Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To niebezpieczne przy schodzeniu.

Próbowałeś policzyć, czy nie dałoby się zrobić zamiast 1-szego stopnia na dole szerszego podestu i dopiero z niego takie same stopnie jak od spocznika w górę?

Wklej tutaj rysunki i plan tego kawałka. Na pewno któryś z fachowców schodowych podpowie co zrobić.

Niestety nie ma możliwości dodania schodka na parterze. Zaraz obok pierwszego schodka jest wejście do gabinetu i nie można go przesunąć ( ściana z kominem ). Innym wyjściem jest poszerzenie domu o 30cm, ale to bez sensu i generuje spore koszty.

zastanawiam się czy naprawdę te 5 schodów z poddasza do spocznika o innej wysokości, może być niebezpieczne w codziennym użytkowaniu?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomyślę :) może coś mi przyjdzie do głowy. Zajrzyj jutro po południu :)

Dzięki za pomoc

Doradca projektowy wymyślił poszerzenie budynku o 30cm i dodanie dodatkowego schodka. Ewentualnie przeniesienie komina w głąb pokoju i przesunięcie drzwi do pokoju w celu dodania schodka.

Szczerze to te rozwiązania są nie do zaakceptowania. Niepotrzebnie zwiększają powierzchnię domu i generują spore koszty.

Wjazd do garażu jest na poziomie gruntu i jest on obniżony względem domu o 45cm, także nie ma możliwości obniżyć garażu.

Pierwszy wariant

Ze spocznika na piętro jest cztery stopnie czyli pięć podniesień

Można powiększyć nieco na piętrze przedpokój i zrobić trzy stopnie,czyli cztery podniesienia

Krótko mówiąc skrócić górny bieg o jeden stopień

Wtedy wysokość stopni na drugim biegu wyniesie 18cm,więc tylko o 1cm niższy niż na pierwszym biegu

Ten 1cm będzie niezauważalny w chodzeniu

Drugi wariant

Na pierwszym biegu robimy o jeden stopień więcej

Głębokość stopnia zmniejszy się do 24,3 zamiast 26,5cm

22mm różnicy-sporo

Wysokość stopnia w tym wypadku wyniesie 17,5cm czyli prawie 20mm więcej niż na drugim biegu

Trzeci wariant

Robimy tak jak zakładałeś na początku,czyli dolny bieg stopnie po 19cm wysokości,

a drugi bieg stopnie po 15,6cm wysokości,bo tak wychodzi z wyliczeń,

a nie 16cm jak Tobie wychodziło

Różnica w wysokości 34mm nie do zaakceptowania

Czwarty wariant

Poszerzasz dom i dodajesz jeden stopień

To już Twoja decyzja :)

Ja wybieram pierwszą opcję:yes:

LasekD dzięki za propozycje.

Co do pierwszego wariantu, to mi wychodzi wysokość 19.5cm dla 4 stopni. Po podniesieniu stropu nad garażem o 12cm podłoga nad garażem będzie na wysokości 228cm. Podłoga na poddaszu jest na wysokości 306cm. Różnica to 78cm. Po podzieleniu na 4 stopnie wychodzi mi 19.5 czyli niezgodnie z prawem :confused:

Może nie zrozumiałem dobrze o co ci chodziło. Dla mnie ten wariant też byłby najlepszy.

Drugi wariant odpada, mój numer buta to 46;) 26.5cm to i tak dosyć wąsko.

Zamontuję windę i po sprawie ;)

A tak poważnie, to muszę to jakoś rozwiązać, miałem nadzieję, że różnicę w wysokości to nie jest jakiś problem, ale nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia.

Pawel.

ja mam dokładnie takie schody zdaje się o jakich piszesz- chyba że coś źle zrozumiałam. Wykonywał Lasek D. :) schody są super - my zlikwidowaliśmy jeden stopień w dolnym biegu bo wchodził na drzwi gabinetu. Oczywiście różnica jest zauważalna - ale nikomu to nie przeszkadza. Jeśli jesteś z okolic wawy zaprawszam - możesz obejrzeć.

Pawel.

ja mam dokładnie takie schody zdaje się o jakich piszesz- chyba że coś źle zrozumiałam. Wykonywał Lasek D. :) schody są super - my zlikwidowaliśmy jeden stopień w dolnym biegu bo wchodził na drzwi gabinetu. Oczywiście różnica jest zauważalna - ale nikomu to nie przeszkadza. Jeśli jesteś z okolic wawy zaprawszam - możesz obejrzeć.

Bardzo dziękuję za propozycję. Niestety do wawy się nie wybieram w najbliższym czasie, a chętnie bym zobaczył jak to wygląda. Zobacze jeszcze, czy faktycznie ta wysokość od spocznika do poddasza wychodzi 19.5cm. Jeśli tak, to myślę, że mi nie będą kazać rozbierać, gdybym zrobił tak jak LasekD doradza, przedłużył troche podłogę na poddaszu i zrobił 4 stopnie:rolleyes:

No tak,masz rację,nie wiem skąd mi wyszło 18cm

Wychodzi tak jak mówisz 19,5

Prawo olej ;)

W swojej karierze zrobiłem nie jedne schody i nie takie kwiatki się widziało :)

To nawet lepiej bo będzie tylko 0,5cm różnicy

A jeśli się tak upierasz,to podnieś jeszcze minimalnie ten garaż o 14mm

i zrób wszystkie stopnie równe po 19,12cm

To będzie najlepsze rozwiązanie

Stopnie 19,1cm wysokości są dość wysokie,ale często takie spotykam

i nie chodzi się po nich aż tak źle

Pawel.

annija,a gdzie obiecane zdjęcia na maila,bo do dzisiaj nie dostałem:(

a będzie już chyba prawie ze dwa latka :)

Edytowane przez LasekD

No tak,masz rację,nie wiem skąd mi wyszło 18cm

Wychodzi tak jak mówisz 19,5

Prawo olej ;)

W swojej karierze zrobiłem nie jedne schody i nie takie kwiatki się widziało :)

To nawet lepiej bo będzie tylko 0,5cm różnicy

A jeśli się tak upierasz,to podnieś jeszcze minimalnie ten garaż o 14mm

i zrób wszystkie stopnie równe po 19,12cm

To będzie najlepsze rozwiązanie

Stopnie 19,1cm wysokości są dość wysokie,ale często takie spotykam

i nie chodzi się po nich aż tak źle

Problem mam tylko taki, że biuro od którego kupuje projekt, nie bardzo chce się zgodzić na taką zmianę, bo to poza granicą norm. Zresztą, zrobić można inaczej już na etapie budowy. Gdzie ja tylko znajdę fachowców co mi wyleją schody po 9.12cm :D Ale to podniesienie o 14cm stropu nad garażem bardzo mi pasuje.

Dziękuje za pomoc

Łał. Kto by pomyślał, że schody mogą się okazać takim problemem. U siebie planuję schody półkowe z lekkimi, delikatnymi poręczami - ciężko mi się na jakieś zdecydować, bo wszystkie moim zdaniem szpecą schody i nie pasują mi do koncepcji. Właściwie skłaniam się do pomysłu z jakąś artystyczną kratą oddzielającą schody od pokoju.

Dzięki za pomoc

Doradca projektowy wymyślił poszerzenie budynku o 30cm i dodanie dodatkowego schodka. Ewentualnie przeniesienie komina w głąb pokoju i przesunięcie drzwi do pokoju w celu dodania schodka.

Szczerze to te rozwiązania są nie do zaakceptowania. Niepotrzebnie zwiększają powierzchnię domu i generują spore koszty.

Wjazd do garażu jest na poziomie gruntu i jest on obniżony względem domu o 45cm, także nie ma możliwości obniżyć garażu.

Masz rację, powiększanie domu aby dodać jeden stopień to nieco przerost formy nad treścią.

Ale rozwiązanie z przesunięciem (czy nawet przeniesieniem komina na inną ścianę) wydaje się nienajgorszym pomysłem.

Masz rację, powiększanie domu aby dodać jeden stopień to nieco przerost formy nad treścią.

Ale rozwiązanie z przesunięciem (czy nawet przeniesieniem komina na inną ścianę) wydaje się nienajgorszym pomysłem.

W przypadku przesunięcia komina w głąb pokoju, wyjdzie na środku szafy wnękowej, wiec kiepsko.

Przesunięcie go na ścianę z kominkiem, spowoduje zmniejszenie powierzchni na tv i szafki, a już jest tam dosyć ciasno, bo tylko 1.8m. Poza tym zmieniając położenie komina, robi się też nieciekawie w pomieszczeniach na poddaszu. A w tym układzie który jest teraz, komin wychodzi w rogu w pralni, więc jest idealnie. Mam zamiar zrobić DGP grawitacyjne z kominka i lekko dogrzewać pralnię i hol. Nie mam zamiaru jakoś bardzo rozprowadzać tych kanałów po poddaszu, ale szkoda rezygnować z dogrzania pralni, gdzie jak wiadomo przyda się to do szybszego suszenia.