Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie o ceny. Mam konstrukcje betonową, schody do obłożenia drzewem. Stopnice chyba jesion, podstopnice moze być mdf malowany na biało, tak samo cakoliki. Czy realne jest wykonanie takich schodów w budżecie 10tyś? (okolice śląska). Stopnic jest 17, schody podestowe (podest 1.8m2).

Byłem na targach budowlanych i zrobiono mi kilka wycen - od 10 do 15tyś z balustradą, ale wiadomo że tam byli ci "drożsi" fachowcy.

Ile was wyszły podobne schody na konstrukcji betonowej?

Mam pytanie o ceny. Mam konstrukcje betonową, schody do obłożenia drzewem. Stopnice chyba jesion, podstopnice moze być mdf malowany na biało, tak samo cakoliki. Czy realne jest wykonanie takich schodów w budżecie 10tyś? (okolice śląska). Stopnic jest 17, schody podestowe (podest 1.8m2).

Byłem na targach budowlanych i zrobiono mi kilka wycen - od 10 do 15tyś z balustradą, ale wiadomo że tam byli ci "drożsi" fachowcy.

Ile was wyszły podobne schody na konstrukcji betonowej?

barierka w drewnie plus 4 rurki ze stali nierdzewnej jako wypełnienie

te same schocy tyle że w dębie analogicznie jak twoje - taka sama ilośc i podobna powierzchnia podstopnice malowany na biało dąb

12000

Adam626

ładne kawałki dębu i świetne wykonanie schodów.

A ogrzewanie podłogowe pod litym drewnem masz elektryczne czy wodne?

klasyczne ogrzewanie wodne.

Tylko bym jeszcze cienkie drewniane pochwyty założyła na te szyby i miodzio :)

Też myślałem początkowo o pochwytach ale zaniechałem myślenia o tym. Podoba mi się tak jak jest i co więcej - praktycznie za każdym razem gdy chodzę po schodach korzytam z balustrady szklanej prowadząc rękę.

Druga rzecz która mnie nieco zdziwiła to że problem mycia szyb praktycznie nie istnieje - tzn nie widać zabrudzeń, nie kłuje to w oczy.

Schody są całkiem praktyczne - nie było problemów z wnoszeniem dużych mebli. Głębokość stopnia 30,5cm wysokość 18cm, szerokość stopni 116cm. Balustrada zamontowana na zewnątrz z odstępem więc w sumie szerokość od ściany do szkła to 118cm - jest wygodnie.

No i Lasek ładnie zrobił schody

Edytowane przez Adam626

• 2 weeks później...

Witam

Przejzalem ostatnie kilkadziesiat stron watku i oprocz tego ze wiem ze juest tu spoooro doswiadczenia i inspiracji to nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie kwestie. Sprawa wyglada tak ze od zawsze myslalem ze bede mial azurowe schody ze spocznikiem drewniane i w ogole sliczne..no i Pani artystka od wnetrz powiedziala hola hola..okazuje sie ze malo miejsca jest zeby ten projekt zrealizowac, ja jednak zanim sie poddam i zgodze na zabiegowe postanowilem sie tu dopytac co i jak :)

Pani proponuje cos na ksztalt schodow z dusza, czyli pierwszy bieg z koncowka zabiegowa a pozniej podest pelniacy funkcje spocznika takiego oszukanego na szerokosc polowy biegu i drugi bieg na pietro.

No i pytanie do Was, czy takie cos ma racje bytu, chodzi mi o aspekty praktyczne - w domu beda dzieci 3 i 2 lata i szczebelki i bramki zabezpieczajace tez beda zeby zadne kuku sie nie stalo. Material planowany jest (zreszta ten watek to potwierdzil) - jesion, sama kolorystyka z tych wizualizacji zonie sie podoba wiec tym bardziej i mi :)

Jezeli ktos ma inne pomysly to prosze smialo sie podzielic, krytyka moich przemyslen tez jak najbardziej wskazana.

Acha wymiary tak jak na projekcie udalo sie wymurowac :) czyli otwor o wymiarach 2x2,15 m, slabo widoczne ale na projekcie sa jeszcze bodajze wysokosci schodow zapisane jako 16x18,81. Glebokosc stopnia 26. Wysokosc )docelowa posadzka do dole do stropu 272cm strop 14cm?(nie pamietam dokladnie:)) i na gorze ok 16 cm do gotowej podlogi.

Acha, czy planowanie budzetu do 12k nie jest zbyt duzym optymizmem (azurowe, jesion, porecze, barierka wkolo otworu na gorze, bramki na gorze i dole)?

Dziekuje za wszystkie sugestie

Mam nadzieje ze cos widac na zalaczonych zdjeciach, bo nie jestem jeszcze wprawnym uzytkownikiem forum ::)

Pozdrawiam

schody 1.jpgschody2.jpgschody_zabiegowe.jpgrzut.jpg

A3_1.jpg

Na projekcie widzę 6 stopni zabiegowych przy wymiarach stopni 26x18,8cm

Schody są już teraz dosyć strome bo,głębokość stopnia 26cm nie powala,

a wysokość 18,8cm to jest już naprawdę dużo

Jeśli na jednym biegu zrezygnujesz z trzech stopni zabiegowych na konto spocznika,

to znaczy że zlikwidujesz dwa stopnie i te schody zrobią się już naprawdę bardzo strome i niewygodne

Chyba że te dwa stopnie możesz dodać na początku schodów,

albo jeden na początku a drugi na końcu,to ten spocznik kwadratowy na jednym biegu jest realny

Jest to często stosowane rozwiązanie zwłaszcza przy schodach betonowych,

kiedy z tego spocznika jest wejście na półpiętro,

albo np nad garaż

Edytowane przez LasekD

Forumowa Szocik ma ażurowe schody drewniane w podobnym układzie, podparte jedną centralną belką. Podest jest dzielony na dwa, żeby zaoszczędzić miejsce i dzięki temu zrobić wygodniejsze stopnie. ALE u niej otwór w stropie ma 200 x 280 cm czy nawet na 290. Stopni / podniesień (liczone razem z podestami) jest 16.

Przy miejscu jakie mamy tutaj na te schody,dwa spoczniki w ogóle nie wchodzą w rachubę,bo zrobi się drabina

Projektantka zaproponowała że zamiast sześciu zabiegów można zrobić trzy,a z następnych trzech stworzyć kwadratowy spocznik,

ale jeśli nie da się dodać tych zlikwidowanych dwóch stopni w inne miejsce,to rozwiązanie to jest również nieracjonalne

Moim zdaniem nie ma mowy, żeby dodać te stopnie. 300 cm to za nisko w tej sytuacji na takie rozwiązanie. Wojowałam z tym tematem u siebie.

Jeden z forumowiczów – pamiętam, że mu doradzałeś – Radek podkuwał strop, żeby schody zmieściły się w długości z podestem na dole.

Takie rozwiązania są przeważnie w szeregowcach wg projektu

i tu może bym się nie dziwił że w domu o pow.uż. niezbyt wygórowanej liczy się każdy mkw,

więc na schody przeznacza się niezbyt dużo miejsca,

ale bywają i takie kwiatki,wbrew pozorom nie rzadko,że w domach pow.200mkw,

schody są w jakiejś dziupli,oczywiście też sześć albo i więcej zabiegów,

albo są widoczne,ale też mocno zabiegowe.

Powiem tak,robimy naprawdę dużo schodów,bo tylko tym się zajmujemy

i schody ze spocznikiem trafiają się coraz rzadziej

Na 10 kompletów schodów,jedne są ze spocznikiem

10 lat temu było to mniej więcej pół na pół

Jaki z tego wniosek?

Upychają każdy mkw

Edytowane przez LasekD

Są perfekcyjnie wykończone,ale jest to 1/20 tego co robimy

I tą 1/20 wrzucam tutaj od czasu do czasu

Pozostałe zlecenia to są właśnie te szeregowce ect,ect i nie ma się czym chwalić,bo wszystko jest na jedno kopyto

Uwierz mi,nie raz opierniczam inwestora że "zdupcył" sobie schody,

bo te odpowiednio wyeksponowane i ładnie zaprojektowane/wykonane

są najładniejszym elementem domu

Przeważnie przyznają mi rację,ale na etapie kiedy przychodzi do realizacji zamówienia,przeważnie jest już za późno

Gość grend

Witam na tym watku

Właśnie przymierzam się do schodów i zamerzam kupic je przez "internet" czyli tak naprawdę kupno troche w ciemno bo drewno-drewnu nie rowne. Macie jakies negatywne doświadczenia z taka forma zakupu ? Na co nalezy zwrocic uwage ?

W projekcie mam schody zabiegowe, jak na załączonym planie.

Czy w tym miejscu da sie zbudować "bezpieczne" schody ze spoczynkiem? [ATTACH=CONFIG]384269[/ATTACH]

Twoje schody są całkiem bezpieczne, zabieg dzielony na dwa nie jest zły, ani "niebezpieczny"

A twierdzę nawet, że masz za niskie stopnie w stosunku do ich szerokości - ergonomia będzie lepsza jak zabierzemy jeden stopień (czyli zrobimy podest na jednym z zabiegów)

Eee tam,17.3cm to nie są takie niskie stopnie,są w sam raz

W projekcie mam schody zabiegowe, jak na załączonym planie.

Czy w tym miejscu da sie zbudować "bezpieczne" schody ze spoczynkiem? [ATTACH=CONFIG]384269[/ATTACH]

Zamiast czterech zabiegów można zrobić dwa kwadratowe spoczniki

Dwa zlikwidowane stopnie zamiast których będą spoczniki można dodać na początku schodów,bo chyba zmieszczą się tam

Edytowane przez LasekD

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Na projekcie widzę 6 stopni zabiegowych przy wymiarach stopni 26x18,8cm

Schody są już teraz dosyć strome bo,głębokość stopnia 26cm nie powala,

a wysokość 18,8cm to jest już naprawdę dużo

Jeśli na jednym biegu zrezygnujesz z trzech stopni zabiegowych na konto spocznika,

to znaczy że zlikwidujesz dwa stopnie i te schody zrobią się już naprawdę bardzo strome i niewygodne

Chyba że te dwa stopnie możesz dodać na początku schodów,

albo jeden na początku a drugi na końcu,to ten spocznik kwadratowy na jednym biegu jest realny

Jest to często stosowane rozwiązanie zwłaszcza przy schodach betonowych,

kiedy z tego spocznika jest wejście na półpiętro,

albo np nad garaż

Niby troche miejsca jest bo przejscie na dole schodow ma 120cm szerokosci, no ale z drugiej strony jest to dosyc ruchliwe miejsce, bo prowadzi do jednego z pokoi, jedynej na parterze lazienki, pomieszczenia gospodarczego a dalej do garazu, a na wprost schodow mala spizarka..nie widzi mi sie tam dokladac jeszcze z 40-50 cm schodow.

Takie rozwiązania są przeważnie w szeregowcach wg projektu

i tu może bym się nie dziwił że w domu o pow.uż. niezbyt wygórowanej liczy się każdy mkw,

więc na schody przeznacza się niezbyt dużo miejsca,

ale bywają i takie kwiatki,wbrew pozorom nie rzadko,że w domach pow.200mkw,

schody są w jakiejś dziupli,oczywiście też sześć albo i więcej zabiegów,

albo są widoczne,ale też mocno zabiegowe.

Powiem tak,robimy naprawdę dużo schodów,bo tylko tym się zajmujemy

i schody ze spocznikiem trafiają się coraz rzadziej

Na 10 kompletów schodów,jedne są ze spocznikiem

10 lat temu było to mniej więcej pół na pół

Jaki z tego wniosek?

Upychają każdy mkw

No niestety, projekt mojego domu mowi o ok 180mkw, a mimo to schody sa zabiegowe..po prostu kolejna rzecz o ktorej czlowiek musi byc swiadomy w momencie kiedy nie jest jeszcze zupelnie niczego swiadomy czyli jak sie wybiera projekt.

Pozostalo zmienic nastawienie i planowac zabiegowe.

Powiedzcie prosze czy wybranie takich z dusza, zeby sie w taki ostry kat nie schodzily jest praktyczniejszym rozwiazaniem? bezpieczniejszym ?

No a moze ma ktos pod reka jakies inspiracje pasujace do naszej kolorystyki z takimi zabiegowcami? - tu niesmialy poklon w strone pestki bo jak widzialem wczesniej potrafisz zasypac najrozniejszymi pomyslami