Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

14 stopni + 15 to piętro

głębokość stopnia 24 cm

wysokość podniesienia stopnia 19 cm

to takie minimum zaczyna się robić jak dla schodów dywanowych, ale półkowe i wszelkie konstrukcje ażurowe będą ok

ja często w swoich realizacjach spotykam się z klientami, gdzie mają podobną ilość miejsca na schody i nie narzekają na komfort użytkowania, a więc i w Twoim przypadku będzie dobrze

a najlepiej to poszukaj wykonawcy właśnie na tym etapie budowy, wtedy będziesz miała projekt dopasowany do otworu, oraz wszystkie za i przeciw (jeżeli wykonawca rzetelny i uczciwy) to podpowie co i jak...

:)

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie: może kojarzy Pan co jest na podłodze?deska/panel? jaki to kolor? ewentualnie jaki jest kolor schodów? Szukam czegos w takim kolorze, także byłaby to cenna informacja:)

Na podłodze jest lita deska dębowa,olejowana

Niestety nie znam koloru,bo robił to wykonawca podłogi

Schody malowałem bejcą i lakierem,bo inwestor nie był zadowolony z efektu wykończenia podłogi

Wyszło nieźle

Niestety w tej chwili nie pamiętam koloru

O ile pamiętam,to mieszałem coś z sopura,aby uzyskać podobny kolor

• 4 weeks później...

Mam pytanie. Schody jak w załącznikach wyceniono mi na ponad 8 tys. Stopnie drewniane i zabezpieczenie siatką. Stopni w sumie 10, co 33 cm, otwór w dachu 120 cm x 120 cm. Trzy ostatnie stopnie w grubości dachu. I mam niejasne wrażenie że to będą najdroższe schody świata. Jak uważacie?

W sumie zresztą wolałabym stopnie z jakiejś ażurowej blachy. Albo z wąskich deseczek, w jakieś ramie metalowej, z przerwami.

Zrzut ekranu 2014-10-2 o 07.58.40.jpgZrzut ekranu 2014-10-2 o 07.59.27.jpg

proszę kogoś o pilną poradę.

Przywieźli mi dzisiaj schody do montażu i się załamałam, są granatowe, a miały być ciemnoszare.

Zrobione z jodły, wybraliśmy kolor ral 7016, takie mamy okna.

Ale na oknach to antracyt, a schody wyszły granatowe.

Nie mogę znaleźć żadnych wskazówek jak osiągnąc ładny szary kolor schodów, stolarz wykonał 3 próbki, ta wyszła najlepiej, ale okazało się, że co innego mała próbka, a co innego wielki stopień.Stolarz ma mnóstwo próbek, ale nie w szarościach.

Jest tutaj podobny wątek, ale autor nie uzyskał porady, więc próbuję zapytać w tym wątku.

Z góry dziękuję

Poważny dylemat mam dotyczący schodów.Czy robić schody pełne czy tylko z samymi stopniami...Jesli tylko stopnie to jakie wtedy najlepiej podstopnice z czego je zrobic? Myślałam o lacobelu ale czy to jest praktyczne.... Podoba mi sie kiedy sa tylko stopnie a podstopnice jedynie pomalowane np w kolorze ściany ale to juz chyba jest w ogóle mało praktyczne? Sama juz nie wiem...:bash:

proszę kogoś o pilną poradę.

Przywieźli mi dzisiaj schody do montażu i się załamałam, są granatowe, a miały być ciemnoszare.

Zrobione z jodły, wybraliśmy kolor ral 7016, takie mamy okna.

Ale na oknach to antracyt, a schody wyszły granatowe.

aby uzyskać taki sam kolor jak na oknach wystarczy schody pokryć czarnym podkładem a następnie lakierem poliuretanowym w kolorze ral 7016 - półmat

i to wszystko w temacie...

aby uzyskać taki sam kolor jak na oknach wystarczy schody pokryć czarnym podkładem a następnie lakierem poliuretanowym w kolorze ral 7016 - półmat

i to wszystko w temacie...

Wow, nie ma to jak odpowiedź fachowca :)

A ja Wam jakiś czas temu zawracałam głowę schodami, jaki otwór zrobić, a wyszło, że możemy tylko schody kręcone i otwór musiał zostać 120x110, no jakoś schody wciśniemy tam. Chcemy właśnie jakieś czarne metalowe.

Witajcie.. parędziesiąt postów temu pytałem o schody.. mam już zrobione (w sensie wycięte) na wymiar wszystkie trepy schodowe - dębowe, masywne (grubość 40mm, 32cm), ciężkie jak cholera ;).. w zamyśle miały mieć zaoblone noski ale jak połozyłem na konstrukcji to ogarnęły mnie watpliwości.. takie kanciaste są całkiem fajne.. no i mam dylemat.. schody będą używane kilka razy dziennie, nie ma na górze pokojów i zastanawiam się czy je zaoblać frezarką?

jesli tak to jakim frezem żeby pasowało? a jak nie to czy tylko krawędź papierem ściernym przejechać czy jeszcze coś? aha - i chyba chcemy woskowane albo olejowane w kolorze naturalnym zamiast lakieru.. nie wiem tylko czy to dobry pomysł..

Witam,

Jestem na etapie "wymyślania" schodów. Mam wybranego fachowca,który upiera się, aby drewno było zabejcowane. Twierdzi, że to najlepsze rozwiązanie. Ja natomiast odwiedziłam ostatnio hotel, w którym strasznie spodobał mi się drewniany parkiet. Pomyślałam: fajnie wyglądały by schody z takiego drewna. Czy jakiś fachowiec mógłby mi podpowiedzieć jak uzyskać tak fantastyczny efekt na schodach:

barczyzna1.jpg

barczyzna1.jpg

barczyzna.jpg

Witajcie.. parędziesiąt postów temu pytałem o schody.. mam już zrobione (w sensie wycięte) na wymiar wszystkie trepy schodowe - dębowe, masywne (grubość 40mm, 32cm), ciężkie jak cholera ;).. w zamyśle miały mieć zaoblone noski ale jak połozyłem na konstrukcji to ogarnęły mnie watpliwości.. takie kanciaste są całkiem fajne.. no i mam dylemat.. schody będą używane kilka razy dziennie, nie ma na górze pokojów i zastanawiam się czy je zaoblać frezarką?

jesli tak to jakim frezem żeby pasowało? a jak nie to czy tylko krawędź papierem ściernym przejechać czy jeszcze coś? aha - i chyba chcemy woskowane albo olejowane w kolorze naturalnym zamiast lakieru.. nie wiem tylko czy to dobry pomysł..

Zafrezować nosek promieniem R 3 mm, będzie nie za bardzo zaokrąglone, a bezpiecznie pod względem ścierania krawędzi, przy nosku R3 lepszy lakier, olej łatwiejszy do starcia.

• 3 weeks później...

evee, pisałam juz w tylu wątkach, że nie mogę znaleźć gdzie ja też o to pytałam. Podpowiesz?

Co do schodów, to zostały wyszczotkowane, pokryte jedną warstwą ciemnego a na to jasny szary, chyba 7027 z ral.

Widziałam próbkę i wyglądalo całkiem ładnie, jutro przyjeżdżają gotowe schody na montaż i muszę załatwić sobie jakieś prochy uspokajajace, zeby to jakoś znieść, bo jeśli znowu wyjdzie brzydko, to już wiecej stolarz raczej poprawiać nie będzie :(

Witajcie,

Mam zagwozdkę od jakiegoś czasu z powodu starych schodów w domu. Rozbudowałem piętro domu, dzięki czemu stanąłem w obliczu braku balustrady na odcinku jakieś 2,55 metra (na piętrze). Niestety, będę musiał wymienić również starą balustradę z tralkami) prowadzącą na piętro, żeby to jakoś wyglądało. Istniejące schody są bardzo stare - zrobione ok. 1930 roku, ale w dobrym stanie. Problem w tym, że one, jak i balustrada z tralkami są pomalowane olejnicą.

I teraz chciałbym dowiedzieć się u was, z jakiego rzędu kosztami mam się liczyć w przypadku:

1/ zrobienia samych balustrad z tralkami + 3 słupy na odcinku 6,2 metra (łączna długość), czyli jaka cena materiałów i cena z robocizną? Jako materiał dąb, jesion lub buk, z preferencją na 2 pierwsze.

2/ wymiany całych schodów (wraz z bocznymi obiciami - odcinek schodów to jakieś 4,1 metra, wymiary balustrad jak w pkt 1. Szerokość schodka 90 cm, wysokość stopnia 20 cm, grubość stopnia 4 cm. Ilość stopni = 13.

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Mam niedługo spotkanie ze stolarzem i chciałbym wiedzieć co i jak negocjować. A nie mam pojęcia jakie są dziś ceny.

Edytowane przez mannix