LasekD 17.07.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 (edytowane) Listewki "wypierdzielić":) Gres należy dociąć tak aby były jak najmniejsze szczeliny Na styk się nie da,bo porysuje się lakier na stopniach przy montażu gresu Minimalne szczeliny można zafugować fugą do płytek,albo lepiej fugą elastyczną My jak robimy schody od zera,to najpierw przyklejany jest gres,a potem stopnie U Was jest renowacja,więc sytuacja jest inna i trzeba to jakoś obejść Edytowane 17 Lipca 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 18.07.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) ... My jak robimy schody od zera,to najpierw przyklejany jest gres,a potem stopnie ... czyli lepiej najpierw przykleić jest pionowo płytkę (podstopnice) i do niej dosunąć poziomą na dole deskę (stopnicę)??? mi się zawsze wydawało że to pion powinien stać na poziomie pytam bo mam taki dylemat: część schodów będzie z płytek a część drewniana... tak jak tutaj: i chodzi mi o tą płytkę na samym dole... ta podstopnica z płytki kiedy ją robić??? myślałam by skończyć układanie płytek na najniższej stopnicy, potem zrobić drewnianą część i potem wkleić dopiero płytkę na podstopnicę łączącą... ale teraz się zastanawiam po tym co napisałeś, czy nie przykleić wszystkich płytek od razu i potem "dosunąć" drewnianą stopnicę doradzicie?? Edytowane 23 Lipca 2014 przez lukasz69karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANKAg 18.07.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam! mam belki stropowe co 80 cm czy istnieje mozliwosc zamontowania jakichkolwiek schodów biegnacych w poprzek belek? wysokosc stropu 2,60. nie wiem jak to obliczyc. Chodzi o to zeby nie uderzyć glową w belke wchodzac po schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarkwood Schody 18.07.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 ...czy istnieje mozliwosc zamontowania jakichkolwiek schodów biegnacych w poprzek belek? przy tym rozstawie belek nie ma takiej możliwości, tylko drabina wchodzi w grę... lub rozwiązanie tego typu: schody giete w tej realizacji rozstaw pomiędzy belkami wynosił 95 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 21.07.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 I ja chciałam podziękować za mnóstwo potrzebnych informacji odnośnie lakieru / oleju. Są bardzo cenne dla osób, które nie znają się na rzeczy, a chcą wybrać dla siebie najlepszą opcję . (...) kolejną grupą lakierów są poliuretany, te w zależności od zastosowanej żywicy mogą żółknąć bardziej lub mniej, tutaj kluczową rolę odgrywa koszt produktu bazowego, dlatego przy uszlachetnianiu powierzchni podłóg czy schodów nie stosuje się najtańszej chemii tylko wybiera te z wyższej półki. Dobre lakiery poliuretanowe mają bardzo dobrą światło trwałość ( lakier nie zmienia zabarwienia pod wpływem światła ), oczywiście przed położeniem warstwy zewnętrznej lakieru stosuje się podkłady również na bazie poliuretanu i tutaj dzielimy je na dwie grupy: (..) Pozdrawiam Yarkwood Wszystko ładnie wyjaśnione. Tylko nie wiem, czy wszyscy dobrze zrozumieli co napisał Yarkwood na początku. Zadał pytanie " dlaczego mówi się, że drewno żółknie" po czym wyjaśnił sprawę. Otóż chodzi o to, że drewno zasadniczo nie żółknie, tylko zmienia kolor. A żółknie to kiepski lakier. (...) -Jeśli chcecie aby ta podłoga była najjaśniejsza,to potraktujcie ją dobrym lakierem,najlepiej wodnym -Po oleju dość mocno zmieni kolor na ciemniejszy -Jeśli chcecie koniecznie olejowaną,to proponuję olejo-wosk, bo po nim drewno nie zmienia tak bardzo barwy,jak po samym oleju W bielenie bym się nie bawił,bo tak jak napisał Yarkwood,potem ciężko to odnowić Niby na podłodze to jeszcze "pół bidy",ale na schodach taka renowacja to koszmar Czy mogłabym prosić o polecenie jakiegoś konkretnego dobrego lakieru matowego? Czy wykończenie schodów lakierem matowym ma jakieś wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MoHardcore 22.07.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witajcie Wczesniej nie widzialem tego dzialu na forum a ze schodami mam ogromny problem. Schody są, że tak to powiem "w kwadracie". Pietro mam 2,6m a dlugosc schodow to 2,6m. Sa naprawde strome. Musze schodzic pod lekkim skosem bo stopa nie miesci sie na stopnicy. Schody są proste. Ciezko bedzie wygospodarowac jakas dodatkowa przestrzen. Jest mozliwosc "wydluzenia" schodow o okolo jeden stopeń (od strony gory) a na dole niestety nic... moze 10cm by se dalo ugrac, gdybym drzwi dosunal maksymalnie do sciany. Mniej więcej tak to wygląda (na szybko w paintcie machniete) Niebieski - schody Czerwony - drzwi Zielony - komin Brazowy - drewniane belki stropowe Czy jest jakiś ratunek? Wiem, że przez internet to nie to samo co na żywo ale może ktoś już coś podobnego robił, albo zna technologie z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 MoHardcore, poczytaj kilka postów wyżej odpowiedź Yarkwooda w podobnej sytuacji - mało miejsca na schody. Jak chcesz rzetelniejszej odpowiedzi podaj dokładnie wszystkie wymiary tej „klatki schodowej” a także otworu w stropie i wysokości pomieszczenia od podłogi do podłogi. Grubość stropu też by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 23.07.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 czy ktoś coś wie o moim dylemacie? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie&p=6555952&viewfull=1#post6555952 płytki się już kładą, więc dobrze by było wiedzieć gdzie je skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 czy ktoś coś wie o moim dylemacie? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie&p=6555952&viewfull=1#post6555952 płytki się już kładą, więc dobrze by było wiedzieć gdzie je skończyć Wg mojej logiki przykleiłabym płytki pierwszej podstopnicy od dołu. Potem położyłabym stopień. Dalej znowu podstopnica i dopiero stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.07.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) pestka,Twoja logika jest logiczna:),ale bardziej w przypadku,kiedy stopnie kladzie ktoś we własnym zakresie Np. ja nie mogę sobie na to pozwolić,bo siedziałbym u klienta przy jednych prostych schodach tydzień, a siedzę dzień,góra dwa Po drugie nie umiem kłaść płytek:bash: Ja mam opracowaną specjalną technikę i przy pomiarach tłumaczę inwestorowi,albo glazurnikowi który u niego robi, jak położyć te płytki wcześniej,tak aby było dobrze Jeśli ktoś nie bardzo wie jak to zrobić,proponuję najpierw położyć stopnice drewniane,a potem podstopnice z płytek,z najmniejszym możliwym luzem, tak aby nie porysować lakieru Potem te szczeliny trzeba zafugować fugą elastyczną i gitara gra:) Podpowiem na koniec,że w przypadku montażu płytek na zamontowanych już stopniach, kładziemy na stopień formatkę blachy gr.0,5mm i to uniknie porysowania lakieru przy przymierzaniu,czy wklejaniu płytki Edytowane 23 Lipca 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 23.07.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) kurczę źle mnie zrozumielicie... schody będą podzielone na pół: - jedna część ma stopnice i podstopnice drewniane - druga część stopnice i podstopnice z glazury tak jak na zdjęciu załączonym: i mój dylemat dotyczy płytki podstopnicy zaznaczonej na czerwono: - czy przykleić ją najpierw a potem tą drewnianą stopnicę do niej "dosunąć" - czy lepiej najpierw drewnianą stopnicę a potem na niej postawić tę płytkę wydaje mi się że opcja 2 jest lepsza, bo pion stoi na poziomie tak jak się kładzie glazurę, ale może przy łączeniu z drewnem można odwrotnie bo Lasek pisał właśnie o takiej kolejności:... My jak robimy schody od zera,to najpierw przyklejany jest gres,a potem stopnie ... mowa tu oczywiście o innym układzie płytka-drewno na schodach, ale chodzi mi o kolejność klejenia... matko, czy ja dobrze tłumaczę? sama już nie wiem Edytowane 23 Lipca 2014 przez lukasz69karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 23.07.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Robią mi się schody dębowe. Mam kilka pilnych pytań: - czy listwy przyścienne są potrzebne? Jak się użytkuje i sprząta schody bez listew? Pytam, bo mam problem z dopasowaniem listew schodwych (w kolorze drewna do listew na piętrze (chciałam białe i wyższe, niż schodowe). Czym lepiej zabezpieczyć schody: olej, czy lakier? "Mój" stolarz twierdzi, że tylko lakier, i to półmat lub połysk. Faktycznie całkiem matowych się nie robi? Czemu? Może lakier matowy jest mniej trwały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.07.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) matko, czy ja dobrze tłumaczę? sama już nie wiem Dobrze Ciebie zrozumiałem Ja przedstawiłem sprawę szerzej U Ciebie ten jeden podstopień nie ma najmniejszego znaczenia Czy zrobisz przed,czy po i tak będzie dobrze i tak W Waszym przypadku ja bym zrobił po,czyli na końcu migotka,wypowiem się tylko co do połysku Z moich obserwacji wynika zupełnie coś innego niż u Twojego stolarza Wg mnie,większe wymatowienie posłuży dłużej Połysk bym odpuścił,bo po roku będą takie rażące rysy,że nie będziesz mogła na to patrzeć Proponuję półmat,chociaż w różnych firmach,ten półmat różni się znacząco,ale to jest najlepszy kompromis Lakier czy olej,to jest subiektywna ocena i wybór należy do inwestora, w zależności czego oczekuje Edytowane 25 Lipca 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Źle zrozumiałam ale w sumie dobrze, bo Lasek się wygadał dokładniej. Karolina, trochę mnie to co napisałaś w pierwszym poście zdziwiło i kłóciło się z rysunkiem. Pamiętam, że pisałaś kiedyś, że schody na początku kilka stopni w drewnie, a potem okładane płytkami. Rysunek pasował, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.07.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) pestka,dobrze zrozumiałaśPierwsze kilka stopni,będzie w całości w drewnie,a dalsza część w całości w gresiePrzynajmniej tak to odebrałemJa bym się nie przejmował tym jak to połączyć,ale czy to jest dobre rozwiązanieWg mnie będzie to wyglądało fatalnie w tym zestawieniuNawet na tej wizce kiepsko to wyglądaNie bardzo rozumiem czemu to ma służyćTo jest jeden bieg schodów,więc nie powinno się go tak ekstrawagancko dzielićAle to jest tylko moja subiektywna opinia Edytowane 23 Lipca 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 23.07.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Robią mi się schody dębowe. Mam kilka pilnych pytań: (...) Czym lepiej zabezpieczyć schody: olej, czy lakier? "Mój" stolarz twierdzi, że tylko lakier, i to półmat lub połysk. Faktycznie całkiem matowych się nie robi? Czemu? Może lakier matowy jest mniej trwały? Może mamy tego samego fachowca . Mój mówi podobnie, ale ja chciałabym lakier matowy, stąd zadałam pytanie o konkretny lakier w macie, ale nikt nie potrafi mi odpowiedzieć? . Faktycznie takich nie ma? Nie stosuje się? Nie są polecane? Czy Fachowcy piszący w tym wątku nie używają wcale lakierów matowych? Będę wdzięczna za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 23.07.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 No właśnie nie podobają mi się w połysku i takich nie chcę na 100%. Półmat też średnio mnie przekonuje Poza aspektem wizualnym zależy mi bardzo, żeby schody nie były śliskie, wystarczy już, że są zabiegowe - a ja mam dwójkę maleńkich dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 23.07.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Podpowiem na koniec,że w przypadku montażu płytek na zamontowanych już stopniach, kładziemy na stopień formatkę blachy gr.0,5mm i to uniknie porysowania lakieru przy przymierzaniu,czy wklejaniu płytki I za to właśnie jestem Panu wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Może mamy tego samego fachowca . Mój mówi podobnie, ale ja chciałabym lakier matowy, stąd zadałam pytanie o konkretny lakier w macie, ale nikt nie potrafi mi odpowiedzieć? . Faktycznie takich nie ma? Nie stosuje się? Nie są polecane? Czy Fachowcy piszący w tym wątku nie używają wcale lakierów matowych? Będę wdzięczna za odpowiedź . Ewo, nieco wyżej LASEK wyraźnie napisał, że lakiery błyszczące nie są dobrym pomysłem na schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 pestka,dobrze zrozumiałaś Pierwsze kilka stopni,będzie w całości w drewnie, a dalsza część w całości w gresie Przynajmniej tak to odebrałem Ja bym się nie przejmował tym jak to połączyć, ale czy to jest dobre rozwiązanie Wg mnie będzie to wyglądało fatalnie w tym zestawieniu Nawet na tej wizce kiepsko to wygląda Nie bardzo rozumiem czemu to ma służyć To jest jeden bieg schodów,więc nie powinno się go tak ekstrawagancko dzielić Ale to jest tylko moja subiektywna opinia No, subiektywna jako żywo, Lasek Popatrz jakie są piękne i oryginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts