Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

LasekD pozwolę sobie wykorzystać Twoje zdjęcie do mojego pytania.

W jaki sposób zakończyć schody przy ścianie, by nie bylo tej listwy ochraniającej z boku?

Robiliśmy niejednokrotnie bez cokołu przy ścianie

Czy się będzie brudzić ściana-nie wiem

Przy myciu schodów pewnie trzeba będzie trochę uważać,

ale bez przesady,nie trzeba jeździć mopem za każdym razem przy ścianie:)

Coraz bardziej popularne stają się schody półkowe i tam nigdy nie robi się cokołów,

a jednak ich właściciele jakoś je myją:yes:

Jak chcecie bez obróbki,to tak róbcie

Przecież stolarz ich nie będzie mył,więc niech się tak tym nie martwi;)

P1040186.JPGSDC10020.jpg

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

LasekD pozwolę sobie wykorzystać Twoje zdjęcie do mojego pytania.

W jaki sposób zakończyć schody przy ścianie, by nie bylo tej listwy ochraniającej z boku? ( na zdjęciu z prawej strony) Stolarz, z którym rozmawiałam twierdzi , że ściana będzie się brudzić i ogólnie będzie do kitu i sugeruje robienie listwy , lub wkuwanie jej pod tynk . Odradza nam kładzenie samych trepów ,bez bocznej ochrony.

Robiliśmy niejednokrotnie bez cokołu przy ścianie

Czy się będzie brudzić ściana-nie wiem

Przy myciu schodów pewnie trzeba będzie trochę uważać,

ale bez przesady,nie trzeba jeździć mopem za każdym razem przy ścianie:)]

Ja ma tak zrobione schody ze nie ma tych cokolików bocznych :yes: Tak chciałam, tak mi sie podobało :rolleyes: Słysząłam od kilku osob ostrzeżenia ze bedzie niepraktyczne, ściana sie będzie brudzić itp ...wystarczy tylko z wieksza uwagą przecierać schody i jest idealnie :rolleyes:

Witam,

jestem na forum pierwszy raz. Powód oczywisty - schody - no i "schody przede mną". Mamy do wykonania schody zabiegowe na beton i drugie na strych: U też zabiegowe ale samonośne. Mąż upiera się przy całych drewnianych na strych. Ale ja mam dylemat. Bo mamy mieć na podłodze panele i boję się że wszystko wyjdzie jakby było w drewnie. Może coś poradzicie. Przejrzałam ten wątek - jesteście ekspertami. Oddaję się w wasze ręce. Do tego otwor na strych jest minimalny: 130cm przy wejściu, 170cm na wyjściu. (bo na wejściu mają być trochę cofnięte schody - mało miejsca na korytarzu) szerokość otworu 150 . wys pomieszczenia 280 cm w tym 25 cm gr. stropu. Schody mają być policzkowe. Ja bym zrobiła policzki metalowe. Pytalam już o wycenę i przyznam ze ciemno przede mną... Może znacie dobrego fachowca w okolicach wawy, raczej prawy brzeg:). I w ogole proszę o radę jak do tego podejść żeby było i dobrze, wygodnie i przystępnie cenowo.

Witam,

jestem na forum pierwszy raz. Powód oczywisty - schody - no i "schody przede mną". Mamy do wykonania schody zabiegowe na beton i drugie na strych: U też zabiegowe ale samonośne. Mąż upiera się przy całych drewnianych na strych. Ale ja mam dylemat. Bo mamy mieć na podłodze panele i boję się że wszystko wyjdzie jakby było w drewnie. Może coś poradzicie. Przejrzałam ten wątek - jesteście ekspertami. Oddaję się w wasze ręce. Do tego otwor na strych jest minimalny: 130cm przy wejściu, 170cm na wyjściu. (bo na wejściu mają być trochę cofnięte schody - mało miejsca na korytarzu) szerokość otworu 150 . wys pomieszczenia 280 cm w tym 25 cm gr. stropu. Schody mają być policzkowe. Ja bym zrobiła policzki metalowe. Pytalam już o wycenę i przyznam ze ciemno przede mną... Może znacie dobrego fachowca w okolicach wawy, raczej prawy brzeg:). I w ogole proszę o radę jak do tego podejść żeby było i dobrze, wygodnie i przystępnie cenowo.

Kaśka pytaj naszego mazowieckiego LaskaD :) Masz jego posty kilka pozycji wcześniej. No, widać, że nie poczytałaś wszedłszy na forum :) On na pewno coś poradzi i cenę będziesz mieć rozsądną. Jest tu jeszcze kilku innych świetnych stolarzy, więc pisz do nich na priv, wymieniam, żebyś nie szukała: Per*hod, Kaiser, Yarkwood. Jeśli się nie dogadasz, to przynajmniej radę dostaniesz solidną.

Pokaż plany przestrzeni okołoschodowych i podaj wysokości poziomów od wylewki do wylewki razem z grubością stropów. Te wymiary, które podałaś to za mało, bo coś kombinować.

ale fajnie, że od razu odpisujecie. Oczywiście wklejam zdjęcie poprawione własnoręcznie /od razu wybaczcie jakość/. Podaję jeszcze raz wys. 280 cm wraz ze stropem (25cm) od wylewki do wylewki.

Marzą mi się te dwie pary schodów z podobną barierką, taką drewnianą prostą z relingami poprzecznymi, cos takiego jak na zdjęciach /od razu przepraszam za wykorzystanie zdjęć, już nie pamiętam skąd je wzięłam/. Chcieliśmy dębowe schody w naturalnym odcieniu. Nie wiem czy to wszystko wyjdzie..

Oczywiście poproszę o wycenę forumowiczowych stolarzy ale muszę pewnie sprecyzować? Poza tym największy problem chyba w tym, ze te na strych wyjdą bardzo strome a ja mam małe dzieci: confused:

20150213_200102kopia.jpg

images.jpg

schody_zabiegowe_buk_4_01.jpg

Coraz bardziej popularne stają się schody półkowe i tam nigdy nie robi się cokołów,

a jednak ich właściciele jakoś je myją:yes:

Jak chcecie bez obróbki,to tak róbcie

Przecież stolarz ich nie będzie mył,więc niech się tak tym nie martwi;)

[ATTACH=CONFIG]304211[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304212[/ATTACH]

I tu się nie zgodzę Panie Kolego :)

Przy półkowych też można zrobić cokoliki...gdy sobie o tym przypomnę to zgroza. Masa biegania i docinania, sprawdzania...potem znowu docinania. Nasi stolarze wypowiadają się o cokołowaniu półkowych conajmniej niechętnie :)

ale nasz klient nasz pan.

DSC_0574.jpgDSC_0576.jpg

Nie powiem, żeby mi się takie z cokolikami podobało. Już prędzej zrobiłabym jedną długą deskę na ścianie i w niej osadzone schody. Bo, rozumiem, że to strach inwestorki przed mokrą ścierką spowodował, że musiałeś się Kaiser tyle namęczyć :)

Nie powiem, żeby mi się takie z cokolikami podobało. Już prędzej zrobiłabym jedną długą deskę na ścianie i w niej osadzone schody. Bo, rozumiem, że to strach inwestorki przed mokrą ścierką spowodował, że musiałeś się Kaiser tyle namęczyć :)

No niestety, cokoły zniszczyły cały efekt pięknych schodów.

Wczoraj skończone, niestety zdjęcia liche ;(

Untitled-1.jpg

Przy półkowych też można zrobić cokoliki...gdy sobie o tym przypomnę to zgroza. Masa biegania i docinania, sprawdzania...potem znowu docinania. Nasi stolarze wypowiadają się o cokołowaniu półkowych conajmniej niechętnie :)

[ATTACH=CONFIG]304849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304850[/ATTACH]

a widzicie te mikro-mini lampeczki przy schodach i przy drzwiach???

to cokolwiek daje światła jak inne pogaszone???

a widzicie te mikro-mini lampeczki przy schodach i przy drzwiach???

to cokolwiek daje światła jak inne pogaszone???

Może tam jakiś super led siedzi, albo halogen, albo ksenon co daje 1000 luxów. :)

No niestety, cokoły zniszczyły cały efekt pięknych schodów.

Wczoraj skończone, niestety zdjęcia liche ;(

[ATTACH=CONFIG]304855[/ATTACH]

Per*hod, poproszę o opis :) Z czego te schody, znaczy stopnie :)

[ATTACH=CONFIG]304849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304850[/ATTACH]

Co do cokolików to rzecz gustu - jednemu się podobają blondynki drugiemu brunetki.:rolleyes: Mnie co prawda też one do gustu nie przypadają ale jak KAISER sam wspomniał klient sobie życzył klient ma. Natomiast ledy bardzo dobra sprawa. Obecnie w domu mam taką 1W i w nocy doskonale pokazuje drogę do kibelka.

Co do cokolików to rzecz gustu - jednemu się podobają blondynki drugiemu brunetki

Co do "maści" płci pięknej pełna zgoda:yes:

ale cokoły przy schodach półkowych to zgroza

Nie wiem jak komuś może się to podobać:sick:

KAISER zrobił piękne schody,ale te cokoły zepsuły efekt

Kosztowały pewnie nie mało,więc w mojej opinii szkoda kasy

Ale cóż,klient nasz pan:)

I dlatego dzisiejsze,prosto z pieca,z cokolikami ma się rozumieć;)

i balustradą Venus_m,w nieco innym wydaniu

SDC11763.jpgSDC11781.jpgSDC11813.jpgSDC11730.jpg

Edytowane przez LasekD