pestka56 28.12.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Ciebie Lasek, to już się nie da chwalić Po prostu mi to spowszedniało. Nie możesz raz czegoś byle jakiego pokazać ? Edytowane 20 Stycznia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.12.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Moje byle jakie chłopaki dwa:) Edytowane 28 Grudnia 2016 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.12.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jeśli to jest ekipa od sprawdzania jakości twojej pracy, to też do byle jakich bym nie zaliczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 29.12.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]376927[/ATTACH] Śliczne Gdybym miała schody w domu, właśnie takie bym zrobiła. Piesie urocze Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Maciejka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas.87 29.12.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam Przymierzam się do wykonania balustrady na klatce schodowej. Temat jest taki, że schody to jedyne miejsce "tranzytowe" na piętro, więc jeżeli trzeba coś wnieść lub wynieść robię to klatką schodową. Jako, że moja córka już raczkuje i wkrótce będzie chodzić muszę dorobić balustradę oraz bramkę wejściową na schody. Koncepcja jest, tzn. będą dwa słupy początkowe, poręcz, dolna belka oraz tralki. Wszystko będzie wykonane z kantówki dębowej - ot taki nowoczesny, ale zarazem prosty pomysł. Cały pic polega na tym, że muszę wykonać całą konstrukcję aby była ona demontowalna i po demontażu nie zostały żadne wystające z trepów elementy kotwiące oraz kiedy dzieci urosną całość będzie zdemontowana i otwory po kotwieniu zaślepione. Pytanie główne... Jakie kotwy wybrać żeby całość była stabilna? Muszę dodać, że brameczka wejściowa będzie przykręcona do górnego słupa. Słupy początkowe zamówiłem o wymiarach 85mm x 85mm. Poręcz i dolna belka 60mm x 40mm, tralki 15 sztuk 30mm x 30mm. Kotwienie wchodzi w grę tylko od czoła po dwa wkręty na słup. Zakotwienie w betonie pełnym. Czy takie będę wystarczające? Koszulka fi 12 x 80mm, wkręt 8mm x 140mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 20.01.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Jeśli już tu zajrzałem wrzucę jedną z ostatnich realizacji o ile ktoś lubi styl angielski [ATTACH=CONFIG]347134[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347137[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347138[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347139[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347140[/ATTACH] Zdjęcia ziarno,ale jakoś nigdy nie mam szczęścia do warunków oświetleniowych a na profesjonalne sesje nie mam głowy Witam, maja państwo przepiekne schody, chciałbym się zawzorowac i zrobic bardzo podobne, chciałbym w związku z tym spytac ile kosztowały czy całe zrobione są z debu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 20.01.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam. Czy ktoś poleci mi dobrego fachowca od schodów na beton z małopolski, jak najblizej Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 21.01.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Witam, maja państwo przepiekne schody, chciałbym się zawzorowac i zrobic bardzo podobne, chciałbym w związku z tym spytac ile kosztowały czy całe zrobione są z debu ? Odpowiedziałem na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 21.01.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Na początek przywitam się ze wszystkimi w tym wątku - Witajcie Zwracam się z pytaniem do praktyków dotyczącym konstrukcji i układu schodów. Mam w projekcie schody zabiegowe jak na wizualkach poniżej. W pierwotnym projekcie schody miały układ 18x16,5x27 co przy wysokości od posadzki parteru do posadzki piętra 2970 ładnie korespondowało. Ponieważ pod WM muszę podnieść parter o jedną warstwę docelowy poziom piętra wychodzi 3160. Mam teraz w sumie 3 warianty - dodać jeden stopień na zabiegu (z 4 na 5 na zakręcie - jak na wizualkach) - ale przy 19x16,5x27 pierwszy stopień wychodzi mi w przejściu wysunięty 35 cm od ściany (korytarz/przejście ma 165 cm szerokości więc zostaje 130 cm = zostawić tak jak jest poniżej na gafikach. -dodać jeden j.w. ale skrócić szerokość stopnia - choć z tego co czytam to węższe stopnie będą niewygodne- ponadto męska część rodziny ma/będzie miała dość duży rozmiar stopy. - zostać przy 18 stopniach ale wtedy stopnie mają 17,6 cm wysokości i 27 cm szerokości' Schody mają szerokość 105 cm Zabieg w obecnym układzie ma w najwęższym miejscu 100 cm (do wysokości ok 50-60 cm, bo dalej pod oknem jest parapet i wysunięcie ściany 45cm poza obrys parteru, Zmieniając szerokość stopni konieczne będzie przesunięcie "słupa" wokół którego zakręca zabieg, chyba że skoryguję to wysunięciem posadzki piętra. Czy zaplanowany wariant ma racjonalne zastosowanie? czy lepiej próbować skrócić bieg, aby ten pierwszy stopień trochę się schował. Docelowo chcę też uzyskać szerokość stopni ok 29-30 cm, ale tu chyba najszybciej pójdzie z wysuniętymi stopnicami " z noskiem" lub cofnięciem podstopni. http://pics.tinypic.pl/i/00861/jtrnuodn4shl_t.jpghttp://pics.tinypic.pl/i/00861/44phuuo98geg_t.jpg http://pics.tinypic.pl/i/00861/cyqculp4gl1j_t.jpghttp://pics.tinypic.pl/i/00861/zmzoyngqjflo_t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 21.01.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 - zostać przy 18 stopniach ale wtedy stopnie mają 17,6 cm wysokości i 27 cm szerokości' To jest racjonalne rozwiązanie Wysokość stopnia 17,6 nie jest w żadnym aspekcie za wysoka 27x17,6 to będą naprawdę bardzo wygodne w chodzeniu schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 22.01.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 To jest racjonalne rozwiązanie Wysokość stopnia 17,6 nie jest w żadnym aspekcie za wysoka 27x17,6 to będą naprawdę bardzo wygodne w chodzeniu schody i taka odpowiedź bardzo mi się podoba Przerysuję na 18 i pierwszy powinien wyjść przyzwoicie, bo blisko narożnika ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 26.01.2017 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 I jeszcze coś tradycyjnego, chociaż tutaj pewnie narażę się Pestce,bo wiadomo wszem i wobec,że srebrnych rurek nie lubi:) [ATTACH=CONFIG]347153[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347154[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347155[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347156[/ATTACH] Czy moze Pan napisac co to za drewno? Piekny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natjusia 27.01.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 natjusia Stopnice to lite drewno czy okładzina ? Podstopnice to chyba akryl ? Stopnice to okładzina, podstopnice - biała płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 27.01.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Czy moze Pan napisac co to za drewno? Piekny kolor To jest dąb bejcowany bejcą rozpuszczalnikową firmy Sopur Nie pamiętam teraz jaki to był kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 04.02.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 - zostać przy 18 stopniach ale wtedy stopnie mają 17,6 cm wysokości i 27 cm szerokości' Przy dylematach tego typu należy kierować się ergonomią - stary wzór stolarski na schody: 2 x podniesienie + głębokość stopnia powinno być w zakresie 60-65cm - w Twoim przypadku idealna ergonomia przy 18 stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leda16 04.02.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Znaleźliśmy wykonawcę, stargowaliśmy 13 tys. za 27 stopni dębowych + podstopnice z białego MDF , białe tralki i poręcz . Stopnie idą na schody betonowe. Dzisiaj przywieźliśmy 1 stopień żeby zdecydować czy dąb naturalny czy barwiony. Gdy już nazachwycaliśmy się kolorem, ja wpadłam w przerażenie, bo zauważyłam, że 1 stopień 32 cm szerokości składa się z 8 słupków 4 cm szerokości, klejonych do siebie równolegle. Czy tak się robi stopnie???!!!! Czy to nie powinna być lita deska? Co będzie jak się te drągi rozkleją po 2 latach? Teraz na wszystko jest tylko 2 lata gwarancji. Daliśmy już zaliczkę i od 15.II. stolarz ma zacząć pracę. Co robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 04.02.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 ... bo zauważyłam, że 1 stopień 32 cm szerokości składa się z 8 słupków 4 cm szerokości, klejonych do siebie równolegle. Czy tak się robi stopnie???!!!! Czy to nie powinna być lita deska? nigdy to nie jest lita deska, czasem takie wrażenie sprawia szeroki płat obłogu. elementy schodów są klejone z lamieli/krawędziaków zawsze. Natomiast JAK drewno jest klejone. Jaki klej, technologia, wiedza o pracy drewna - to jest coś co wyróżnia fachowca od .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 04.02.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nic dodać,nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leda16 04.02.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ufff! Dziękuję za odpowiedź. Technologii wykonania nie sposób sprawdzić. Co ma być, to będzie. W każdym razie facet nie po raz pierwszy robi schody. Kilka godzin zajęło mu ich mierzenie. Schody są z lat 80-tych a wiadomo, jak się kiedyś budowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.03.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Schody z drewna zrobił mi LasekD tel 608404823. Polecam tego wykonawcęhttp://galerkiwnetrz.pl/obrazki/schody-img/IMG_0901.jpghttp://galerkiwnetrz.pl/obrazki/schody-img/IMG_0908.jpghttp://galerkiwnetrz.pl/obrazki/schody-img/IMG_0899.jpg Edytowane 6 Marca 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts