Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Mam zagwozdkę od jakiegoś czasu z powodu starych schodów w domu. Rozbudowałem piętro domu, dzięki czemu stanąłem w obliczu braku balustrady na odcinku jakieś 2,55 metra (na piętrze). Niestety, będę musiał wymienić również starą balustradę z tralkami) prowadzącą na piętro, żeby to jakoś wyglądało. Istniejące schody są bardzo stare - zrobione ok. 1930 roku, ale w dobrym stanie. Problem w tym, że one, jak i balustrada z tralkami są pomalowane olejnicą.

I teraz chciałbym dowiedzieć się u was, z jakiego rzędu kosztami mam się liczyć w przypadku:

1/ zrobienia samych balustrad z tralkami + 3 słupy na odcinku 6,2 metra (łączna długość), czyli jaka cena materiałów i cena z robocizną? Jako materiał dąb, jesion lub buk, z preferencją na 2 pierwsze.

2/ wymiany całych schodów (wraz z bocznymi obiciami - odcinek schodów to jakieś 4,1 metra, wymiary balustrad jak w pkt 1. Szerokość schodka 90 cm, wysokość stopnia 20 cm, grubość stopnia 4 cm. Ilość stopni = 13.

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Mam niedługo spotkanie ze stolarzem i chciałbym wiedzieć co i jak negocjować. A nie mam pojęcia jakie są dziś ceny.

Myślę, że tu możesz pytać o doświadczenia z przebudową, odbudową i renowacją :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162853-Stulatek-Kubelk%C3%B3w/page198

witajcie a tak wygladaja nasze schody wystajace ze ściany :)

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1254321_image-fb2297ecac2a334f0db070ca4e21efb6a7957552e777dcbb5a36db70b4b20803-V.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1254322_image-43e7145deabc48076b14f2ec79ea2aed53b5859a6c35d9f418b18f1db06b5c19-V.jpg

chcąc takie schody trzeba pomyslec o tym już na etapie budowy aby najlepiej postawic ściane z żelbetonu a nie porothermu jak reszta wowczas jest pewnosc ze schody beda slużyć przez lata :) etap montazu jest etapowy wpierw bolce system w sciane i dopiero trepy,stopnie co do balustrady to pewnie nie ale moze zalozym porecz na balustrade taka drewniana nakladke na szybe aczkolwiek z drugiej str za czesto na gore sie nie chodzi :) wiec raz na tydzien Karcherem mozna szybe umyc fajne rozwiazanie do mycia szyb, prysznica:)

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258690_image-6ede28221c30f49bd6d317eaa7dcd412dd17f9708968baad24152148a73e5df5-V.jpg

Edytowane przez pilkarzyk66

Hej Lasek :) warto zapamiętać, prawda :) chcesz linka do oryginalnych fotek?

Widzę nowych gości w wątku :) poczytajcie trochę wstecz o takich schodach. Wcale nie trzeba mieć żelbetowej ściany. Forumowi stolarze - spece od schodów - zrobią je w oparciu o każdą ścianę. LasekD, Yarkwood, Per*hod i jeszcze kilku wiedzą jak.

Zajrzyjcie na jedną z ostatnich stron wątku Chloe. U niej właśnie ostatnio jeden z forumowych stolarzy takie schody zmontował. Nie podaję nicka, bo mnie skleroza dopadła, wielkie przepraszam. Mam tylko iPhona w tej chwili pod ręką :(

Edytowane przez pestka56

te trepy to z drewna są? czy betonowe i obłożone drewnem?

Czytamy dokladnie moj drogi napisalem najlepiej jak jest sciana żelbotonowa bo trwalosc ich bedzie nie do porownanoa anizeli chociazby w porothermie sam pomysl po 5latach uzytkowania gdzie szybciej peknie sciana czy zmieni sie kat nachylenia trepa.?

Co do trepow artur to sa to drewniane i nie ma zadego betonu a rodzaj drewnaod wyboru do koloru od ssosny po egzotyczne ale wtedy koszt schodow wzrasta o 100%