Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Listewki "wypierdzielić":)

PIC02172.JPG

Gres należy dociąć tak aby były jak najmniejsze szczeliny

Na styk się nie da,bo porysuje się lakier na stopniach przy montażu gresu

Minimalne szczeliny można zafugować fugą do płytek,albo lepiej fugą elastyczną

My jak robimy schody od zera,to najpierw przyklejany jest gres,a potem stopnie

U Was jest renowacja,więc sytuacja jest inna i trzeba to jakoś obejść;)

Edytowane przez LasekD

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

...

czyli lepiej najpierw przykleić jest pionowo płytkę (podstopnice) i do niej dosunąć poziomą na dole deskę (stopnicę)???

mi się zawsze wydawało że to pion powinien stać na poziomie

pytam bo mam taki dylemat:

część schodów będzie z płytek a część drewniana... tak jak tutaj: schody-got.JPG i chodzi mi o tą płytkę na samym dole... ta podstopnica z płytki kiedy ją robić???

myślałam by skończyć układanie płytek na najniższej stopnicy, potem zrobić drewnianą część i potem wkleić dopiero płytkę na podstopnicę łączącą...

ale teraz się zastanawiam po tym co napisałeś, czy nie przykleić wszystkich płytek od razu i potem "dosunąć" drewnianą stopnicę

doradzicie??

Edytowane przez lukasz69karolina

I ja chciałam podziękować za mnóstwo potrzebnych informacji odnośnie lakieru / oleju.

Są bardzo cenne dla osób, które nie znają się na rzeczy, a chcą wybrać dla siebie najlepszą opcję :).

(...)

kolejną grupą lakierów są poliuretany, te w zależności od zastosowanej żywicy mogą żółknąć bardziej lub mniej, tutaj kluczową rolę odgrywa koszt produktu bazowego, dlatego przy uszlachetnianiu powierzchni podłóg czy schodów nie stosuje się najtańszej chemii tylko wybiera te z wyższej półki. Dobre lakiery poliuretanowe mają bardzo dobrą światło trwałość ( lakier nie zmienia zabarwienia pod wpływem światła ), oczywiście przed położeniem warstwy zewnętrznej lakieru stosuje się podkłady również na bazie poliuretanu i tutaj dzielimy je na dwie grupy:

(..)

Pozdrawiam Yarkwood

Wszystko ładnie wyjaśnione. Tylko nie wiem, czy wszyscy dobrze zrozumieli co napisał Yarkwood na początku. Zadał pytanie " dlaczego mówi się, że drewno żółknie" po czym wyjaśnił sprawę. Otóż chodzi o to, że drewno zasadniczo nie żółknie, tylko zmienia kolor.

A żółknie to kiepski lakier.

(...)

-Jeśli chcecie aby ta podłoga była najjaśniejsza,to potraktujcie ją dobrym lakierem,najlepiej wodnym

-Po oleju dość mocno zmieni kolor na ciemniejszy

-Jeśli chcecie koniecznie olejowaną,to proponuję olejo-wosk,

bo po nim drewno nie zmienia tak bardzo barwy,jak po samym oleju

W bielenie bym się nie bawił,bo tak jak napisał Yarkwood,potem ciężko to odnowić

Niby na podłodze to jeszcze "pół bidy",ale na schodach taka renowacja to koszmar

Czy mogłabym prosić o polecenie jakiegoś konkretnego dobrego lakieru matowego?

Czy wykończenie schodów lakierem matowym ma jakieś wady?

Witajcie

Wczesniej nie widzialem tego dzialu na forum a ze schodami mam ogromny problem. Schody są, że tak to powiem "w kwadracie". Pietro mam 2,6m a dlugosc schodow to 2,6m. Sa naprawde strome. Musze schodzic pod lekkim skosem bo stopa nie miesci sie na stopnicy. Schody są proste. Ciezko bedzie wygospodarowac jakas dodatkowa przestrzen. Jest mozliwosc "wydluzenia" schodow o okolo jeden stopeń (od strony gory) a na dole niestety nic... moze 10cm by se dalo ugrac, gdybym drzwi dosunal maksymalnie do sciany.

Mniej więcej tak to wygląda (na szybko w paintcie machniete)

schody.jpg

Niebieski - schody

Czerwony - drzwi

Zielony - komin

Brazowy - drewniane belki stropowe

Czy jest jakiś ratunek? Wiem, że przez internet to nie to samo co na żywo ale może ktoś już coś podobnego robił, albo zna technologie z kosmosu :)

MoHardcore, poczytaj kilka postów wyżej odpowiedź Yarkwooda w podobnej sytuacji - mało miejsca na schody.

Jak chcesz rzetelniejszej odpowiedzi podaj dokładnie wszystkie wymiary tej „klatki schodowej” a także otworu w stropie i wysokości pomieszczenia od podłogi do podłogi. Grubość stropu też by się przydała.

czy ktoś coś wie o moim dylemacie?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie&p=6555952&viewfull=1#post6555952

płytki się już kładą, więc dobrze by było wiedzieć gdzie je skończyć :)

Wg mojej logiki :sick: przykleiłabym płytki pierwszej podstopnicy od dołu. Potem położyłabym stopień. Dalej znowu podstopnica i dopiero stopień.

pestka,Twoja logika jest logiczna:),ale bardziej w przypadku,kiedy stopnie kladzie ktoś we własnym zakresie

Np. ja nie mogę sobie na to pozwolić,bo siedziałbym u klienta przy jednych prostych schodach tydzień,

a siedzę dzień,góra dwa

Po drugie nie umiem kłaść płytek:bash:;)

Ja mam opracowaną specjalną technikę i przy pomiarach tłumaczę inwestorowi,albo glazurnikowi który u niego robi,

jak położyć te płytki wcześniej,tak aby było dobrze

Jeśli ktoś nie bardzo wie jak to zrobić,proponuję najpierw położyć stopnice drewniane,a potem podstopnice z płytek,z najmniejszym możliwym luzem,

tak aby nie porysować lakieru

Potem te szczeliny trzeba zafugować fugą elastyczną

i gitara gra:)

Podpowiem na koniec,że w przypadku montażu płytek na zamontowanych już stopniach,

kładziemy na stopień formatkę blachy gr.0,5mm

i to uniknie porysowania lakieru przy przymierzaniu,czy wklejaniu płytki

Edytowane przez LasekD

kurczę źle mnie zrozumielicie...

schody będą podzielone na pół:

- jedna część ma stopnice i podstopnice drewniane

- druga część stopnice i podstopnice z glazury

tak jak na zdjęciu załączonym: schody-got.JPG

i mój dylemat dotyczy płytki podstopnicy zaznaczonej na czerwono: schody-got1.JPG

- czy przykleić ją najpierw a potem tą drewnianą stopnicę do niej "dosunąć"

- czy lepiej najpierw drewnianą stopnicę a potem na niej postawić tę płytkę

wydaje mi się że opcja 2 jest lepsza, bo pion stoi na poziomie tak jak się kładzie glazurę, ale może przy łączeniu z drewnem można odwrotnie bo Lasek pisał właśnie o takiej kolejności:

...

...

mowa tu oczywiście o innym układzie płytka-drewno na schodach, ale chodzi mi o kolejność klejenia...

matko, czy ja dobrze tłumaczę? sama już nie wiem :o

Edytowane przez lukasz69karolina

Robią mi się schody dębowe. Mam kilka pilnych pytań:

- czy listwy przyścienne są potrzebne? Jak się użytkuje i sprząta schody bez listew? Pytam, bo mam problem z dopasowaniem listew schodwych (w kolorze drewna do listew na piętrze (chciałam białe i wyższe, niż schodowe).

Czym lepiej zabezpieczyć schody: olej, czy lakier? "Mój" stolarz twierdzi, że tylko lakier, i to półmat lub połysk. Faktycznie całkiem matowych się nie robi? Czemu? Może lakier matowy jest mniej trwały?

matko, czy ja dobrze tłumaczę? sama już nie wiem :o

Dobrze Ciebie zrozumiałem

Ja przedstawiłem sprawę szerzej

U Ciebie ten jeden podstopień nie ma najmniejszego znaczenia

Czy zrobisz przed,czy po i tak będzie dobrze i tak

W Waszym przypadku ja bym zrobił po,czyli na końcu

migotka,wypowiem się tylko co do połysku

Z moich obserwacji wynika zupełnie coś innego niż u Twojego stolarza

Wg mnie,większe wymatowienie posłuży dłużej

Połysk bym odpuścił,bo po roku będą takie rażące rysy,że nie będziesz mogła na to patrzeć

Proponuję półmat,chociaż w różnych firmach,ten półmat różni się znacząco,ale to jest najlepszy kompromis

Lakier czy olej,to jest subiektywna ocena i wybór należy do inwestora,

w zależności czego oczekuje

Edytowane przez LasekD

Źle zrozumiałam :bash: :) ale w sumie dobrze, bo Lasek się wygadał dokładniej.

Karolina, trochę mnie to co napisałaś w pierwszym poście zdziwiło i kłóciło się z rysunkiem. Pamiętam, że pisałaś kiedyś, że schody na początku kilka stopni w drewnie, a potem okładane płytkami. Rysunek pasował, ale...

pestka,dobrze zrozumiałaś

Pierwsze kilka stopni,będzie w całości w drewnie,

a dalsza część w całości w gresie

Przynajmniej tak to odebrałem

Ja bym się nie przejmował tym jak to połączyć,

ale czy to jest dobre rozwiązanie

Wg mnie będzie to wyglądało fatalnie w tym zestawieniu

Nawet na tej wizce kiepsko to wygląda

Nie bardzo rozumiem czemu to ma służyć

To jest jeden bieg schodów,więc nie powinno się go tak ekstrawagancko dzielić

Ale to jest tylko moja subiektywna opinia

Edytowane przez LasekD

Robią mi się schody dębowe. Mam kilka pilnych pytań:

(...)

Czym lepiej zabezpieczyć schody: olej, czy lakier? "Mój" stolarz twierdzi, że tylko lakier, i to półmat lub połysk. Faktycznie całkiem matowych się nie robi? Czemu? Może lakier matowy jest mniej trwały?

Może mamy tego samego fachowca :D. Mój mówi podobnie, ale ja chciałabym lakier matowy, stąd zadałam pytanie o konkretny lakier w macie, ale nikt nie potrafi mi odpowiedzieć? :(. Faktycznie takich nie ma? Nie stosuje się? Nie są polecane?

Czy Fachowcy piszący w tym wątku nie używają wcale lakierów matowych?

Będę wdzięczna za odpowiedź :).

Może mamy tego samego fachowca :D. Mój mówi podobnie, ale ja chciałabym lakier matowy, stąd zadałam pytanie o konkretny lakier w macie, ale nikt nie potrafi mi odpowiedzieć? :(. Faktycznie takich nie ma? Nie stosuje się? Nie są polecane?

Czy Fachowcy piszący w tym wątku nie używają wcale lakierów matowych?

Będę wdzięczna za odpowiedź :).

Ewo, nieco wyżej LASEK wyraźnie napisał, że lakiery błyszczące nie są dobrym pomysłem na schody :)

pestka,dobrze zrozumiałaś

Pierwsze kilka stopni,będzie w całości w drewnie,

a dalsza część w całości w gresie

Przynajmniej tak to odebrałem

Ja bym się nie przejmował tym jak to połączyć,

ale czy to jest dobre rozwiązanie

Wg mnie będzie to wyglądało fatalnie w tym zestawieniu

Nawet na tej wizce kiepsko to wygląda

Nie bardzo rozumiem czemu to ma służyć

To jest jeden bieg schodów,więc nie powinno się go tak ekstrawagancko dzielić

Ale to jest tylko moja subiektywna opinia

No, :) subiektywna jako żywo, Lasek :)

Popatrz jakie są piękne i oryginalne

feng-shui-consultation-stairs-granite-tile-floor-wooden-book-case-shelves-modern-interior-design.jpgDomoney-Robinson-06.jpgSTAIRS-Casa Con Dos Caras by Alejandro Beautell_canary-11.jpgStairs-modelina-3.jpgSTAIRS-Berkeley Courtyard House-01.jpg