mycha. 24.06.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Dobrze myślisz, Mycha. W stropie nad głową musisz mieć dziurę 310 x 90 cm, jeśli przyjmiesz, że schodki 80 cm (za Yarkwood) Cię satysfakcjonują. Zgodnie z tym jak narysowałaś na fotce i przy szer. stopnia 25,5 cm schody, po podłodze parteru, sięgną od ściany na 382,5 cm. Ja tam narysowałam tak byle jak tę linię chciałam tylko zobrazować moje myślenie bo jeszcze tak sobie myślę, czy Yarkwood miał na myśli, że schody kończą się przed drzwiami czy nad drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Mycha, to wszystko gdybanie. Wklej plan tego pomieszczenia, gdzie mają być schody. Koniecznie z podanymi wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 dziury i strop skąd ja to znam.... A jak u Ciebie, Radek ? Schody się robią, czy kuchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.06.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A jak u Ciebie, Radek ? Schody się robią, czy kuchnia? kuchnia z wielkim bólem bo gorne szafki fornirowane przyszły w niewłasciwym odcieniu (komplenie niewłasciwym odcieniu) 2 fronty lakierowane z dolnej zabudowy były porysowane wiec za tydzien ponownie panowie przyjadą poprawiac. kilka fotek z wczoraj dodam ze ekipa ma 3 tygodnie opoznienia a na kuchnie czekam 2 miesiace (takia nasze realia) Kasiu https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/23Czerwca2014MebleKuchnia jak bedzie wszystko popytam Ciebie o blat moze jakos to bedzie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 24.06.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Mycha, to wszystko gdybanie. Wklej plan tego pomieszczenia, gdzie mają być schody. Koniecznie z podanymi wymiarami. Mogę jedynie dać rzut z netu, na zielono zaznaczyłam ścianę, która ma tam być (zrobię schody na 80cm), a tam gdzie jest narysowana szafa mają być schody. Cała ta ściana ma długość 3,90. Ale zapomniałam, że jeszcze komin zabierze centymetrów, ale na chwilę obecną nie wiem jaki wymiar ma taki komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.06.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 a przekroju nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 24.06.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 a przekroju nie masz? nie mam obecnie w domu projektu. A dom to projekt EMI z archipelagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.06.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 nie mam obecnie w domu projektu. A dom to projekt EMI z archipelagu. aha, bo już myślałem, że budujesz bez projektu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 24.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 aha, bo już myślałem, że budujesz bez projektu;) Przeszłam kilka pozwoleń na budowę, aż taka sierota to nie jestem Tylko chciałam na już wiedzieć czy mi tam schody i drzwi wyjdą, sama też nie będę tych schodów robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 kuchnia z wielkim bólem bo gorne szafki fornirowane przyszły w niewłasciwym odcieniu (komplenie niewłasciwym odcieniu) 2 fronty lakierowane z dolnej zabudowy były porysowane wiec za tydzien ponownie panowie przyjadą poprawiac. kilka fotek z wczoraj dodam ze ekipa ma 3 tygodnie opoznienia a na kuchnie czekam 2 miesiace (takia nasze realia) Kasiu https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/23Czerwca2014MebleKuchnia jak bedzie wszystko popytam Ciebie o blat moze jakos to bedzie wyglądało Byłam i komentarz zostawiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Mogę jedynie dać rzut z netu, na zielono zaznaczyłam ścianę, która ma tam być (zrobię schody na 80cm), a tam gdzie jest narysowana szafa mają być schody. Cała ta ściana ma długość 3,90. Ale zapomniałam, że jeszcze komin zabierze centymetrów, ale na chwilę obecną nie wiem jaki wymiar ma taki komin. Mycha, komin czy nie komin, proste schody nie wejdą. Musisz mieć zabieg na dole. Inaczej nie wejdziesz na schody. Na komin w ogóle zostaje 8 cm. Może Yarkwood się odezwie i powie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.06.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Mycha, komin czy nie komin, proste schody nie wejdą. Musisz mieć zabieg na dole. Inaczej nie wejdziesz na schody. Na komin w ogóle zostaje 8 cm. Może Yarkwood się odezwie i powie coś. to niedobrze, ehh, że ten zabieg musi być, wtedy zrezygnujemy z prostych schodów i zrobimy kręcone. Dodam, że drzwi wejściowe mogę także zrobić z drugiej strony, od komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Mycha, a na kręcone, to jak ty znajdziesz miejsce. Wetniesz się jeszcze bardziej w ten pokój? Potrzebny okrąg o średnicy dwa razy bieg schodów + nie wiem ile jeszcze. Schody kręcone, żeby dało się po nich wchodzić nie jak po drabinie muszą być też szersze od prostych czy zabiegowych. Z zabiegiem na dole może być bardzo ładnie. Dolne 3 stopnie można zabudować i pociągnąć taką niską zabudowę, aż do drzwi. Dopiero kolejne stopnie zrobić takie jak ci się spodobały. To będzie bardzo ciekawe rozwiązanie. A w zabudowie zawsze coś schowasz. Domek masz nie za wielki. To się przyda. Wklejałam tu takie schody oparte na dole o zabudowę. Nie są dokładnie takie jak wyglądałyby Twoje, ale ja mogę sobie wyobrazić na ich podstawie rozwiązanie u Ciebie. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pestko dziękuję za rozjaśnienie tematu tymi zdjęciami, jesteś niesamowita Podoba mi się to pierwsze rozwiązanie, drugie też, ale nie pasuje u mnie, a to na pierwszym zdjęciu, już sobie to wyobraziłam u siebie, jak dam drzwi na prawo , koło komina, no i ta ciekawa niska zabudowa, bardzo przydatna w niewielkim domu Co do domu, to fakt mały, bo chcieliśmy mniejszy, teraz mieszkamy w większym, ale jak już ściany powstały to mimo, że ja lubię małe pomieszczenia, to ciężko mądrze rozplanować pomieszczenia. Zwłaszcza problem był ze schodami, kuchnią, bo chcę mieć spiżarkę i łazienką, bo trzeba wcisnąć jeszcze bidet Ale jestem za to dumna, jak rozwiązałam problem z kotłownią i pralnią, też dzięki podpowiedzią forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Mycha, pierwsze rozwiązanie jest najbliższe temu co można u Ciebie zrobić, tylko pamiętaj, że tu jest podest, a Ty z konieczności musisz mieć zabieg. Tak wyglądałby ten zabieg na dole Dwie fotki do kolekcji pomysłów co można zrobić pod schodami Te na wszelki wypadek Też są piękne i może nie za∆ęłyby zbyt wiele miejsca. O to trzeba pomęczyć dobrego fachowca Można by dla nich wyciąć dodatkowy prostokącik z sypialni. Wtedy miałabyś na pozostałej części ściany tę szafę, a do 7 stopnia można zrobić zabudowę. Wyżej byłyby już takie delikatne jak te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 25.06.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 pestko nieśmiało się przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pamiętam Niureczka. Ale dopiero w sobotę będę wolna od pracy i siądę nie tylko do Twoich schodków. Coś znalazłam sympatycznego, ale muszę przymierzyć jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.06.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pestko a przyjmijmy, że schody zrobię na szerokość tych 80cm, to ile miejsca by mi zajął ten podest z pierwszego zdjęcia? bo ja mam możliwość tam po lewej jeszcze przedłużyć ścianę, to może i taki podest wyszedł. Ile on musi być szerszy od schodów z 30cm, 40cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 25.06.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pamiętam Niureczka. Ale dopiero w sobotę będę wolna od pracy i siądę nie tylko do Twoich schodków. Coś znalazłam sympatycznego, ale muszę przymierzyć jak to wyjdzie. czekam więc cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.06.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) mycha. od 80 cm szerokosci biegu zaczynają sie wygodne schody, piszesz że to schody na poddasze i nie bedą często używane, a więc ja nie widzę sensu aby robic szersze, Przed chwilą, drepcząc po swoich schodach w obecnym domu, przypomniałam sobie jak ostatnio jedna pani stwierdziła, że wąskie mamy te schody, no więc szybko po miarkę i zdziwiłam się, bo moje schody mają szerokość 72cm. Osobiście dla mnie czy męża te schody są wygodne, wcale nie za wąskie, a użytkuję je codziennie po kilka razy od prawie 5 lat. Chociaż te akurat nie są proste, więc może to nie przeszkadza, a te nowe mają być proste, więc jednak te 80cm zostawię, bo jeszcze nie wiem jaka barierka będzie. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez mycha.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts