LasekD 13.02.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 LasekD pozwolę sobie wykorzystać Twoje zdjęcie do mojego pytania. W jaki sposób zakończyć schody przy ścianie, by nie bylo tej listwy ochraniającej z boku? Robiliśmy niejednokrotnie bez cokołu przy ścianie Czy się będzie brudzić ściana-nie wiem Przy myciu schodów pewnie trzeba będzie trochę uważać, ale bez przesady,nie trzeba jeździć mopem za każdym razem przy ścianie:) Coraz bardziej popularne stają się schody półkowe i tam nigdy nie robi się cokołów, a jednak ich właściciele jakoś je myją Jak chcecie bez obróbki,to tak róbcie Przecież stolarz ich nie będzie mył,więc niech się tak tym nie martwi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 13.02.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 LasekD pozwolę sobie wykorzystać Twoje zdjęcie do mojego pytania. W jaki sposób zakończyć schody przy ścianie, by nie bylo tej listwy ochraniającej z boku? ( na zdjęciu z prawej strony) Stolarz, z którym rozmawiałam twierdzi , że ściana będzie się brudzić i ogólnie będzie do kitu i sugeruje robienie listwy , lub wkuwanie jej pod tynk . Odradza nam kładzenie samych trepów ,bez bocznej ochrony. Robiliśmy niejednokrotnie bez cokołu przy ścianie Czy się będzie brudzić ściana-nie wiem Przy myciu schodów pewnie trzeba będzie trochę uważać, ale bez przesady,nie trzeba jeździć mopem za każdym razem przy ścianie:)] Ja ma tak zrobione schody ze nie ma tych cokolików bocznych Tak chciałam, tak mi sie podobało Słysząłam od kilku osob ostrzeżenia ze bedzie niepraktyczne, ściana sie będzie brudzić itp ...wystarczy tylko z wieksza uwagą przecierać schody i jest idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.02.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 a jak te cokoliki boczne są montowane? wcześniej niż stopnie czy potem docinane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka w 13.02.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Witam,jestem na forum pierwszy raz. Powód oczywisty - schody - no i "schody przede mną". Mamy do wykonania schody zabiegowe na beton i drugie na strych: U też zabiegowe ale samonośne. Mąż upiera się przy całych drewnianych na strych. Ale ja mam dylemat. Bo mamy mieć na podłodze panele i boję się że wszystko wyjdzie jakby było w drewnie. Może coś poradzicie. Przejrzałam ten wątek - jesteście ekspertami. Oddaję się w wasze ręce. Do tego otwor na strych jest minimalny: 130cm przy wejściu, 170cm na wyjściu. (bo na wejściu mają być trochę cofnięte schody - mało miejsca na korytarzu) szerokość otworu 150 . wys pomieszczenia 280 cm w tym 25 cm gr. stropu. Schody mają być policzkowe. Ja bym zrobiła policzki metalowe. Pytalam już o wycenę i przyznam ze ciemno przede mną... Może znacie dobrego fachowca w okolicach wawy, raczej prawy brzeg:). I w ogole proszę o radę jak do tego podejść żeby było i dobrze, wygodnie i przystępnie cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.02.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Witam, jestem na forum pierwszy raz. Powód oczywisty - schody - no i "schody przede mną". Mamy do wykonania schody zabiegowe na beton i drugie na strych: U też zabiegowe ale samonośne. Mąż upiera się przy całych drewnianych na strych. Ale ja mam dylemat. Bo mamy mieć na podłodze panele i boję się że wszystko wyjdzie jakby było w drewnie. Może coś poradzicie. Przejrzałam ten wątek - jesteście ekspertami. Oddaję się w wasze ręce. Do tego otwor na strych jest minimalny: 130cm przy wejściu, 170cm na wyjściu. (bo na wejściu mają być trochę cofnięte schody - mało miejsca na korytarzu) szerokość otworu 150 . wys pomieszczenia 280 cm w tym 25 cm gr. stropu. Schody mają być policzkowe. Ja bym zrobiła policzki metalowe. Pytalam już o wycenę i przyznam ze ciemno przede mną... Może znacie dobrego fachowca w okolicach wawy, raczej prawy brzeg:). I w ogole proszę o radę jak do tego podejść żeby było i dobrze, wygodnie i przystępnie cenowo. Kaśka pytaj naszego mazowieckiego LaskaD Masz jego posty kilka pozycji wcześniej. No, widać, że nie poczytałaś wszedłszy na forum On na pewno coś poradzi i cenę będziesz mieć rozsądną. Jest tu jeszcze kilku innych świetnych stolarzy, więc pisz do nich na priv, wymieniam, żebyś nie szukała: Per*hod, Kaiser, Yarkwood. Jeśli się nie dogadasz, to przynajmniej radę dostaniesz solidną. Pokaż plany przestrzeni okołoschodowych i podaj wysokości poziomów od wylewki do wylewki razem z grubością stropów. Te wymiary, które podałaś to za mało, bo coś kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 13.02.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Mamy do wykonania schody zabiegowe na beton i drugie na strych: U też zabiegowe ale samonośne. Te na strych będą nad tymi betonowymi,czy w innym miejscu No i tak jak napisała @pestka,jakiś plan albo szkic z wymiarami by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka w 13.02.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 ale fajnie, że od razu odpisujecie. Oczywiście wklejam zdjęcie poprawione własnoręcznie /od razu wybaczcie jakość/. Podaję jeszcze raz wys. 280 cm wraz ze stropem (25cm) od wylewki do wylewki. Marzą mi się te dwie pary schodów z podobną barierką, taką drewnianą prostą z relingami poprzecznymi, cos takiego jak na zdjęciach /od razu przepraszam za wykorzystanie zdjęć, już nie pamiętam skąd je wzięłam/. Chcieliśmy dębowe schody w naturalnym odcieniu. Nie wiem czy to wszystko wyjdzie.. Oczywiście poproszę o wycenę forumowiczowych stolarzy ale muszę pewnie sprecyzować? Poza tym największy problem chyba w tym, ze te na strych wyjdą bardzo strome a ja mam małe dzieci: confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urbis 14.02.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 a jak te cokoliki boczne są montowane? wcześniej niż stopnie czy potem docinane? Potem docinane, przyklejane najczęściej na klej montażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.02.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Potem docinane, przyklejane najczęściej na klej montażowy. a jak noski stopni wystają nad podstopnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 14.02.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 To się zacina nosek żeby wszedł cokół (ale do tego potrzebny dobry sprzęt), albo specjalne cokoły z wybraniem na nosek-gorzej z zabiegami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAISER 17.02.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Coraz bardziej popularne stają się schody półkowe i tam nigdy nie robi się cokołów, a jednak ich właściciele jakoś je myją Jak chcecie bez obróbki,to tak róbcie Przecież stolarz ich nie będzie mył,więc niech się tak tym nie martwi;) [ATTACH=CONFIG]304211[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304212[/ATTACH] I tu się nie zgodzę Panie Kolego Przy półkowych też można zrobić cokoliki...gdy sobie o tym przypomnę to zgroza. Masa biegania i docinania, sprawdzania...potem znowu docinania. Nasi stolarze wypowiadają się o cokołowaniu półkowych conajmniej niechętnie ale nasz klient nasz pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie powiem, żeby mi się takie z cokolikami podobało. Już prędzej zrobiłabym jedną długą deskę na ścianie i w niej osadzone schody. Bo, rozumiem, że to strach inwestorki przed mokrą ścierką spowodował, że musiałeś się Kaiser tyle namęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 17.02.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie powiem, żeby mi się takie z cokolikami podobało. Już prędzej zrobiłabym jedną długą deskę na ścianie i w niej osadzone schody. Bo, rozumiem, że to strach inwestorki przed mokrą ścierką spowodował, że musiałeś się Kaiser tyle namęczyć No niestety, cokoły zniszczyły cały efekt pięknych schodów. Wczoraj skończone, niestety zdjęcia liche ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 17.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 I tu się nie zgodzę Panie Kolego Przy półkowych też można zrobić cokoliki...gdy sobie o tym przypomnę to zgroza. Masa biegania i docinania, sprawdzania...potem znowu docinania. Nasi stolarze wypowiadają się o cokołowaniu półkowych conajmniej niechętnie ale nasz klient nasz pan. [ATTACH=CONFIG]304849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304850[/ATTACH] a widzicie te mikro-mini lampeczki przy schodach i przy drzwiach??? to cokolwiek daje światła jak inne pogaszone??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 17.02.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 No niestety, cokoły zniszczyły cały efekt pięknych schodów. zgadzam się , niestety nie wygląda to juz tak super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 a widzicie te mikro-mini lampeczki przy schodach i przy drzwiach??? to cokolwiek daje światła jak inne pogaszone??? Może tam jakiś super led siedzi, albo halogen, albo ksenon co daje 1000 luxów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 No niestety, cokoły zniszczyły cały efekt pięknych schodów. Wczoraj skończone, niestety zdjęcia liche ;( [ATTACH=CONFIG]304855[/ATTACH] Per*hod, poproszę o opis Z czego te schody, znaczy stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 I tu się nie zgodzę Panie Kolego Przy półkowych też można zrobić cokoliki...gdy sobie o tym przypomnę to zgroza. Masa biegania i docinania, sprawdzania...potem znowu docinania. Nasi stolarze wypowiadają się o cokołowaniu półkowych conajmniej niechętnie ale nasz klient nasz pan. [ATTACH=CONFIG]304849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304850[/ATTACH] Co do cokolików to rzecz gustu - jednemu się podobają blondynki drugiemu brunetki. Mnie co prawda też one do gustu nie przypadają ale jak KAISER sam wspomniał klient sobie życzył klient ma. Natomiast ledy bardzo dobra sprawa. Obecnie w domu mam taką 1W i w nocy doskonale pokazuje drogę do kibelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 17.02.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Per*hod, poproszę o opis Z czego te schody, znaczy stopnie To lakierowane drewno, w wersji lux za dyszkę więcej można by wykonać okładzinę staron/corian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Co do cokolików to rzecz gustu - jednemu się podobają blondynki drugiemu brunetki Co do "maści" płci pięknej pełna zgoda:yes: ale cokoły przy schodach półkowych to zgroza Nie wiem jak komuś może się to podobać KAISER zrobił piękne schody,ale te cokoły zepsuły efekt Kosztowały pewnie nie mało,więc w mojej opinii szkoda kasy Ale cóż,klient nasz pan:) I dlatego dzisiejsze,prosto z pieca,z cokolikami ma się rozumieć i balustradą Venus_m,w nieco innym wydaniu Edytowane 17 Lutego 2015 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts