fajna kobieta 02.08.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Tomkowa dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 02.08.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Yarkwood, BARDZO dziękuję za pomoc i wszelkie rady!!! Pokażę, o co mi chodzi: - boki schodów, po montażu szyby, mają być przykryte drewnem, jak na tym zdjęciu - mają mieć takie "nakładki" z dębu: Nie chcę samego szkła (już sobie wyobrażam zderzenia swoich dzieci ze szkłem), poręcz ma być oprawiona drewnem od góry i na początku biegu, by można było się przytrzymać wchodząc - podobnie jak tu, tylko grubość/ szerokość oprawy z drewna powinna być trochę większa, bo wydaje się zbyt delikatna: Takie proporcje mi się podobają, jak na poniższym zdjęciu, tylko ile to może być w cm, i ile będzie pasować do grubości naszych schodów (12 cm)? Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez Sharlotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarkwood Schody 03.08.2014 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Takie proporcje mi się podobają, jak na poniższym zdjęciu] na tym zdjęciu masz przedstawioną poręcz 8 x 8 cm i do schodów dywanowych o grubości 12 cm będzie to pasowało - należy jednak liczyć się z tym iż takie przekroje będą bardziej pełniły funkcję wizualna niż użytkową, bowiem 8 cm szerokości poręczy nie jest komfortowe do trzymania, a tym bardziej o kwadratowym przekroju, tutaj górna granica dla kobiecej dłoni to max. 7cm - ja bym wykonał poręcze 6 x 10 cm, wizualnie fajnie wygląda i w użytkowaniu też wygodna - schody dywanowe o grubości 12 cm to na prawdę masywna konstrukcja i czasami mnie dziwi jak w małych wnętrzach stosuje sie takie rozwiązania, ale to rzecz gustu - inwestor decyduje, ja lubię minimalizm i delikatne formy... - nakładki na szkło z boku: powiem tak, przy takim rozwiązaniu wg mnie efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia, tutaj cały urok polega na tym aby tafla szkła wypływała ze schodów, nie przerywając układu słojów drewna a nie wyglądała jak przykręcona do boku i dopiero maskowana, patrząc na schody z góry nie widać tego aż tak bardzo, ale od dołu jest to mocno widoczne... ja przygotowuję schody pod wpuszczenie szkła w taki sposób: następnie szkło jest wklejane za pomocą przezroczystego polymeru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.08.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Yarkwood, piękne schody i piękne wykonanie Sharlotka, ma na szczęście pokaźną otwartą przestrzeń parteru. Powinno być dobrze. Przymierzałam na jej zdjęciach schody o takich grubaśnych stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 03.08.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Yarkwood, dziękuję Panu za informacje i porady - fantastyczne i godne podziwu, że znajduje Pan czas i ochotę, by pomagać na FM!!! Pan Dariusz Lasek, Pestka i Pan jesteście WIELKĄ TRÓJKĄ na Muratorze dot. schodów:) Czyli Pan w swoich realizacjach nacina schody pod szybę, i szyba jest wpuszczana do środka, tak? A drewniane nakładki na boki schodów są klejone wcześniej? Ja się na tym nie znam, dopytam swoich wykonawców, jak będą montować szkło, może tak samo. Przymierzymy jutro proponowaną przez Pana poręcz 6 x 10 cm, naprawdę bardzo dziękuję za podpowiedzi. Mamy dość duży parter, jak pisze Pesteczka - otwarta przestrzeń ma ponad 80 m2. Chciałam, by schody były masywne i nie wyglądały "za chudo":) Pesteczko - czarodziejko schodowa i orędowniczko pięknych schodów - a wiesz, że co prawda mam sporą część dzienną, ale chyba przyzwyczaiłam się za bardzo do tego, że była do tej pory zupełnie pusta i ogromna (za długo oglądałam ją w takim stanie) - teraz, gdy tylko coś dochodzi (kominek, schody) wydaje mi się, że niestety ta przestrzeń maleje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka_L 03.08.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Bardzo fajny efekt końcowy! Schody wyszły cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.08.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Mamy dość duży parter, jak pisze Pesteczka - otwarta przestrzeń ma ponad 80 m2. Chciałam, by schody były masywne i nie wyglądały "za chudo":) Pesteczko - czarodziejko schodowa i orędowniczko pięknych schodów - a wiesz, że co prawda mam sporą część dzienną, ale chyba przyzwyczaiłam się za bardzo do tego, że była do tej pory zupełnie pusta i ogromna (za długo oglądałam ją w takim stanie) - teraz, gdy tylko coś dochodzi (kominek, schody) wydaje mi się, że niestety ta przestrzeń maleje:lol2: Sharlot, dzięki za miłe słowa Mam tyle samo otwartej przestrzeni i podobnie jak u Ciebie kuchnia jest nieco schowana. Tyle, że moją kuchnię od salonu oddziela komin. Przeżyłam 3 razy zaskoczenie rozmiarami naszego domu. Pierwszy raz, gdy stanęły ściany wyglądało na dziwnie mało przestrzeni. Gdy stanął dach nad salonem i przyszła podłoga została wyłożona styro, wpadłam w przerażenie – czym ja tę przestrzeń zapełnię. Po zrobieniu wylewki wszystko w proporcjach znormalniało i zaczęłam ogarniać rozmiar przestrzeni. Biblioteka (na ścianie 7 mb) i inne meble wcale tej przestrzenności nie zaszkodziły. Po prostu zrobiło się przytulniej. Nadal mam kawał drogi do przejścia od drzwi do salonu do okien tarasowych Być może dopiero zabudowa kominka coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 03.08.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Kasia,my też odrobinę oddzieliliśmy kuchnię - słup został w tym tygodniu poszerzony do 1 m, i już nie wygląda jak "dziwnie chudy patyk":), więc widać, mamy podobny układ:)Podniosłaś mnie trochę na duchu - wierzę, że gdy zostanie zamontowana kuchnia, w jadalni stanie stół z krzesłami, w salonie duży narożnik i stolik, nie przerażę się ciasnotą i brakiem miejsca:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarkwood Schody 03.08.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Czyli Pan w swoich realizacjach nacina schody pod szybę, i szyba jest wpuszczana do środka, tak? - dokładnie to jest frezowany rowek 12,6mm pod szkło w stopniu - następnie wszystko jest lakierowane - po montażu schodów następuje wklejanie szkła - w rowek jest nakładany polymer ( transparentny klej - po wyschnięciu jest przezroczysty jak szkło) - po 24 h tafla jest zespolona ze schodami A drewniane nakładki na boki schodów są klejone wcześniej? ja nie stosuje żadnych nakładek - są dwa warianty: 1. stopnie z boku mają widoczny przekrój drewna ( sztorc ) 2. schody z boku są oklejane fornirem o grubości 1 mm, tak aby klient nie był w stanie zauważyć że cokolwiek jest doklejone, wszystko jest wykańczane i lakierowane w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.08.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Zrobiłabym sztorc, czyli wersja 1 Nie lubię fornirów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 05.08.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 [ATTACH=CONFIG]270300[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]270301[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]270302[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]270303[/ATTACH] Powracam z tematem moich schodów i mam pytanie dotyczące koloru podstopnic. Planuję tam umieścić płytkę gresową. I tu mój dylemat: na podłodze będzie szara płytka Opoczno Fargo. Czy na schody dać tę samą, czy też jasną z tej samej kolekcji? Ściany będą bardzo jasno-szare (ta jasna płytka jest bardzo do nich zbliżona), a drzwi przy schodach białe w grafitowej ościeżnicy. Obawiam się miksu kolorystycznego, z drugiej zaś strony szare podstopnice są trochę smutne, a jasne ładnie podkreślają drewno. Doradźcie, proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Daj tę samą płytkę co na podłogę. Jeśli schody będą oświetlone nie ma mowy o smutnym odbiorze. Drewno pięknie podreśla także ciemny szary, a nawet czarny. U Andariel są fotki dębowego blatu położonego przy czarnej ścianie i na niemal czarnych szafkach. Super. Drzwi pomalowałabym na kolor ściany. W grafitowej ościeżnicy będzie genialnie wyglądać. Plus ciemniejsza szara płytka i stopnie drewniane. Ślicznie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 05.08.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Daj tę samą płytkę co na podłogę. Jeśli schody będą oświetlone nie ma mowy o smutnym odbiorze. Drewno pięknie podreśla także ciemny szary, a nawet czarny. U Andariel są fotki dębowego blatu położonego przy czarnej ścianie i na niemal czarnych szafkach. Super. Drzwi pomalowałabym na kolor ściany. W grafitowej ościeżnicy będzie genialnie wyglądać. Plus ciemniejsza szara płytka i stopnie drewniane. Ślicznie wyjdzie Pesteczko, dzięki Kuchnię Andariel widziałam, szykuje się super Nie planowałam żadnego oświetlenia schodów, nawet nie mam pojęcia jakie tu można zrobić. Drzwi planowałam białe, jako najbardziej neutralne. Nie wiadomo, co mi przyjdzie do głowy za jakiś czas, jeśli chodzi o kolor ścian, który lubię zmieniać Ale to kolejna, cenna myśl Na całej ścianie będzie kładziona gładź, więc poprowadzenie oświetlenia to kwestia pomysłu no i dodatkowych pieniędzy.. Zostawiać poręcz na ścianie, czy ją zdemontować? Małych dzieci nie ma Może zamontować ją dopiero jak się zestarzejemy? Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.08.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Może zamontować ją dopiero jak się zestarzejemy? :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 05.08.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 :yes: A jakie podstopnice Twoim zdaniem? Ja już Paint uruchomiłam, bo tylko tyle potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.08.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 A jakie podstopnice Twoim zdaniem? Ja już Paint uruchomiłam, bo tylko tyle potrafię a stopnie jaki beda miały kolor, ten co jest ?? ( trochę nie jestem na bieżąco na schodowym swoje juź mam śliczne to mało tu zaglądam zeby nie budować drugiego domu dla schodów;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 05.08.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 a stopnie jaki beda miały kolor, ten co jest ?? ( trochę nie jestem na bieżąco na schodowym swoje juź mam śliczne to mało tu zaglądam zeby nie budować drugiego domu dla schodów;) ) Stopnie zostają, naturalny kolor dębu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.08.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Stopnie zostają, naturalny kolor dębu a może bys przymierzyła te co masz do tego koloru, będzie ładnie widać które Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 05.08.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) a może bys przymierzyła te co masz do tego koloru, będzie ładnie widać które Przymierzałam, przymierzałam Obie wyglądają ładnie Poszłam sobie do Ciebie pooglądać znów Twoje schody.. No śliczne są! Czym olejowane? Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.08.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Przymierzałam, przymierzałam Obie wyglądają ładnie Poszłam sobie do Ciebie pooglądać znów Twoje schody.. No śliczne są! Czym olejowane? Może jakieś foto poglądowe Moje olejowane przez Pana Darka Laska...hmm gdzieś mam zapisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts