Yarkwood Schody 14.09.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 14 stopni + 15 to piętro głębokość stopnia 24 cm wysokość podniesienia stopnia 19 cm to takie minimum zaczyna się robić jak dla schodów dywanowych, ale półkowe i wszelkie konstrukcje ażurowe będą ok ja często w swoich realizacjach spotykam się z klientami, gdzie mają podobną ilość miejsca na schody i nie narzekają na komfort użytkowania, a więc i w Twoim przypadku będzie dobrze a najlepiej to poszukaj wykonawcy właśnie na tym etapie budowy, wtedy będziesz miała projekt dopasowany do otworu, oraz wszystkie za i przeciw (jeżeli wykonawca rzetelny i uczciwy) to podpowie co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.09.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Mam pytanie: może kojarzy Pan co jest na podłodze?deska/panel? jaki to kolor? ewentualnie jaki jest kolor schodów? Szukam czegos w takim kolorze, także byłaby to cenna informacja:) Na podłodze jest lita deska dębowa,olejowana Niestety nie znam koloru,bo robił to wykonawca podłogi Schody malowałem bejcą i lakierem,bo inwestor nie był zadowolony z efektu wykończenia podłogi Wyszło nieźle Niestety w tej chwili nie pamiętam koloru O ile pamiętam,to mieszałem coś z sopura,aby uzyskać podobny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syriusz_BLACK 15.09.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 też jestem zainteresowany tym kolerem, jest mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.09.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 No dobra, pojutrze będę w zakładzie,więc jak nie zapomnę to rzucę okiem co to był za kolor:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 09.10.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Mam pytanie. Schody jak w załącznikach wyceniono mi na ponad 8 tys. Stopnie drewniane i zabezpieczenie siatką. Stopni w sumie 10, co 33 cm, otwór w dachu 120 cm x 120 cm. Trzy ostatnie stopnie w grubości dachu. I mam niejasne wrażenie że to będą najdroższe schody świata. Jak uważacie? W sumie zresztą wolałabym stopnie z jakiejś ażurowej blachy. Albo z wąskich deseczek, w jakieś ramie metalowej, z przerwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda912 13.10.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 proszę kogoś o pilną poradę.Przywieźli mi dzisiaj schody do montażu i się załamałam, są granatowe, a miały być ciemnoszare.Zrobione z jodły, wybraliśmy kolor ral 7016, takie mamy okna.Ale na oknach to antracyt, a schody wyszły granatowe.Nie mogę znaleźć żadnych wskazówek jak osiągnąc ładny szary kolor schodów, stolarz wykonał 3 próbki, ta wyszła najlepiej, ale okazało się, że co innego mała próbka, a co innego wielki stopień.Stolarz ma mnóstwo próbek, ale nie w szarościach.Jest tutaj podobny wątek, ale autor nie uzyskał porady, więc próbuję zapytać w tym wątku.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackowsw 13.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 o kurcze, podbijam temat bo sam nie umiem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 13.10.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Poważny dylemat mam dotyczący schodów.Czy robić schody pełne czy tylko z samymi stopniami...Jesli tylko stopnie to jakie wtedy najlepiej podstopnice z czego je zrobic? Myślałam o lacobelu ale czy to jest praktyczne.... Podoba mi sie kiedy sa tylko stopnie a podstopnice jedynie pomalowane np w kolorze ściany ale to juz chyba jest w ogóle mało praktyczne? Sama juz nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda912 14.10.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Naprawdę nikt nie ma ślicznych szarych, drewnianych schodów? Poratujcie, bo dopóki nie zamontują mi schodów, to nie możemy malować i się wprowadzać, a do świąt już tuż, tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eveee 14.10.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 magda912 a patrzyłaś na odp. w wątku o szarościach? nie chcesz zostawić takie jakie są i połączyć np. z bielą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarkwood Schody 18.10.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 proszę kogoś o pilną poradę. Przywieźli mi dzisiaj schody do montażu i się załamałam, są granatowe, a miały być ciemnoszare. Zrobione z jodły, wybraliśmy kolor ral 7016, takie mamy okna. Ale na oknach to antracyt, a schody wyszły granatowe. aby uzyskać taki sam kolor jak na oknach wystarczy schody pokryć czarnym podkładem a następnie lakierem poliuretanowym w kolorze ral 7016 - półmat i to wszystko w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 18.10.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 aby uzyskać taki sam kolor jak na oknach wystarczy schody pokryć czarnym podkładem a następnie lakierem poliuretanowym w kolorze ral 7016 - półmat i to wszystko w temacie... Wow, nie ma to jak odpowiedź fachowca A ja Wam jakiś czas temu zawracałam głowę schodami, jaki otwór zrobić, a wyszło, że możemy tylko schody kręcone i otwór musiał zostać 120x110, no jakoś schody wciśniemy tam. Chcemy właśnie jakieś czarne metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witajcie.. parędziesiąt postów temu pytałem o schody.. mam już zrobione (w sensie wycięte) na wymiar wszystkie trepy schodowe - dębowe, masywne (grubość 40mm, 32cm), ciężkie jak cholera .. w zamyśle miały mieć zaoblone noski ale jak połozyłem na konstrukcji to ogarnęły mnie watpliwości.. takie kanciaste są całkiem fajne.. no i mam dylemat.. schody będą używane kilka razy dziennie, nie ma na górze pokojów i zastanawiam się czy je zaoblać frezarką? jesli tak to jakim frezem żeby pasowało? a jak nie to czy tylko krawędź papierem ściernym przejechać czy jeszcze coś? aha - i chyba chcemy woskowane albo olejowane w kolorze naturalnym zamiast lakieru.. nie wiem tylko czy to dobry pomysł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renti 19.10.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witam, Jestem na etapie "wymyślania" schodów. Mam wybranego fachowca,który upiera się, aby drewno było zabejcowane. Twierdzi, że to najlepsze rozwiązanie. Ja natomiast odwiedziłam ostatnio hotel, w którym strasznie spodobał mi się drewniany parkiet. Pomyślałam: fajnie wyglądały by schody z takiego drewna. Czy jakiś fachowiec mógłby mi podpowiedzieć jak uzyskać tak fantastyczny efekt na schodach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 19.10.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witajcie.. parędziesiąt postów temu pytałem o schody.. mam już zrobione (w sensie wycięte) na wymiar wszystkie trepy schodowe - dębowe, masywne (grubość 40mm, 32cm), ciężkie jak cholera .. w zamyśle miały mieć zaoblone noski ale jak połozyłem na konstrukcji to ogarnęły mnie watpliwości.. takie kanciaste są całkiem fajne.. no i mam dylemat.. schody będą używane kilka razy dziennie, nie ma na górze pokojów i zastanawiam się czy je zaoblać frezarką? jesli tak to jakim frezem żeby pasowało? a jak nie to czy tylko krawędź papierem ściernym przejechać czy jeszcze coś? aha - i chyba chcemy woskowane albo olejowane w kolorze naturalnym zamiast lakieru.. nie wiem tylko czy to dobry pomysł.. Zafrezować nosek promieniem R 3 mm, będzie nie za bardzo zaokrąglone, a bezpiecznie pod względem ścierania krawędzi, przy nosku R3 lepszy lakier, olej łatwiejszy do starcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 20.10.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Renti, to jest dąb,albo olejowany jakimś olejem koloryzującym,albo bejca +lakierNie widać dokładnie,ale skłaniam się ku temu drugiemuStolarz powinien dobrać to bez problemu Edytowane 20 Października 2014 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda912 05.11.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 evee, pisałam juz w tylu wątkach, że nie mogę znaleźć gdzie ja też o to pytałam. Podpowiesz? Co do schodów, to zostały wyszczotkowane, pokryte jedną warstwą ciemnego a na to jasny szary, chyba 7027 z ral. Widziałam próbkę i wyglądalo całkiem ładnie, jutro przyjeżdżają gotowe schody na montaż i muszę załatwić sobie jakieś prochy uspokajajace, zeby to jakoś znieść, bo jeśli znowu wyjdzie brzydko, to już wiecej stolarz raczej poprawiać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eveee 06.11.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 o tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168786-NASZE-WN%C4%98TRZA-W-SZARO%C5%9ACIACH-zdj%C4%99cia-realizacji-naszych-forumowicz%C3%B3w-D/page108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda912 06.11.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dzięki, jakoś nie mogłam znaleźć tej mojej wypowiedzi, w zbyt wielu wątkach się udzielam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 07.11.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Witajcie,Mam zagwozdkę od jakiegoś czasu z powodu starych schodów w domu. Rozbudowałem piętro domu, dzięki czemu stanąłem w obliczu braku balustrady na odcinku jakieś 2,55 metra (na piętrze). Niestety, będę musiał wymienić również starą balustradę z tralkami) prowadzącą na piętro, żeby to jakoś wyglądało. Istniejące schody są bardzo stare - zrobione ok. 1930 roku, ale w dobrym stanie. Problem w tym, że one, jak i balustrada z tralkami są pomalowane olejnicą.I teraz chciałbym dowiedzieć się u was, z jakiego rzędu kosztami mam się liczyć w przypadku:1/ zrobienia samych balustrad z tralkami + 3 słupy na odcinku 6,2 metra (łączna długość), czyli jaka cena materiałów i cena z robocizną? Jako materiał dąb, jesion lub buk, z preferencją na 2 pierwsze.2/ wymiany całych schodów (wraz z bocznymi obiciami - odcinek schodów to jakieś 4,1 metra, wymiary balustrad jak w pkt 1. Szerokość schodka 90 cm, wysokość stopnia 20 cm, grubość stopnia 4 cm. Ilość stopni = 13.Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Mam niedługo spotkanie ze stolarzem i chciałbym wiedzieć co i jak negocjować. A nie mam pojęcia jakie są dziś ceny. Edytowane 7 Listopada 2014 przez mannix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts