Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pod warunkiem, że listwa nie będzie zbyt szeroka i spód noska będzie miał załamany kant lub nie będzie miał za dużego zaokrąglenia.

W tamtym tyg. montowaliśmy takie z noskiem 3,6 cm, spód noska zaokrąglony R6, a listwa 16 mm szerokości-kanał był zrobiony pośrodku czyli ścianki po 10 mm.

Edytowane przez artuditu

- deska 2-warstwowa, klejona do posadzki

- brzeg deski będzie wykończony kątownikiem 4x4 cm

- wg mnie jeżeli decydujemy sie na drewnianą podłogę, to powinna ona być klejona do posadzki, pływająca z czasem i tak zapracuje,

lecz nie ma żadnych przeciwwskazań żeby wykończyć kątownikiem podłogę pływającą, tak samo jak wykańcza sie panele podłogowe, fakt że jest to delikatne połączenie, ale przy stropie zazwyczaj jest balustrada która chroni brzeg podłogi i kątownik przed uszkodzeniem ( przy podłodze klejonej na takim brzegu śmiało możemy stawać, gdyż jest to element zespolony z posadzką )

:)

Ślicznie dziękuję za odpowiedź i pomoc :). Z przyjemnością zobaczę zdjęcia tych jesionowych schodów po ukończeniu.

Dostałam wizualizację, ale 6 cm stopnie były moim pomysłem, wykonawca dla tego typu konstrukcji wykonuje stopnie 4 cm. Mi osobiście jednak podobają się stopnice masywne. A zadałam pytanie ponieważ uważam, że można zyskać tutaj inne, pomocne obiektywne opinie na temat schodów. I dzikeuję bardzo za udzielenie mi porady, człowiek o parę informacji jest zawsze mądrzejszy!!!

Mam pytanie odnośnie schodów dywanowych, czy można tak zmontować te stopnie, by od spodu nie było widać łączenia? Widziałam takie wykonanie, gdzie otwory po zamontowaniu śrub były przykryte drewnianymi "zaślepkami", czy są inne metody?

Kolejne pytanie dotyczy relingów ze stali szlachetnej - czy puszcza się je na zewnątrz schodów/barierki czy wewnątrz? A może jak kto chce?

I jeszcze pytanie o ledy. Chcę mieć jeden dolny stopień-podest z podświetleniem, z tego co wyczytałam kilka postów wyżej nie można zastosować naklejanej taśmy led? Powinien być profil aluminiowy z wciskaną szybką? Proszę o skorygowanie mojej dopiero co nabytej (szczątkowej) wiedzy w tym zakresie ;-)

Poszukuję inspiracji i zdjęć schodów (chyba) angielskich - białe tralki, drewniana poręcz, drewniane stopnie, białe podstopnie (lub ażurowe).

Szukalam na forum takiego wątku zbiorczego, ale nie mogę znaleźć.

Nie dawno wklejałam tu kilka takich inspiracji. :) Dawniej też. Przeszukaj po moich postach na tym wątku. Jakbyś nie znalazła, wkleję na trochę ponownie :)

Mam pytanie odnośnie schodów dywanowych, czy można tak zmontować te stopnie, by od spodu nie było widać łączenia? Widziałam takie wykonanie, gdzie otwory po zamontowaniu śrub były przykryte drewnianymi "zaślepkami", czy są inne metody?

Kolejne pytanie dotyczy relingów ze stali szlachetnej - czy puszcza się je na zewnątrz schodów/barierki czy wewnątrz? A może jak kto chce?

I jeszcze pytanie o ledy. Chcę mieć jeden dolny stopień-podest z podświetleniem, z tego co wyczytałam kilka postów wyżej nie można zastosować naklejanej taśmy led? Powinien być profil aluminiowy z wciskaną szybką? Proszę o skorygowanie mojej dopiero co nabytej (szczątkowej) wiedzy w tym zakresie ;-)

Jakiś czas temu, Zdaje się Lasek D. odpowiadał na identyczne pytanie.

Szukałaś w wątku? :)

Poszukuję inspiracji i zdjęć schodów (chyba) angielskich - białe tralki, drewniana poręcz, drewniane stopnie, białe podstopnie (lub ażurowe).

Szukalam na forum takiego wątku zbiorczego, ale nie mogę znaleźć.

Nie wiem w jakim stylu są moje schody, ale pasują do Twojego opisu, tylko tralki nie są białe. Są to schody jesionowe bejcowane w lakierze półmacie: tutaj można zobaczyć zdjęcia: https://plus.google.com/u/0/photos/115248693646970165406/albums/6015911378788227041

a nie wystarczy wpisać w google "schody angielskie" ? do wyboru do koloru :-)

sama mam takie schody i wg mnie są bardzo ładne

Niureczka, pokażesz :) ?

Można też wpisać „stairs english” – google pokaże jeszcze inny zestaw zdjęć :)

Nie wiem w jakim stylu są moje schody, ale pasują do Twojego opisu, tylko tralki nie są białe. Są to schody jesionowe bejcowane w lakierze półmacie: tutaj można zobaczyć zdjęcia: https://plus.google.com/u/0/photos/115248693646970165406/albums/6015911378788227041

Madia bardzo ładne schody i bardzo starannie wykończone :) Tylko... czy to celowy zamysł z tą ciemną opaską na piętrze, a dalej jasna podłoga?

Pozwoliłam sobie pokazać. Powiedz jeśli nie chcesz – usunę :)

STAIRS_Madia-DSCF6859.JPG

STAIRS_Madia-DSCF6867.JPG

STAIRS_Madia-DSCF6876.jpg

STAIRS_Madia-DSCF6837.jpg

STAIRS_Madia-DSCF6874.jpg

Mam pytanie odnośnie schodów dywanowych, czy można tak zmontować te stopnie, by od spodu nie było widać łączenia?

oczywiście że można i tak się wykonuje schody dywanowe, mają wyglądać identycznie z góry jak i z dołu, po montażu klient nie powinien dostrzec gdzie cokolwiek było łączone, skręcane itd...

- jeżeli chodzi o efekt wizualny to po zewnętrznej stronie...

- jeżeli chodzi o komfort użytkowania i bezpieczeństwo, również po zewnętrznej stronie

Chcę mieć jeden dolny stopień-podest z podświetleniem, z tego co wyczytałam kilka postów wyżej nie można zastosować naklejanej taśmy led? Powinien być profil aluminiowy z wciskaną szybką?

- jak najbardziej można zastosować samą taśmę... oczywiście mowa tutaj o taśmach IP 44, 65, 67, 68 ( taśmy pokryte bezbarwnym epoksydem )

- profil aluminiowy stosujemy w miejscach gdzie taśma jest widoczna, aby nieco rozproszyć punktowe światło które dają diody i ze względów wizualnych, w profilu zawsze wygląda to estetyczniej oraz gdy używamy zwykłych taśm led w miejscach gdzie jest kontakt z para wodną i wodą ( łazienka, kuchnia )

- w typowym podświetleniu pierwszego stopnia - podestu, nawet nie bawiłbym się w umieszczaniu go w profilu, kupić LED IP44 i po sprawie...

;)