Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale ten dom pewno nie kosztował mniej :lol2:

p.s. tak patrzę na nie i naprawdę mogłyby stać w rezydencji Alberto Campo Baeza lub innego genialnego architekta, naprawdę chapeau bas :)

63471a44ee561f8bdc236bde0d969129.jpg

Edytowane przez piu

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- wizualizacja to pomysł projektanta, ja podchodzę do tego technicznie i stawiam na pierwszy plan realia i funkcjonalność, a więc wykonałem optymalny projekt techniczny i obróciłem bieg schodów w stronę kuchni właśnie po to aby zbliżając sie do schodów nikt sie o nie nie uderzył głową, projektantka zaakceptowała to ( w 99% realizacji zawsze mama zielone światło i wolną rękę do zmian technicznych na lepsze )

perspektywa może myli ale to zdjęcie pokazuje stan faktyczny...

[ATTACH=CONFIG]326792[/ATTACH]

To u mnie panowie domowi by się nie zmieścili ;) Schody są piękne, doskonale wykonane, jednak nie wygodniej byłoby wchodzić na nie z wejściem z tej strony, jak na drabinę obok? No, ale schody są już zamontowane, a inwestorzy zapewne szczęśliwi :)

To u mnie panowie domowi by się nie zmieścili ;) Schody są piękne, doskonale wykonane, jednak nie wygodniej byłoby wchodzić na nie z wejściem z tej strony, jak na drabinę obok? No, ale schody są już zamontowane, a inwestorzy zapewne szczęśliwi :)

może i byłoby wygodniej ale o punkcie umiejscowienia schodów decyduje świetlik w dachu, (patrz wizualizacja) poprzez który będzie wyjście na dach i taras, tu jest właśnie cały klucz układu schodów, naprawdę trudno było zrobić projekt...

pełen podziw dla projektantki, która to ręcznie rozrysowywała i analizowała możliwe warianty w AutoCad - 3 tygodnie pracy - dla mnie i kolegi zaprojektowanie w StairCon zajęło to jakieś 4 godziny, no ale cóż przynajmniej dziewczyna ma pojęcie o schodach jak mało kto z tej branży - szacun... :)

Teraz nie pamiętam dokładnie wymiarów,ale chyba 27x17x7,

z tm że trochę zachodziły na siebie i stopnie miały 31cm głębokości

Szerokość schodów 115cm

Do schodów 90cm szerokości,belka 36cm będzie za szeroka

Wystarczy 20-25cm

Tu robiłem schody 110cm na belce drewnianej 25cm i grubości stopnia 6cm

[ATTACH=CONFIG]276376[/ATTACH]

Minimalnie uginały się jak szło się przy brzegu

U Ciebie będą 20cm krótsze,więc te 6cm na pewno wystarczy

Jak robisz takie grube stopnie? Są z normalnie z pełnego drewna czy obłogowane? Jak są klejone? Jak popytałem stolarzy to zrobić coś grubszego niż 4cm to już wielki problem.Jak chcę 6cm to musi być klejone z dwóch warstw bo nie maja dostępu do grubszego materiału.

Te schody są z litej klejonki 4+3cm,ale są też inne sposoby klejenia

Z jednego kawałka nie robi się,chociaż nie,niejaki R.Sitek zrobił z jednego i wyszło piorunująco :yes:

Tu wrzucałem fotki finalne http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie&p=6882495&viewfull=1#post6882495

Edytowane przez LasekD

O rany, jakie kosmiczne schody! :) Jeżeli ktoś ma nowoczesny styl, to jak najbardziej, bo są piękne. Ale kiedy ja mam dom pełen staroci i powyginanych nóżek, to bardziej mi pasują takie tradycyjne, kute ładnie powyginane http://www.marmet.waw.pl/balustrady/. Może ktoś stwierdzi, że są staroświeckie, ale ja źle sie czuję w nowoczesnych, sterylnych wnętrzach.

pestka szerokość biegu to 56 cm, na więcej niestety nie było miejsca...

wysokość kondygnacji - 363 cm

głębokość stopnia - 23 cm

wysokość podniesienia - 21,2 cm

może ktoś powie że to mało, może wg książek to drabina, większość powie że są niewygodne...

ale w praktyce jest tak, że inwestorzy chodzą sobie tymi schodami i chwalą sobie komfort używania, a nawet zostało po nich wniesione złożone biurko pod komputer... :)

nieraz projektując schody, patrząc na wymiary, sam sie zastanawiam czy będą wygodne, podczas produkcji na hali, sami twierdzimy że beda mało wygodne w użytkowaniu, a po montażu sami sie dziwimy że są aż tak wygodne, można po nich wnosić skrzynki z narzędziami i nikt sie nie potyka

jak to dobrze ze często teoria mija sie z praktyką...

:)

Dzięki Yarkwood :) to rozwiązuje mój problem ze schodkami-drabiną na poddaszu. Mam tam malutko miejsca na schody i kiedyś trzeba będzie zrobić przyzwoite wejście na 3-ci poziom pod skosem dachowym. Wysokość to tylko 2,8 m. Da się wygospodarować powierzchnię max 120 cm w kwadracie, żeby zmieścić schodki.

Chyba zapomniałeś zrobić podstopnia pod 1 szym stopniem i nad podestem. Pewnie nie starczyło materiału... ?

oszczednosc na czyms musi byc :D

Kaiser, piekne wykonanie :yes:

czy "pierwsza czesc" schodow wisi tylko na zabiegu, czy tez stopnie sa wkrecone do scianek obok?