Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka ale po co skoro po kliknięciu na fotkę u Per*hoda fotki się wyświetlają powiększone i w dodatku nawet większe niż te które ty wstawiłaś?

Plusiczku, bo od razu widać duże, a te co wstawiłam też można jeszcze powiększyć klikając prawym przyciskiem myszy i „view image” :)

przekopałam wątek i nie znalazłam pomysłu na moje schody. może ktoś coś podopowie? konstrukcja będzie betonowa, bo za ścianką na poziomie parteru jest garaż. za zakrętem wolałabym nie dawać tej ścianki do samej góry bo robi mi sie okropny tunel. marzyłam o ładnych schodach a tu wydaje sie że pola do popisu nie ma :(

m.0008.jpg

Witam,

szukam wykonawcy schodów dywanowych ponieważ wcześniej umówiony stolarz stwierdził, że nie robił takich schodów i jednak nie podejmie się realizacji (niestety powiedział to po pół roku od zamówienia). Złożyłem kilka zapytań do wykonawców i rozsądny termin realizacji podano mi w dirmie WiR (p. Majoch) schody-wir.pl - czy macie jakieś opinie na temat tego wykonawcy ponieważ nie mogę nic konkretnego znaleźć w internecie a nie jest On z moich okolic więc nie mam kogo podpytać.

Bardzo proszę o opinie na priv. Cena jest spora więc nie chciałbym ryzykować w ciemno.

Pozdrawiam

przekopałam wątek i nie znalazłam pomysłu na moje schody. może ktoś coś podopowie? konstrukcja będzie betonowa, bo za ścianką na poziomie parteru jest garaż. za zakrętem wolałabym nie dawać tej ścianki do samej góry bo robi mi sie okropny tunel. marzyłam o ładnych schodach a tu wydaje sie że pola do popisu nie ma :(

[ATTACH=CONFIG]356839[/ATTACH]

Pokaż ten kawałek planu, który dotyczy schodów. Inaczej wszystko będzie tylko gdybaniem.

Dość niepozorne schody dywanowe ale jednak to jedna z naszych trudniejszych realizacji. Największym problemem na każdym etapie produkcji i montażu były ich gabaryt, charakterystyczny bardziej dla schodów przemysłowych niż domowych. Otwór 8 m x 1,5 m i wysokość 4,4 m. Do tego były to 2 piętra nad sobą w apartamencie na 3 piętrze, bez możliwości transportu szyb windą. Wymagały wybudowania specjalnej stalowej konstrukcji ściany oraz zamówienia dźwigu do transportu szyb. Szyba Optiwhite, pochwyt z podświetleniem led.

DSC_0049.jpg

DSC_0069.jpg

Mam kilka dylematów może ktoś będzie mógł mi sprzedać kilka pomysłów coś podpowiedzieć.

Ograniczeniem jest budżet, no niestety  ale choć podobają mi się szklane balustrady nie wyobrażam ich sobie w swoim domu – trójka małych dzieci i próba utrzymania w czystości trzech dużych przeszkleń w salonie utwierdziły mnie w przekonaniu że szklana balustrada najbardziej podoba mi się u kogoś  … no ale miało być o tym czego chcę a nie o tym czego nie mogę.

- chciałabym schody klasyczne takie na które można położyć dywan, takie przy których w oczy nie będą razić dwie barierki zabezpieczające przed dziećmi . Zastanawiałam się nawet nad rezygnacją ze stopnic drewnianych i przyklejeniem wykładziny dywanowej bezpośrednio do betonu. Trochę boję się efektu schodów hotelowych, no i wykładziny przyklejonej już tak łatwo nie wypiorę 

Czy macie doświadczenie z klejoną do betonu wykładziną?

- schody mają chyba 17 stopni, dwa zabiegi i teraz myślę że są dość wąskie. Barierka musi być subtelna, dość szczelna (żeby głowa nie przeszła) nie zabierająca zbyt wiele miejsca, prosta w formie.

- zastanawiam się z jakiego drewna robić stopnice skoro docelowo chciałabym położyć chodnik.? Co będzie w miarę przyzwoite a mnie nie zrujnuje finansowo?

-s koro planuje chodnik to czy stopnica powinna licować z podstopnicą czy jednak wystawać? Czy przy wystających stopnicach chodnik nie będzie się przesuwał, nie podobają mi się mocowania metalowe przytrzymujące chodnik (przepraszam nie wiem jak to się fachowo nazywa), wolałabym ich uniknąć.

- barierkę i tralki przymocowuje się do stopnicy a w przypadku schodów dywanowych bezpośrednio do betonu, tak?

• 2 weeks później...

geno83 mamy identyczne schody co prawda ze spocznikiem ale kolor, barierki bardzo podobne.

Ania i Tomek - mamy podobne do tych powyżej, również mamy troje dzieci i mieliśmy barierki ochronne. Jakoś strasznie mnie nie raziły - przyzwyczaiłam się - teraz je demontujemy - nasze dwuletnie dziecko potrafi je doskonale otwierać, śmiga po schodach z oburzeniem, że nie chce pomocy., itp.

Nasze schody były wrzucone kiedyś na ten wątek z barierkami. Schody są łatwe w utrzymaniu czystości, ścieram je wilgotną szmatką i zajmuje mi to 5 min. Nie wiem dlaczego koniecznie chcesz wykładzinę ale uważam że będzie to się dużo gorzej czyściło niż drewno.

• 3 weeks później...
wygląda na to że mam jakiś nadnaturalny talent do uśmiercania wątków..... gdzie o coś nie zapytam tam ludzie przestają zaglądać :(

Aniu, przez jakiś czas nie dostawałam powiadomień, a stolarze mają teraz sezon i pracy po kokardę. Pewnie dlatego wątek przysnął ;)

PIU i ja bardzo często wstawiałyśmy na tym wątku schodowe inspiracje. Spróbuj poszukać wyszukiwarką „Przeszukaj temat”.

Znajdziesz tam także schody z wykładzinami, które wcale nie wyglądają jak hotelowe. Wszystko zależy od kontekstu w jakim się znajdą.

Jeśli masz dobrze gładko zrobiony beton, to możesz kleić wykładzinę do niego.

Jeśli zdecydujesz się na drewno, to stopnice i podstopnice możesz położyć na oba sposoby. Nie przeszkadza to kładzeniu dywanu.7ac08c3ec394649a56d23bc643942516.jpg Można też położyć same stopnie, bez podstopnic :)

O ile do betonu lepiej przykleić, to do drewna można zamocować tak, że będzie można zdjąć do prania. Chociaż tym akurat bym się nie sugerowała. Zawsze za rozsądne pieniądze wynajmiesz firmę, która upierze Ci dywany w domu.

Drewno najtańsze to sosna, ale jest miększa od innych i żółknie z czasem. Chociaż ja mam od lat sosnę olejowaną, ale bejcowaną na ciemno i jest okey. U Ciebie nie będzie problemu z rysowaniem powierzchni, a trepy będą lepione do betonu, więc też nie odkształcą się.

Balustradę w każdym przypadku można zamocować na oba sposoby. U Ciebie lepiej byłoby do boku schodów, żeby nie kaleczyć dywanu.

Balustradę może taką, skromną i dość nowoczesną, ewentualnie z nałożonym drewnianym pochwytem. Pręty można zrobić gęściej – 3 na każdym stopniu, chociaż 2 też powinny wystarczyć.

balluster.jpg

STAIRS-Seatoun_Heights_House-10.jpg

Dzień dobry, może ktoś z forumowiczów będzie w stanie doradzić w następującym temacie:

Mamy betonowe schody zabiegowe na poddasze użytkowe, które raczej nie będą użytkowane przez tłumy ludzi, ani nie będzie się po nich chodzić w buciorach (na poddaszu są tylko sypialnia i pokoje dzieci).

Chcemy je obłożyć drewnem bukowym. Wśród ofert jakie dostaliśmy jest opcja litego drewna lub 2,5 mm wierzchnia warstwa drewna bukowego naklejona na płyty, a wystający przód stopnia jest z litego drewna. Jeśli chodzi o wygląd nie widać różnicy, jedynie cena litego drewna wyższa o około 2 tys.

Którą opcję wybrać? Czy taka okleina będzie wytrzymała?

Pozdrawiam Forumowiczów

Dzień dobry, może ktoś z forumowiczów będzie w stanie doradzić w następującym temacie:

Mamy betonowe schody zabiegowe na poddasze użytkowe, które raczej nie będą użytkowane przez tłumy ludzi, ani nie będzie się po nich chodzić w buciorach (na poddaszu są tylko sypialnia i pokoje dzieci).

Chcemy je obłożyć drewnem bukowym. Wśród ofert jakie dostaliśmy jest opcja litego drewna lub 2,5 mm wierzchnia warstwa drewna bukowego naklejona na płyty, a wystający przód stopnia jest z litego drewna. Jeśli chodzi o wygląd nie widać różnicy, jedynie cena litego drewna wyższa o około 2 tys.

Którą opcję wybrać? Czy taka okleina będzie wytrzymała?

Pozdrawiam Forumowiczów

Buk jest tak tanim gatunkiem, że osobiście jako wykonawca nie widziałbym sensu wykonywać go inaczej niż jako lite drewno. Ta różnica to jest od jednego producenta oferta czy od dwóch różnych ?. Cena całości materiału na takie schody nie przekracza 1,5 -2 tys zł więc tak duża różnica w cenie dziwi. Płyty pludsokleina za darmo też przecież nie są.

Obie wersje są ok, jeżeli będą poprawnie zrobione i jeśli to rzeczywiście 2,5 mm co też jest troche nietypową grubością.

Edytowane przez Per*hod