Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Możecie mi napisać ile płaciliście za wykonanie schodów? Ewentualnie czy macie kogoś do polecenia?

Mamy 8 stopni, później podest, 4 stopnie, podest, 3 stopnie i podest.

Szerokość schodów 105cm

wysokość stopni 14cm

głebokość 30 cm

Trep ma być wykonany z dębu bejcowanego pod kolor parkietu, pod stopnie z białego MDF-u

Barierka w całości drewniana.

za materiał wyliczyli 8 tyś a za montaż 11tyś...

Trochę kosmos.

Napiszcie jak to u was wyszło, może macie kogoś do polecenia w okolicach warszawy?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, co prawda nie udzielam się na wątku ale jestem wiernym czytelnikiem. Skorzystałam z wielu rad, inspiracji. Obecnie zakończyliśmy remont deweloperskiego bliźniaka , może ktoś będzie chciał zainspirować się naszymi pomysłami. Oto nasze schody:[ATTACH=CONFIG]361124[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]361125[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]361126[/ATTACH]

Bardzo malutkie te zdjęcia.

Witam,

Możecie mi napisać ile płaciliście za wykonanie schodów? Ewentualnie czy macie kogoś do polecenia?

Mamy 8 stopni, później podest, 4 stopnie, podest, 3 stopnie i podest.

Szerokość schodów 105cm

wysokość stopni 14cm

głebokość 30 cm

Trep ma być wykonany z dębu bejcowanego pod kolor parkietu, pod stopnie z białego MDF-u

Barierka w całości drewniana.

za materiał wyliczyli 8 tyś a za montaż 11tyś...

Trochę kosmos.

Napiszcie jak to u was wyszło, może macie kogoś do polecenia w okolicach warszawy?

Niewątpliwie forumowy Lasek D.

Schody przez niego zrobione możesz zobaczyć tu w wątku. Opinie też:)

Buk jest tak tanim gatunkiem, że osobiście jako wykonawca nie widziałbym sensu wykonywać go inaczej niż jako lite drewno. Ta różnica to jest od jednego producenta oferta czy od dwóch różnych ?. Cena całości materiału na takie schody nie przekracza 1,5 -2 tys zł więc tak duża różnica w cenie dziwi. Płyty pludsokleina za darmo też przecież nie są.

Obie wersje są ok, jeżeli będą poprawnie zrobione i jeśli to rzeczywiście 2,5 mm co też jest troche nietypową grubością.

dostałam 3 oferty na schody albo z litego albo z okleiną, w każdej ta różnica wynosiła około 2 tys. chociaż każdy z wykonawców podawał inną cenę za gotowe schody. Pan z najtańszą ofertą sam eksperymentuje z tą okleiną, dlatego może grubość nietypowa, ale mówił, że się sprawdziła u kogoś z jego rodziny.

Mam tylko nadzieję, że okleina wytrzyma różne eksperymenty naszego dziecka ;-)

• 3 weeks później...
Dość niepozorne schody dywanowe ale jednak to jedna z naszych trudniejszych realizacji. Największym problemem na każdym etapie produkcji i montażu były ich gabaryt, charakterystyczny bardziej dla schodów przemysłowych niż domowych. Otwór 8 m x 1,5 m i wysokość 4,4 m.

Per*hod, MISTRZOSTWO! Powiedz, proszę, z czego są*wykonane? Od dawna chodzą mi po głowie białe schody, u siebie mam dwubiegowe ze spocznikiem, zbrojony beton i zastanawiam się, czy udałoby się*uzyskać podobny efekt.

Per*hod, MISTRZOSTWO! Powiedz, proszę, z czego są*wykonane? Od dawna chodzą mi po głowie białe schody, u siebie mam dwubiegowe ze spocznikiem, zbrojony beton i zastanawiam się, czy udałoby się*uzyskać podobny efekt.

Też drewniane lakierowane.

Podobny efekt to tylko jak się wytnie stare betonowe, no ale to już spora demolka w domu.

• 3 weeks później...

Wyglądają interesująco, niebanalnie, bardzo nowocześnie, a jednocześnie są na tyle skromne, że wpasują się swoją formą w każdy styl.

Per*hod i pozostali Panowie Stolarze, mogę poprosić o trochę teoretycznych rozważań?

Bardzo mnie ciekawi co sądzą fachowcy z doświadczeniem i ciekawymi schodami na kontach :) o możliwości wycinania i składania takich schodów ze sklejki, desek, płyt PVC, tafli szkła i innych materiałów o grubości np. 2 cm.

Edytowane przez pestka56

Z mojego punktu widzenia,aby te schody miały wygląd 3d,trzeba by zastosować różne gatunki drewna,sklejki

Wtedy będzie efekt łupka jak na tym filmiku i dzięki temu nie jest to nudna jednolita bryła

Co do aspektów ekonomicznych,to przy litym drewnie trzeba się liczyć z wydatkiem ok 6-7 tyś za sam materiał

Sklejka będzie trochę tańsza bo ok 4-5tyś

Do tego trzeba doliczyć koszt wycinania na obrabiarce numerycznej ok 150 formatek gr 20mm

No i na koniec złożenie tego do "kupy" i zalakierowanie

Zważywszy na względy funkcjonalne,takie schody nie będą się pewnie cieszyć dużym powodzeniem,

chociaż jak ktoś ma bardzo mało miejsca,to jest to kwestia do rozważenia

Moje schody :). (dziękuję Yarkwood za pomoc merytoryczną i ubolewam, że nie mogłam skorzystać z oferty)

http://images76.fotosik.pl/872/7cd8badc0a335fc5gen.jpg

http://images78.fotosik.pl/872/3f4fe6540afd0c3fgen.jpg

http://images77.fotosik.pl/872/9a1c2d01d3e6ca43gen.jpg

..jeszcze tylko wykończenie krawędzi antresoli..i na jakiś czas temat schodów zamknięty ( po 10 miesiącach..ufff)

Edytowane przez Elisabetta

• 2 weeks później...