wojgoc 13.09.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 czerń, biel i szarość... nie robisz schodów w standardowych projektach domów:no::no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elisabetta 14.09.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 czerń, biel i szarość... Baaardzo mi się podobają, a te linki to już mistrzostwo świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spchod 15.09.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 A co myślicie o drewnianych, kamiennych, szklanych czy betonowych ? plus oczywiście balustrada ze szkła czy stali nierdzewnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elisabetta 16.09.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Bardzo proszę o radę jak i czym zabezpieczyć antresolę, by móc mieszkać. Strona estetyczna nieistotna, tylko bezpieczeństwo się liczy. Zostałam wystawiona do wiatru przez wykonawcę schodów i trochę potrwa zanim będę miała inne,,, A ze względów organizacyjnych rodzinnie musimy się przeprowadzić. Zdjęcia już wklejałam, ale może te wyraźniejsze..http://images68.fotosik.pl/1185/e3ca000e9287690fgen.jpg http://images67.fotosik.pl/1186/c139485626d038ebgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarkwood 16.09.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 najprościej kupić 2 arkusze sklejki brzozowej 250x125 - 4 mm klasa III/III ( koszt około 65 zł za arkusz), układ słoja poprzeczny i przykręcić do stropu (mogą być kołki szybkiego montażu 80x6) sklejka ugnie sie dopasowując do stropu łukiem co automatycznie ją wzmocni na przegiecie pionowe, tak że dzieci opierając sie o nią nie będą w stanie jej wypchnąć... mamy szybko, tanio, czysto i co najważniejsze bezpiecznie metoda kilkukrotnie sprawdzona ps. sklejkę wystawiamy ponad strop 95 cm, a pozostałe 30 cm mamy do mocowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elisabetta 17.09.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Dziękuję Ci bardzo Yarkwood. Już biorę się za lokalizowanie sklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 18.09.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 czerń, biel i szarość... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=330510&d=1442162475 Boskie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojku 24.09.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Przeglądam wątek, dech mi zapiera co chwila i tak sobie pomyślałam, że może mi coś doradzicie. Dziś stolarz zaczyna obkładać moje schody. Mają to być schody dywanowe (chociaż nie wiem, czy jak są na betonie to dalej ta nazwa jest adekwatna), dąb belony, po prawej przy ścianie biała biga i na ścianie j biała poręcz drewniana Na razie wygląda to u nas tak Myśleliśmy o balustradach szklanych, ale po wycenie i recenzjach młodych rodziców posiadających takie balustrady odpuściliśmy Więc szukamy czegoś niedrogiego, a efektownego. Chciałabym, aby ta balustrada jak najmniej "przeszkadzała" schodom, tzn żeby ich nie przysłaniała za bardzo i nie przytłaczała, ale jednocześnie była ciekawa. Myślałam o czymś takim jak biała, metalowa, asymetryczna pajęczyna przymocowana do stropu (tak jakby opadająca na schody), albo jakiś asymetryczny arkusz blachy perforowanej, albo widziałam tu też w inspiracjach takie jakby pionowe rury niczym organowe . Czy te moje pomysły nie są zbyt pokraczne? Może mi podpowiecie coś innego? Edytowane 24 Września 2015 przez rojku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 24.09.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Chciałabym prosić o poradę w sprawie montażu stopnic drewnianych na betonowych schodach. Schody mam wylane, barierki są zamontowane od boku, trochę porowata jest powierzchnia stopni. Chcę podstopnie wygładzić i pomalować a potem zamontować same stopnie drewniane jesionowe grubości 4 cm. I teraz pytanie, w jaki sposób najprościej to zrobić? I jeszcze w sprawie zabezpieczenia drewna, czy pod spodem powinno być jakoś zabezpieczone, czym najlepiej ? Chciałabym schody woskować, ewentualnie zabezpieczyć olejowoskiem, gdyż niesamowicie podoba mi się urok woskowanego drewna. Nie wiem czy to jest dobry pomysł, nigdy nie miałam własnych schodów Dzięki z góry za pomocną dłoń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 24.09.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Przeglądam wątek, dech mi zapiera co chwila i tak sobie pomyślałam, że może mi coś doradzicie. Dziś stolarz zaczyna obkładać moje schody. Mają to być schody dywanowe (chociaż nie wiem, czy jak są na betonie to dalej ta nazwa jest adekwatna), dąb belony, po prawej przy ścianie biała biga [ATTACH=CONFIG]331692[/ATTACH] i na ścianie j biała poręcz drewniana [ATTACH=CONFIG]331691[/ATTACH] Na razie wygląda to u nas tak [ATTACH=CONFIG]331693[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]331694[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]331695[/ATTACH] Myśleliśmy o balustradach szklanych, ale po wycenie i recenzjach młodych rodziców posiadających takie balustrady odpuściliśmy Więc szukamy czegoś niedrogiego, a efektownego. Chciałabym, aby ta balustrada jak najmniej "przeszkadzała" schodom, tzn żeby ich nie przysłaniała za bardzo i nie przytłaczała, ale jednocześnie była ciekawa. Myślałam o czymś takim jak biała, metalowa, asymetryczna pajęczyna przymocowana do stropu (tak jakby opadająca na schody), albo jakiś asymetryczny arkusz blachy perforowanej, albo widziałam tu też w inspiracjach takie jakby pionowe rury niczym organowe . Czy te moje pomysły nie są zbyt pokraczne? Może mi podpowiecie coś innego? Pewnie wyda Ci się to niemożliwe, ale to co masz zamiast barierki jest genialne w swej prostocie! I do dywanowych schodów bardzo pasuje moim zdaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojku 24.09.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Dzięki też mi się podoba, ale jest mało stabilne i miało być tymczasowym rozwiązaniem, bo to są poliestrowe sznurki Poza tym co wtedy na piętrze? To samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 24.09.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Dzięki też mi się podoba, ale jest mało stabilne i miało być tymczasowym rozwiązaniem, bo to są poliestrowe sznurki Poza tym co wtedy na piętrze? To samo? Ja bym formę zachowała, zmień tylko materiał na sztywniejszy. Może pręty metalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.09.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Kejt, gdzieś wcześniej (ale w tym roku) Yarkwod i inni spece schodowi wypowiadali się obszernie i szczegółowo podając firmy nawet, o tym czym zabezpieczać schody. Odradzali olej, o wosku też było, że nie będzie tak trwały jak lakier. Ale... ja preferuję olejowosk z tych samych powodów co Ty. Naturalność drewna przede wszystkim. Nawet jeśli się porysuje, czy zacznie ścierać, to olejowosk naprawię bez większego problemu nawet sama. W końcu z podłogą i parapetami daję radę Rojku, ten biały pochwyt na ścianie To schody wykonane przez Lasek D. Podrzucam jeszcze inne pochwyty - zagłębione w ścianie nie zabierają miejsca w szerokości schodów. Wstawiałam to już kiedyś w tym wątku. Proste rozwiązanie z mocno napiętą siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis26 24.09.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Chciałabym prosić o poradę w sprawie montażu stopnic drewnianych na betonowych schodach. Schody mam wylane, barierki są zamontowane od boku, trochę porowata jest powierzchnia stopni. Chcę podstopnie wygładzić i pomalować a potem zamontować same stopnie drewniane jesionowe grubości 4 cm. I teraz pytanie, w jaki sposób najprościej to zrobić? I jeszcze w sprawie zabezpieczenia drewna, czy pod spodem powinno być jakoś zabezpieczone, czym najlepiej ? Chciałabym schody woskować, ewentualnie zabezpieczyć olejowoskiem, gdyż niesamowicie podoba mi się urok woskowanego drewna. Nie wiem czy to jest dobry pomysł, nigdy nie miałam własnych schodów Dzięki z góry za pomocną dłoń! Witam, weź po uwagę, że takie podstopnie mogą się brudzić i utrzymanie czystości będzie problematyczne, także ja bym odradzał. Stopnie koniecznie muszą być od spodu polakierowane lub zabezpieczone preparatem przeciw wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojku 24.09.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) pestka56 ten pochwyt podświetlany jest super, ale niestety mój mąż nie dał się przekonać i mamy 7 światełek, które będą nad bigą Ale straszyć też może nie będzie A jakby tak taki ażurowy panel dziabnąć? Edytowane 24 Września 2015 przez rojku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.09.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Witam, weź po uwagę, że takie podstopnie mogą się brudzić i utrzymanie czystości będzie problematyczne, także ja bym odradzał. Stopnie koniecznie muszą być od spodu polakierowane lub zabezpieczone preparatem przeciw wilgoci. Elvis, a co ma piernik do wiatraka? Tzn. dlaczego twoim zdaniem olejowosk ma być zły? I po kiego grzyba zabezpieczać przeciw wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis26 24.09.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Ja nie mówie o olejowosku, ale o pomyśle Kejt_R na niewykańczanie podstopnic drewnem/mdfem tylko zostawienie otynkowanych i pomalowanie farbą. Wydaje mi się, że stopnie powinny być zabezpieczone również od spodu aby drewno nie ciągnęło wilgoci. Na tej samej zasadzie producenci drzwi drewnianych zalecają obecnie aby futryny lakierować przed montażem i z wszystkich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 25.09.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Witam, weź po uwagę, że takie podstopnie mogą się brudzić i utrzymanie czystości będzie problematyczne, także ja bym odradzał. Stopnie koniecznie muszą być od spodu polakierowane lub zabezpieczone preparatem przeciw wilgoci. W takim razie polakierujemy od spodu. A co do brudzenia, pomaluję farbą zmywalną, może nawet na kolorowo. Być może jeszcze się zdecyduję na jakieś wzorzyste płyteczki na podstopnie, w każdym razie drewno ma być tylko na stopnicach. Pestko, dzięki, będę zatem szukać cierpliwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojku 26.09.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 (edytowane) Jeszcze jedna prośba. Gdybym chciała zrobić tak jak na obrazku (po macoeszmu zrobione, ale tak tylko poglądowo) to jak zrobić barierkę na górze, żeby to nie wyglądało jak koszmarek? Edytowane 26 Września 2015 przez rojku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Elvis, Kejt są środki do zabezpieczania betonu, żeby nie chwytała wilgoci. Ale ja nie wiem jak to się tak naprawdę robi. Może dobrze byłoby zapytać stolarzy naszych, np. Laska. Jak nie zaglądają tu, to na priv, bo zajęci, to w końcu sezon schodowy Rojku, byłaś u mnie na pintereście w „going up & down” ? Mam tam sporo rozwiązań z podobnymi układami. Popatrz Ten układ z zagiętą w trójkąt pochwytem też znajdziesz w co najmniej dwóch różnych kadrach. O ile pamiętam to jest też widok góry tego samego lub podobny. To kombinowałyśmy u Belgijskiej Pralinki. Nie mam zdjęć reszty rozwiązania, ale jeśli ją zapytasz na pewno Ci pokaże. To w pewnym sensie podobny zamysł jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts