ktoś wysoki nie huknie głową w murek ;)

Chyba że to tylko takie wrażenie na zdjęciu.

STAIRS-open stairs with doorway.jpg

A skoro u Ciebie będą jeszcze pod spodem drzwi, to tym bardziej trzeba by to dobrze przeliczyć :)

Mycha, najlepiej odpytaj naszych forumowych fachowców. Nie pojawiają się ostatnio, bo sezon w pełni, ale napisz na priv do Per*hod, Kaiser, LasekD. Na pewno podpowiedzą.

Poznańska Stolarnia Rębacz pokazuje tę fotkę u siebie na stronie. Może ich odpytaj. Pamiętaj jednak to nie są raczej schody przez nich wykonane. Fotka pochodzi z domu w Anglii (Nightingale Road in Bushey, Herts), który jest wystawiony aktualnie na sprzedaż. No, chyba, że mieli robotę na wyjeździe :)

Edytowane przez pestka56

pod schodami muszą wyjść drzwi do pokoju dziecięcego. Wysokość sufitu na dole to 2,65 a długość ściany przy której będą schody to 3,90.

wg tych wymiarów ( przyjąłem wysokość kondygnacji 265 cm + 30 cm strop )

wysokość podniesienia stopnia: 18,5cm

głębokość stopnia: 25,5 cm

pod schodami wejdą drzwi o szerokości 80cm

otwór w stropie powinien wynosić 310 cm długości, aby uzyskać przestrzeń swobodną 200 cm

( przestrzeń swobodna to wysokość pomiędzy stopniem a krawędzią stropu )

całkiem wygodne schody wychodzą :D

otwór w stropie powinien wynosić 310 cm długości, aby uzyskać przestrzeń swobodną 200 cm

Yarkwood, czy ja dobrze myślę, że te schody są w całości drewniane? Jak dywanowe, tylko w podstopnicach mają otwór mniej więcej wielkości połowy prześwitu pomiędzy stopniami?

Dziękuję bardzo za pomoc :)

A jeszcze dopytam, a jak z szerokością? jaka minimalna by była najlepsza?

mycha.:) od 80 cm szerokosci biegu zaczynają sie wygodne schody, piszesz że to schody na poddasze i nie bedą często używane, a więc ja nie widzę sensu aby robic szersze, otwór w stropie przyjmujemy zawsze 10 cm szerszy od biegu schodów...

DANTERIUSZ co masz na myśli pisząc zaokrąglone, patrząc na schody z góry mają być w kształcie łuku ?

mycha.:) od 80 cm szerokosci biegu zaczynają sie wygodne schody, piszesz że to schody na poddasze i nie bedą często używane, a więc ja nie widzę sensu aby robic szersze, otwór w stropie przyjmujemy zawsze 10 cm szerszy od biegu schodów...

to ja jeszcze jedno pytanie, głupio pytać, ale czy dobrze zrozumiałam, ten otwór 310 to ma był od lewej strony , tam gdzie najwyższy stopień i drzwi będą? tak na szybko mniej więcej narysowałam o co mi chodzi.

budowa 024.jpg

Edytowane przez mycha.:)

Dobrze myślisz, Mycha. W stropie nad głową musisz mieć dziurę 310 x 90 cm, jeśli przyjmiesz, że schodki 80 cm (za Yarkwood) Cię satysfakcjonują. Zgodnie z tym jak narysowałaś na fotce i przy szer. stopnia 25,5 cm schody, po podłodze parteru, sięgną od ściany na 382,5 cm.