wojgoc 06.03.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Adam626ładne kawałki dębu i świetne wykonanie schodów.A ogrzewanie podłogowe pod litym drewnem masz elektryczne czy wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Tylko bym jeszcze cienkie drewniane pochwyty założyła na te szyby i miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.03.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mam pytanie o ceny. Mam konstrukcje betonową, schody do obłożenia drzewem. Stopnice chyba jesion, podstopnice moze być mdf malowany na biało, tak samo cakoliki. Czy realne jest wykonanie takich schodów w budżecie 10tyś? (okolice śląska). Stopnic jest 17, schody podestowe (podest 1.8m2).Byłem na targach budowlanych i zrobiono mi kilka wycen - od 10 do 15tyś z balustradą, ale wiadomo że tam byli ci "drożsi" fachowcy.Ile was wyszły podobne schody na konstrukcji betonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 07.03.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mam pytanie o ceny. Mam konstrukcje betonową, schody do obłożenia drzewem. Stopnice chyba jesion, podstopnice moze być mdf malowany na biało, tak samo cakoliki. Czy realne jest wykonanie takich schodów w budżecie 10tyś? (okolice śląska). Stopnic jest 17, schody podestowe (podest 1.8m2). Byłem na targach budowlanych i zrobiono mi kilka wycen - od 10 do 15tyś z balustradą, ale wiadomo że tam byli ci "drożsi" fachowcy. Ile was wyszły podobne schody na konstrukcji betonowej? barierka w drewnie plus 4 rurki ze stali nierdzewnej jako wypełnienie te same schocy tyle że w dębie analogicznie jak twoje - taka sama ilośc i podobna powierzchnia podstopnice malowany na biało dąb 12000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 07.03.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Adam626 ładne kawałki dębu i świetne wykonanie schodów. A ogrzewanie podłogowe pod litym drewnem masz elektryczne czy wodne? klasyczne ogrzewanie wodne. Tylko bym jeszcze cienkie drewniane pochwyty założyła na te szyby i miodzio Też myślałem początkowo o pochwytach ale zaniechałem myślenia o tym. Podoba mi się tak jak jest i co więcej - praktycznie za każdym razem gdy chodzę po schodach korzytam z balustrady szklanej prowadząc rękę. Druga rzecz która mnie nieco zdziwiła to że problem mycia szyb praktycznie nie istnieje - tzn nie widać zabrudzeń, nie kłuje to w oczy. Schody są całkiem praktyczne - nie było problemów z wnoszeniem dużych mebli. Głębokość stopnia 30,5cm wysokość 18cm, szerokość stopni 116cm. Balustrada zamontowana na zewnątrz z odstępem więc w sumie szerokość od ściany do szkła to 118cm - jest wygodnie. No i Lasek ładnie zrobił schody Edytowane 7 Marca 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 15.03.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Witam Przejzalem ostatnie kilkadziesiat stron watku i oprocz tego ze wiem ze juest tu spoooro doswiadczenia i inspiracji to nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie kwestie. Sprawa wyglada tak ze od zawsze myslalem ze bede mial azurowe schody ze spocznikiem drewniane i w ogole sliczne..no i Pani artystka od wnetrz powiedziala hola hola..okazuje sie ze malo miejsca jest zeby ten projekt zrealizowac, ja jednak zanim sie poddam i zgodze na zabiegowe postanowilem sie tu dopytac co i jak Pani proponuje cos na ksztalt schodow z dusza, czyli pierwszy bieg z koncowka zabiegowa a pozniej podest pelniacy funkcje spocznika takiego oszukanego na szerokosc polowy biegu i drugi bieg na pietro. No i pytanie do Was, czy takie cos ma racje bytu, chodzi mi o aspekty praktyczne - w domu beda dzieci 3 i 2 lata i szczebelki i bramki zabezpieczajace tez beda zeby zadne kuku sie nie stalo. Material planowany jest (zreszta ten watek to potwierdzil) - jesion, sama kolorystyka z tych wizualizacji zonie sie podoba wiec tym bardziej i mi Jezeli ktos ma inne pomysly to prosze smialo sie podzielic, krytyka moich przemyslen tez jak najbardziej wskazana. Acha wymiary tak jak na projekcie udalo sie wymurowac czyli otwor o wymiarach 2x2,15 m, slabo widoczne ale na projekcie sa jeszcze bodajze wysokosci schodow zapisane jako 16x18,81. Glebokosc stopnia 26. Wysokosc )docelowa posadzka do dole do stropu 272cm strop 14cm?(nie pamietam dokladnie:)) i na gorze ok 16 cm do gotowej podlogi. Acha, czy planowanie budzetu do 12k nie jest zbyt duzym optymizmem (azurowe, jesion, porecze, barierka wkolo otworu na gorze, bramki na gorze i dole)? Dziekuje za wszystkie sugestie Mam nadzieje ze cos widac na zalaczonych zdjeciach, bo nie jestem jeszcze wprawnym uzytkownikiem forum : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 16.03.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Na projekcie widzę 6 stopni zabiegowych przy wymiarach stopni 26x18,8cmSchody są już teraz dosyć strome bo,głębokość stopnia 26cm nie powala,a wysokość 18,8cm to jest już naprawdę dużoJeśli na jednym biegu zrezygnujesz z trzech stopni zabiegowych na konto spocznika,to znaczy że zlikwidujesz dwa stopnie i te schody zrobią się już naprawdę bardzo strome i niewygodneChyba że te dwa stopnie możesz dodać na początku schodów,albo jeden na początku a drugi na końcu,to ten spocznik kwadratowy na jednym biegu jest realnyJest to często stosowane rozwiązanie zwłaszcza przy schodach betonowych,kiedy z tego spocznika jest wejście na półpiętro,albo np nad garaż Edytowane 16 Marca 2017 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Forumowa Szocik ma ażurowe schody drewniane w podobnym układzie, podparte jedną centralną belką. Podest jest dzielony na dwa, żeby zaoszczędzić miejsce i dzięki temu zrobić wygodniejsze stopnie. ALE u niej otwór w stropie ma 200 x 280 cm czy nawet na 290. Stopni / podniesień (liczone razem z podestami) jest 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 16.03.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Przy miejscu jakie mamy tutaj na te schody,dwa spoczniki w ogóle nie wchodzą w rachubę,bo zrobi się drabinaProjektantka zaproponowała że zamiast sześciu zabiegów można zrobić trzy,a z następnych trzech stworzyć kwadratowy spocznik,ale jeśli nie da się dodać tych zlikwidowanych dwóch stopni w inne miejsce,to rozwiązanie to jest również nieracjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Moim zdaniem nie ma mowy, żeby dodać te stopnie. 300 cm to za nisko w tej sytuacji na takie rozwiązanie. Wojowałam z tym tematem u siebie. Jeden z forumowiczów – pamiętam, że mu doradzałeś – Radek podkuwał strop, żeby schody zmieściły się w długości z podestem na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.03.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 czy takie rozwiązania są w projektach czy też to wynik własnych przeróbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 16.03.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Takie rozwiązania są przeważnie w szeregowcach wg projektui tu może bym się nie dziwił że w domu o pow.uż. niezbyt wygórowanej liczy się każdy mkw,więc na schody przeznacza się niezbyt dużo miejsca,ale bywają i takie kwiatki,wbrew pozorom nie rzadko,że w domach pow.200mkw,schody są w jakiejś dziupli,oczywiście też sześć albo i więcej zabiegów,albo są widoczne,ale też mocno zabiegowe.Powiem tak,robimy naprawdę dużo schodów,bo tylko tym się zajmujemyi schody ze spocznikiem trafiają się coraz rzadziejNa 10 kompletów schodów,jedne są ze spocznikiem10 lat temu było to mniej więcej pół na półJaki z tego wniosek?Upychają każdy mkw Edytowane 16 Marca 2017 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.03.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) LasekD,jak patrzę na Twoje realizacje to odnoszę wrażenie, ze są to domy wręcz perfekcyjnie wykańczane.I bynajmniej nie wyglądają na szeregowce wg projektu. Edytowane 16 Marca 2017 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 16.03.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Są perfekcyjnie wykończone,ale jest to 1/20 tego co robimyI tą 1/20 wrzucam tutaj od czasu do czasuPozostałe zlecenia to są właśnie te szeregowce ect,ect i nie ma się czym chwalić,bo wszystko jest na jedno kopytoUwierz mi,nie raz opierniczam inwestora że "zdupcył" sobie schody,bo te odpowiednio wyeksponowane i ładnie zaprojektowane/wykonanesą najładniejszym elementem domuPrzeważnie przyznają mi rację,ale na etapie kiedy przychodzi do realizacji zamówienia,przeważnie jest już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Mam to szczęście, że schody są u mnie dobrze zaprojektowane - aż się chce po nich chodzić. Jeszcze nie są wykończone, ale mam nadzieję, ze będą należeć do najładniejszych elementów domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fioletka 16.03.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 W projekcie mam schody zabiegowe, jak na załączonym planie. Czy w tym miejscu da sie zbudować "bezpieczne" schody ze spoczynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.03.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Witam na tym watkuWłaśnie przymierzam się do schodów i zamerzam kupic je przez "internet" czyli tak naprawdę kupno troche w ciemno bo drewno-drewnu nie rowne. Macie jakies negatywne doświadczenia z taka forma zakupu ? Na co nalezy zwrocic uwage ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 16.03.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 W projekcie mam schody zabiegowe, jak na załączonym planie. Czy w tym miejscu da sie zbudować "bezpieczne" schody ze spoczynkiem? [ATTACH=CONFIG]384269[/ATTACH] Twoje schody są całkiem bezpieczne, zabieg dzielony na dwa nie jest zły, ani "niebezpieczny" A twierdzę nawet, że masz za niskie stopnie w stosunku do ich szerokości - ergonomia będzie lepsza jak zabierzemy jeden stopień (czyli zrobimy podest na jednym z zabiegów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.03.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Eee tam,17.3cm to nie są takie niskie stopnie,są w sam raz W projekcie mam schody zabiegowe, jak na załączonym planie. Czy w tym miejscu da sie zbudować "bezpieczne" schody ze spoczynkiem? [ATTACH=CONFIG]384269[/ATTACH] Zamiast czterech zabiegów można zrobić dwa kwadratowe spoczniki Dwa zlikwidowane stopnie zamiast których będą spoczniki można dodać na początku schodów,bo chyba zmieszczą się tam Edytowane 17 Marca 2017 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 17.03.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Na projekcie widzę 6 stopni zabiegowych przy wymiarach stopni 26x18,8cm Schody są już teraz dosyć strome bo,głębokość stopnia 26cm nie powala, a wysokość 18,8cm to jest już naprawdę dużo Jeśli na jednym biegu zrezygnujesz z trzech stopni zabiegowych na konto spocznika, to znaczy że zlikwidujesz dwa stopnie i te schody zrobią się już naprawdę bardzo strome i niewygodne Chyba że te dwa stopnie możesz dodać na początku schodów, albo jeden na początku a drugi na końcu,to ten spocznik kwadratowy na jednym biegu jest realny Jest to często stosowane rozwiązanie zwłaszcza przy schodach betonowych, kiedy z tego spocznika jest wejście na półpiętro, albo np nad garaż Niby troche miejsca jest bo przejscie na dole schodow ma 120cm szerokosci, no ale z drugiej strony jest to dosyc ruchliwe miejsce, bo prowadzi do jednego z pokoi, jedynej na parterze lazienki, pomieszczenia gospodarczego a dalej do garazu, a na wprost schodow mala spizarka..nie widzi mi sie tam dokladac jeszcze z 40-50 cm schodow. Takie rozwiązania są przeważnie w szeregowcach wg projektu i tu może bym się nie dziwił że w domu o pow.uż. niezbyt wygórowanej liczy się każdy mkw, więc na schody przeznacza się niezbyt dużo miejsca, ale bywają i takie kwiatki,wbrew pozorom nie rzadko,że w domach pow.200mkw, schody są w jakiejś dziupli,oczywiście też sześć albo i więcej zabiegów, albo są widoczne,ale też mocno zabiegowe. Powiem tak,robimy naprawdę dużo schodów,bo tylko tym się zajmujemy i schody ze spocznikiem trafiają się coraz rzadziej Na 10 kompletów schodów,jedne są ze spocznikiem 10 lat temu było to mniej więcej pół na pół Jaki z tego wniosek? Upychają każdy mkw No niestety, projekt mojego domu mowi o ok 180mkw, a mimo to schody sa zabiegowe..po prostu kolejna rzecz o ktorej czlowiek musi byc swiadomy w momencie kiedy nie jest jeszcze zupelnie niczego swiadomy czyli jak sie wybiera projekt. Pozostalo zmienic nastawienie i planowac zabiegowe. Powiedzcie prosze czy wybranie takich z dusza, zeby sie w taki ostry kat nie schodzily jest praktyczniejszym rozwiazaniem? bezpieczniejszym ? No a moze ma ktos pod reka jakies inspiracje pasujace do naszej kolorystyki z takimi zabiegowcami? - tu niesmialy poklon w strone pestki bo jak widzialem wczesniej potrafisz zasypac najrozniejszymi pomyslami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts